БЕНОВСКА ПИТА

Георги Божинов: Бойко Борисов изрази пред мен съжаление, че БСП не е коалиционния партньор в управлението – щеше да бъде по-добре за България, но за съжаление робуваме на настроения


Георги Божинов: Бойко Борисов изрази пред мен съжаление, че БСП не е коалиционния партньор в управлението – щеше да бъде по-добре за България, но за съжаление робуваме на настроения

20-03-2016 21:51

Георги Божинов, народен представител от ПГ на БСП - Лява България, член на Комисия по идейното и програмното развитие на БСП и на Комисия по публични политики на БСП, в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" коментира актуалните обществено-политически теми


В началото на разговора в отговор на въпрос Георги Божинов уточни, че зад гърба си има 7 мандата като народен представител, както и че над 10 пъти е бил избиран за член на Националното ръководство на БСП, а 2 пъти е бил заместник-председател на партията. Беновска попита своя гост за това какво се случва в управляващата коалиция и какво трябва да бъде отношението на БСП, имайки предвид факта, че Радан Кънев е в опозиция, но с кадри във властта. „Защо и БСП да няма кадри във властта - имате доста подготвени хора?", попита Беновска.

„Учудвам се, че толкова сериозни политици и хора на толкова ключови места се занимават да обясняват какво става - кой на кого какво казал, а не търсят отговор на въпроса защо се случва всичко това", каза Божинов, добавяйки, че позицията на ДСБ е оправдана от тяхна гледна точка.

„От ДСБ разбират, че колкото по-дълго останат в това управление, ще излязат с по-големи загуби за себе си и с по-малка възможност да развият своите политически амбиции за овладяване на дясното", смята Божинов. Според него ДСБ остава в РБ, за да може да придобие доверието и контрола на избирателите на РБ, след като останалите партии от РБ натрупат негативите от оставането си във властта.

„Докога БСП ще седите отстрани като неми свидетели на това, което се случва?", попита Беновска.

„В нашата партия, особено в навечерието на Конгреса, много често се поставя въпроса защо три пъти излизаме от властта с все по-тежки поражения", заяви Божинов, правейки и по-общ анализ на 25-годишния преход, който по думите му е провален. Според социалистът до 1989 г. страната ни е натрупала колосално национално богатство, което обаче управляващите не са използвали за постигането на обществено-значимите цели. По думите на Божинов политиците на прехода са демократично избрани, но неподготвени хора, които са представлявали различни диаметрално противоположни интереси.

Георги Божинов се съгласи с думите на Беновска за това, че е трябвало да бъдат взети мерки в Народното събрание вместо реституция да се случи приватизация в началото на 90-те години, с което много хора да имат възможност за стартиратане на успешен бизнес.

Народният представител от БСП се върна и на въпроса, който сам постави за трите излизания на БСП от властта с все по-ниски резултати. Беновска пък връчи на своя гост фанелката на предаването с въпроса „Защо...?"

„Това се случи, защото БСП не успя да се наложи във всички коалиционни формации, в които управляваше, не успя да разкрие несъстоятелността на тенденциите и практиките в управлението", коментира Божинов. Той допълни, че въпреки направените от БСП позитивни неща, партията е излизала от управлението с оценка на отрицание сред българското общество. По думите на депутата частните и корпоративни интереси са надделяли в България.

Георги Божинов продължи цитирайки свой „другар по партия и опонент по начин на мислене", както самият той го нарече, без да споменава името му. По думите на Божинов въпросният „другар" смята, че днес на БСП не са й нужни умни хора, спомена за историята и възглед за бъдещето, а й е нужна властта и достъпа до парите. Според Божинов тази теза се поддържа от едната от двете тенденции в БСП, но прогнозата на депутата е, че на предстоящия Конгрес ще победи другата тенденция - „хората, които искат да променят практиката огромният обществен ресурс да не отива за обществено-значими цели и полезното за народа".

„Освен симпатиите към Сергей Станишев, имам и своите претенции към него. Този изключително висок пост, който той получи като председател на ПЕС, изисква от него по-ярка, по-категорична позиция", смята Божинов, според когото не можем да говорим за демокрация, щом световното богатство е съсредоточено в ръцете на малцина.

„Аз мисля, че Бойко Борисов беше искрен, когато покани първо БСП за партньор, за да бъде направено мнозинство. Той, в личен разговор с мен, изрази съжаление, че не сме направили тази коалиция, която е по-надеждна, по-изчистена и по-добра щеше да бъде за България. Но Борисов сам си отговори - настроенията от предишната коалиция, щяха да се пренесат върху новата и нямаше да има никакъв шанс. Т.е., ние робуваме на настроенията.", каза Божинов.

По отношение на предстоящия избор на нов председател в БСП Божинов заяви:

„Има две редици - едната е по-шумна, по форма по-атрактивна, по политическо съдържание - по-бедна. Аз лично съм за другата редица - тази, която познава и цени историята, която анализира ситуацията", каза Божинов, но първоначално не пожела да назовава конкретни имена.

„Аз смятам, че нямаме основание да сваляме доверието от Михаил Миков и някой ярък представител от тази група трябва да бъде и нашият кандидат за президент", откровен бе Божинов, допълвайки, че Янаки Стоилов е един от възможните кандидати.

Беновска повдигна темата за обща лява кандидатура на АБВ и БСП, а в този момент в студиото влезе и Ивайло Калфин, а Божинов припомни опитът на Калфин като кандидат за президент, твърдейки, че победата е била отнета с фалшифициране на изборите. Божинов се върна назад във времето, спомняйки си за кампанията, водена с Ивайло Калфин, който по думите на Божинов е имал равен резултат с Плевнелиев, въпреки „машината на ГЕРБ".

Божинов отправи към Ивайло Калфин въпрос за това каква е целта им в съвместното управление с ГЕРБ - да се разграничат от порочните практики и да излязат с достойнство, или да живуркат заедно във властта. Калфин даде пример с широките коалиции в цяла Европа, отговаряйки, че важни при коалициите са политиките и поетите ангажименти.

„Първото предложение за коалиция бе отправено към БСП, но БСП не посмя. Ние поехме ангажимент", заяви Калфин.

В края на участието си Георги Божинов подари две ценни книги за библиотеката на „Беновска пита" и сподели своята идея за съвместна инициатива - българският народ да научи повече за т.нар. „кръгова икономика".


Беновска: Радев, Борисов, Петков, Доган? Ако не в този живот… Младите? Болка? Защо и как да живеят?

Беновска: Радев, Борисов, Петков, Доган? Ако не в този живот… Младите? Болка? Защо и как да живеят?

Беновска: Борисов, Радев, Петков, Карадайъ! Политически „COVID-19“ ще „тръшне“ ли България?

Беновска: Борисов, Радев, Петков, Карадайъ! Политически „COVID-19“ ще „тръшне“ ли България?