Новини

Теменужка Петкова: АЕЦ „Белене“ е и ще е българска централа с чуждо участие


Теменужка Петкова: АЕЦ „Белене“ е и ще е българска централа с чуждо участие

12-08-2019 10:02


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаря на въпроси на Илиана Беновска на 12 август 2019 г. след завръщането си от Туркменистан, където участва в Първия каспийски икономически форум.

 

Илиана Беновска: Г-жо Петкова, дали имате достатъчно силна „политическа легенда", бих казала, за да се обори тезата, че АЕЦ „Белене", ако има руско участие, ще бъде руска централа, защото ще има най-малко съображения и от страна на Америка, и от страна на ЕС, и може би съображения дори от страна на Русия по повод „Южен поток", нереализирания?


Теменужка Петкова: Първо по въпроса за така наречената „политическа легенда" във връзка с проекта АЕЦ „Белене". Искам категорично да заявя, че проектът АЕЦ „Белене" е български проект, той винаги е бил такъв, реализира се на територията на българската страна, българската страна е тази, която ще участва в този проект в рамките и на тази процедура, която сега провеждаме. Знаете, че ние сме заявили, че ще участваме в този проект и то ще участваме с блокираща квота, като апортираме всички налични активи във връзка с този проект. Освен оборудването, площадката, ние ще апортираме и всички нематериални активи под формата на лицензи, които са изключително важен елемент при реализацията на подобни проекти. Така че този проект е български, в него са вложени парите на българските данъкоплатци, съгласно законодателството, и национално, и европейско, ядреният риск се носи от държавата, на чиято територия се реализират такъв тип проекти, така че тя има така да се каже решаващата дума и никога няма как държавата да излезе от участие в един такъв проект или да остави контрола по отношение на такъв един проект на други страни. Така че ние ще участваме в този проект, това е български проект, български реактори, които ние, както всички помните в края на 2016 г. платихме след произнасянето на международния арбитраж.


Илиана Беновска: Аз всъщност наблягам не на тези формалните обяснения, а на онова, което върви по политическа линия!


Теменужка Петкова: Виждате, че ние правим процедура, тази процедура беше обявена в официален вестник на ЕС, спазили сме абсолютно всички изисквания за публичност, за прозрачност. Процедурата се провежда абсолютно открито, всеки един може да види какво предвижда тя, може да заяви участие в тази процедура. Аз смятам, че онези компании, които до настоящия момент са заявили желание да участват в този проект, са едни от лидерите в областта на ядрената енергетика, световни лидери, така че не мисля, че такъв въпрос стои, такъв риск стои. Нещо повече, този проект е нотифициран, съответно одобрен от ЕК през декември 2007 г. Тогава също знаете, че структурата на проекта предвиждаше той да бъде реализиран не от българската държава, а се предвиждаше да бъде избран стратегически инвеститор. Тоест ние никога не сме смятали, че бихме могли сами да участваме в реализацията на един такъв проект, тъй като всички знаете неговата приблизителна стойност е около 10 милиарда. Така че ние винаги сме търсили стратегически инвеститор за този проект и смятам, че няма нищо необичайно в това.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

По време на Извънредното положение Беновска ще пита в неделя, 22 март 2020 г. от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?