Новини

Николай Малинов: Срещу президента Радев е удар, че ме обвиниха, че съм руски шпионин


Николай Малинов: Срещу президента Радев е удар, че ме обвиниха, че съм руски шпионин

23-11-2021 21:48


Николай Малинов, председател на ПП „Русофили за възраждане на отечеството", адвокатът му Димитър Вълчев и редакторът на списание „Ново време" Юрий Борисов отговарят на въпроси на Илиана Беновска след заседание на Специализирания наказателен съд от 23-ти ноември 2021 г. по делото срещу Николай Малинов, обвинен в подготовка за шпионаж в полза на Русия.


Илиана Беновска: Адвокат Вълчев, както стана на делото?


Димитър Вълчев: В някои случай някои казват, че това е фалстарт, други казват „делото се препъна". Нищо особено, съдът уважи искането, което направих за съвместен разпит на първия и основен свидетел, поставен като номер едно от прокуратурата в основата на обвинението, със свидетелят Борисов, който ние считаме, че има пряко отношение към дейността на „Русофили" по същество. Аз държа и моят клиент се съгласи да бъде извършен в едно съдебно заседание, поради това, че свидетелят, който не се яви, служител от ДАНС, няма да споменавам имена, не сочи никакви уважителни причини в молбата си, а казва „по лични причини". Това не е случайно, защото как да Ви кажа, не искам да използвам грозни думи за разни методи, оперативни, издирвателни, разузнавателни и проучвателни, но не е коректно, когато ти си в основата на обвинението да пускаш пред теб другите свидетели, а след това ти имаш възможност да се запознаваш с техните показания и позиции.


Илиана Беновска: Г-н Малинов, основният свидетел на обвинението всъщност какво е правил, следил Ви е, подслушвал Ви е?


Николай Малинов: Следели са, подслушвали са, измисляли са си най-различни логически връзки за несъществуващи неща. Ето, аз тук нося едно от свидетелствата, които искам да покажа, че това, което те наричат шпионаж в „Ново време", в списанието, където всички тези разработки са публикувани, ясно и категорично пише, че те са публикувани по поръчка и по официален договор с руския Институт за стратегически изследвания, който е института на администрацията на президента ...


Илиана Беновска: И който е под ръководството на Леонид Решетников, който тогава не беше персона нон грата, а сега е, нали?


Николай Малинов: Да, и самият факт, че по такъв начин отсъства основният обвинител, явно има притеснения за съшити обвинения с бели конци.


Илиана Беновска: Какви са тези материали, какво са съдържали тези публикации, които Вие сте плащали с парите по договорите с Решетников?


Юрий Борисов: Една от публикациите, която се казва, че е спонсорирана, тоест по договор е платена, е как американски институции финансират НПО-та в България.


Илиана Беновска: Кои американски институции?


Юрий Борисов: Главно „Амелика за България", изброяват се и други, но това е една дълга статия, която може да се прочете в „Ново време". Общо взето има много публикации, които тонът не е достатъчно ласкав.


Илиана Беновска: А почиват ли на факти тези публикации конкретни, какви договори имат с „Америка за България"?


Юрий Борисов: Разбира се! Това не е публицистика, всички статии, които публикуваме, са от автори учени. Това са студии на практика.


Илиана Беновска: Кажете някои имена?


Юрий Борисов: Да кажем Николай Слатински. Николай Слатински има две статии, които са посветени на военното дело в България, на това, което се върши във военното министерство, но всички факти, а там има страшно много факти, изнесени в „Ново време", са взети от публични източници.


Илиана Беновска: Добре, а защо самият Слатински не обвиняем от „Америка за България", ако това са манипулирани от него факти?


Юрий Борисов: Моля Ви, не търсете никаква логика в това дело. То си е политическо от начало до край. Фарс! Това не е дело, това е замах за сплашване. Така че Слатински не им трябва в случая, на тях им трябва Николай Малинов и тормоз.


Димитър Вълчев: Американското лобиране не се криминализира в България, а руското лобиране, ако можем така да го определим, трябва да бъде криминализирано.


Илиана Беновска: Точно такъв паралел исках да си позволя, настоящият и бивш президент Румен Радев, докато беше кандидат за втори мандат, направи изявление, че Крим е руски. Излезе една леко иронична позиция от името на Путин и една леко загрижена позиция от името на американското посолство. Путин го приветстваше, а американското посолство се тревожеше, че Крим не е руски. Вашият коментар във връзка и с Вашето дело?


Николай Малинов: Аз още преди деня за размисъл казах своето мнение във Вашето студио, че това е реверанс към русофилските избиратели, който реверанс много бързо ще бъде прибран малко след изборите, което за съжаление се и случи.


Илиана Беновска: А какво ще кажете за хорото, което „потропнаха" привържениците на президента, след като той беше избран за такъв?


Николай Малинов: Аз ще пожелая на президента и на неговот правителство да събере куража да не предаде каузата Македония, да събесе куража да бъде последователен в своето декларирано през 2016 г. русофилско поведение и след това явно коригирано след определена еманципация, не знам от какви сили, но при всички положения не от нас. Защото би трябвало да е ясно, че ударът срещу „Русофили", това дело, беше удар на тогавашната власт срещу президента Радев.


Илиана Беновска: А как ще коментирате, че президентът Радев не взе Конституцията на Република България, която исках да му връча заедно с българския флаг. И сякаш исках да му връча „отровната книга" от „Името на розата", помните, че там всеки се отравяше, като прелистваше страниците?


Николай Малинов: Трябва да го питате дали това е лично негово виждане и разбиране, отношението му към Конституцията, дали като държавник, дали нещо го е притеснило, че му пречи Конституцията, дали в ръцете, дали като политик. Но трябва него да го питате.


Илиана Беновска: Да обявим, следващото дело ще бъде на?


Николай Малинов: На 13-ти декември от 13.30. Не забравяйте, че това дело беше удар срещу Радев, когато на власт беше друга сила. Естествено е, че много хора в момента ще желаят да променят своите изказвания, своето поведение, искат да се ориентират в новата политическа обстановка, но това са само предположения от моя страна.

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!