Новини

Беновска - Александър Иванов: Бойко Борисов - правителство с БСП? Иванов: Избори заради Радев!


Беновска - Александър Иванов: Бойко Борисов - правителство с БСП? Иванов: Избори заради Радев!

21-01-2023 12:34

Александър Иванов, ГЕРБ - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", 21.01.2023 г.    

 


Кабинет на ГЕРБ 

"Дали на Борисов ще му дойде акълът и ще сме смири и ще направи правителство? От него зависи всичко" започна разговора Беновска. "Преди месец ГЕРБ като първа политическа сила излъчи състав на кабинет на проф. Габровски, който събра най-голямо доверие на този парламент, но не достигнаха няколко гласа, за да се реализира. Нашата политическа отговорност е изпълнена" каза Иванов. Той коментира, че вчера е имало голямо медийно внимание към Борисов, защото очакването е при следващите избори българските граждани да разберат, че лидерът е Бойко Борисов и първата политическа сила е ГЕРБ. Беновска коментира, че в речта на Борисов на лидерската среща всяка дума е била премерена, макар че обикновено обича да е по-експресивен. Иванов отбеляза, че със своето изказване Борисов е върнал парламентаризма, а и това е стремеж на ГЕРБ последните месеци, за да има работещ парламент. Беновска подчерта, че тепърва ще се връща парламентаризмът, защото този парламент е пълен цирк. Иванов коментира, че има доста хора, които са попаднали в политиката с други цели и тенденцията последните 2 години е била разбиване стабилността на България, за която ГЕРБ непрекъснато призовава. По отношение на "младите" в политиката, Беновска и Иванов са на мнение, че е необходимо мислене, четене и осъзнаване. "От новите управляващи, които имаха възможността, видяхме, че не им се получиха нещата, резултатите са катастрофални" заяви Иванов.  

Беновска пожела да чуят речта на Борисов на лидерската среща на 20-ти януари 2023 година. 

Бойко Борисов: Добър ден и благодаря за поканата! Тя, по начина, по който беше отправена, задължаваше да се явим! Вие казахте - ако сте мъже, заповядайте! Така че тя беше задължаваща! Но така или иначе аз приветствам вашия опит да се опитаме да говорим все пак каква визия или как виждаме следващите месеци, ако щете, или година. Защото това, което казвате, го има във всички програми. Всички партии го казват. Аз съм убеден, че отиваме пети път на избори и след петия пак същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговори как и по какъв начин може да бъде структурирано работещо правителство. Преди беше модерно да се говори за изолация на ГЕРБ. Днес ги няма вашите коалиционни партньори от преди месец - ПП и ДБ. Декларацията им в парламента не беше подкрепена от други. Нашето правителство, което проф. Габровски предложи, не му достигнаха 5 депутати. Защо? Защото този разговор, за което заслужавате това поздравление за куража да го предизвикате, не беше проведен преди. Тогава нямаше да има значение чий мандат е, първия, втория или третия. А и съм убеден, че ако ние имахме подобно решение къде може да се състави правителство, мисля, че и президентът Радев щеше да се съобрази с това. Защото иначе щеше да изглежда, че той иска служебно правителство. На нас не ни стигна мъдрост, нито сила, нито воля. И така, както сме я подкарали, с добре работещ парламент и в същото време не може да се излъчи правителство. 

    Какво си мисля? Дори за отказа да разговарят с вас, не с нас, а с вас, дори вие вече нямате разделителни линии, червени линии, които да притесняват. Въоръжението за Украйна с гласовете на ГЕРБ, ДПС, БВ, ДБ мина. Ф-16 мина, въоръжението и всичко останало. Това са вече закони, приети от Парламента. Какъв е проблемът? Защото най-лесното сега е хайде още един месец кампания, приказки, а никой не иска сериозно да погледне към управлението, защото е много тежко. Две години вече думата хаос е в речника на абсолютно всички политици, анализатори, социолози, политолози. Приемам вашите упреци за модела, който ние сме следвали. Всеки има право да го каже. Но вече 2 години имаме модела „Радев"! Хайде да ги сравним! Какво по-добро се случи? Ние, предполагам и с колегите, ще направим всичко възможно да лидираме и процеса с правосъдната реформа. И вие видяхте, че вчера на комисия проекторешенията на МС минаха с нашите гласове. Хубав-лош - евроатлантическите държави са го признали. А ние, като съществена част и политика в тази част на света ще го подкрепяме. И ще ги изкараме всичките тези решения. Затова сега удължиха времето на Парламента, за да може всички тези бързи неща да станат. 

    С една дума, нашият конгрес на ГЕРБ, защото времената се менят, ни е задължил да не приемаме коалиция с БСП. Затова моят отговор беше най-лесен. Но аз ще разговарям с колегите подобна забрана, защото БСП също много се промени, не би трябвало да бъде спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно, каквото и да е правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим, но с присъствието си изразяваме уважение към вашата парламентарна група, вашите избиратели и Вас, избрана от тях! Разбира се благодаря и на тези, които са имали куража да дойдат! Защото повтарям - вие различия със съседа ми вляво, пречка за съставяне на правителство нямате! Социалните политики даже си ги крадат от вас. Темите, които казват, че ги разделят и с ДБ, ние ги решихме с колегите в Парламента, те вече са закони. Надали едно следващо правителство ще върне темата за даване на оръжие за Украйна. Да, ще има такива евтини пиар акции кой кого излъгал или кога излъгал, но това няма значение. Тежките теми са минали в Парламента. И сега може действително да се работи само по теми, касаещи бюджет с отговорно правителство, социални теми. Да не ги изброявам, Вие ги изброихте. Още веднъж благодаря и затова се отзовах! 


Коалиция ГЕРБ - БПС?; Петков и Василев на "пуканки" по време на лидерската среща 

"Ще преразгледа ли ГЕРБ решението си да не се коалирате с БСП, каквото и да значи това и да се състави някакъв кабинет, а не да ходим на избори?" попита Беновска. Иванов каза, че това е заявил Борисов - да се преразгледа този въпрос, когато има експертен кабинет. "Къде бяха лидерите на новата революционна партия Промяната, които техният политически баща Радев ги нарече шарлатани в едно свое интервю. С гръм и трясък се провалиха. За година и половина 5 избора, изчегъртани доходи на българите. Системните партии са тези, на които българските граждани трябва да се доверят и да си припомнят кой политически лидер успя да състави при всякакви условия и на световна икономическа криза 2019 година - това бяха ГЕРБ" коментира Иванов. Беновска отбеляза, че един близък съратник на Промяната ѝ е сподели, че ще си вземат пуканки, за да гледат пред телевизора лидерската среща. "Аз смятам, че срещата вчера беше връщане на парламентаризма с появата на г-н Борисов. Беше доказателство, че ни трябват силни политици, силни личности, защото българските граждани все по-ясно си дават сметка за картината, която нарисува Промяната и една друга политическа сила преди това. Последните 2 години - изтриване на голяма част от спестяванията и доходите на българите. Политическите шарлатани успяха да продадат българската енергетика, крипто финансирането на едни други политически сили - това са въпроси и отговори, които се виждат и тази нежна революция не донесе нищо добро" заяви Иванов. 


Тениска "Харвард" 

Беновска пожела да подари на Александър Иванов тениска "Харвард". Той коментира, че някои хора са направили за посмешище университета. Водещата го призова да излезе на трибуната във вторник с тениската и да попита къде са били Кирил и Асен, пуканки ли са яли, по време на лидерската среща. Иванов подчерта, че това е абсолютно пренебрежение на политическия живот в България, защото пуканки се ядат на зрелища, а това, което те са създали, е позорище, а ефектите от Промяната се виждат и със закъснение. "Моят телекомуникационен доставчик ми изпрати честитка от Промяната - 16 % ми се увеличават цените на услугите и така си припомням ефекта от Промяната" сподели Иванов. Той обясни, че явно имат право да индексират цените си на годишна база. 


ДБ финансирана от NEXO 

"Какво правим с това финансиране от 400 000 лева, засега доказани, на ДБ от крипто NEXO?" попита Беновска. Иванов коментира, че това е абонамент на частна фирма, гонеща някакви интереси. "Служители на NEXO на равен брой вноски по 20 000 лева, приблизително на едни и същи дати, са превеждали на ДБ. Това, ако не е скандално за начина на финансиране на тяхната партия и кампания, здраве му кажи. Те дължат тези отговори на своите избиратели" заяви Иванов. Беновска попита дали това кранче няма да секне - Христо Иванов влиза в джипа на подсъдимия олигарх Бобоков, за да обсъжда културни проекти в Русе, после някаква крипто банка дарява на Иванов 400 000 лева. Александър Иванов подчерта, че Христо Иванов дължи отговори на българското общество и своите избиратели, защото говорят за прозрачност, искат да лидират процеси по съдебни реформи, но странно се фиксират към определени лица и функции на държавата. Беновска попита дали няма как да се забрани това със закон. Иванов отговори, че това е нарушение на закона - финансиране от фирми и партии, но Христо Иванов завоалирано е обяснил, че са получили дарения от конкретни хора. "На Борисов няма ли да му дойде мъдрост, за да може да секне и това, има толкова закони да се приемат?" попита Беновска, а Иванов отговори, че този парламент е най-работещият за последните две години.  


Въглищните централи; Горивата в България; Закупуване на батерии 

Беновска коментира, че Атанас Пеканов го гласят за премиер на служебен кабинет и заедно с Росен Христов са натоварени да отидат в ЕК и да искат отмяна на закриването на въглищните централи, а самият Пеканов е против това. Александър Иванов отговори, че няма кой друг да бъде задължен и затова ГЕРБ са предложили кабинет, но не са им достигнали няколко гласа. Беновска призова да бъдат изпратени синдикати, работодатели, експерти от партиите. Депутатът от ГЕРБ отбеляза, че е прието решение, което да върне енергийната независимост на България, която е изтъргувана от предишните управления за сделки за батерии, което е световен прецедент, а и тези батерии, закупени с европейски средства, след няколко години ще се развалят и българските граждани ще трябва да плащат за тях. Беновска обясни, че в наредбата е записано, че от батерии ще могат да се възползват тези, които са на дърва и на въглища, но няма компенсации за газа. Иванов подчерта, че тези наредби не ги пише НС, а са въпроси към бившите управляващи. Той отбеляза, че сме имали най-ниските цени на газ в България, но договорите са прекратени, за да може пак от руски газ да се взимат пари през посредници и тези въпроси все повече натежават към Промяната. "Установи се, че е купуван пак руски газ през посредници с 30 % по-скъпа цена. Хората са ползвали същия газ от Русия, обаче, с 30 % комисионни. Цената на горивата в България от руския нефт, който е много по-евтин от всякакъв друг вид нефт, в България каращите плащат 1 лев отгоре. Това са бързите схеми. Предполагам не са ги преподавали така в Харвард, но бяха приложени за една година" коментира Иванов. 


Предсрочни избори 

"Какво ще се случи според Вас - на Борисов ще му дойде ли мъдростта да направи кабинет, или отиваме на избори?" попита Беновска за финал. Иванов отговори, че изборите са неизбежни, защото Нинова връща мандата във вторник и Радев решава кога да е датата. "Явно нямаме комуникация с Радев, защото Борисов каза, че най-голям шанс да се избегнат 5-ти избори и да продължи да работи парламентът, единствен шанс е третият мандат да отиде при една дясна заявена партия ДБ. Да си обяснят даренията, дължат тези отговори, но президентът каза, че скандалът не му пречи, защото е взел решението преди скандала с NEXO" каза Иванов. Той подчерта, че Борисов не вижда вариант засега, но в бъдеще трябва да се мислят всички варианти за експертен кабинет, след такива избори по вина на празните столове на Кирил и Асен, които гледат с пуканки обедняването на българския народ.  


Така завърши разговорът между Александър Иванов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 21-ви януари 2023 година.  


Беновска: Борисов, Карадайъ, Янев, Слави, Петков: „ПАТЕТА в кълчища“! Путин и Си Дзинпин – „КРЪВНИ БРАТЯ“!

Беновска: Борисов, Карадайъ, Янев, Слави, Петков: „ПАТЕТА в кълчища“! Путин и Си Дзинпин – „КРЪВНИ БРАТЯ“!

Беновска: Борисов, Карадайъ, Янев, Слави: С Путин, Радев ни праща на война?! Беднеем, тъпеем, боледуваме?

Беновска: Борисов, Карадайъ, Янев, Слави: С Путин, Радев ни праща на война?! Беднеем, тъпеем, боледуваме?