Новини

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!


Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!

21-01-2023 15:46

Спукана ви е гумата? Old School ли сте? Льотчикът Радев ви би. Правете правителство. Пенсия.

Срам е даже да говоря... Не разбрах кой мъж - коя жена - или смe политически джендъри...

 


Корнелия Нинова:

Отправихме покана към всички, именно водени от това желание, да намерим разговор по важни за България въпроси. Изненадани сме, че ги няма председателите на ПП и ДБ и ще ви кажа защо сме изненадани. Ние, като отговорна партия, ви предлагаме да търсим начин! Като държава и народ сме изправени сме изправени пред редица предизвикателства и трябва да поемем отговорността, като отговорни хора, като държавници и политици, да търсим решение на тези предизвикателства! Благодаря ви, че вие се отзовахте на тази среща, оценяваме високо това! Благодаря ви!


Бойко Борисов: Добър ден и благодаря за поканата! Тя, по начина, по който беше отправена, задължаваше да се явим! Вие казахте - ако сте мъже, заповядайте! Така че тя беше задължаваща! Но така или иначе аз приветствам вашия опит да се опитаме да говорим все пак каква визия или как виждаме следващите месеци, ако щете, или година. Защото това, което казвате, го има във всички програми. Всички партии го казват. Аз съм убеден, че отиваме пети път на избори и след петия пак същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговори как и по какъв начин може да бъде структурирано работещо правителство. Преди беше модерно да се говори за изолация на ГЕРБ. Днес ги няма вашите коалиционни партньори от преди месец - ПП и ДБ. Декларацията им в парламента не беше подкрепена от други. Нашето правителство, което проф. Габровски предложи, не му достигнаха 5 депутати. Защо? Защото този разговор, за което заслужавате това поздравление за куража да го предизвикате, не беше проведен преди. Тогава нямаше да има значение чий мандат е, първия, втория или третия. А и съм убеден, че ако ние имахме подобно решение къде може да се състави правителство, мисля, че и президентът Радев щеше да се съобрази с това. Защото иначе щеше да изглежда, че той иска служебно правителство. На нас не ни стигна мъдрост, нито сила, нито воля. И така, както сме я подкарали, с добре работещ парламент и в същото време не може да се излъчи правителство.

Какво си мисля? Дори за отказа да разговарят с вас, не с нас, а с вас, дори вие вече нямате разделителни линии, червени линии, които да притесняват. Въоръжението за Украйна с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БВ, ДБ мина. Ф-16 мина, въоръжението и всичко останало. Това са вече закони, приети от Парламента. Какъв е проблемът? Защото най-лесното сега е хайде още един месец кампания, приказки, а никой не иска сериозно да погледне към управлението, защото е много тежко. Две години вече думата хаос е в речника на абсолютно всички политици, анализатори, социолози, политолози. Приемам вашите упреци за модела, който ние сме следвали. Всеки има право да го каже. Но вече 2 години имаме модела „Радев"! Хайде да ги сравним! Какво по-добро се случи? Ние, предполагам и с колегите, ще направим всичко възможно да лидираме и процеса с правосъдната реформа. И вие видяхте, че вчера на комисия проекторешенията на МС минаха с нашите гласове. Хубав-лош - евроатлантическите държави са го признали. А ние, като съществена част и политика в тази част на света ще го подкрепяме. И ще ги изкараме всичките тези решения. Затова сега удължиха времето на Парламента, за да може всички тези бързи неща да станат.

С една дума, нашият конгрес на ГЕРБ, защото времената се менят, ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Затова моят отговор беше най-лесен. Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП също много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно, каквото и да е правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим, но с присъствието си изразяваме уважение към вашата парламентарна група, вашите избиратели и Вас, избрана от тях! Разбира се благодаря и на тези, които са имали куража да дойдат! Защото повтарям - вие различия със съседа ми вляво, пречка за съставяне на правителство нямате! Социалните политики даже си ги крадат от вас. Темите, които казват, че ги разделят и с ДБ, ние ги решихме с колегите в Парламента, те вече са закони. Надали едно следващо правителство ще върне темата за даване на оръжие за Украйна. Да, ще има такива евтини пиар акции кой кого излъгал или кога излъгал, но това няма значение. Тежките теми са минали в Парламента. И сега може действително да се работи само по теми, касаещи бюджет с отговорно правителство, социални теми. Да не ги изброявам, Вие ги изброихте. Още веднъж благодаря и затова се отзовах!


Корнелия Нинова: Благодаря! Г-н Карадайъ, заповядайте!


Мустафа Карадайъ: Благодаря Ви, г-жо председател, г-жо Нинова! Първо бих искал да поздравя всички участници в днешната среща!  Нашата предизборна кампания протече в духа на това, че държавата се намира в множество кризи - социално-икономическа, здравна, енергийна, да не ги изреждам всичките кризи. Но нито една от тези кризи не би могла да бъде решена без да преодолеем политическата криза, в която се намираме от 3 години. От 2016 г. ние от ДПС призоваваме за нормалност в политиката, което за нас означава диалог. Диалог между различните политически партии, диалог между различните парламентарни групи, диалог между власт и опозиция, диалог между власт и гражданите, диалог между институциите. Диалог, диалог, диалог! Ние призоваваме за диалог, но с всички тези призиви за диалог ние на среща виждаме естествено пак призиви за диалог, но с ултиматуми, с червени линии, с противопоставяне.

Днешната среща ние от наша страна я оценяваме като много важна и необходима среща в тази конкретна ситуация, в която се намираме и при тази политическа криза, която е налична. Въпреки че, като чухме сега изявлението и на г-н Борисов, а и като виждаме липсващите колеги, най-вероятно отиваме към поредните ненужни предсрочни избори. Казваме поредните ненужни предсрочни избори с оглед на това, че най-вероятно и следващият Парламент, като структура, ще прилича на предходните 4. Тоест, най-вероятно 2 партии няма да са достатъчни, за да правят мнозинство в Народното събрание. Но дори и да са достатъчни само 2, пак е нужен диалог. А диалог с ултиматуми няма как да има. От тази гледна точка приветствам това, което направиха БСП и това, което току-що чухме и от г-н Борисов! Защото, когато на партийните си конгреси приемаме решения „никога с другите", в един момент идват едни такива ситуации, че има едни по-висши цели от нашите партийни цели. Има по-висши приоритети в името на държавата, когато трябва да има диалог и да се търсят решения. А диалогът с предварително начертани разделителни линии няма как да го има, и с ултиматумите. И от тази гледна точка тази среща и тези заявки, които ги чуваме сега, това са едни добри предпоставки за това, че в периода до евентуалните ненужни предсрочни избори да имаме такова поведение, че след тези предсрочни избори да имаме възможност да преодолеем политическата криза, в която се намираме и да има редовен кабинет. Тоест, да има политическа стабилност от отговорни политически партии и политици и след преодоляване на политическата криза да се вземат мерки за преодоляване на другите кризи, в които се намираме. Защото политическата криза само задълбава другите кризи, но не ги решава.

Това, което казахте г-жо председател, че като приоритети всички сме си записали от една страна, от друга страна непрекъснато говорим - да, така е, но в съдържанието имаме понякога нюанси и тези нюанси без диалог, няма как да ги уточним. За ПВУ и оперативните програми ние говорим от лятото на 2020 г. И горе-долу в този дух продължаваме да говорим и сега и виждаме в каква ситуация се намират оперативните ни програми в този оперативен период, какво се случва в другите държави членки на ЕС, докъде сме стигнали с ПВУ, какво е съдържанието на плана на България. За бюджета на държавата за 2023 г. ние казахме нашите опасения и всички знаят, че ние сме готови да работим и сме работили за финансовата стабилност на страната. Но предсрочният популизъм поставя под риск понякога финансовата стабилност в държавата. И по-добре е понякога да се съобразим с това, което произвеждаме, защото 15 милиарда дълг на година, който го имаме към настоящата година, е сериозен дълг. А към него като добавим и още - идва въпросът кой ще го плаща и кой ще го връща? За Шенген и еврозоната нашата позиция мисля, че е ясна. А за съдебната реформа отговорната позиция повече от една година е на ДПС. Защото всички говорим за реформа в съдебната система, някои колеги разбират кадруване. Според нас това минава през промени в Конституцията. И когато говорим, че евроатлантическите ни партньори признават нещо, те не казват да нарушаваме Конституцията на Република България, а те подкрепят целите, които искаме да постигаме. Ние в Брюксел първо представихме нашите предложения за промени в Конституцията. И затова ние непрекъснато говорим, че реформата в съдебната система за нас е реформа и започва с промените в Конституцията и не означава кадруване в съдебната система. Друг е въпросът, че сме готови да говорим и за кадруването в съдебната система, но за нас тези 2 теми са различни теми. И реформата в съдебната система започва с промените в Конституцията, които ние представихме в Брюксел. Получихме одобрението за целите, които преследваме с тези промени. Ние ги представихме в Народното събрание на Република България на всички парламентарни групи. И в един момент се оказва, че повечето си пишат в програмите съдебни реформи, повечко говорят за съдебни реформи, разбирайки кадруване в съдебната система, но като действия нямат смелостта да влязат в истинските реформи. Ние ще дадем нашия принос за независима съдебна система в България, а не някой да овладее съдебната система. И от тази гледна точка още веднъж приветствам тази среща! Благодаря! И нашият призив е в продължение на това, което от 2016 г. го говорим - да има нормалност в политиката! Нормалността минава през диалога, за да преодолеем политическата криза. Въпреки че най-вероятно ще отидем на едни ненужни предсрочни избори, ние отсега трябва да създадем условията и предпоставките за диалог след поредните ненужни предсрочни избори. Благодаря ви!


Корнелия Нинова: Благодаря и аз! Г-н Янев! Първо да Ви поканя да се преместите. Очевидно няма да дойдат представителите на ПП, да не седите така изолиран встрани!


Стефан Янев: Благодаря Ви, г-жо председател! Благодаря за организацията на тази среща, която смятам наистина за важна. Наистина и преждеговорившите колеги, и аз смятаме, че е малко закъсняла. Но по-добре късно, отколкото никога. Защото ще продължа и това, което спомена г-н Карадайъ - дори и да отидем на избори, този диалог е необходим! Всички тук говорим за диалог. Към тази дума бих добавил още една - диалог и взаимодействие. Това е смисълът на нашето присъствие в Българския парламент. Това е смисълът на политическото взаимодействие, което може и е призвано да решава проблемите, в интерес на българските граждани, на гражданското общество. Също искам да изкажа задоволството си, че наричаме тази среща лидерска, защото лидерите са тези, които водят. Лидерите са тези, които намират решения в много трудни ситуации, които носят отговорност. И още веднъж да поздравя всички присъстващи лидери за това, че са демонстрирали как могат да преглъщат личното и партийното его в интерес на държавата България, на всички ни, на всички български граждани. Мисля, че това е правилното, защото без диалог, без взаимодействие не сме в състояние да предложим решения, решения, които са необходими.

Така че от наша гледна точка, от името на „Български възход" още веднъж искам да поздравя всички присъстващи и да декларирам, че според нас това е правилният подход - диалог, диалог и пак диалог! Благодаря ви!


Корнелия Нинова: И аз Ви благодаря! Г-н Борисов, казвате, че имаме един добре работещ Парламент. Може би, като количество, бързина на работа, произведени закони - да. Но позволете да изразя малко по-различно мнение.

Неслучайно казах, че ние ще останем със своите различия.

Днес срещата е да говорим за България, за проблемите, за перспективите и за решенията.

Зададохте един интересен въпрос за модела „Радев". Знаете, че ние с вас имаме дълги битки. Сигурно първо от мен сте чули „моделът на задкулисието", „моделът ГЕРБ" и т.н., дълги години с Вас сме спорили по тези въпроси. И питате с какво моделът „Радев" е по-различен? По-добър ли е? По-различен е! Защото ние с Вас водихме парламентарни битки, на парламентарно представени партии, на терена на парламентарната република, въпреки че Вие не идвахте често. Но въпреки това две парламентарни партии спорят помежду си. Сега сме изправени пред друга опасност и аз многократно съм я казвала от трибуната на Парламента. Парламентарната република се руши чрез постоянните служебни правителства и едноличното управление на президента е под заплаха парламентарната република! Нашата отговорност, освен за тези 4 теми, е още една - да спасим парламентарната република и разговорите за бъдещето на България да бъдат тук, в тази сграда! В този смисъл още веднъж Ви поздравявам, че сте тук! И може би това ще бъде едно добро начало да върнем правенето на политика там, където й е мястото - в Българския парламент! Каквито и да сме, да сме различни, да се караме, едни да влизат, други да излизат, но да е тук! Защото това е основата на парламентарната демокрация!

Г-н Карадайъ, наистина вие сте партия, последователна в позициите си, в това няма съмнение, във всичко, което изброихте! Подкрепяме Ви за тезата, че съдебната реформа не трябва да е просто битка за кадрова подмяна. Тази реформа е дълбока и съществена. Смяната на върха, ако не доведе и не води до съществена смяна в правораздаването на България, няма да бъде удовлетворен българският народ, ако не види бързо и справедливо правосъдие! Ние искаме такава съдебна реформа, знаете, работили сме в тази посока. Но тя наистина трябва да е съществена. А не просто имитация за превземане на съдебната система от определени кръгове.

Към г-н Янев, аз не исках да задълбавам в тази тема, за да не кажете, че си държа само на социалното. Напротив, изтъквам важни въпроси извън социалното. Но Вие сте прав, че последиците от кризата ги понасят най-вече домакинствата. Нашето лице, като партия, нашата идеология е предимно социалната и ние направихме достатъчно, каквото можахме в периода на управление, за да подкрепим социално българските семейства. Виждам решаването на тези проблеми през бюджет. Уважаеми колеги, нямаме ли бюджет за 2023 г., най-много ще пострадат хората. А очевидно от днешния разговор се вижда, че нямаме подкрепа за съставяне на правителство. Тоест, ще отиваме на избори. Тоест до юни-юли ще оставим държавата без бюджет. Добре, това е ваша воля, уважаваме решението на всички партии. Ние просто правим опит, като мандатоносител, трети мандат, който е кризисен, да направим всичко по силите си. Никой от нас не ви е говорил за коалиция! Не сте чули такава дума. Защото мисля г-н Борисов спомена коалиция. Не, търсим решение, без да конкретизираме какво да бъде то на този етап.Илиана Беновска: Г-н Борисов, кажете при какви условия ще подкрепите едно правителство, което нарекохте програмно, техническо? Г-н Борисов, моля Ви, кажете!

 

Бойко Борисов: Не, аз сега ще пратя през Изпълнителната комисия до всички наши структурни звена в страната да се произнесат, така че за една седмица ...


Бойко Борисов: Аз много ясно казах - хората, които стоят зад всяка една партия, последните, с които бихме направили правителство са БСП. И винаги сме го казвали. Но в същото време уважаваме тяхната покана!


Илиана Беновска: При какви условия ще подкрепите това правителство?


Борисов продължи към стаята на ГЕРБ без да отговори на въпроса. На излизане от Парламента Беновска отново се опита да зададе въпрос на Борисов, но той отново не отговори:


Илиана Беновска: Г-н Борисов, може ли една секундичка само! Нямаше секундичка!

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България - накъде с вас?!

 

Аз съм Беновска и питам.

Беновска: Борисов, Пеевски, Петков, Денков: България „плъзгате“ към територия без име ли?

Беновска: Борисов, Пеевски, Петков, Денков: България „плъзгате“ към територия без име ли?

Беновска: Пеевски, Борисов, Василев, Петков: Като нестинари ли танцувате в НС/МС по горЯщи въглища/ПВУ?

Беновска: Пеевски, Борисов, Василев, Петков: Като нестинари ли танцувате в НС/МС по горЯщи въглища/ПВУ?