Новини

Андрей Ковачев: Сергей Станишев няма да бъде еврокомисар, Европа ще даде отпор


Андрей Ковачев: Сергей Станишев няма да бъде еврокомисар, Европа ще даде отпор

23-11-2013 22:35

Андрей Ковачев, евродепутат и ръководител на българската делегация в групата на ЕНП от ГЕРБ, председател на Съюза на европейските федералисти в България и заместник - председател на съюза, в разговор с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Анализ на случващото се в България след предсрочните парламентарни избори на 12 - ти май.

     Андрей Ковачев заяви, че това правителство няма как да реши проблемите пред българското общество, защото е силно свързано със задкулисието. Не може да се очаква нищо добро от правителство, което е предложило за шеф на службите за сигурност Делян Пеевски и след това не може да отговори на въпроса защо. Едродепутатът продължи, че единственият изход от тази политическа криза е насрочването на дата за предсрочни парламентарни избори. И опозиция и управляващи трябва да се съгласят на честни и неманипулирани избори и тогава резултатът да се признае, какъвто и да е той. Според Андрей Ковачев от БСП добре знаят, че не могат да се върнат на власт по начина, по който са го направили през май, и затова не са съгласни на предсрочни избори. Той продължи, че Сергей Станишев е имал амбиции за европейска кариера, първо за председател на ЕК, след това за еврокомисар. Сега всичко това се изпарява с имиджа, който страната ни си създава в Европа и затова председателят на БСП няма шанс за еврокариера. Причините са абсолютният срив на доверие на европейските институции към БСП и българското управление. Самите европейски социалисти се притесняват от своя председател. При представянето в Брюксел на кандидатурата на Мартин Шулц за председател на ЕК не е присътвал Сергей Станишев, въпреки че по това време е бил в Брюксел. Андрей Ковачев продължи, че в западната преса са излезли съкрушителни материали за България, за връзките със задкулисието и връщането на ДС във властта. Според него ако българското правителство предложи Сергей Станишев за еврокомисар, ще има силен отпор в Брюксел и тази кандидатура не може да мине пред Европейския парламент.


Водят ли БСП и ГЕРБ националноотговорна политика към своите избиратели.

    Андрей Ковачев заяви, че ГЕРБ са били доста сдържани като партия повече от 160 дни. Те симпатизират на протестите, но са решили да направят собствен митинг и веднага след анонса за него, от БСП са решили да направят митинг по същото време, който е бил подплатен със сериозна логистична помощ. Евродепутатът още веднъж подчерта, че няма как да се излезе от кризата без предсрочни избори и това е националноотговорното поведение. Явно обаче има и лична позиция, която не позволява на премиера да си подаде оставката и той се подлага на ужасни унижения да търси задните входове при публичните си прояви.


Парламентарните комисии за разследване на управлението на ГЕРБ и предложението за комисия по случая „Христо Бисеров".

    Андрей Ковачев заяви, че всичко, което има да се разкрива, трябва да бъде разкрито. Не може да има „наши" и „ваши". Евродепутатът продължи, че има много сигнали и посочи писмото на Едвин Сугарев до главния прокурор за злоупотреби по време на тройната коалиция, не се е стигнало до никъде и по случая „Хохегер". Тук вина за неразплитането на тези случаи, според Андрей Ковачев, има и съдебната система и българските граждани имат основание да не й се доверяват. Трябва да се направи съпоставка и между това, което политиците декларират в сметната палата и начина им на живот, а това не е никак сложно. Затова и хората са прави да са гневни.


Съдейсва ли прокуратурата на управляващите за дискредитирането на ГЕРБ.

    Андрей Ковачев заяви, че прокуратурата е призвана да защити справедливостта и обществения интерес. Тя трябва да има доказателства за всички свои действия, а не след това държавата да бъде съдена в Страсбург. Евродепутатът продължи, че мярката за забрана за напускане на страната към Цветан Цветанов е ненужна и показна. Прокуратурата трябва да си свърши работата, но не само за този случай, а и за много по - важни общественозначими случаи, по които няма никакво развитие.


Защо не е коментирана на КСНС заплахата за националната сигурност поради факта, че партията с най - много гласоподаватели не е представена в управлението на страната.

      Андрей Ковачев заяви, че още в началото на мандата на парламента се е тръгнало към курс на конфронтация. Демонстративно е било отказано на партията, спечелила изборите, да излъчи председател на Народното събрание. Това не може да не доведе до политическа криза. Евродепутатът продължи, че на въпросното заседание, когато се е обсъждал изборът на председател на парламента, Бойко Борисов е протегнал ръка и е предложил своя глас, за да не е зависимо правителството от антиевропейска партия като АТАКА. Този жест обаче е бил отхвърлен. Що се отнася до президента, той се опитва в тази тежка ситуация, когато самият той е брутално нападан, да бъде президент на всички българи, той не е президент нито на управляващите, нито на опозицията. Андрей Ковачев заяви, че на въпросния Консултативен съвет за национална сигурност ГЕРБ са предложили единственото възможно решение в момента, а именно предсрочни избори, да влезе като точка шеста в дневния ред. Това обаче е било отхвърлено. Евродепутатът продължи, че ГЕРБ не може да влезе в съглашателство с бившите комунисти и с партията, създадена от ДС, а именно ДПС. За правителството също не може да се каже, че е експертно. Андрей Ковачев изрази и възмущението си от изказванията на Сергей Станишев, че ГЕРБ дават пари за протестите и правят така, че да няма нормална обстановка в страната. Това е продължаване на курса на конфронтация и търсене на виновник за капана, в който самите социалисти са влезли още при зачеването на правителството на Пламен Орешарски. На въпроса дали ще продължат протестите срещу правителството, Андрей Ковачев отговори, че това зависи от енергията на гражданското ни общество, но то е будно и едва ли ще остави сегашните управляващи да продължат по този начин да управляват в задкулисие и да са толкова зависими от партия като АТАКА.


Конференцията „ЕВРОПА - v 2.0 - Федерално презареждане. Федерална Европа - „Отговорност" vs „Национален популизъм"

      Андрей Ковачев заяви, че целта на конференцията е да покаже какво бъдеще за Европа се предлага от една страна от тези, които искат по - силен ЕС и от друга страна от политиците, които не искат по - силна интеграция. На въпроса къде се намира страната ни в тази дискусия, евродепутатът отговори, че България формално е на картата на ЕС и ние формално съществуваме, но към нас има огромно недоверие. Доверието се гради много бавно и много бързо се разрушава. Андрей Ковачев продължи, че не иска заради сегашното управление страната ни да бъде наказвана с орязване на европейски средства и членството ни да бъде непълноценно. Така че България има нужда от доверието на своите партньори, а то в момента липсва.


Фактът, че правителството контактува повече със САЩ, отколкото с европейските ръководители.

    Андрей Ковачев заяви, че що се отнася до посещението на Драгомир Стойнев в САЩ и договорката американски компании да строят в АЕЦ „Козлодуй", то това не е никаква новина, защото още ГЕРБ са прекратили сагата „Белене" и са взели решение в Козлодуй да се изгражда седми блок, като по всяка вероятност той ще бъде с американска технология. Евродепутатът продължи, че не вижда някакво по - особено отношение на сегашното правителство към САЩ и изрази надеждата си управляващите да запазят геополитическата ни ориентация в трансатлантическото пространство. „Няма какво да си затваряме очите, същесвуват също така хора с нагласа за промяна на нашата геополитическа ориентация и хора, които директно казват, че нашето бъдеще е на изток и те са от редиците на БСП", завърши Андрей Ковачев разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2".

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент Радев, страх ли ви е от Конституцията? Скоро „звукът на тишината“, на мълчанието, ще избухне!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!

Беновска: Президент - Радев или Герджиков? Политиката, глупако!