Новини

Беновска: Г-н Борисов, г-н Уорлик ,отговорете – държи ли ЦРУ министър-председателя на България с нещо?


Беновска: Г-н Борисов, г-н Уорлик ,отговорете – държи ли ЦРУ министър-председателя на България с нещо?

12-07-2012 08:26


На 3 юли в 8.23 часа публично запитах посланика на САЩ Уорлик: „По какъв повод и доколко е било официално посещението на Директорът на ЦРУ Петреъс в България от 5 до 7 юни 2012 г."?-вижте тук  http://www.cross.bg/1312143 Беновска: Борисов съавтор ли е на доклада за България на шефа на ЦРУ, г-н Уорлик


На 3 юли в 15.31 часа от посолството ми пратиха формален майл - без обръщение, без подписа на посланик Уорлик, който и съдържаше прессъобщението /известно на всички/ за визитата на шефа на ЦРУ.

Писмото от пресслужбата на посолството на САЩ, изпратено ми от Раиса Йорданова , гласеше следното:

„Директорът на ЦРУ беше в България на официално посещение с подкрепата на Посолството на САЩ в периода от 5 до 7 юни, 2012 г. За повече информация представяме на вашето внимание съобщението, което Посолството на САЩ изпрати до медиите на 7 юни и което премиерът споменава в интервюто си за списание „Биограф". Не можем да предоставим друга информация за посещението на Директора на ЦРУ освен тази, която се съдържа в прикаченото прессъобщение, тъй като не обсъждаме въпроси, отнасящи се до разузнаването:

 

Директорът на ЦРУ Петреъс на посещение в България

 

НА ВНИМАНИЕТО НА МЕДИИТЕ 7 юни 2012 г.

Директорът на Централното разузнавателно управление на САЩ Дейвид Петреъс бе на посещение в България от 5 до 7 юни 2012 г. По време на визитата се той се срещна с президента Росен Плевнелиев, министър-председателя Бойко Борисов, заместник министър-председателя и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, министъра на отбраната Аню Ангелов, както и с отделните директори на българските разузнавателни служби.

Като бивш началник на Централното командване на САЩ и на коалиционните сили в Ирак и Афганистан генерал Петреъс изрази искрената признателност за внушителния принос на България в тези страни. Той също така високо оцени способностите на българските части, с които е имал честта да служи в тези мисии, както и на Балканите.

Директорът сподели и своята висока оценка за здравите отношения на сътрудничество в областта на разузнаването между ЦРУ и българските разузнавателни служби в съвместната им работа, целяща да се извлече полза от новопоявили се възможности и да се даде отпор на общите заплахи, и изрази решимостта тези отношения да бъдат разширени.

Директорът на ЦРУ приветства в частност усилията на българското правителство в борбата с тероризма, организираната престъпност и корупцията. В добавка той отбеляза отговорната фискалната политика и дисциплина на България. Директорът също така подчерта, че САЩ одобряват и насърчават важните стъпки, предприемани от България да се модернизира и усилията на страната за разнообразяване на енергийните източници и за осигуряване на по-голяма прозрачност в енергийния сектор, както и за постигането на сигурност и стабилност на Балканите. Дейвид Петреъс си тръгна от България дълбоко впечатлен от цялостната визия, представена от президента и министър-председателя.


Директорът смята, че близкото партньорство на САЩ и България е особено важно и за двете страни, и очаква това партньорство в областта на разузнаването и в други сфери да стане още по-силно в месеците и годините, които са пред нас.На 4 юли в 0.54 часа ето какво отговорих аз, Илиана Беновска, на пресслужбата на посолството, до г-жа Раиса Йорданова:

Скъпа Раиска,

празненството беше прекрасно, за което ви поздравявам сърдечно/ визирам коктейла за Националния празник на САЩ ,Денят на независимостта, 4 юли/.

По темата - много ти благодаря за писмото.

Но, първо - това не е отговор от Негово превъзходителство Уорлик и не е подписан от него. Етикетът изисква ,който е адресат на въпросите - той да отговори.

Иначе е просто измъкване. Но - не е майсторско.

Няма да коментирам обидната формалност и пренебрежителната безсъдържателност. Лъхат от всеки ред . Оставям без коментар и липсата на обръщение, и несъотносимата към питането ми вече изконсумирана информация , която, като медия и сме чели в новините.

Второ - въпросите ми са съвършени прости и не са "въпроси, отнасящи се до разузнаването". Въпросите ми се отнасят до технически , обичайни ,даже бюрократично- задължителни действия ,които се извършват при подобни посещения, пътувания, мероприятия. Тези процедури, за които питам, са разписани и в правилника на посолството,и в този на Държавния департамент, и в този на ЦРУ. Т.е. не питам за секретна или класифицирана , или друг вид недостъпна за широк кръг информация. Не съществува никаква причина да не се отговори. Освен - пак повтарям - ако посланикът не се измъква от прекия отговор. Защото има нещо скрито...

Учтиво моля , отново, за конкретен отговор на конкретните ми въпроси към Негово превъзходителство посланика на САЩ в България Джеймс Уорлик.

Предполатам, че на 3 юли е бил ангажиран с празника и не се е отнесъл с необходимото внимание към сериозните и важни въпроси, които публично му зададох.

С нетърпение очаквам достоен за неговото равнище и съдържателен, без бели петна, отговор. Това писмо не работи в полза на културата в отношенията ни и не потвърждава ,че уважението към българите /което посланикът винаги е настоявал да възприемаме, като негова определяща институционална и личностна характеристика/ е истинско .

Спирам до тук.

В очакване на адекватен отговор, с искрено уважение

Беновска, Илиана

И пак питам: Г-н Борисов, г-н Уорлик , не се измъквайте ,отговорете - държи ли ЦРУ министър-председателя на България с нещо?

И няма нужда да напомням пак - хората чакат, господа министър-председател и посланик. Ако ,вие, не отговорите, знаете - изборите идват, отговорът ще ви дадат хората. Със своя вот.

ПП Повод да задам този въпрос ми даде интервю на министър-председателя Бойко Борисов, който заяви , цитирам:" „Шефът на ЦРУ три дни ми е личен гост, развеждам го из София, ходим по ресторанти, по кафета... Три дни директор на ЦРУ стои в изключително приятелска среда в София, за да има време да се наспи, да се разходи, да си почине.Изявлението му, което пуснаха от посолството на САЩ, заедно го съчинихме. Специално отбелязахме постиженията на България в етническата толерантност, борбата с корупцията и организираната престъпност, финансовата дисциплина , инфраструктурните проекти. "- вижте тук http://www.cross.bg/1314205 -  Беновска: Посланик Уорлик , има ли доклад на ЦРУ за миналото на премиера Борисов?,

Беновска: Пеевски, Борисов, Василев, Петков: Като нестинари ли танцувате в НС/МС по горЯщи въглища/ПВУ?

Беновска: Пеевски, Борисов, Василев, Петков: Като нестинари ли танцувате в НС/МС по горЯщи въглища/ПВУ?

Беновска: Денков, Василев, Божков, Зеленски! Искате, но можете ли да управлявате България?

Беновска: Денков, Василев, Божков, Зеленски! Искате, но можете ли да управлявате България?