Новини

ГЕРБ: „Империята не отвръща на удара“ за ревизията на приватизацията, благодарим на ДПС за подкрепата и очакваме подкрепа от Нинова


ГЕРБ: „Империята не отвръща на удара“ за ревизията на приватизацията, благодарим на ДПС за подкрепата и очакваме подкрепа от Нинова

13-11-2017 22:07


Интервю на Илиана Беновска с Данаил Кирилов и Тома Биков от ГЕРБ от 13 ноември 2017 г.

 

Илиана Беновска: Добър ден, Илиана Беновска, Радио К2! Може ли да се каже, че ГЕРБ, като във филма „Империята отвръща на удара", връщате топката на БСП заради вота на недоверие, който ще гласуват и ред други обструкции в Народното събрание и по антикорупционния закон? И искам да ви попитам нещо конкретно, кой що извърши тази ревизия - Агенцията по приватизация и следприватизационен контрол ли, или ще се създаде някакъв допълнителен орган, дори и под ваш контрол и ваши политически лица примерно? Второ, давате ли си сметка колко сделки са това, какъв огромен кръг хора не само от БСП ще засегнете, а и членове на работодателски организации, върхушки и от други партии и т.н.? и последният ми въпрос, снощи Йордан Цонев от ДПС заяви, че ДПС инициират още днес подписка за промяна на Конституцията в същия дух, как анализирате този ход? Ще започнете един процес на сближаване и договаряне на промени в кабинета ли и те дистанцират ли се по този начин от БСП? Благодаря!


Данаил Кирилов: Може би ще се наложи малко отзад напред да започна отговора на въпросите. Ще разпределим въпросите между всички колеги. Не, няма да се създава различен и отделен орган, освен тези, които са установени в Конституцията понастоящем. Вие знаете, че разследването по Конституция е възложено на прокуратурата на Република България, а правораздаването се осъществява от наказателния съд по НПК.


Илиана Беновска: Само за момент, тоест прокуратурата ще прегледа всички сделки?


Данаил Кирилов: Вижте, прокуратурата вече ги е преглеждала и до момента имаме вероятно, аз не мога да посоча точно число, но имаме много образувани производства, които са прекратени по давност. Тук иде реч за множество различни по характер влияния, които имат различна давност, за съжаление. Това безкрайно облекчава виновните лица. Знам от колеги прокурори, казвали са, че единствено могат да класират погасените по давност предследвания. Ако се възприеме това допълнение в Конституцията, това означава, че ще има правна възможност и понастоящем да бъдат довършени недовършените разследвания. Това също означава да се извършат разследвания, които не са започнали към настоящия момент по едни или други причини. Не означава обаче възобновяване на нови наказателни дела. Вие си спомняте, че през 2001 и 2002 имаше постановени оправдателни присъди по някои от приватизационните случаи. Там имаме произнасяне на съда, съдът правилно или неправилно, но се е произнесъл. Но това са според мен не повече от няколко десетки случая. Общият обем на всички сделки е над 5200. Какво е съотношението на РМД-приватизацията спрямо другите способи - предполагам, че е повече от ¼ от тези сделки. Но Вие виждате, че без оглед на съответния приватизацонен способ имаме нарушения и в РМД-праватизацията, имаме нарушения и в касовата приватизация. Вижте, в крайна сметка остана дълбоката убеденост в българското общество за скритост и неизгода от тези сделки. Нито държавата е доволна, нито общините са доволни, нито пенсионерите са доволни, че са постъпили някакви средства в Сребърния фонд. Знаете, че приходът от приватизацията се отнася в Сребърния фонд, който е за гарантиране на изплащането на пенсиите. Не са доволни и работниците и служителите, които са участвали в така наречената РМД-приватизация, защото някой им е взел техните 1%, 2% или 3% процента и после им ги е взел на безценица. Тоест един единствен човек от тези 60 или 70 акционери в РМД-то в един момент се оказва мажоритарен собственик и преобретател на цялото търговско дружество, като е използвал, манипулирал е сигурно десетки хора, които също имат претенции, те са работили в това дружество. Кой въпрос пропускам от правните?


Илиана Беновска: За ДПС, за органа, ще има ли ваше присъствие?


Данаил Кирилов: Казах вече, че няма да има друг орган. По отношение на днешните изявления на ДПС, ние благодарим на колегите от ДПС! Те вероятно по някакъв начин са усетили нашата трескава интензивна работа през миналата седмица. Не мога да кажа откъде са достигнали до ключовия избор, който сме направили на работещ вариант. Аз гледам на тази работа като на един резултат, който е постигнат по два различни пътя, без да означава някаква форма на съвместност. Не сме говорили официално с колегите от ДПС и колеги юристи от ДПС не са участвали в нашите обсъждания по този въпрос. Очакваме и БСП да ни подкрепи.


Тома Биков: Империята не отвръща на удара. Ние нито се приемаме за империя, нито имаме намерение да участваме в подобни сюжети. Просто се опитваме да разширим кръгозора по тази тема. И понеже виждаме интерес в обществото, ако щете дори и в опозицията, се опитваме да предложим конкретни мерки. За разлика от БСП, които аз вече чакам няколко месеца да внесат сигнали за корупция, да предложат законови промени в закона за конфликт на интереси, ако щете в НК. Те не са внесли нищо такова. Единствено за антикорупционния орган се опитаха да внесат предложения за съставяне на орган, който е противоконституционен, без да се сетят да внесат например конституционни промени, да променят Конституцията и тогава да си внесат и органа. Така че приемаме тяхното поведение като медийна изява. А ние предлагаме съвсем конкретни неща.

   За ДПС колегата отговори. За това кой ще засегнем - ние сме наясно, че подобен ход е рисков, че той може да отвори и да организира много сериозна съпротива срещу нас от страна на тези, които се притесняват. Може би ще има такива проблеми, но искаме да дадем знак, че сме готови да стигнем докрай по този въпрос. Без да се съобразяваме с това кой ще се почувства зле, кой тъкмо се е успокоил, че всичко е наред, сега пак трябва да се притеснява. Така че ще се опитаме да отговорим подобаващо, ако имаме такава съпротивителна дейност.


Илиана Беновска: И може ли още нещо, какво ще стане с третите добросъвестни лица?


Данаил Кирилов: Само да припомня и следното обстоятелство - тази инициатива я започнахме през есента на миналата година. Тя не е инцидентна и не зависи от сегашната активност на БСП. Просто в края на миналия парламент ние излязохме на предсрочни избори.


Илиана Беновска: А как ще бъдат обезщетявани третите добросъвестни лица?


Данаил Кирилов: По отношение на третите лица, вижте, иде реч за престъпление и наказание. В този случай коментираме само наказателния аспект на отговорността. Не коментираме разваляне на приватизационни договори или някаква промяна по отношение на статута на придобитите права по граждански и по търговски ред. Ние говорим само за виновните лица, извършили престъпление. Те могат да бъдат държавни или общински служители, могат да бъдат и участници в приватизационното състезание, тоест страните по приватизационния договор. В наказателния аспект нямаме трети лица. Освен ако и те не са вършили деяния във връзка с приватизацонния договор и процес разбира се.


Беновска: Г-да Борисов и Радев, знаете ли българската поговорка: “Войната на едни понася, други отнася“?

Беновска: Г-да Борисов и Радев, знаете ли българската поговорка: “Войната на едни понася, други отнася“?

Беновска: Г-да Борисов и Доган - „на война като на война“ ли? Или - 2 глави мислят по-добре от 1?

Беновска: Г-да Борисов и Доган - „на война като на война“ ли? Или - 2 глави мислят по-добре от 1?