Новини

Борис Цветков: СО трябва да реши проблема с отчуждаването на частни имоти в паркове и междублокови пространства


Борис Цветков: СО трябва да реши проблема с отчуждаването на частни имоти в паркове и междублокови пространства

12-07-2018 21:55


Борис Цветков,  общински съветник в СОС от групата на „БСП-лява България", в разговор с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2, заяви позиции по следните теми:


Протестът на гражданите от „Дружба" в защита на зелените пространства.

   Борис Цветков обясни, че гражданите на „Дружба" основателно са се притеснили, когато преди месец неизвестни лица са дошли и са набили колчета в центъра на парка до 108-мо училище. Той продължи, че тази зелена площ е в сърцевината на квартала, но за съжаление от години не се поддържа, защото има много частни собственици. Направена е подписка от гражданите, до момента са се подписали 1300 души с няколко искания. На първо място общината да започне отчуждаване на всички частни терени в този парк, както и да се провери реституцията на имотите. Второто искане е да се започнат преговори с единия частен собственик, който има терен в центъра на парка, където има план да се построи 5 етажна жилищна сграда. Това би разцепило парка и би затруднило майките с колички да преминават от едната до другата част. Третото искане е да започне незабавно възстановяването и поддържането на парка. Тези проблеми обаче досега не са били във фокуса на общината. „Аз благодаря на всички граждани от „Дружба"! Предполагам, че ни симпатизират и хората от други райони, които искат да си запазят жизненото пространство! Благодаря и на вас медиите, че проявявате интерес и представяте в ефир борбата на хората за запазване на жизненото им пространство!", заяви общинският съветник.  

   „Водени ли са разговори с частния собственик, който вече е поставил колчета в парка, дали иска да бъде овъзмезден с друг имот, защото той може да започне строеж в парка още сега?", попита водещата Деница Гацинска. Събеседникът й отговори, че собственикът от парка до 108-мо училище се е появил на първия протест и изглежда, че е склонен да влезе в такива разговори. През миналото лято един от собствениците на имот до езерото е направил опит да го огради, но впоследствие се е отказал.  

    Общинският съветник припомни, че през миналата година са били гласувани 20 милиона за отчуждаване, от които само 5 милиона са били усвоени. В София има частни имоти между голяма част от блоковете, които трябва да се отчуждават, но вероятно за това ще са необходими над 1 милиард лева. Затова трябва да има приоритизиране. „И е недопустимо при гласувани пари, макар и малко, те да не бъдат усвоявани и да има напрежение. Защото този възел някой управляващ трябва да поеме отговорност и да го разсече. Ако не може сам, да поиска помощ от държавата. Тази реституция в тези реални граници на поземлени ниви под парк, в който има лампи, пейки, да не говорим, че е незаконна и неморална, понеже някой си е затворил очите или е взел подкуп, но при всички положения грубо казано ни е натресена от държавата. И общината, ако няма ресурс, макар че е най-богатата в страната, може да поиска помощ от държавата, но трябва да има екшън план. Трябва да се направи план за 6-7 години в който поетапно всеки частен собственик ще бъде спокоен, че на третата вълна ще се стигне и до неговото отчуждаване!", завърши Борис Цветков разговора си с Деница Гацинска в предаването „Какво работят за София софийските избраници?" в ефира на Радио К2 на 12 юли 2018 г.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска ще пита в неделя, 24 май 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?