Програма

РАДИО К2 Програма за четвъртък, 21 март 2019 г.

 

Водeщи: Клара Маринова, Пламен Велев

 

Директно от мястото на събитието: Искра Цанкова

 

Тонрежисьор: Асен Младенов

 

 

Радиото се излъчва на 93,9 FM в столицата

и онлайн на адрес www.radiok2.bg

телефонът за въпроси и мнения на слушателите е 0035929461718

 

„Радио К2" продължава ефективно да се бори за управление в името на народа и България, за идеали, законност, справедливо правосъдие, работеща икономика, силен малък и среден бизнес, наистина свободни медии, просветено гражданско общество, образована и здрава нация, конкурентна среда, политическа опозиция с полезни за обществото действия и е категорично против престъпността, корупцията, злоупотребата с власт, задкулисието в политиката и съдебната система, обществените манипулации, полицейщината, насилието.

 

 

Новини на всеки 30 минути от 7.00 до 19.00

 

7.00 - Предстоящи събития     

 

7.20 - Програма за деня     

 

7.40 - Преглед на печата

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

Премиерът Бойко Борисов ще участва в редовното заседание на Европейския съвет, което ще се проведе на 21 и 22 март в Брюксел. В четвъртък държавните и правителствени ръководители във формат ЕС-27 ще проведат заседание за обсъждане на последните събития след нотификацията от Обединеното кралство съгласно член 50.

Преди да започне работната сесия на Съвета, министър-председателят Бойко Борисов и председателят на Европейския парламент Антонио Таяни ще открият изложбено пространство "Атанас Буров" в сградата на ЕП. За първи път в историята на институциите на ЕС част от Европейския парламент ще носи името на български общественик. Атанас Буров е европейски демократ и държавник, работил усилено за въвеждането на модерни за времето си европейски практики в България. Решението за именуването на част от централната сграда на ЕП в Брюксел на Атанас Буров бе одобрено от ръководството на Европейския парламент в края на миналата година по инициатива на български евродепутати. По време на официалната церемония ще бъде открит също бронзов бюст на Атанас Буров и паметна плоча за делото на българския общественик.

На 22 март лидерите на страните членки ще се срещнат с министър-председателите на Исландия, Княжество Лихтенщайн и Кралство Норвегия за отбелязване на 25-годишнината от създаването на Европейското икономическо пространство.

По-късно на втората работна сесия на Европейския съвет държавните и правителствени ръководители на ЕС ще обсъдят укрепването на европейската икономическа база, изменението на климата, предстоящата среща на върха ЕС-Китай, както и начините за борба с дезинформацията. В началото на заседанието се очаква президентът на Румъния, който представлява текущото ротационно председателство на Съвета на ЕС, да запознае лидерите с работата и напредъка по приоритетите на Румънското председателство. - директно от мястото на събитието (Брюксел) - интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

На 21-23 март 2019 г. в София ще бъде домакин на среща на високо равнище на Алианса на консерваторите и реформистите в Европа (АКРЕ). По време на конгреса участие ще вземат членовете на третата по големина група в Европейския парламент на Европейските консерватори и реформисти (ЕКР) от почти всички държави в Европа, както и делегати от САЩ, Израел, Македония, Албания, Молдова, Малдивите, Азърбайджан и др. Основното събитие е под наслов "The Liberty Summit" ще се проведе на 22 март 2019 г. от 14:00 ч. в Зала 6 на НДК.

Конгресът ще бъде открит от президентът на АКРЕ, Ян Захрадил от „Гражданска демократическа партия" на Чешката република, който в момента е водещ кандидат на европейските консерватори за председател на Европейската комисия. Очаква се участие да вземат представители на президентската институция, българското правителство, академичната общност в България, политически анализатори и гости. По време на дискусионните панели на конгреса в дебат за бъдещето на Европа и България като член на ЕС ще влязат признати европейски и български експерти в сферата на сигурността, отбраната, икономиката и др.

Членовете на Европейския парламент на АКРЕ формират третата по големина политическа група в Европейския парламент след ЕНП и ПЕС. АКРЕ е най-голямото политическо обединение на консервативни партии в света, в което членуват както политически партии от страни-членове на Европейския съюз, така и „Републиканската партия" на САЩ, „Консервативната партия" на Канада, „Демократичен център" на Колумбия, „Партия на народния фронт на Азърбайджан", „Движение Ликуд" на Израел, „Прогресивна партия на Малдивите" и др. АКРЕ е най-бързо растящото политическо движение в Европа, като още след създаването си през 2010 г. се превръща в третата по големина политическа група на Стария континент.

Партиите-членове на АКРЕ са обединени от център-дясно ценности, които са дефинирани в Декларацията от Рейкявик. Партиите в АКРЕ посвещават дейността си на индивидуалната свобода, националния суверенитет, частната собственост, парламентарната демокрация, ограничената държавна намеса, свободната търговия, семейните ценности и др. Тези ценности стоят в основата на политиката за реформи на Европейския съюз, които към днешна дата са актуални и необходими повече от всякога. - директно от мястото на събитието - Искра Цанкова

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

9.00 - Заседание на Народното събрание. - директно от мястото на събитието (Народното събрание) - интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

9.00 - Българска асоциация по водите (БАВ) организира провеждането на Кръгла маса „Управление на дъждовните води", част от събитие СЕДМИЦА НА ВОДАТА. Министърът на околната среда и водите г-н Нено Димов е поканен от БАВ да открие форума.

Кръглата маса ще започне с регистрация в 9:00 часа и ще продължи с официално откриване в 9:30 ч., презентации от 10:00 до 11:00 ч. и дискусия между участниците до 12:00 ч. Записването за участие е до 19 март 2019 г. на bwa.sofia@gmail.com (с молба за спазване на срока).

Поканени за участие са представители на МОСВ, МРРБ, Басейнови дирекции, ВиК оператори, Асоциации по ВиК, НСОРБ, български общини, НИМХ, научните среди, експерти, специалисти от бранша и др.

Темата на Кръглата маса на БАВ, за управлението на дъждовните води, е свързана както с опазването на природните води, така и с предприемането на превантивни мерки за минимизиране щетите от евентуални наводнения и оценка на риска от такъв вид природни бедствия.

Инициативата е част от СЕДМИЦА НА ВОДАТА, 2019, заедно с Фотоконкурс на БАВ „Няма нищо по-хубаво от дъждовното време". Събитията на Българска асоциация по водите се осъществяват с голямата подкрепа на Министърът на околната среда и водите (МОСВ), заедно с Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). На 21 март от 14:00 часа в галерия „Червената точка" в София ще се проведе и официална церемония по награждаване на победителите в Фотоконкурса. Заповядайте на награждаването. - директно от мястото на събитието (зала „Сутерен" на Министерство на околната среда и водите (МОСВ) - бул. „Мария Луиза" №22) - Искра Цанкова

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

10.00 - „Жената днес" - най-авторитетното българско списание със 75-годишна история, ще бъде домакин на визионерска среща за жените, технологиите и времето - най-ценният ресурс днес. Заедно с Женския форум за идеи ви каним на един умен разговор за бъдещето под мотото „Жени. Технологии. Време" на 21 март от 10.00 ч. в Литературен клуб „Перото", НДК.

Събитието ще бъде открито от вицепрезидента на България г-жа Илияна Йотова. Ще бъдат представени за първи път и резултатите от социологическо проучване на „Галъп Интернешънъл" по поръчка на Samsung и „Жената днес" за  нагласите и навиците на българите спрямо технологиите в живота им, както и за връзката „жени-технологии-време". - директно от мястото на събитието (Литературен клуб „Перото", НДК) - интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

11.00 - Кметът на София Йорданка Фандъкова ще връчи договорите на неправителствените организации, чиито проекти са спечелили финансиране в конкурса за „Социални иновации". Първият конкурс за финансиране на социални и иновативни проекти  беше обявен в началото на 2019 г.   Отделените от бюджета на Столична община средства  за финансиране  на Програмата     за 2019 г. възлизат  на 100 000 лева. В Столична община постъпиха 17 проекта, от които се одобриха от оценителите и Програмния съвет 15 броя проекти. С финансирането и реализирането на проектите ще се предостави възможност за социално включване на още по-голям кръг от деца и възрастни , необхванати от системата на социална закрила или предоставяне на социални услуги, които към настоящия момент не са разкрити или финансирани, но същевременно са социално значими. - директно от мястото на събитието (Столична община) - Искра Цанкова

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

11.20 - Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков ще открие Конференция за представяне на резултатите от средносрочни и дългосрочни прогнози за развитието на пазара на труда в България до 2032 г.. Прогнозите са реализирани от изследователски екип по проект на Министерството на труда и социалната политика, финансиран по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси". - директно от мястото на събитието (зала „Киев" на Парк хотел „Москва") - Искра Цанкова

 

ТЕМА: Сегашното управляващо мнозинство ГЕРБ - Обединени патриоти помним как обещаваше 300 лв. минимална пенсия, а се оказва, че има опасност не мака част от пенсионерите през тази година да бъдат ощетени. И пак намеса на премиера, и пак извъртане на 180 градуса. Така всички, замесени в историята с пенсиите си „посипаха главите с пепел" и сега ще чакаме да видим какво ще се случи. А според вас? "ГЕРБ управлява, а ДПС консумира властта!" Този кратък коментар образно отразява много коментари за отношенията между двете партии. Към тази формула днес се присъедини и „Воля" след разговорите тази сутрин между Цветанов и Марешки. Защо? Защо се налага тази междупартийна общност? Каква е цената на оцеляването на кабинета „Борисов 3" и сегашното 44-то НС, както и наложилото се статукво? Вече започна изясняването на един от най-важните епизоди от сценария за евроизборите. БСП си избра водача на листата  за вота на 26 май, за който и президентът издаде указ. Как възприемате кандидатурата на Елена Йончева? БСП ли я избра или ръководството силово я наложи? Как ще работят в бъдеще под общ знаменател спечелилият и загубилият и хората около тях?   Кога ще стане ясен кандидатът на ГЕРБ? Изборният кодекс „броди" като призрак из парламента. Ще ни обясните ли какъв е сценарият за неговото приемане? Какво ще се случи и кога най-сетне ще имаме правилата за провеждането на изборите? Колкото се приближаваме към евроизборите, се изяснява, че българските избиратели се интересуват повече от битката ГЕРБ-БСП, отколкото от евровота. Дискутират се преди всичко вътрешно-политически, български икономически, социални, обществени проблеми. Коментират се състоянието и действията на нашенските власти и институции. Критикуват се всички и всичко. Настоява се за радикална, съществена промяна на действащия модел на т. нар. „преход" и на лицата, свързани с неговото прилагане. Защо? Какво кара българските граждани да подменят еврофокуса и да налагат национална гледна точка в предизборната кампания за евровота? До кога ПГ на „БСП за България" ще поддържате бойкота на сегашното 44-то Народно събрание? Вашите условия да се приемат предложенията ви за Изборния кодекс няма да бъдат приети. Как ще се върнете в пленарна зала? Или ще отсъствате до приключване на евроизборите?

 

13.30 - Александър Иванов, народен представител  от ПГ на ГЕРБ, член на Комисиите по бюджет и финанси и по здравеопазването

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

14.00 - От 7-и километър на бул. „Цариградско шосе" ще започне протестно шествие на таксиметровите шофьори, което ще приключи към 16.00 часа пред храм-паметник „Св. Александър Невски". - директно от мястото на събитието  - интернет

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

14.30 - Заседание на Комисията за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика и контрабандата. Дневен ред:

1. Представяне на секторен анализ на конкурентната среда на пазарите на производство и реализация на автомобилен бензин и дизелово автомобилно гориво от Комисия за защита на конкуренцията.

2. Разни. - директно от мястото на събитието (пл. „Народно събрание" 2, зала „Изток") - Искра Цанкова

 

Радио К2 директно от мястото на събитието

14.30 - Заседание на Комисията по бюджет и финанси. Дневен ред:

1. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност № 902-01-6 / 22.02.2019 г., с вносител Министерския съвет.

2. Законопроект за изменение и допълнение на Закона за банковата несъстоятелност № 954-01-9 / 26.02.2019г., с вносители Данаил Кирилов и гр.н.п.

3. Законопроект за допълнение на Закона за управление на средствата от европейските структурни и инвестиционни фондове, № 954-01-7/ 12.02.2019, внесен от Данаил Кирилов и гр.н.п. - второ гласуване.

4. Проект на решение за приемане на процедурни правила за условията и реда за предлагането на кандидат за заместник-председател, ръководещ управление „Надзор на инвестиционната дейност", и на кандидат за заместник-председател, ръководещ управление „Застрахователен надзор" на Комисията за финансов надзор, представяне и публично оповестяване на документите и изслушването на кандидатите в Комисията по бюджет и финанси, както и процедурата за избор от Народното събрание. - директно от мястото на събитието (пл. „Княз Александър I" №1, зала 134) - интернет

 

15.30 - Николай Цонков, народен представител от ПГ на „БСП за България", зам.-председател  на Комисията по отбрана, член на Комисията по образованието и науката

 

16.30 -  доц. Милен Михов, народен представител от ПГ на КП ОП - НФСБ, Атака и ВМРО, зам.-председател на Комисията по образованието и науката, член на Комисията по отбрана

 

17.30 - Лорита Радева, съветник в СОС, ГЕРБ, председател на Комисията по екология

 

18.15 -  ДПС

 

18.30 - Карлос Контрера, съветник в СОС, ВМРО

 

 

 

ОБРЪЩЕНИЕ НА „РАДИО К2"

Мили хора, Радио К2 ви пожелава Светла Коледа и Честита Новата 2019 година. Животът е такъв, какъвто си го направим, нали не сте забравили колко е важно всеки от нас да не губи вяра в себе си и всеки ден, поне по веднаж да помогнем на някого? И после, пък, друг ще помогне на нас. Правете добро и знайте, че независимо от трудностите, животът на всички ни ще става по-светъл и пълен с надежда, ако подаваме ръка за подкрепа. Радио К2 ви подарява един стих на Недялко Йорданов:


Когато ме загубиш, ще ме намериш, всъщност.

Ще ме загубиш рано, ще ме откриеш късно.

Човекът е невеж, защото не разбира,

Че кратко се живее, а дълго се умира.

 

 

Обръщение на „Радио К2" и „Беновска пита

Скъпи приятели, екипът на „Радио К2" и „Беновска пита" Ви посвещаваме стихотворението на Пабло Неруда "Умира бавно този..."

Умира бавно този...който не пътува,
който не чете
и не слуша музика,
който не открива
очарование в себе си.


Умира бавно този...който разрушава
себелюбието си,
който отказва помощта,
който не търси разнообразие.


Умира бавно този...който се превръща
в роб на навика,
минавайки всеки ден
по същите пътеки,
който не рискува
да се облече в различен цвят
и не разговаря с непознати.


Умира бавно този...който бяга от страстта
и водовъртежа на чувствата,
които връщат блясъка в очите
и спасяват тъжните сърца.


Умира бавно този...който не променя живота си,
когато е недоволен от работата
или любовта си,
който не рискува сигурността
за неизвестното,
за да преследва една мечта,
който не се решава поне веднъж в живота си
да избяга от мъдрите съвети.


Не умирай бавно... Живей днес! Рискувай днес! Действай днес!


Не се оставяй да умираш бавно! Не забравяй да бъдеш щастлив!


Аз съм Беновска. И питам. Защото задачата на журналиста е да търси истинските отговори на трудните въпроси.

 

Изявление на министър-председателя Бойко Борисов след среща между ГЕРБ и СДС за общо явяване на евроизборите.

Изявление на Хасан Адемов, председател на Комисията по труда, социална и демографска политика, за пенсиите и метода на тяхното изчисляване. 

Изявление на Бисер Петков, министър на труда и социалтата политика, за пенсиите и формулата за тяхното изчисляване. 

Изявление на евродепутата от ГЕРБ/ЕНП Ева Майдел за регламента за намаляване на таксите за презгранични преводи в евро.

Радио К2 пита Кирил Ананиев, министър на здравеопазването: Исканата стартова заплата от протестиращите във възможностите ли е на Министерстото на здравеопазването?

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ 2019

ИЗПРАЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕЛЕГАЦИЯ

Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научено-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическият поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?

Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научено-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическият поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?