Новини

Беновска: Г-н президент, ще поздравите ли Йотова и Борисов, че се „единиха“ на дело, докато Вие само приказвате?


Беновска: Г-н президент, ще поздравите ли Йотова и Борисов, че се „единиха“ на дело, докато Вие само приказвате?

07-10-2018 21:14


На президентът Радев му стана навик да отправя критики и призиви към министър-председателя Борисов винаги, когато Борисов е в чужбина. Но, докато президентът призовава на думи за единение, неговото вице Илияна Йотова заяви от Болград: „Ще застана до Борисов в знак на единение". И Йотова застана до Борисов - рамо до рамо - в Украйна, на честването на 160-тата годишнина на българската гимназия „Георги Сава Раковски" с ясния мотив: „Това е нормалното поведение на български държавници!"


И се сетих за „Суматоха" -  една велика пиеса на великия български писател Йордан Радичков. Там, един от героите, Араламби, произнася в селската кръчма велика и актуална и днес, за българските политици, реплика: "Ашколсун! А сега си остави говора, па седни да работиш само с мисълта, та да може и ние малко да си употребяваме говора. Кой откъде дойде и араламби, та, от туй араламби не можеш да си кажеш своето араламби. Ами, ние не сме дошли тук да се отегчаваме, а да се възпитаваме и поучаваме! Да се облагородяваме!"


Да се надяваме, че президентът Радев не си е помислил, че се намира в „кръчмата" на българската политика и мисията му на президент е да само да „араламби" за единение на нацията. И е хубаво, начетеният Иво Христов, чийто силует се прокрадва през плътните завеси на президентството, като президентски Франкенщайн да прочете на глас на Радев Конституцията на Република България,за да му напомни, че президентът - по конституция - е натоварен с мисията на обединител на нацията. За да му стане ясно на г-н Радев, че не е нужно да се прикрива зад авторитета на академици, които години наред се мъчат да просветят политиците, че на България й е нужна Национална доктрина, за да пребъде и политиката на родината ни да не започва отначало и отначало с всяка  смяна на властниците. И Радев да запретне ръкави не, за да прави коремни на лоста, а на дело да обедини нацията в името на националните ни ценности.


Ако все още се останали неопетнени ценности след „араламбенето" на приземили се летци в политиката или на кандидати за власт от рода на председателката на БСП Корнелия Нинова - която с партийно решение - са произнесе, че Георги Гергов - човекът, който я направи звезда в политиката и когото, Гергов, Нинова се стреми с неистови усилия да  премахне от политиката - е трябвало да иска благословията на БСП, за да развива стопанска дейност.


Та, Радев да се забърза, защото Ахмед Доган - доказано 30 години не си „араламби"-а действа реално в политиката. И ДПС, по традиция, избират президентите на България, в т.ч. и летеца Радев. И Радев отчетливо да премине от „араламбене" към реални действия, защото ДПС ще го  изместят в конституционната му мисия по степен на национална отговорност и по ефективност на действията след заявката на  Карадайъ, председател на ДПС: „Алтернативата на това хаотично управление е програма за ускорено развитие на база ценности   и ДПС има самочувствието да предложи такава".


Г-н президент, ще поздравите ли Йотова и Борисов, че се „единиха" на дело, докато Вие само приказвате?


Аз съм Беновска. И питам.

Беновска: Г-н Ревизоро, ще „ревизирате“ ли отсъствието на стратегия за водата и „стиснатия“ режим за горене на RDF и биомаса?

Беновска: Г-н Ревизоро, ще „ревизирате“ ли отсъствието на стратегия за водата и „стиснатия“ режим за горене на RDF и биомаса?