Новини

Деян Николов: „Възраждане“ иска референдум за НАТО и ЕС, Орбан и Тръмп са надежда!


Деян Николов: „Възраждане“ иска референдум за НАТО и ЕС, Орбан и Тръмп са надежда!

29-06-2024 15:47

Деян Николов, СОС „Възраждане", пред   Илиана Беновска в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2 и Канал 3 на 29.06.2024
Представянето на „Възраждане" на изборите за 50 НС.

    „29 юни 2024, два дни преди президентът Радев да връчи мандат за съставяне на правителство на първата партия ГЕРБ и Бойко Борисов заедно с кандидат за министър-председател! С огромно удоволствие разговарям с Деян Николов от „Възраждане", който напусна редиците на Парламента, но е председател на групата общински съветници в СОС на „Възраждане"! Накъде „Възраждане"?", попита водещата Илиана Беновска. Деян Николов отговори: „Надявам се нагоре! Нови избори, по-добри резултати! И да започнем да градим държавата си от нулата, защото май дотам стигнахме!".

     Водещата отбеляза, че лично тя е очаквала по-висок резултат от „Възраждане" на последните избори. Събеседникът ѝ отвърна, че партията горе-долу е преповторила резултата от по-предишните избори. Има и фактори, някои външи, за това, че не са повишили резултата си. Естествено отчитат и собствените си грешки. „Ниската избирателна активност изигра сериозна роля, защото при толкова ниска активност се бием с твърдите ядра. ГЕРБ и ДПС имат много твърди ядра. Свободният вот на нормалните, свободни хора, които сами решават кой да подкрепят, остава много малък. Реално колко българи има, които сами решават кого да подкрепят? ДПС са мафия и там се гласува под строй. ГЕРБ имат своите начини да принудят хората да гласуват за тях. Хората, които свободно изразяват волята си, са около милион, което е прекалено малко. Ние взимаме около 1/3 от тях!", обясни общинският съветник от „Възраждане".

Представянето на „Възраждане" на изборите за ЕП. Създаването на нова група в ЕП.

  „Но вие имате голяма гордост, трима евродепутати!", продължи Беновска. Николов отвърна, че наистина са постигнали много добър резултат на евроизборите и започват от самото начало с много силни политики. Той припомни, че преди няколко месеца е била подписана Софийската декларация, с която „Възраждане" и други европейски партии с подобни виждания са дали заявка да променят Европа. Най-вероятно ще бъде създадена нова парламентарна група в ЕП, в която ще членуват „Възраждане", „Алтернатива за Германия" и други партии.

   „Давате ли си сметка, че първите 6 месеца в ЕП вашата група ще изкара под председателството на Виктор Орбан, един от вашите съмишленици, който не се страхува да изразява различията си в Европа?", попита Беновска. Деян Николов отвърна: „Аз го оценявам положително, защото точно в този период на свикване, на напасване, ЕС ще се председателства от една държава, която си позволява да отстоява собствено мнение! Колко странно звучи в свободния демократичен свят някоя държава да изразява собствено мнение! Надявам се Унгария да подходи по-твърдо и да даде отпор на някои от мераците, които чуваме! Защото, ако говорим за войната в Украйна, изключително притеснително е всичко, което се случва. Трябва ни председателство със здрава ръка, което да даде надежда, че Европа няма да влезе в конфликта!".

    Беновска пусна запис от участие на Костадин Костадинов в „Беновска пита" от 7 юни 2024 г.


7 юни 24-та

 

Илиана Беновска: Моят подарък към Вас - в неделя бяха в България, в Пловдив Урсула фон дер Лайен, председателката на ЕК, която се кандидатира за втори мандат и Манфред Вебер, който е председател няколко мандата на ЕНП. Тук съм ви направила една кратка извадка от техните думи за „Възраждане". Те не говориха за никой друг, освен за „Възраждане", не знам, дали, обърнахте внимание?

Костадин Костадинов: Естествено, че обърнахме внимание!

Илиана Беновска: Колеги, пуснете го!

Манфред Вебер, председател на ЕНП: Вие, българите, добре познавате заплахата: Русия ви диша във врата, от другата страна на Черно море. Крайнодесните „Алтернатива за Германия" и „Възраждане" може да си мислят, че като са марионетки на Путин, той ще ги защитава. Събудете се! За да спрем Путин, трябва да му покажем, че сме силни, а не слаби! 

 Урсула фон дер Лайен, председател на ЕК: Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия" в Германия, за "Национално обединение" във Франция, за „Конфедерация" в Полша или за „Възраждане" тук в България. Имената може да са различни, но целта им е една и съща:

 Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи.

 Защото "Съединението прави силата!"

 Българският национален герой Христо Ботев е казал:

 "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира"

 Свободата, независимостта и суверенитетът винаги са били мечта и копнеж на хората. И днес това важи с пълна сила за народа на Украйна!

 

Илиана Беновска: Защо, г-н Костадинов?

Костадин Костадинов: Кое защо?

Илиана Беновска: Какво пречите вие на ЕНП, на техните идеи? Какъв аргумент да сложа в защита на тези пламенни думи срещу „Възраждане" и вашите евентуални партньори в ЕП?

Костадин Костадинов: Защото „Възраждане" е явление, г-жо Беновска! „Възраждане" е явление, което вече надхвърля границите на България! Ние пишем историята не само на нашата държава, но и на нашия  континент! Защото това, което ние в момента подготвяме, е създаването на нова група в ЕП, което не се е случвало от 10 години насам. В момента в ЕП има 5-6 групи. При това нито една от тези групи досега не е правена от партия от класическа източноевропейска държава. И сега си представете една политическа сила от най-бедната и корумпирана държава в ЕС, с най-безправното положение в ЕС, изведнъж тя излиза и казва - ние ще направим група и оттук насетне ще се съобразявате с нас! В „Политико", което между другото е официоза на ЕК, да кажем грубо брюкселския държавен вестник, там излезе една много интересна статия. В нея пише буквално, че има опасност да се създаде група, която ще има ефекта на внасяне на мегафон в средата на ЕП! Вие представяте ли си в тихата, кротка, заспала бюргерска среда ще се появят едни хора, които, о, ужас, ще говорят на висок глас това, което никой досега не си е позволявал да каже! Истината влиза в ЕП! Истината чрез „Възраждане" и нашите съюзници ще стане уважаван партньор там! Защото това, което ние направихме в България, където направихме една тиха електорална революция, която продължава в момента и това ще продължава, докато не спечелим изборите е не бъдем първа политическа сила и не започнем да управляваме! Но това ще се случва и вече се случва и в Европа! Затова я е страх Урсула и всички тези нейни ръкомахания! Между другото за не знам какво им става на немците, когато се класират на някое водещо място и започват да ръкомахат. Ама ръкомаха като неин предшественик преди 80 години. Само дето няма мустачки!

Илиана Беновска: Опа!

Костадин Костадинов: Плюс това ние не сме сигурни, когато говорим за Урсула, ние говорим в женски род, аз не съм сигурен дали е жена. Говорим за Западна Европа, там не е много сигурно кой какъв е!

Илиана Беновска: Тук вече стана скандал!

Костадин Костадинов: Помните какво се случи на Евровизия, където спечели нещо, което и то не знае какво е! Казва, че е „то", защото един ден можело да бъде мъж, на другия ден жена!

Илиана Беновска: На Нидерландия, Мис Свят, видяхте едно „то"!

Костадин Костадинов: Така че Урсула или Урсул-ЪТ, не знам какво е, „то" не ми е казало! Не е притеснено толкова от това, което с ръкомахания казва тук в България! „То" е притеснено от това, че се създава за първи път реална алтернатива в ЕП!

Илиана Беновска: Отидохте много навътре, но да видим какво ще стане. Сега ми носят ваша фейсбук публикация. Урсул-ЪТ, членувано с пълен член, мъжки род!

Костадин Костадинов: Именно, за това говорим!

Илиана Беновска: „Урсул-ЪТ си е такъв! Манфред и „то не" пада по долу!"

Костадин Костадинов: Именно! И в негови случай няма как да сме сигурни той, тя или то.


    Беновска продължи: „Така, той, тя или то?! Урсулът на 18 юли ще трябва да го гласуват дали да остане председател на ЕК. Дали дотогава ще се е създала тази група на суверенистите?". Деян Николов отвърна: „Мисля, че ще се е създала. Между другото аз не съм съгласен с едно от твърденията. Не съм сигурен дали няма мустачки. Това, което успяхме да направим, е да научим Урсула да говори на български, заради нас!".

   „Какво пречи „Възраждане" на ЕС?", попита водещата. Събеседникът ѝ отвърна: „Най-вероятно това, че ще създадем нова група, ще говорим, ще се ровим в нещата, които те правят! Нали си спомняте по време на пандемията колко неща останаха скрити, едни договори. Знаете как подхождаме в Българския парламент, не се съмнявайте, че в ЕП ще бъде по-различно. Така че, когато се случват такива неща, естествено, че ще е притеснително за тях!".

  „Да Ви питам и още нещо, което ме озадачава, този цитат „Тоз който падне в бой за свобода, той не умира!", кой е тоз? Как е възможно?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отвърна: „Цинично е! Не знам дали Урсула знае, че цитира българските възрожденци! Някой ѝ го е написал, решили са, че ще удрят по патриотичната струна на българина и ще имат огромен успех като се докосне там. Те много слабо разбират българската народопсихология. Когато идваш в Пловдив на Античния театър, вероятно пиар екипът ѝ са направили някакво  проучване, но изключително повърхностно!".

   Деян Николов беше категоричен, че трябва да започне процес на промяна в ЕС. Въпросът е колко бързо ще се извърши този процес.

Предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон и позицията на България. Войната в Украйна.

   „Да продължим със срещата на върха на НАТО във Вашингтон 7-9 юли, на която трябваше да присъстват президентът Радев и премиерът Главчев. Възниква доста гореща полемика и президентът отказа да се появи. Вие видяхте ли снощи, 24 часа след като президентът отказа да ходи, МС пуснаха една позиция. Очаквам реакция, защото това не е позицията на българския народ! Има много скрити „лимонки" вътре!", продължи Беновска  и пусна позицията на МС:


28 юни 2024. Хора, съгласни ли сте с това, което се появи 24 часа след като президентът Радев отказа да е говорител на тази позиция? Или искате думата? Референдум!

 

Позицията за Срещата на върха на НАТО във Вашингтон, която Министерският съвет одобри, отразява в пълна степен националния интерес на България и препотвърждава последователната подкрепа за Украйна, както на национално, така и на съюзническо ниво. Тя е изцяло съобразена с решенията на Народното събрание. 

Българската позиция се разработва в детайли в продължение на близо година от Постоянната делегация на България в НАТО, Министерството на отбраната и Министерството на външните работи. 

Документът е класифициран както се постъпва винаги, когато става дума за позиции на Република България по въпроси на външната политика и по актуални международни въпроси, нерегламентираният достъп до които би се отразил неблагоприятно на интересите на държавата. Една от причините е, че документът реферира към редица други вътрешни за Алианса процеси и съюзнически материали, включително такива с най-висок гриф на секретност. 

Независимо, че не подлежи на публикуване, документът за Срещата на върха във Вашингтон, не съдържа никакви позиции, които да са различни от досега заявяваните от България: 

България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на бруталната руска военна агресия срещу Украйна. 

Страната ни твърдо подкрепя Украйна в нейната справедлива кауза да отстоява правото си на свобода и независимост и самостоятелно да избира собствените си гаранции за сигурност. 

Мирен изход от войната не може да бъде за сметка на териториалната цялост на Украйна. Русия следва да спазва международното право. 

Агресията на Русия срещу Украйна е конфликт между тези две държави и НАТО не следва да бъде пряк участник в тази война.  България е за препотвърждаването на подкрепата на НАТО за Киев - с военнотехнически средства, с обучение на личен състав извън територията на Украйна. 

Страната ни подкрепя плановете, които са разработени по настояване на страните по Източния фланг и присъствието на войски на НАТО на Източния фланг. Това засилва отбранителните способности на Алианса и допълнително гарантира колективната отбрана. 

До момента не е обсъждано и не се предвижда никакво обсъждане на изпращане на български войски в Украйна. 

България има готовност да продължи да оказва военнотехническа помощ на Украйна. Досега страната ни е осигурила общо 6 пакета военнотехническа помощ, която не е безвъзмездна и се компенсира по три линии - европейския инструмент за мир, международното финансово подпомагане или чрез други съюзни държави.

В контекста на отбелязването на 20-та годишнина от членството на България в НАТО и 75-ата годишнина от създаването на Алианса, страната ни остава верен и надежден партньор за общата политика за сигурност на Северноатлантическия пакт.   Беновска продължи: „Аз призовавам за референдум!". Деян Николов отвърна, че „Възраждане" също искат референдум, като част от петте им точки, от които няма да отстъпят. Той ги припомни - референдум за запазване на българския лев, референдум за напускане на НАТО, предоговаряне на условията за членството ни в ЕС, премахване на санкциите срещу Русия, компенсации за българския бизнес, гаранции за никакво участие на България във войната, както и спиране на изпращане на военнотехническа помощ. Тоест пълен неутралитет. Николов подчерта, че тези пет теми изсветляват кои партии са контролирани от американското посолство, които са контролирана опозиция. Защото по тези теми най-евроатлантическите партии изобщо не искат да коментира нищо. Някои от контролирана опозиция са готови да коментират някоя от темите, но не всички. Ако дадена партия е готова да коментира петте въпроса, значи е независима.

   Беновска пусна запис от консултациите между президента и Костадинов:25 юни 24-та

 

Костадин Костадинов, Възраждане: Възможно е да има правителство в този Парламент и ние ясно заявихме формулата, която всъщност избирателите са продиктували. 125 мандата са тези, които са различни от ГЕРБ-СДС. Затова ние ясно и категорично заявихме, че желаем, в случай на неизпълнение на първия и втория мандат, третия мандат, като сме готови да разговаряме с всички останали политически сили, без ГЕРБ и ДПС, за съставяне на широк кабинет с консенсусна фигура за министър-председател.

 


   Беновска попита как е възможно това да се случи. Деян Николов отвърна, че това е предложение за истинска промяна. Той продължи: „Ние не таим илюзии, че подобно нещо може да се случи, защото американското посолство е шапката на редица проекти и съответно тези пет точки, които поставяме, ги поставят в ситуация да не могат да приемат това предложение. Но това изсветлява, че на тях най-големият им проблем не е ГЕРБ и ДПС. Най-големият им проблем е да бъдат послушни и да се следва американския план за България. И докато в последните 30 години това не е било толкова опасно, търпели сме упадък, то в момента има риск България да влезе във война. Защото в позицията на МС едно от нещата, които се казват, е засилване на военното присъствие на източния фронт, което е последната стъпка преди война. Да струпаш войските си на границата с другата враждуваща страна. Тук е въпросът не само България ще изпрати ли войски в Украйна, защото те ще кажат - не, няма такова нещо. А България ще участва ли в контингент на НАТО, който ще бъде изпратен на границата с готовност да се включи във войната при някакви обстоятелства. Тук следва да бъде разсекретена позицията, защото всички български граждани имаме правото да знаем! Още повече, че имаме нелегитимно правителство, най-малкото служебно и такова правителство не е редно да изразява позицията на България!".

   „Главчев неслучайно казва, че позицията отразява всички решения на народните събрания! Но вие видяхте ли какви проблеми има НАТО с войските? Нали разчитаме, че това е отбранителен съюз, който ще ни и брани!", продължи Беновска и пусна коментар на „Файненшъл таймс":

 

 26 юни 24-та

 

А как ще охраняваме с НАТО Българските граници?

 

Европейските страни от НАТО имат проблеми с набирането на нови войски и могат да се сблъскат с трудности при мобилизирането им в случай на конфликт с Русия. Това съобщава Financial Times.


 
Европейските страни от НАТО официално имат 1,9 милиона военнослужещи. Европейците ще се затруднят да привлекат повече от 300 000 допълнителни войници, според новите отбранителни планове от 2023 та.
Те ще изискват и месеци подготовка. 
Проблеми с недостига на кадри в армията изпитват по-специално Германия, Великобритания, Франция и Италия, отбелязва вестникът. Числеността на въоръжените сили на Германия е 180 хил. души, не й достигат поне още 20 хил. за изпълнение на задълженията в рамките на НАТО.


 
Обединеното кралство не е изпълнило годишните си цели за набиране на военни през последното десетилетие, а миналата година сухопътните сили на страната са намалели с 4000 души. Числеността на френските въоръжени сили е намаляла с над 16 хиляди души от 2014 г. насам, а италианската армия е намаляла с над 39 хиляди души, уточнява FT.   Беновска продължи: „Ето, чувате, ерозия! Даже като чувам числата, не се бях замисляла, докато го писах, но тук се говори за 15, 20, 50 хиляди души, а ние колко армия имаме?". Николов отговори: „Сигурно 10 - 20 хиляди, толкова са останали! Но нали говорим за европейски ценности в 21 век, кой нормален човек иска да ходи на война? Останаха само наемници! Те не са пълноценни, защото те не отиват да умрат, те отидат да си изпълнят мисията. Едно е да отидеш на мисия в Ирак или Афганистан да охраняваш някоя база, друго е да се изправиш срещу истинска армия. Нормално е да няма кой да се бие и не трябва да има кой да се бие! Оттук нататък пътят е нормални мирни преговори!".

   „Имате ли идея ще искате ли от „Възраждане" в Народното събрание тази позиция, след като е класифицирана, поне в секретно деловодство да се запознаете? Ще вдигнем ли на крата отново искането за този референдум?", попита Беновска. Деян Николов отвърна, че вероятно това ще се случи. Още повече, че НАТО в момента не е гарант за сигурността ни, а представлява риск за нас. „Възраждане" не иска излизане, а референдум, хората да кажат.

  „Аз бих казала следното, като избирател, да, възникват оперативни ситуации, войната не беше планирана. Но политиците леко се измъкват, „Възраждане" прави изключение, от темата за Украйна. Ние, като присъдружна организация, под шлейфа на НАТО можем да си правим каквото си искаме. Аз не съм гласувала за това те да си правят каквото си искат! Да бяха казали - ние ще участваме във войната, ще мобилизираме и мъже, и жени, ако трябва, ще изнасяме оръжие!", продължи Беновска. Деян Николов отвърна, че управляващите няма как да кажат такова нещо в предизборни кампании. Спестили са си го още на по-предните избори. Той продължи: „Аз се връщам много назад, в началото на въпросната война и задавам въпроса какво търси НАТО, какви интереси имат НАТО, България, САЩ или Европа в Украйна? защо ни интересува? Защо ни интересува ситуацията в Украйна? войни през последните 50-60 години се водят в целия свят! Отговорът е, че американците имат някакъв геополитически проблем с изравняване на силите с Русия, Китай или БРИКС! Ако американците бяха казали - има заплаха за нашия режим и Украйна е територията, повода за тази битка, дори това е по-достойно и по-искрено спрямо западните общества! А не да го маскират - ние се борим срещу агресора и за справедливата кауза на Украйна, след всичко, което направиха в Украйна през последните 8 години!".

   „Видяхте ли, че Марк Рюте щял да става генерален секретар на НАТО? Знаете ли какво ми хрумна? Като дойде Зеленски в една тайнствена атмосфера кога ще кацне, кога няма да кацне, като влязохме в МС и не ни дадоха микрофони, та се наложи аз да се провиквам като не знам какво и да питам Зеленски ще направи ли филм, като победи Путин във войната. Този въпрос не му беше хич присърце. Но аз искам да дойде Рюте, който е пианист, и да го попитам дали е запознат как е написана Ленинградската симфония. Това е преди да се срине Ленинград, вече последни издихания, мъже убити, гладни, ужас! Има една мисъл, политиката променя живота бързо, но за кратко, изкуството променя живота бавно, но за дълго! Руснаците вече два пъти играят на тази струна, може би и повече, не знам на кой му идва идеята, но Пьотр Илич Чаковски сяда и за една нощ сяда и написва тази симфония. И за една нощ един огромен симфоничен оркестър я разучава, целият народ я запява и това го вдига на крака! Ще предложа на Рюте, като дойде тук, да я изсвирим на четири ръце!", продължи Беновска. Деян Николов отвърна: „Аз се надявам да не се налага да мобилизираме НАТО! В крайна сметка трябва да се размине тази война! По това, което съм наблюдавал в геополитически план мисля, че руснаците имат желание за преговори в една или друга посока. В Украйна, доколкото съм запознат, са почти приели, че войната отива на загуба. Въпросът е САЩ да се включат в преговорите!".

Президентските избори в САЩ.

   „Байдън и Тръмп? Говорихме преди малко за Орбан, вашия потенциален съмишленик!", продължи Беновска. Николов отвърна, че вече няма Байдън. Той продължи: „Аз очаквах да е по-зле. Следя изявленията на Байдън от началото на мандата му и очаквах да е по-зле. Очевидно беше на медикаменти и го бяха посъбрали. Но това, което ми направи впечатление и защо казвам, че вече няма Байдън! Веднага по CNN първите коментари бяха - демократите са в шок, официално избрани лица и спонсори се чудят какво да правят и са в паника. Когато чуеш такъв коментар и това как да бъде сменен, като кандидат, знаеш, че Байдън приключва и те ще се опитат да го сменят. Но Байдън трябва да се откаже, те да се опитат да го убедят. Но той е толкова болен, нали си представяте, че след 4 месеца той не може да отиде на втори дебат. Да заваля думи и да си губи мисълта му се случва постоянно. В Америка основният въпрос след дебата е кой кара кораба в Америка през последните 4 години, защото очевидно не е Байдън!".

   „Ако Тръмп стане президент, нещата ще се променят! Този европеец от немски произход, колкото и да се е поамериканчил, не е загубил здравия европейски, немски разум, според мен! Независимо от това дали спал с порноактира, или не спал, или щял да спи!", продължи Беновска. Николов отвърна, че Тръмп, ако управлява, няма да спре да се бори за американските интереси, но той го прави по по-нормален начин. Може да се надяваме, че Тръмп ще приключи войната в Украйна и ще насочи усилията на САЩ да си запазят позициите спрямо Русия и Китай. Просто ще води тази битка по по-нормален начин, а не толкова ескалиращ и опасен.

   „Предполагам „Възраждане" ще вземете мерки сближаването с Орбан да се случи, и с Тръмп! Но от любопитство бих казала, че и Путин не е за пренебрегване!", продължи Беновска. Николов отвърна: „Никой не е за пренебрегване при положение, че България трябва да търси партньори, да се опитва да излезе от състоянието, в което се намира в момента на корумпиран елит на върха на държавата, който много лесно се контролира. Той трябва да бъде премахнат. Трябва да имаме нормален политически елит, който да може да води преговори, да постига политически успехи и договорки със страни както на запад, така и на изток!".

Конвергентния доклад за напредъка на България по пътя към еврозоната.

   „Буря в чаша вода! Вие се намесихте за еврозоната. Знам, че ви е тема, но да ви кажа честно да си губим ли времето за конвергентния доклад?", попита Беновска. Деян Николов отвърна: „Ние ги ритаме по кокалчетата, с което постигаме успехи! Малко играем и под масата. „Възраждане" направихме всичко възможно да уведомим ЕК и ЕЦБ. Знаем кои копчета да натиснем, така че те да се попритеснят малко и да дадат назад! Защото имаше много голям натиск. Асен Василев е ходил на колене да им се моли да влезем в еврозоната, за да си изпълнят обещанията! Готови са да манипулират данни, НСИ са притискали и какви ли не неща. И ние, следейки процесите и знайки какво се случва, контрираме тези опити, за да може да отложим възможно най-много влизането на България в еврозоната. В момента се увенчаваме с успех. Инфлацията е просто повода, но малко по-дълбоко се случват и други процеси!".

Решението на съда за промяната на движението около НДК. Ще ли нови кметски избори в София есента?

   „И за последно една общинска тема, която напече градусите и снощи дори си позволих да говоря с министъра на вътрешните работи Калин Стоянов, просто си позволих да го поздравя, че в крайна сметка това е твърдата ръка. Но знаете, че излезе решение на ВАС, влязло в сила решение, което, с извинение, е юридически малко неиздържано!", продължи Беновска. Деян Николов отвърна, че решението на съда казва, че няма генерален план за транспорта в София и нищо не може да се прави. Всичко, което е правено, е незаконно, новите промени по бул. „Патриарх Евтимий" са незаконни. И нещо не може да се направи, докато не се приеме генерален план за движението в София. Абсурдна ситуация!

   „Вчера паркирах покрай „Витоша", едно че влязох в насрещното, първо нарушение, аз съм опитен шофьор, добре го направих, премерено! Излизам, искам да се върна към НДК, щях да ги блокирам всичките. Така че, освен че трябваше да обиколя половин София, аз тръгнах направо, обиколих  по Патриарха, по не знам какво и стигнах до НДК!", разказа Беновска. Деян Николов отвърна, че проблемът е в това, че идеолозите на тези промени не са шофьори. Самият той редовно изпитва на гърба си проблемите от въпросните промени. Той продължи: „Според тях изглежда добре, красиво е, но преди това никога не е имало такива задръствания. Аз не съм против велоалеите, но когато са част от цялостен проект и са проектирани отначало. А не на готов булевард в централна част, натоварен, просто да отцепиш едни части и да ги направиш велоалеи. Друг въпрос, на който не получих отговор, защо всички участници в движението по „Патриарх Евтимий" се движат само в едната посока, движението е еднопосочно, а велоалеите са двупосочни? Има велоалея в едната посока, в другата и една горе на тротоара. И те не могат да махнат тази на тротоара, защото съдът е казал, че нищо не могат да правят!".

    „Този „Патриарх", както е еднопосочен и може да се движиш само в две ленти, миналата събота минавам оттам в очакване да няма много коли, но напротив! Спрели две „дупета" с едно джипче, с едно „мерцедесче" по посока на движението в ляво, задръстили лентата и всички трябва да се точим. И всички шофьори мълчат. Аз спрях, отворих вратата и им казвам - разкарвайте ги тези коли оттук! Те ми викат - ти коя си? Казвам - ще разбереш много бързо коя съм! Махайте колите оттук! И онези се втрещиха и тръгнаха да си махат колите, а шофьорите зад мен се развикаха - какво се заяждате с момчетата! Дали си струва тогава да се грижите, като общински съветник, за комфорта на тези, които са готови да търпят „джипчето" и „мерцедесчето" на двете „дупета"?", попита Беновска. Николов отвърна, че смята, че трябва да продължат да се борят и да работя. Той продължи, че е получил обаждания от хора, които зареждат около „Витоша", те сигнализират, че няма къде да се спре, така че да не бъдат глобени. Те са готови, ако трябва, да си плащат лицензи, но да има място, където да се спре. Николов бе категоричен: „Аз не съм против да се правят промени по организацията на движението, но да ги правим умно. Знаете ли какво ми казват идеолозите на тези промени - целта е да успокоим трафика. Да успокоим трафика е термин, който те използват. Аз ще Ви кажа какво означава - да създадем задръстване, за да направим живота на шофьорите тежък, да ги свалим от колите и да ги качим на градския транспорт! Но има хора, на които им се налага да ползват автомобили! Има хора, които не могат да се придвижват с велосипеди!". Водещата отвърна: „За съжаление велоалеите са моя идея, признавам си! Видях я във Виена и извадих душата на Йорданка Фандъкова да направи велоалеи!". Деян Николов каза, че също е виждал в Западна Европа много добри примери за възможност за придвижване с велосипеди, но там отдавна е създадена такава култура. А ние искаме да сложим каруцата пред коня!

   „Трябва ли да има нови избори в Столична община?", попита водещата. Събеседникът ѝ отвърна: „Трябва да има! Като за общински съветници не знам дали ще има. За кмет, по слухове, чувам, че е много вероятно! ГЕРБ ще тръгнат да си връщат властта в София и във Варна, доколкото аз подочувам! Ще видим дали ще се случи!".

Ще подкрепи ли „Възраждане" кабинет ГЕРБ-ДПС?

   Деян Николов заяви: „Естествено, че няма да подкрепим! Ние сме единствените, които реално се борим срещу тази система! Винаги искаме нови избори! А в ЕП правим групата и слагаме основите за промяната, която трябва да се случи в Европа! За съжаление ще отнеме време, може би до края на десетилетието!". Така завърши разговорът между Деян Николов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2, Канал 3 и по "Радио К2" на 29-и юни 2024 година.

 

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?