Новини

Иван Таков: “Корнелиевата” БСП е на опашката в България и Европа!


Иван Таков: “Корнелиевата” БСП е на опашката в България и Европа!

07-06-2024 11:41

Иван Таков, законно или не? - НЕпредседател на БСП-София, пред   Илиана Беновска в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2 и Канал 3 на 7.06.2024

 


Пропусната възможност БСП да заеме достойно място в следващия Парламент.

     „7-и юни 2024, два дни преди да изберем 50 НС и ЕП, казва добър ден на законно или не, но в момента непредседател на БСП София! Сърдите ли се, г-н Таков, на това обявяване?", попита своя гост Беновска. Иван Таков отвърна, че не се сърди и за него обявяването не е от значение. Важно е какво ще се случи на изборите, а според прогнозите лявото представителство в 50 НС няма да бъде такова, какво трябва да бъде! Той продължи: „Вижте как се структурираха нещата! Добре, ГЕРБ дръпна напред, но има 3 формации, но има 3 формации с около 15%, които се борят за второто място. БСП спокойно можеше да е една от тези формации, ако беше обединила лявото пространство! А аз въобще не се сърдя за това дали съм председател, или не на градския съвет!".

    „Както се казва - всичко, което е скрито, ще се разкрие!", продължи Беновска. Иван Таков отвърна, че се ядосва зарази пропуснатите възможности. БСП спокойно е могла да се позиционира като основна опозиционна сила в Парламента. Партия е могла да се позиционира много по-добре, да прокламира тезите си и да защитава по-силно работещите хора. А иначе в партията предстои редовен отчетно-изборен цикъл и там ще се решат някои от вътрешните проблеми.

   „Но Благоевската партия на 133 години, къде се намира тя? Ако е влакова композиция, сигурно е последния вагон накрая!", попита Беновска. Таков отвърна „Ако продължаваме така, този вагон ще се откачи и ще останем някъде на гара Меричлери, забравени за дълго време! Сигурен съм, че това няма да се случи и партията ще се събуди. Но това минава през ярко изразена позиция на най-голямата партия в ляво - БСП, с желанието да обедини останалите партии в ляво! Можеше да го направи. Единствено и само егото на някои партийни водачи не позволи това да се случи!". Водещата попита как се казват тези партийни водачи. Събеседникът ѝ отвърна: „И Корнелия Нинова! Но видяхме и други партийни водачи в ляво видяхме подобно поведение. От „Левицата" изявиха желание да се водят разговори, но им беше казано директно от другата страна - разформировайте си партийките и елате в БСП! Чух, че и с Николай Малинов ще говорите, той също беше с нас на месните избори в София. Но не може условието ни да бъде - разформировайте си партиите, пък тогава ще мислим какво да ви правим! Защо не го казаха на някои от другите леви по-малки формации? Нали преди два месеца се обяви, че ще се прави голямо ляво обединение с БСП? Аз не чух  кои са тези леви формации. Единствено чух партия МИР на наш бивш член Симеон Славчев. На него защо не му казаха да си разформирова партията и да се върне обратно в БСП, а е водач в Разград? Този двоен аршин не е добър и затова не се случват нещата! Трябва повече деликатност. Затова ме е яд, че БСП пропусна възможността да се върне на подобаващото ѝ се място! Сега отново ще бъдем на опашката на влаковата композиция, което не е добре за самата държава!".

Отношението към младите в БСП.

   „Да, но вие имате много силно младежко обединение в София, пловдивското обединение също се показа с добър тонус. Посрещнаха подобаващо Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер!", отбеляза Беновска. Иван Таков отвърна, че поздравява младежката организация на БСП в Пловдив, поздравява и младежите в София! Защото тези избори са трудни, но те отново са на терен. На местните избори също са били безупречни. Но в момента са разочаровани, защото младежкото БСП не е намерило място начело на листите. Той добави: „Но затова пък е добре представено младежкото СДС с второ място в 25 МИР. Въпреки че беше поет ангажимент да има младежи като водачи на листи! Което е показателно за отношението към младите в партията! Аз винаги съм твърдял, че младите в партията не бива да бъдат използвани само за разнасяне на брошури на ветераните. Това са смислени хора, които не само са бъдещето, както обичат някои другари да казват, а те са и настоящето!".

   „Ние сме решили, само да минат изборите и ще дадем възможност на младите и ютюб канала ни, и в радиото! Някои ни гостуваха, смислени, интелигентни. Питах ги имат ли политически тестостерон - имат!", отбеляза Беновска. Иван Таков поздрави водещата за това решение и заяви, че сред младежите на БСП дори е имало много добър кандидат за председател на градската организация, но не е намерил подкрепа!

Посещението на Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер в Пловдив. БСП и европейската политика.

   „Като споменахме Урсула фон дер Лайен, настоящ председател на ЕК и кандидат за втори мандат, и Манфред Вебер, не знам вече кой мандат председател на ЕНП, те бяха на гости на Борисов в Пловдив. Младежкото БСП много сърцато ги освирка! Позволете ми да пусна едно много кратко видео, в което те  говорят за „Възраждане"! Ще ми кажете после защо така се страхуват от „Възраждане", а БСП не я признават! И нека да напомня, преди да видим видеото, че три мандата и половина Станишев беше председател на ПЕС! А сега БСП са като, имаше една песен - мене ме нема в целата схема!", продължи Беновска и пусна запис от изказванията на Вебер и Фон дер Лайен от Пловдив от 2-ри  юни 2024 г.
Манфред Вебер: Вие, българите, добре познавате заплахата: Русия ви диша във врата, от другата страна на Черно море. Крайнодесните „Алтернатива за Германия" и „Възраждане" може да си мислят, че като са марионетки на Путин, той ще ги защитава. Събудете се! За да спрем Путин, трябва да му покажем, че сме силни, а не слаби! 

 

Урсула фон дер Лайен: Но днес тези ценности отново са застрашени от екстремисти и демагози. Независимо дали става дума за екстремисти от крайната левица или от крайната десница. Независимо дали става дума за „Алтернатива за Германия" в Германия, за "Национално обединение" във Франция, за „Конфедерация" в Полша или за „Възраждане" тук в България. Имената може да са различни, но целта им е една и съща:

 

Те искат да погазят ценностите ни и да разрушат нашата Европа. Но ние от ЕНП никога няма да позволим това да се случи.

 Защото "Съединението прави силата!"

 Българският национален герой Христо Ботев е казал:

 "Тоз, който падне в бой за свобода, той не умира"

 

Свободата, независимостта и суверенитетът винаги са били мечта и копнеж на хората. И днес това важи с пълна сила за народа на Украйна!
   Беновска продължи: „Казахме за БСП - мене ме нема в целата схема! Урсула фон дер Лайен и Вебер въобще не говорят за БСП! Сергей Станишев никакъв не идва да ви защитава от Корнелия Нинова. Обаче от най-голямата европейска партия искрено надапад „Възраждане", защо?". Иван Таков отвърна: „Искрено се надявам, че Урсула фон дер Лайен и Манфред Вебер не ни приемат като евроатлантически партньор! Ние сме добър европейски партньор, защото все пак ние споделяме част от тези ценности. Но това, което те правят в момента, е все едно да плашиш куче с кренвирш! Как може да се опиташ да плашиш българския народ с Русия?! Освен политически, ние имаме и духовни връзки с тази страна. Няма как да се опитваш да плашиш България с Русия! Това е нелепо, предвид цялата ни история. За мен това е част от предизборната реторика във връзка с намаляващата тежест на ЕНП в ЕП и това е отчаян опит да върнат някакви позиции! Но се вижда, че този модел в Европа вече се изчерпва! Но наистина е показателно, все пак ЕНП подкрепиха техните кандидати тук в България, а е жалко, че левицата и БСП остават изолирани от тези процеси, включително и европейските, не участваме достатъчно сериозно там. И не получаваме подкрепа оттам. Някои ще кажат, че ние не изповядваме напълно ценностите на европейската левица и може би в някаква степен това е така!".

Отношенията му с Ваня Григорова и „Солидарна България".

   „Уважавам аналитичното хладнокръвие, с което говорите по темата, защото афектът не е добър съветник! Човек трябва понякога да е маратонец! Какво става в момента с вашата партньорка Ваня Григорова, която се кандидатира с Мая Манолова и други, но те двете са разпознаваемите фигури, от „Солидарна България" за НС и ЕП?", попита Беновска. Таков отвърна: „Тя беше нашия кандидат за ЕП. Това беше лицето на обединената левица в София. И аз много съжалявам, че това не успя да се пресъздаде като модел на национално ниво. Не е хубаво, че лявото в момента е раздробено на 3 или на 4! Но аз съм сигурен, че това може да се приеме като грешка на растежа. Въпреки че имаме много опитни лидери в лявото пространство, за които това ще е поредната грешка. Но с нея продължаваме да имаме чисто професионални отношения. Тя в момента е в отпуск от СОС. Аз се надявам, че по един или друг начин, ако бъде в Парламента, тя ще си съдейства с ПГ на БСП, ако евентуално и „Левицата" влезе, че ще има някакъв общ ляв фронт в този Парламент! Иначе ще е много тъжно при този разпокъсан  състав да няма комуникация вътре в Парламента! Защото противовес и противодействие на това, което слушахме от европейските лидери в Пловдив, може да бъде само лявото!". Така завърши разговорът между Иван Таков и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" в youtube ТВ Беновска пита-Радио К2, Канал 3 и по "Радио К2" на 7-и юни 2024 година.


Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?