Новини

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ -  България на коя „ламя“ продавате ?


Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

28-01-2023 23:21

Помните ли приказката „Тримата братя и златната ябълка"? Подозирам, че децата вече нито я учат, нито в къщи им я четат... Дано не съм права...

Сетих се за нея, като се взирам в очите на водещите български политици. И не съзирам там кураж да слязат на „долната земя" и да унищожат Ламята, която всяка година плячкосва златната ябълка от дървото на 3-мата братя.

Питам се, обаче, дали „Ламята" е САЩ, или ЕС, или Сорос, или Путин?! Или „Ламята" си е вътре в нас - в политиците ни - и те плячкосват „златната ябълка" на България? И не им пука хич!

Румен Радев насрочи 4-ти извънредни парламентарни избори. „Ламите" в 48 НС и други, извън него, пак започват да потриват ръчички за „златната ябълка" -властта над България.

 

 

Иначе:

Костадин Костадинов иска референдум „Възраждане" - лев v/s EURO.

 

Патриотичен комитет и ВМРО искат референдум за запазване на българския лев, забрана на джендър пропагандата и съдбата на българската енергетика.

 

Слави и ИТН искат референдум за президентска, а не парламентарна република.

 

Слави Трифонов: Не сме водили никакви разговори по отношение на тази идея, която имаме ние! Тя е наша отдавнашна идея, която касае разбира се нашата представа за мажоритарни избори. Той няма абсолютно никаква представа, не представа, а не знае за тази цел! Няма никакво участие. Той си води президентството!


Тошко Йорданов: В президентските републики има, общо взето - най-грубо казано, два типа - с по-засилени права на президента, в които той, на практика, е министър-председател, и с малко по-орязани права, в които, обаче, все пак президентът предлага Министерски съвет, има правото да ги събира, да подменя министри, без това да докарва парламентарна криза. Както, например, във Франция. Този въпрос ще дойде на дневен ред в момента, в който референдумът е успешен!


А президентът Радев отговори:

Румен Радев: Моето мнение е, че специално за моята институция, аз нямам нужда от посредници в диалога си с българските граждани! Ако аз имам намерение за промяна на формата на държавно управление - сам ще го заявя!

 

А 48 НС се „напъва" и ще направи, очевидно, огромни политически грешки в този  „напън" да „абортира", със закон, главния прокурор Иван Гешев от поста му.

 

А умният и красив от NEXO: Антони Тренчев - „Ален Делон"-а на Меглена Кунева... 

 

А! А, Кунева, ще възроди ли ДБГ по модела на НДСВ?! Кунева, тази „жена с жилетки" - която Слави издигна за президент... , която закри 3 и 4 блок на АЕЦ „Козлодуй", уж по искане на ЕС?! И... „разказа играта" на България в енергетиката... Заради лични облаги?

 

Та. Ще напомня за умния и красив от NEXO, Антони Тренчев - „Ален Делон"-а на Меглена Кунева.  С когото съм имала смислени политически разговори в ефир...

 

Илиана Беновска: И „Беновска пита" продължава със следващия гост, това е г-н Антони Тренчев от ПГ на Реформаторския блок. Добре дошъл!


Антони Тренчев: Добре заварили!


Илиана Беновска: Вие какво търсите в политиката? Красавец, млад, богат, изучен! Чета за Вас такива работи, за пръв път Ви виждам отблизо!


Антони Тренчев: Благодаря, ще ме засрамите! Да, това е вярно, така е!


Илиана Беновска: Кое е вярно?


Антони Тренчев: Че се виждаме за първи път! Че се виждаме за първи път е най-вярното от това, което казахте!


Илиана Беновска: А, че сте красавец и сте млад? Изучен ли сте?


Антони Тренчев: Ще ме засрамите сега! Това го оценяват другите, не аз!


Илиана Беновска: Съгласна! Какво търсите в политиката, наистина? Младите хора не се интересуват, толкова, от политиката, колкото обществото очаква!


Антони Тренчев: Така е и това е голяма грешка, тъй като политиката първо е много интересна! Всеки ден е различен. Но да се върнем към въпроса: какво търся аз в политиката. Аз съм се занимавал и съм работил в частния сектор 5 години преди да вляза в политиката, на мястото, където съм в момента.


Илиана Беновска: Вие сте юрист, нали?


Антони Тренчев: Аз съм юрист, занимавал съм се с юридическо консултиране, малко с финансовите пазари. Но, в един момент, стигнах, може би, по-рано от други хора, така ми е явно природата, до това, че не ми достига да правя нещо само за себе си и само за пари! Иска ми се да правя нещо, което е социално значимо. И това чувство на неудовлетвореност ме подтиква да потърся реализация в политиката. Аз между другото винаги съм искал да се занимавам с политика, мислех, че ще стане по-късно, но понякога животът се завърта.


Илиана Беновска: И какво социално значимо правите сега? РБ какво социално значимо прави в коалицията с ГЕРБ?


Антони Тренчев: Според мен, прави доста хубави неща!


Илиана Беновска: Много хубав въпрос - сам си поставихте, хайде, сега да Ви чуем!


Антони Тренчев: Аз смятам, че имам отговор, частичен, на него. Това, което направихме, е че повдигнахме някои теми, които при други обстоятелства нямаше да са в дневния ред в политиката в България.


Илиана Беновска: Какви теми?


Антони Тренчев: Съдебна реформа. Всички, сега, говорят, всички имат мнение. В някаква степен ние направихме не малък успех. Например ...


Илиана Беновска: Какви успехи направихте?


Антони Тренчев: Ами това, което се прие като конституционна реформа, разделението на ВСС.


Илиана Беновска: Вие сте повдигнали на дневен ред съдебната реформа?!Хайде сега ди кажа, Вие, да кажа на нашите зрители, че сте от партията на г-жа Кунева, ДБГ. Аз, сега, ще Ви оборя фактически!


Антони Тренчев: Няма проблем!


Илиана Беновска: Какво държа в ръката си?


Антони Тренчев: Ще се опитате, ще видим дали ще ме оборите!


Илиана Беновска: 8 години аз лично и „Радио К2" се борим с ВСС да започнат да си излъчват заседанията онлайн!


Антони Тренчев: Чудесно, приветствам!


Илиана Беновска: Чувахме какви ли не глупости от рода, че няма пари, че няма техническа възможност. Ние бяхме готови да го направим, да им го финансираме. И, едва сега, след като се пратиха есемеси, кой на кого прати есемеси, скандали и така нататък, те разбраха, че няма как да избягат от публичността. Така че съдебната реформа е вдигната отдавна на крак. Друг е въпросът, че нищо не се случва.


Антони Тренчев: Да, но дойде на дневен ред и направихме нужните конституционни реформи.


Илиана Беновска: Добре, друго?


Антони Тренчев: Разделихме колегиите. Премахнахме тайното гласуване. Сега се надявам посредством усилията на управляващото мнозинство и министър Захариева да стане явно гласуването, което ще изчисти доста от проблемите.


Илиана Беновска: Как ще премахнете мафията в съдебната система, че не мога да се сетя?


Антони Тренчев: Едно по едно. Сега ще направим ясно кой гласува, как гласува, който носи отговорност и защо нещата се случват по начина, по който се случват, посредством Закона за съдебната власт.


Илиана Беновска: Кой къде гласува, за какво говорите?


Антони Тренчев: Във ВСС.


Илиана Беновска: Не, аз Ви питам в съдопроизводството, в юриспруденцията. Как ще премахнете мафията? Едни съдии, едни адвокати, едни прокурори са в симбиоза с някои олигарси и други такива.


Антони Тренчев: Вижте, съдебната реформа е комплексно нещо! Тя нямаше да свърши, дори и ако бяха минали най-радикалните конституционни промени, както си ги представяме. Това е един доста дълъг процес, който минава през Закона за съдебната власт, процесуални кодекси. Той нямаше да свърши, дори и исторически компромис да се бе състоял!


Илиана Беновска: 25 години това „октоподско пихтиесто тяло" се е формирало! Искам да Ви го кажа, аз съм била очевидец!


Антони Тренчев: Така че, затова е много ключово да изчистим и да стане явното гласуване, защото тогава ще е много отчетливо кой как гласува!


Илиана Беновска: За ВСС?


Антони Тренчев: Точно така!


Илиана Беновска: Добре, но, например, един въпрос, хайде, като юрист - ВКС има една, доста оспорвана практика, да произнася тълкувателни решения, които практически - Вие, като юрист няма начин да не го знаете - се превръщат на практика в над законови. Започват да се решават определени казуси по определен начин, съгласно тълкувателните решения. Това ще го облечете ли в законова форма? Ако ВКС продължи да има тези правомощия, тогава да е нужно след това, след като се направи това тълкувателно решение, то да бъде одобрено от Народното събрание и да се запише в закона?


Антони Тренчев: Честно казано не съм размишлявал на тази тема!


Илиана Беновска: Ето, казвам Ви, това е много сериозно! Като юрист ме разбирате много добре!


Антони Тренчев: Наистина повдигате много важен въпрос. Имаме си подробна стратегия за съдебната реформа, която министър Захариева каза, че ще следва, което е много важно, за да има приемственост. Но, нека, Ви кажа, ние тук експертния разговор хубаво ще го проведем, но не това ще направи реалната реформа в съдебната система. Важно е политическата воля да се изчисти, да се извади наяве „черните ризи" на последните 25 години!


Илиана Беновска: Това е хубаво в изобличителния патос, но ние трябва да имаме промяна на законовата, то може би не е нужно, Вие сте прав между другото. Збигнев Бжежински е казал, че демокрацията ...


Антони Тренчев: Аз проектът за съдебната власт още не съм го видял. Като е готов и ни се даде, ще можем да говорим на експертно ниво. Въпросът е дали ще имаме политическата воля да го направим и вярвам, че ще имаме! Кажете за Збигнев Бжежински, защото ми стана интересно!


Илиана Беновска: Мисълта е велика - демокрацията е сбор от правила, които се спазват!


Антони Тренчев: Удивително!


Илиана Беновска: Въпросът е друг, че ние имаме много правила, закони, но те дали се спазват в действителност? Това също е част от съдебната реформа!


Антони Тренчев: Дума да няма! И от разделението на властите - аз, като политик, да не се меся прекалено много в тях!


Беновска пита: Антони Тренчев - YouTube


А ето какво заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ: Още преди година ДПС предложи промени в Конституцията за разследване на Главния прокурор- защо не получи подкрепа?!

 

Мустафа Карадайъ: Ние, от ДПС, ще подкрепим този законопроект! Персонално, аз и ще кажа защо. Това беше точно преди една година. Защо го направихме? Защото основният дебат, който се водеше и тогава, и сега - говори се за съдебна реформа, а се разбира персонални промени и кадруване в съдебната система. В нашия проект за промени в Конституцията ние бяхме предвидили и бяхме разписали разследване на главния прокурор, разглеждахме ограничаване на правомощията на главния прокурор във връзка с надзора му за законност, предвиждахме разделение на ВСС на две, съдийска и прокурорска част, като главния прокурор не участва в съвета на прокурорите. Което в крайна сметка, според нас, дава независимост на отделните прокурори.

Ние преди една година представихме нашите идеи за промени в Конституцията в тази връзка, като навсякъде говорихме за наши идеи и очаквахме в разговор и в диалог с всички парламентарни групи, така че да внесем в Народното събрание проект за промени в Конституцията, за да може легално и легитимно, без нарушаване на Конституцията да решим този въпрос. доколкото днес и в дебата някои хора се опитаха по един или друг начин да правят внушения по адрес на ДПС, и то по отношение на прокуратурата и главния прокурор, ние и преди сме критикували прокуратурата и главния прокурор персонално, а и продължаваме да ги критикуваме.

Ние вече повече от 6 месеца, 7-8 месеца стана от приемането на закона за така наречените „златни паспорти", където записахме всеки отделен случай да бъде разследван и ако има виновни лица, на виновните лица да бъдат повдигнати обвинения. И до ден днешен, тоест до вчера едва ли не, ние от прокуратурата не видяхме нито действия, нито получихме резултат! Нещо повече, г-н Кирил Петков беше министър в нарушение на Конституцията според Конституционния съд на Република България, но прокуратурата не направи нищо за разследването на деклариране на неверни данни от Кирил Петков и едва ли не нищо не е станало. Което е сигнал и знак за българските граждани - за едни декларирането на неверни данни е нищо, но за други представлява голям проблем.

И ред други примери имаме. Няма да ги изреждам всичките. Но за финал ще кажа - никой от нас не очаква да нарушаваме Конституцията на Република България. От нас се очаква да направим легитимни, легални действия, да си променим Конституцията, да си променим законите, но да направим така, че да има реално разследване на главния прокурор, независимо кой е той. И когато говорим за съдебни реформи, съдебна реформа аз призовавам тук от тази трибуна да правим съдебна реформа, а не да разбираме персонални промени! А когато говорим за персонални промени, да назоваваме нещата с истинските им имена! Защото ние от ДПС сме готови да говорим и за тази тема и сме го заявявали неведнъж! Благодаря ви за вниманието!


И още една предизборна „щриха":


Илиана Беновска: Г-н Станишев, дни преди да напуснете поста председател на ПЕС дадохте пресконференция в България и споменахте, че Вашият син Георги, разговаряйки със свои съученици къде ще попаднете някога, той е казал, че Вие ще отидете в историята!

 

Сергей Станишев: Той е казал, че ще стана легенда! Отивам при легендите! Но аз му казах, че е малко рано!


Илиана Беновска: Сега слушах много внимателно Вашето изчерпателно изложение, анализа на международната и българската...


Сергей Станишев: Извинявам се за дългото, но то е веднъж годишно, все пак! Много е широк обхватът!


Илиана Беновска: Имам два кратки въпроса. Нещо ми заприличахте на „Златка, златното момиче", което седи край реката и чака да се изтекат „червени, зелени, сини, черни и други води", докато дойде „златната вода"! Бихте ли инициирал една лидерска среща с наличните в българското пространство лидери и партии, годни да управляват? И да внесете един не съзерцателен тон в общуването? Говорихте за диалог! И къде сте Вие тук в случая? Можете ли дадете пример, точен и ясен, на политиците, които ще ни управляват, кое е най-важното за България? Къде е визионерството? Кой е визионерът? Характеризирайте с по няколко думи, моля Ви, наличните лидери!


Сергей Станишев: Ако тръгна да ги характеризирам, страхувам се, че никой няма да дойде на срещата, ако инициирам! Не, вижте, няма съвършен човек! Няма, още по-малко, съвършен политик! Всеки е допускал грешки, при това тежки грешки и всеки носи както плюсове, така и пасиви. Но, всеки си има своята тежест! След като гласуват хора за тези личности, значи са  спечелили доверие! Което е изключително трудно! Знам колко трудно се печели доверие и колко лесно се губи.

Но това, за което аз бих работил и ще работя, като кауза, това е изобщо промяна на атмосферата, на средата в българската политика! В момента средата води до абсолютно безплодни действия, които не дават никакъв полезен продукт на хората, резултат, решение на проблемите. Може да се изпокарат, но да намерят решение!

Аз Ви говорих за консенсусите от българското общество. Ами БСП, например, винаги е била носител на идеята за консенсус. И го е доказвала. От кръглата маса, през Българската демократична конституция, през 4-ти февруари! Правейки компромиси в това число. Но компромиси в името на ясно дефинирани национални големи цели! В момента никой не е готов да прави компромис с нищо, в името на своите тесни партийни цели!


Илиана Беновска: И?


Сергей Станишев: И така до никъде няма да се стигне! И тогава основните партии, които се водят членове на големи политически семейства, системни партии, просто ще загубят подкрепата на хората. Хората ще отидат към различни извънсистемни партии, търсейки нещо ново. Затова казах, че липсата на диалог и резултативност в действията на партиите водят точно до този див популизъм, който набира сила. Защото хората са ядосани, гневни са на политическите лидери! И аз няма да бъда в позицията на наблюдател, който „седи до реката"! Има и други поговорки, който казват, китайските, че ако седиш достатъчно дълго на брега на една река, ще видиш труповете на своите врагове!


Илиана Беновска: А какъв ще бъдете? Какъв ще бъдете?


Сергей Станишев: Аз ще бъде човек, който ще търси съмишленици за каузи!


Илиана Беновска: Практически как?

 

Сергей Станишев: Практически как - времето ще подскаже!


Илиана Беновска: Кога?


Сергей Станишев: В момента имаме конкретен хоризонт - конгрес на БСП. Аз, като член на БСП, като делегат на конгреса ще положа усилията, които зависят от мен, съпротивителните сили в БСП за спасяването на партията да се събудят!


Илиана Беновска: Как?


Сергей Станишев: Дали това ще се получи, не мога да кажа. Но имам надежди!


Илиана Беновска: Добре, но какъв е времевият хоризонт? Всички питаме какъв е времевият хоризонт?


Сергей Станишев: Една моя любима книга, „Майсторът и Маргарита", в нея се казва, в първия разговор между Воланд и Берлиоз по повод на това съществува ли Господ, как човек прави дългосрочни планове, след като той не може да планира собственото си бъдеще дори в рамките на един ден!? И дава примера. Така че, който прави прекалено грандиозни планове в тази много динамична среда - според мен греши! Важното е да действаш принципно, а събитията ще ти подскажат следващите стъпки!

 

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя"? „Златната ябълка" -България на коя „ламя" продавате ?

 

Аз съм Беновска и питам. 

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Борисов, Радев, Пеевски, Главчев! Чий „Христос“ ще възкръсне на 9.6.24? Вашият или на България?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?

Беновска: Кирчовци, Кокорчовци, Лени, Деляновци, Бойковци, Радевци, Корнелии, Урсули! Фалшив живот! До кога?