Новини

проф. Андрей Чорбанов: Борисов може да попита ИТН, за правителство!


проф. Андрей Чорбанов: Борисов може да попита ИТН, за правителство!

23-06-2024 11:50

Подобрения резултат на ИТН на изборите.

 

 

   „И с огромни очаквания започвам разговора с проф. Андрей Чорбанов, заместник-председател на 50 НС! В понеделник президентът започна консултациите с първите 3 партии, ГЕРБ, ДПС и ПП-ДБ. В сряда са разговорите с вас. Позволявам си, за да отключим разговора, да припомня вашите идеи и цели за управление!", започна разговора Беновска и пусна запис от изказване на Тошко Йорданов и пост на Слави Трифонов във фейсбук:


18 юни 24-та Тошко Йорданов, ИТН, след среща с ГЕРБ


Тошко Йорданов, ИТН: Ние от година и половина обясняваме, че най-добрия вариант е експертен кабинет. Колегите от ГЕРБ са достигнали до тази идея, видимо. Но от идеята за експертен кабинет до неговата реализация има твърде много работа. Той или ще е експертен, или няма да е, така че още нямаме отговор на тези въпроси.

 

19 юни 24-та


Слави Трифонов, ИТН  във ФБ


ИТН няма да подкрепи правителство с първия мандат на ГЕРБ. ИТН няма да подкрепи правителство с втория мандат на ДПС. И ако президентът даде третия мандат на ИТН, ИТН ще предложи експертно правителство, което ще свърши определени неща за определено време.

И, за да се случи всичко това, трябва да има работещ парламент, с избран председател на парламента.

 


   Беновска продължи: „Обвиняват ви много пъти, че сте продукт на ДПС, че гравитирате около ГЕРБ, че Слави тук се бил разбрал, ту не бил се разбрал с Бойко Борисов, че играете игра за облаги и влияние. Но не мога да не отбележа, че вие колосално си подобрихте изборния резултат, за разлика от други партии!". Андрей Чорбанов отвърна, че при тази ниска избирателна активност, повишаването с 25 000 на абсолютния брой на гласувалите за ИТН се отразява много положително. Той продължи: „Като говорят за облаги и гравитиране, ясно е, че злонамерените хора си търсят повод да се захванат! Чухте ли през всички тези години някакъв финансов скандал около нашата организация? Наши хора да са свързани с финансова или институционална облага? Ние не сме подвели нашите избиратели в нещо, което сме обещали да направим и не сме направили. Ние сме направили възможното! На любимия ми въпрос защо нямахме правителство преди 3 години, човекът, на когото вчера гласувахме оставката, е с основна вина да нямаме правителство преди 3 години! Този човек не пожела да подкрепи нас, но подкрепи Бойко Борисов и Делян Пеевски. Така че с огромна радост гласувахме тази оставка! Той трябва да понесе политическата отговорност за всичко, което се случи в последните 3 години. Ситуацията в момента не е точно патова, но много трудно по отношение на сформиране на мнозинства! Няма как от това нещо да не се избяга с някакви по-радикални решения!".

Подкрепата на ИТН за Рая Назарян за председател на 50 НС.

   „Но да припомня, вие подкрепихте при избора на председател от ГЕРБ на НС, профилактично с целта, която излезе от изказванията на Тошко Йорданов и Слави Трифонов, да тръгне този Парламент и след това да се види какво предстои!", продължи Беновска. Андрей Чорбанов припомни, че и в миналото НС ИТН са подкрепили Росен Желязков, но накрая правителството са подкрепили тези, които не са гласували за Желязков. Така че подобни  алюзии не са точни!

Идеята на ИТН за експертен кабинет.

   „Ще ми позволите ли една закачка, понеже припомнихте за миналото на ИТН, да пуснем един клип, с който шеговито поздравихме Пламен Николов, който бяхте предложили за министър-председател, но помните как обявената от Слави Трифонов по телевизията листа от министри беше бързо пометена и това грандиозно понижи репутацията на ИТН!", продължи Беновска и припомни клипа:


Пламен Николов покани Беновска да плуват заедно

 

 

Пламен Николов се здрависа с Илиана Беновска в кулоарите на Народното събрание и каза, че много е харесал снимката, на която Беновска е с негови плавници. След което я попита плува ли. Беновска му отговори, че плува много и Пламен Николов покани Илиана Беновска да плуват заедно. Коментаторите казаха, че Николов вероятно кани Беновска да плуват заедно в Морето на политиката.    Беновска продължи: „Закачам Ви! Нищо му няма на това момче, нали? Много симпатично между другото, но леко го похабихте, може би, с липсата на комуникация, това да бъде обсъдено, представен! Какво като продава плавници!". Андрей Чорбанов отвърна, че Пламен Николов не продава плавници, а представлява международна компания в Източна Европа. Освен това не са намерили никакви финансови мотиви за Николов да се занимава с това!

   „Въпросът е сега, когато се борите за експертно правителство, каквото и да значи това, дали няма пак да похарчите успеха си от тези избори?", попита Беновска. Чорбанов отвърна, че една политическа сила носи отговорност, когато получи мандат. Президента дава третия мандат по избор и затова ИТН дават анотация, че са готови да бъдат медиатори и колаборатори. ИТН няма да предложи кабинет, без той да бъде широко подкрепен, без да получи подкрепа от други политически сили и да има шанс да бъде реализиран.

  „Кой ще ви подкрепи?", попита Беновска. Гостът ѝ отвърна, че очаква подкрепа от всички, които не искат да отиваме на нови избори. Той продължи: „Какво значи експертен кабинет? Поляризацията в обществото е много сериозна! Изваждането на явни политически фигури, свързани с негативи от миналото, винаги ще представлява изключително конфронтация и в Парламента, и в обществото. Именно затова, който и да опита да извади политическо лице на прицел, ще загуби!".

    „Тогава моля да ми обясните, след като всички драпате за експертни кабинети, се кандидатират партии. Нали разбирате, че Вие, като партиен член, като заместник-председател на НС, като човек във вашата област, ако трябва да предложите министър на здравеопазването, няма да ви ръководи само специализацията!", продължи Беновска. Чорбанов отвърна: „Само това ще ме ръководи! Аз съм на мнение, с колегите, с които работя, има такива, които ни подкрепят и такива, които са ни опоненти. Но и с едните, и с другите работим професионално!". Водещата попита  дали тогава могат да предложат за министър на здравеопазването опонент на ИТН. Събеседникът ѝ отвърна, че може, стига да е специалист. Той продължи, че експертното правителство предполага да има много сериозен тайминг, задачи със срокове на изпълнение. Иначе е безсмислено. Ако няма финансови разчети и добър бюджет, тези задачи няма как да станат. Именно затова ИТН искат да има споразумение между тези, които подкрепят такова правителство, които да подкрепят този тайминг със срокове, бюджет. Чорбанов заяви: „Защо го предлагаме? Най-логично е да се опитаме да защитим нашите програми, които са балансирани и добри и много от партиите подкрепят много параметри в нашите програми. Опитваме да бъдем рационални, защото това е рационално поведение! Другото е партизанщина, да кажем - ние сме шести, какво искате от нас, ние сме дълбока опозиция! Не очаквайте да поемем отговорност, защото суверенът ни е отредил шесто място! Напротив, именно от позицията на шестото място можем да погледнем тези хора във висините и да ги приземим, защото е ясно, че те помежду си нямат баланс за създаване на редовно правителство! С едно изключение, ние не знаем едни хора, техни величества какво ще направят в утрешния ден, никой не знае!  Всичко зависи кой какви компромати, неща. Неслучайно нося флашка, тя е олицетворение на много неща. Преди две години едни хора купуваха наши депутати с флашки. Успяха да купят няколко, те вече са в други формации. За тези флашки злите езици разказват, че се раздадоха биткойни, защото там няма проследяване. Пак злите езици казват, че са обещали повечко биткойни, но са дали по един! Но това го казват злите езици и аз не бих си позволил да твърдя подобно нещо. Пак злите езици казват, че с едни флашки едни хора направиха „ала-бала с президента"! Така че има хора, които флашката трябва да си я сложат, както „негово величество" в Парламента носи един кръст, което е кощунство, но това е една друга тема, така едни други хора трябва да сложат флашки и да ги разнасят, защото това е олицетворение на цялата им политика. От това искаме да избягаме и затова идеята за служебно правителство, наслушах се на всякакви насмешки по темата, да бъде прозрачно и с подкрепа! Ние няма да предложим от джоба да съберем целия потенциал с който разполага партията, да го представим и да кажем - това са хората, това е програмата, ако искате! Не става дума за това!".

    „Сега ще пуснем две видеа, да видим как Бойко Борисов ви хвали! След това да пуснем Николай Марков, който също ви хвали и казва, че ще подкрепи ваши идеи! Този с кръста, дето го хейтите!", продължи Беновска и пусна запис от брифинг на Борисов от 19.06.2024


19 юни 24-та


Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов за 50 НС

Бойко Борисов, ГЕРБ: А сега има една безотговорна ПП, която иска да хвърли държавата в хаос. Питам с кое основание, при цялата корупция, която нагнетиха в последните месеци, те отново искат да се изявяват като ментор на обществото? Искам да обърна внимание на по-малките партии. Да, всички сме равни, но нека да гледаме броя на избирателите, пред които отговаряме!

Всички виждаме как летим към новите избори. защото няма отговорни партии. Преди месеци тук пред вас казах - ние само с ДПС не можем да направим коалиция. Точка! Без един широк формат ние не можем да съставим правителство. Правителство на споделената отговорност с повече партии има как да се направи.

Кого да убеждавам в това? Алексей, Бог да го прости, го няма! Иначе щяхме да отидем в манастира и да се разберем с тях! Само че сега го няма!

 

Медия: Вярно ли е, че ИТН са поискали много министерски постове и затова излязохте с остро изявление против тях?

 

Бойко Борисов: Не! Не е вярно!

 

Медия: Ще се срещнете ли с Николай Марков лично?

 

Бойко Борисов: Не, с г-н Марков ще се срещне преговорния екип.

Има смисъл управлението само от първите три партии! От останалите, с радост ,и министри да дадат, и подкрепа да дадат, това е широка споделена отговорност, добре дошли са!

Тук Тошко Йорданов е прав, с 68 депутати не можеш да говориш от името на народа, не можеш да настояваш, но можеш да си поставиш условията, които над половин милион са поискали от теб. Това правим ние!

 

Медия: Г-н Борисов, бившият гладен прокурор Гешев ...

 

Бойко Борисов: Мани го, той 2 000 гласа няма!След това Беновска пусна и запис от брифинг на Николай Марков от 21.06.2024


21юни 24-та


Защо ли? Воюват в 50 НС Величие -  Възраждане ?

 

Николай Марков, Величие: Показаха ни писмо от г-н Главчев, в което той иска становище на Народното събрание във връзка с формата кой да участва на върха на срещата на НАТО. Г-н Главчев трябва да си поеме отговорността и няма нужда НС да прави санкция за подобно нещо, при факта, че никога не се е случвало.

Радев може да присъства, имаше предложения, такива. Но, в крайна сметка осъществяването на националната сигурност е от МС. Фактът, че досега не е имало случай НС да санкционира това нещо е достатъчно ясно, че и сега НС не е органът, който трябва да го санкционира. Това е нашата позиция.

 

Медия: От „Възраждане" ви обвиниха в колаборация с ДПС?

 

Николай Марков: В бъдеще ние сме казали на нашите избиратели, че ще подкрепяме абсолютно всички решения, които са в полза на българските граждани. Нямаме ангажимент към ГЕРБ, към ДПС.

 

Медия: А ако ИТН предложат?

 

Николай Марков: Да, сега ще видите, подкрепихме ги тях, те предложиха да се прави тест за наркотици в НС. Ще го подкрепим това нещо в зала. Ще подкрепим и една добра идея на „Възраждане" може би, на другото пленарно заседание, те дадоха добра идея и ще видите, че и тяхна идея ще подкрепим.

 

Медия: Ако третият мандат отиде при ИТН, бихте ли поискали среща със Слави Трифонов?

 

Николай Марков: Ами аз не знам защо трябва да отида при ИТН, при положение, че ние сме с 1,5% разлика? Защо да не дойде този мандат при „Величие", ние да го направим този експертен кабинет, а трябва да отиде при ИТН? Ако вие виждате логика защо те толкова жертвоготовно се хвърлят в това, кажете ми, аз не я виждам. Още повече виждам странна колаборация между ИТН и „Възраждане", това си пролича в зала и вие го виждате. Ако ИТН и „Възраждане" имат това, което демонстрират, то означава бъдещо правителство, свързано с ГЕРБ и ДПС минава през този вектор. Ние ще изчакаме търпеливо, ще видим какво ще се случи и в крайна сметка мога да ви гарантирам, че ние не участваме в задкулисни преговори с когото и да било.

 

Медия: Отстрани изглежда, че „Възраждане" ще бъдат основният ви опонент в зала, така ли е?

 

Николай Марков: Не! Те проявяват не политическа, а лична агресия проявяват всички. Обиждат наши депутати, жени, дами. Мъжете не са толкова обидени, но жените с такива цинични думи в зала, че ние вече сме принудени да предприемем ход за отстраняване на депутати, процедурни предложения.
   Беновска продължи „Ето, Бойко Борисов отрече да сте му искали министри и похвали Тошко Йорданов за думите, че ГЕРБ с 68 депутати не може да управлява еднолично! Но и вашия с кръста, дето го коментирате, каза, че ще гласува предложението ви за теста за наркотици. Аз ще се присъединя, без да съм Николай Марков, бих казала и за психопрофил!". Андрей Чорбанов отвърна, че никой не може да управлява самостоятелно в момента. Той продължи, че всяка партия е свободна да подкрепи каквато иска политика. ИТН ще направи всичко възможно да предложи най-добрия вариант и да търси широка подкрепа, защото друго правителство не би работило!

  „Но чухте отчетливо Бойко Борисов - малките са си малки! Да си седят на задниците, на дупетата! Но вие сега бихте ли подели инициатива да предложите на ГЕРБ, като им връчат в понеделник мандата, някои от кандидатурите, на които сте се спрели? Говоря експертно!", попита Беновска. Чорбанов отвърна, че си има ред и това е отговорност на този, който получава мандата. Ако Борисов иска да се допита до ИТН, ръководството ще реши дали да му предложи, или не. „Малките са си малки, но на тези избори г-н Борисов загуби толкова избиратели, колкото са гласували за нас! Но сигурно го брои за малко и безболезнено!", добави той.

  „Тоест  вие, ИТН, няма да отидете, чук-чук, Борисов, ние ти предлагаме едикой си? А ще чакате, ако той прояви инициатива, да направите консултации? Тогава бихте ли казали имена?", продължи Беновска. Чорбанов отвърна: „Разбира се! А за имена не мога да кажа. Ръководството трябва да го обсъди, така че не мога да си позволя своеволието да казвам такива неща! Не знаем какво ще се случи, може Борисов да се разбере с „техни величества" и да няма нужда от такива консултации!".

Твърдението на Николай Марков, че купувачи на гласове на ДПС са купували за ИТН.

   „Като казахте преди малко за подкупите, за флашката, която носите не на врата си, сега ме изкушавате да пусна клипа, в който Марков говори за това, че са им предлагали пари!", продължи Беновска и пусна запис от интервю на Николай Марков:Николай Марков: Започна търговията, предлагането на много пари на мен и на г-н Михайлов да продадем и парламентарната група, и всички, които ни подкрепят. Числата са умопомрачителни, само ще кажа, че на депутатите се предлага празен чек! Може да си представите за какво става въпрос. говорим за обикновените депутати. Представете си на нас какво се предлага! Но всички крадат на общинско ниво, всички партии, а като отидат в Парламента се правят на опозиция и на управляващи. От два месеца говорим, че купувачи на гласове на ДПС пазаруват, ние се срещахме с тях по време на предизборната кампания, пазаруват гласове за ИТН. И днес, точно днес г-н Трифонов обяви, че ако третия мандат дойде при тях, той е готов да се жертва за експертно правителство, което никой не знае какво означава точно!


   Андрей Чорбанов коментира: „Защо ДПС не си ги пазарува за себе си и да стане първа политическа сила, а ги пазарува за нас?". Беновска отвърна: „За да се изпере!". Събеседникът ѝ продължи: „Няма такъв филм! Да се види в кои райони и как се е гласувало за нас! Имаме работещи структури. Това е не толкова обидно, колкото смешно подобни твърдения. Какво ли не чухме през годините. Това с ДПС явно много се харесва на някои ултралиберални формации! Ако човек направи преглед, има една организация „Стража", която публикува всякакви анализи, много е интересно да се види коя партия кого е подкрепила в гласуванията! Така че такива своеволни твърдения от „негово величество" как ДПС ни пазарувала - не!".

   „Но „негово величество" Марков казва, че и тях са се опитвали да ги купуват, чекове, които да си попълнят сами!", продължи Беновска. Андрей Чорбанов отвърна: „Има една максима - когато двама пияни се бият, не ги закачай, че ще ядеш бой от тях! В случая някакви други хора си организират покупко-продажби! Ние не участваме в това нещо категорично!".

Каква политика ще защитава Ивайло Вълчев в ЕП?

   „За финал искам да се върнем към европейската тема и европейския ви успех. Ивайло Вълчев е евродепутат, честито! Чух, че станал член на групата на консерваторите и реформистите. Каква задача сте му поставили, в името на България разбира се?", попита Беновска. Чорбанов отвърна: „В рамките на шегата ще кажа, че много харесваме г-жа Мелони и затова! Но това в рамките на шегата. Групата на реформаторите е умерена група. Те държат да запазят идентичността на европейските държави в рамките на ЕС. Тези партии са за запазване на традиционните семейни ценности. „Само да кажа, че от вашето предаване аз отивам да подкрепя шествието в подкрепа на семейните ценности! Ние твърдо подкрепяме тази политика, защото смятаме, че трябва да се запазят традиционните християнски  ценности в българското семейство. Именно тази политики ще защитава и Ивайло Вълчев в ЕП!", категоричен бе Чорбанов.

Загубените пари по ПВУ.

   „Ще Ви пусна част от доклада на ЕК за грамотността в България и ще Ви подсетя да поставите тази тема и у нас и в ЕП!", продължи Беновска:19 юни 24-та


В деня на клетвата в 50 НС излезе европейски доклад:

 

България закъснява с изпълнението на Плана за възстановяване и устойчивост. ПВУ на България е в размер на 5.689 милиарда евро под формата на безвъзмездни средства. Досега страната ни е получила само едно плащане в размер на 1,37 милиарда евро, което представлява 24% от цялата сума. Въпреки че страната ни все още разполага с 4,3 млрд. евро, те ще бъдат изплатени след оценката на изпълнението на останалите 299 етапа и цели.До момента страната ни е изпълнила едва 22 цели от общо 321. Крайният срок за осъществяването на Плана за възстановяване е август 2026 г.
Брюксел очаква от България:

 

да подобри функционирането и да повиши капацитета на администрацията, да повиши качеството на обществените поръчки и да укрепи независимостта и функционирането на регулаторите. Подобряването на бизнес средата. Около 53% от инвеститорите у нас не са уверени, че техните инвестициите са защитени от закона и съдебната система.ЕК показва влошаване на образованието у нас през последната година.  

53,5% от 15-годишните нямат минимално ниво на владеене на математика, 52,9% - на четене, а 48% - в областта на науките.

Нивата на цифрови умения у нас остават много по-ниски от средните за ЕС (35,5% в България срещу 55,5% в ЕС). 


   Беновска се обърна към госта си „Моля да поставите този въпрос от трибуната на НС! Всички дребни ежби ще отпаднат, ако сте отговорни политици!". Той отвърна: „От парите по ПВУ ще вземем най-много половината! Но друг важен въпрос е каква част от парите, които влизат в страната, влизат в реалната икономика и каква част в разни джобове, защото ПВУ беше така гласуван, че едни хора да бъдат максимално облагодетелствани!". Така завърши разговорът между проф. Андрей Чорбанов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2, Канал 3 и по "Радио К2" на 22-и юни 2024 година.

 

 

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?