Новини

Валери Симеонов: ДПС е институция на престъпността


Валери Симеонов: ДПС е институция на престъпността

05-07-2015 21:37

Валери Симеонов: Не упреквам персонално Румяна Бъчварова за несправянето с битова престъпност

Валери Симеонов: Петър Москов ще го браним, като наш министър, защото е полезен за България


Валери Симеонов, председател на ПГ на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО", председател на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България към 31 януари 2015 г., в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно предаване „Беновска пита" в ефира на „Радио К2" и „Канал 3".


Беновска пита : „Г-н Симеонов, осем месеца, вече, се намирате в 43 Народно събрание, Вашата детска мечта ли беше да бъдете народен представител и лидер на партия?".

Валери Симеонов отговори, че никога не е имал намерение да става депутат и лидер на партия, просто така са се стекли обстоятелствата, когато България е остана без представителство на истинските патриоти и тогава се е решил да се захване с тази работа вече на стари години.


Беновска пита: „Вашият патриотизъм ще бъде ли претопен от коалиционните интереси в коалицията ГЕРБ-РБ, ПФ, с подкрепата на АБВ?".

Валери Симеонов уточни, че управляващата коалиция е между ГЕРБ и РБ, както и АБВ, които имат вицепремиер и областни управители. ПФ е подкрепяща формация. „Няма никакъв начин на този свят, който и да било на този свят да претопи моите патриотични убеждения" - допълни председателят на ПГ на „Патриотичен фронт - НФСБ и ВМРО.Малко ,но от сърце. С 18 народни представителе правим каквото можем." .


Беновска пита: „Защо така често поставяте ултиматуми на ГЕРБ? Смятате ли, че чрез насилие, „извиване на ръце", както постъпваше РБ преди изборите се постига резултат?".

Всички цели, които са свързани с приоритети за България са добри, заяви Валери Симеонов. Той уточни, че освен настоящия ултиматум и преди са поставяли такъв, свързан с назначаването на Орхан Исмаилов за заместник-министър на отбраната.Поставяме категорични и за сега удовлетворини искания.


„Не е ли злоупотреба това с правото на малкия да поставя условия на големия, все пак ГЕРБ носи основната отговорност?" - продължи Беновска.

Валери Симеонов отговори: „Когато нямаш необходимия брой народни представители, когато нямаш в ръцете си механизми за постигане на изборните си приоритети, трябва да търсиш други начини и аз не виждам нищо лошо в това". Той уточни, че шест от седемте условия на ПФ са заложени в Програмата за устойчиво развитие на България, по която трябва да работи правителството и по 6-те почти нищо не беше направено до 3 юни, когато поставихме на ГЕРБ нашите условия.. Председателят на ПГ на ПФ подчерта, че те не са поискали нищо за себе си и че не искат постове, участие или средства. „Искаме подписаната Програма на правителството да се изпълнява."- категоричен е Симеонов.

 

Беновска пита: „Пиар ли правите на ГЕРБ, като изтъквате, че в рамките на един месец, те са изпълнили пет от Вашите искания „задоволително", цитирам Ви, и две „незадоволително"- за МВР и енергетиката?"

Валери Симеонов отговори: „Откъде накъде ще правим пиар на ГЕРБ?Най-добрият пиар би бил - „До тука бяхме, оправяйте се сами!". Действаме съвсем предвидимо, елементарно, отговорно. Ако не се изпълни един от приоритети, може да се стигне до масови етнически конфликти в България".


Беновска пита: „Кой Ви е „любимият герой" от ГЕРБ и с кого общувате?".

Валери Симеонов отговори, че няма „любими герои" в политическите партии. Неговият любим герой се казва Васил Иванов Кунчев - Левски. С Бойко Борисов се е виждал четири пъти от създаването на правителството и то само по работа. Едната среща е била свързана с назначаването на заместник-министър на отбраната от НПСД, втората среща е била и с министър Петкова, когато Симеонов е представил мащабни злоупотреби в енергетиката, Борисов го е посъветвал да ги предостави на ДАНС, а останалите две среща са свързани с ултиматума на ПФ към правителството. На последната среща с Борисов са били обсъждани мерки за справяне с битовата престъпност в присъствието на вицепремиера Румяна Бъчварова, председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов и финансовия министър Владислав Горанов.


Битовата престъпност и циганизацията

Според Валери Симеонов: „Никой българин не е доволен от борбата с престъпността. ПФ не сме отправяли упрек към министър Румяна Бъчварова персонално.", уточни Симеонов. Той изрази разбиране, че справянето с битовата престъпност ще отнеме години. Престъпността не е работа само на МВР, тя е работа като цяло на държавната политика, образователното, социалното, икономическото министерства, продължи патриотът. „Неудовлетворителна е работата през последните 7 месеца, обаче."- заяви Симеонов.В нашата сигурност има огромна пробойна, която се доказва от ежедневните убийства, грабежи, изнасилвания, подчерта председателят на ПГ на ПФ.


Беновска пита: „Даже се говори, че има външно въздействие да ескалира престъпността по време на втория мандат на Борисов, с цел да го компрометира и поради обстоятелството, че предстоят и местни избори?".

Валери Симеонов заяви, че не споделя подобни подозрения. „Аз не мисля, че Вероника Здравкова от Велико Търново беше убита по политически съображения или за да се разпали някакъв предизборен конфликт" - каза председателят на ПГ на ПФ. Той допълни, че това са криминални престъпления на битова основа. Всички механизми са в ръцете на държавата, за да реши тези проблеми и няма оправдание да не се действа, подчерта Симеонов.


Беновска пита: „За етническата престъпност имате ли обвинения към някой друг, освен към управляващите? Няма ли да нападнете ДПС заради етническата престъпност, заради това, че не владеят електората си?".

Валери Симеонов отвърна: „Не съм разбрал въпроса Ви. Мисля, че говорите в институционален план".

Беновска каза: „ДПС е институция".

Валери Симеонов заяви: „ДПС е много далеч от каквато и да било институция".

„Защо? 25 години е в политиката и парламента нонстоп" - каза Беновска..

Валери Симеонов каза: „Съгласен съм с Вас. ДПС е институция на престъпността".

Беновска каза : „Аз не мисля така. ДПС е институция в парламентарния живот. Какво мислите Вие за ДПС?".

Валери Симеонов продължи: „ДПС е синоним на престъпността, оплетена с политиката. ДПС не е етническа партия, ДПС не е турска партия, тя е един мафиотски субект, който ползва за прикритие етнически паравани, но главната цел е облагодетелстване на членовете на тази партия, осигуряването на безоблачно развитие и израстване, светкавично израстване  и от друга страна противопоставянето на отделни групи в българската държава, за да може това да дестабилизира държавността. Всички действия на ДПС са насочени в тази посока."

Беновска попита: „Вие, май си давате сметка, че сега Ви чака тук едно силно съдебно дело, в което трябва да докажете думите си, независимо, че имате имунитет?".

Валери Симеонов отвърна: „Така ли? Аз това нещо не съм спрял да го повтарям. Винаги съм твърдял, че ДПС е цирей, който трябва да бъде изстърган".


Беновска пита: „Не е ли това конфротационно, излишно противопоставяне, което нагнетява допълнително напрежение в парламента, в институциите?"

В парламента да се нагнетява напрежение не е престъпление, счита председателят на ПГ на ПФ. „То трябва да се нагнетява това напрежение и да се постигне това, с което се гордея, което стана, когато за първи път в парламента има истински патриоти, стана обединение на всички български партии срещу ДПС. Това стана на 24 април с гласуването на решението за признаване на арменския геноцид като престъпление от общочовешки характер" - продължи Валери Симеонов. Той отново повтори: „ ДПС не е институция, ДПС е мафиотска партия".


Беновска пита: Тази „мафиотска партия" ,обаче, доста често подкрепя управляващата коалиция, по този начин упреквате ли косвено и ГЕРБ, и РБ, че постигат съгласие в парламента с „мафиоти"?".

Валери Симеонов отговори: „Решава и пречи. Виждам сигнали за контакти ГЕРБ-ДПС.Не мога да твърдя такива неща, докато нямам факти". ДПС пречи да бъде приета забрана за агитация на майчин език, коментира председателят на ПГ на ПФ.


Беновска пита: „Какво лошо би имало ГЕРБ да поддържа баланс и с опозицията?".

Валери Симеонов отговори: „ГЕРБ може да си поддържа с когото си иска баланси, важното е ГЕРБ да води пробългарска политика".


Реформаторски блок

Беновска пита: „А РБ води ли пробългарска политика със съдебната реформа?".

Валери Симеонов отговори: „Като цяло РБ води пробългарска политика, което ме изненадва и ме радва". Той похвали законопроекти на РБ, свързани с българите в чужбина, борбата с престъпността, искането да обявяване на ден, в който да честваме обявяването на априлското въстание.

ВСС трябва да бъде разделен, счита Симеонов. Той допълни, че има доста съвпадения между ПФ и РБ по въпроса за съдебната реформа.

Здравна реформа

Валери Симеонов заяви: „Москов ще го браним, като наш министър, защото е полезен за България. Харесвам здравната реформа, като изключим тази част, която е свързана с приватизацията. Грешка на Москов или екипа му беше искането за приватизацията на болници."

 

БСП

В БСП има много читави хора, заяви Валери Симеонов. БСП залита в популизъм понякога, опитвайки се да бъде ясна, счита председателят на ПГ на ПФ. Валери Симеонов продължи: „ Да се изправиш на трибуната и да започнеш да отправяш упреци, плювки и клевети само по политически признак, това не го разбирам".

БДЦ

Беновска пита: „А БДЦ забелязвате ли ги?".

Валери Симеонов отговори: „Как да не ги забелязвам, те са до нашата стая, и там има читави хора".

АБВ

Председателят на ПГ на ПФ каза, че не приема всичко, заложено в програмата на АБВ. Валери Симеонов заяви: „Категорична нетърпимост имам, аз лично, към техните разбирания, че всичките големи енергийни „идиотски" проекти трябва да се реализират, много здраве ще имат. Не ми харесва формата на структуриране на партията, която е подчинена на едно лице, което не е депутат. Едно лице, което е доказан неуспешен президент на България, бивш, неуспешен, бих казал, даже, некадърен президент на България".

Беновска попита: :Вие, бихте ли могъл да бъдете два мандата президент на България?"

„Нямам въобще никакво желание" - отговори Симеонов.

Беновска попита: „А как се става два мандата президент на България, като наричате президента Първанов „неуспешен"?".

„Става се с услуги и с помощта на ДПС, така стана и Първанов ... с политическа покупко-продажба се става" - отговори Симеонов.

Пенсионна реформа

Симеонов: Пенсионната реформа няма да подкрепим. Това е записано в нашата програма. Политикът не е шаврантия,която сменя позицията си на 15 минути.


Росен Плевнелиев

Беновска попита: „А настоящия президент Плевнелиев какъв е?"

Валери Симеонов отговори: „България няма късмет на президенти.И ,тоя не бива,според мен. Не виждам в него някакъв характер, някаква последователност, устойчивост или принципност."

Отбрана- Плевнелиев

Беновска пита: „Трябва ли да се отделят 2% от БВП за отбрана, както се ангажира президентът Плавнелиев, при положение, че се отделят 0,5% за образование и много по-малко в други области?".

Това е изискване на НАТО и препоръка, която трябва да се спазва и ще бъде изпълнено, съобразно бюджета на държавата, отговори Симеонов. Той каза, че е привърженик на силна армия и сериозно бюджетиране. Българската армия в момента никаква я няма, счита председателят на ПГ на ПФ.


Беновска пита: „Подсилват ли българската армия 400 или 1000  танка, разполагани с тяхното съпътстващо въоръжение на територията на България по силата на това, че сме член на НАТО?".

„Не е добре да се разпространяват лъжи" - отвърна Симеонов.

„40 танка извинявам се, това съобщи министър Ненчев" - поправи се водещата.

Валери Симеонов отговори: „Министър Ненчев е толкова объркан с тая тема, аз не мога да разбера какво говори и като говори кое е истина. Няма как да няма учения и няма как като сме в един военен блок да не идва техника и да не пращаме войници и техника другаде. Всички тези, които сега реват срещу НАТО, като че ли забравиха, като идваха тука цели руски армии на учения и това беше просто ежедневие за военнослужещите. Какво окупация, какви пет лева. Какво искат, да дойдат руски танкове?".

Беновска попита: „Стои ли  вероятност да поискате вот на недоверие на министър Ненчев?"

„Към момента имам сериозни забележки към Ненчев.Няма да стоим на задниците си и да гласуваме автоматично с ГЕРБ.Не, не стои за момента вот на недоверие към Ненчев, но не е невъзможно" - отговори Симеонов.Ако реши групата ще говорим с БСП за вот на недоверие.

 


Волен Сидеров

Валери Симеонов заяви: „Какъв план Сидеров,какви 5 лева.Волен Сидеров е демонстрация на лабилност, непостоянство, на политическо търгашество".

Беновска попита: „Не Ви ли пречи тази вражда с Волен Сидеров от предишни години в парламентарната работа?".

„На тези въпроси не ми е приятно да отговарям и няма да отговарям" - каза Симеонов.Енергетика

Минимум с три месеца трябва да се отложи повишаването на цената на тока, за да може в този период да бъдат променени закони, да бъдат предприети сериозни действия за прекратяване на кражбите, които дърпат НЕК и енергетиката към дъното, заяви Валери Симеонов. Той каза, че в момента цената на електроенергията е по-висока отколкото трябва да бъде.

Нашата работа в НС и във Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България към 31 януари 2015 г.,  е да покажем, да извадим наяве злоупотреби в енергетиката, да направим така, че когато се произвежда, купува и продава електроенергия това да не бъде на повишаваща се цена, цената да намалее и по този начин да се компенсира дефицитът в НЕК, заяви председателят на временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България към 31 януари 2015 г.

Валери Симеонов заяви: „Когато цената на електроенергията на свободния пазар е по-ниска от тази, която се изкупува от т.нар. американски централи, от ВЕИ-тата, от ВЕЦ-овете, когато цената е по-ниска, няма как пазарната да бъде по-висока".

Моите очаквания, след либерализирането на цените, електроенергията да поевтинее.

Валери Симеонов обяви, че във вторник има среща с министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, министъра на енергетиката Теменужка Петкова и Делян Добрев,председател на Комисията по енергетикав НС за законодателните промени в областта на енергетиката. До дни ПФ ще внесе в деловодството на НС отделен законопроект за прекратяване на договорите на  ТЕЦ „Марица Изток 1" и ТЕЦ „Марица Изток 3".

За ТЕЦ "ЕЙ И ЕС Марица-изток 1" и "Контур Глобал Марица-изток 3" Валери Симеонов заяви: „Спиране на по няколко стотин милиона на година преразходи за купуване на скъпа енергия и ,дай Боже, връщане на това, което към момента са взели неправомерно, което е близо 1,2 млн лева".

Беновска попита: „Това е бялата страна, а тъмната страна е, когато тези две юридически лица, притежатели на „Марица Изток 1" и Марица Изток 3" започнат своите съдебни процеси, вероятно на международно ниво, да търсят обезщетение. Колко ще струва това?". От гласуването в НС ще разберем кой е за кражбите в енергетиката и издържането на тези фирми.Запознал съм Борисов с този закон.

Симеонов отговори: „Искам да Ви припомня, че този филм вече е прожектиран в Унгария и в Полша и едната от тези централи „ЕЙ И ЕС" е изхвърлена. Тези неща ние не ги измисляме тук в някакъв дилетантски кръжок „сръчни ръце", а проектът се изготвя съобразно европейските нормативи, изисквания".

Местни избори

Беновска: С „кой акъл" ще кандидатирате някого срещу Фандъкова и ГЕРБ за кмет на София?

Аз не мисля, че Йорданка Фандъкова е успешен кмет, заяви Валери Симеонов. Той продължи: „За мен Йордан Фандъкова няма, даже, личните качества, за да бъде успешен кмет. Успешен кмет трябва да има позиция, трябва да има характер, трябва да заявява своите намерения, трябва да отчита изпълненото или неизпълненото, трябва да има плът.

Общото между Йорданка Фандъкова и Димитър Николов е, че като ли че не са живи хора, нямат лични качества, нямат позиция, нямат категоричност по никой въпрос", заяви председателят на ПГ на ПФ. Валери Симеонов продължи: „Да не излезе така, че са ни управлявали двама „марсианци", на които им е придаден някакъв  човешки образ, нещо безплътно, нещо неясно".

Беновска попита: „Кой е Вашият „плътен, немарсиански" кандидат за кмет на София?" Говорите като Кунева, която номинира Борисов за ръководител на „антикорупцията". Борисов на колко места да е? Само той ли е2

Валери Симеонов отговори: „Точно Борисов да предложим за кмет на София?Вие ме притискате до стената и си позволявате да използвате микрофона като базука. Смущавам се, как така ще кажа името на човек, което още не е прието и не е обсъдено".

Председателят на ПГ на ПФ продължи: „За разлика от други партии при нас решенията се взимат, колкото и да не вярвате с демократично гласуване. Такова чудо на такава невероятна демокрация Вие не сте виждали в парламента и извън парламента".


Валери Симеонов подари на предаването „Беновска пита" любимата си книга на любимия си автор „Диви разкази" на Николай Хайтов в пожелание: „На г-жа Беновска с пожелание да опазим България". Беновска му подари тениска „Беновска пита: Защо?"


СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ 2019

ИЗПРАЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕЛЕГАЦИЯ

Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научено-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическият поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?

Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научено-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическият поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?