Новини

Стефан Янев: За конфликта в Украйна България да се еманципира – идва „Зимата на нашето недоволство“!


Стефан Янев: За конфликта в Украйна България да се еманципира – идва „Зимата на нашето недоволство“!

24-09-2022 21:50

Г.о/р Стефан Янев, лидер на БВ - Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2", 24. 9. 2022 г.

 


Ще влезе ли „Български възход" в парламента?

    „7 дни преди деня за размисъл сме, оказа се, ген. Янев, че Вие и вашата партия „Български възход" може би ще влезете в парламента!", обърна се към госта си Беновска. Стефан Янев отговори, че така казват социолозите, а и такова е настроението на хората, с които се среща. „Ако това е желанието на българския народ - ще влезем! Ако не, то и отвън имаме работа!", заяви той.

С каква мисия влиза в политиката?

   „Вие влязохте с една много сериозна мисия в политиката, много за кратко успяхте да влезете, което създаде доста, как да кажа, в България интригата е на мода - кой ви протектира, кой ви финансира, кой ви шепне на ухото с разни идеи? Има ли, отговорете, Вие самият говорите за морал, за морален борд, който ще контролира политиците! Развийте тази тема за морала!", продължи Беновска. Янев отговори, че що се отнася до финансирането, то въпросът е достатъчно ясен на българските граждани, има достатъчно информация кой каква кампания прави и с какви средства. Водещата отбеляза, че в коментара е цитирала кои партии с какви средства работят в кампанията и „Български възход" използва много малко средства. Събеседникът ѝ заяви категорично, че финансирането на коалиция „Български възход" става само и единствено по закон. С дарения в откритата сметка за предизборната кампания. Той продължи: „Оттук нататък всякакви митологии, че зад нас стоят олигарси с милиони или пък аз, в качеството си на министър-председател, съм откраднал едни пари и сега раздавам пачки - няма как да вървят и мисля, че няма смисъл да говоря повече по тази тема! Относно идеята защо влизам в политиката, аз вече съм го казвал няколко пъти. Имал съм моята кариера, моят експертен, политически опит и през целия си живот съм се стремял да постъпвам правилно, да търся начин да съм полезен на родината си, която съм се клел да защитавам! Даже с моите деца съм водил разговор, когато те ме питаха - защо ти е това сега? Отговорът ми е прост - защото имам дълг! Този дълг стои в мен като човек и докато съм в състояние да помагам, аз ще помагам на държавата си! Разбира се въпросът кой стои зад този проект също също съм отговарял многократно - това е автономен проект, който създаваме със съмишленици и смятаме, че начинът за защитаване на националните интереси преминава първо през едно добро разбиране какви са тези национални интереси и след това с целенасочени ходове за реализацията им!".

Успява ли с изразходените средства в кампанията „Български възход" да стигне до избирателите?

   „По данни на Института за развитие на публичната среда, и те още не са пълни, вие дотук сте дали 58 000 лева близо. Успяхте ли с тези пари да добиете медийна експонация?", попита Беновска. Стефан Янев отговори, че не може да каже категорично да или не, защото това е първата му кампания и изводите, които си прави, са в много динамична среда. „Да Ви кажа, че съм постигнал нещо значимо с парите, които споменахте, или бих искал да имам много повече пари, за да направя нещо по-значимо - мисля, че този вид разговор е несъстоятелен! Мисля, че успяваме да се справим с това, което имаме и начина, по който уплътняваме тази кампания. Но в крайна сметка резултатите на 2-ри ще покажат дали сме на прав път! Все пак това е нова партия, която в момента се структурира. Развитието на „Български възход" в момента е спряно заради кампанията. Ние сме в кампания заедно с други партии съмишленици, като коалиция. Когато минат изборите, ще структурираме партията, ще се развиваме както преценим!", категоричен бе той.

Приоритетите на „Български възход" под които Стефан Янев се подписва.

   „В днешния коментар поставихме следния делови въпрос, когато един мениджър се назначава на отговорна позиция в по-развитите дружества, той поема и финансова отговорност за успех. Той депозира свои средства, като гаранция, че това, което е обещал, ще се случи. Ние предлагаме в нашия коментар, това не е нова наша идея, вие, политиците, които идвате на сцената, не просто така да идвате, както се казва „да си веете байрака", а с отговорност! Ние от „Български възход" обещаваме едно, две и три и ще го изпълним! И ще Ви накарам да се подпишете с днешна дата тук!", обърна се към госта си водещата. Янев отвърна: „Правим договор, но не обществен, а между мен и Вас, така ли?". Беновска продължи: „Той ще е толкова морален, колкото вашия морален борд! Аз съм виждала много дебели неизпълнени договори, мисля Вие също и много стиснати ръце и свършена работа. Предлагам Ви сега Вие да покажете, че можете да бъдете един достоен политик! Какво ще ни обещаете? Кажете Вашите два, три или четири приоритета!". Янев отговори, че в своята дейност винаги се е старал да не обещава много, за да може това, което обещае, да го изпълни! Досега малко или много е успявал, затова отново няма да бъде многословен, а ще се фокусира върху няколко неща, които смята, че са важни за развитието на България като национална държава. За реализацията на тези цели е необходима консолидация с другите политически сили, защото една партия сама не може да се справи. Зависи и от начина, по който българският народ припознава тези цели като свои и дава своята подкрепа за „Български възход".

  Янев заяви: „Основните ни послания в тази кампания, основните цели, които искаме да постигнем, са фокусирани върху няколко теми. Една от тях е демографската криза, която ние твърдим, че преминава в демографска катастрофа! Решенията са по отношение на икономиката, създаването на работни места с по-високо заплащане и добавена стойност. Еднократен акт за намиране на законово решение за чуждите граждани с български произход, за по-лесен достъп до българско образование и български пазар на труда!

   Стефан Янев продължи, че е необходима и промяна на данъчната система. Според него за икономическите субекти, които инвестират, създават нови работни места, данъчната система трябва да остане същата. За онези обаче, които работят с обществен ресурс, обществени поръчки, трябва да минат на прогресивно данъчно облагане. Трябва да има и грижа за администрацията, конкурсно начало, мандатност на длъжностите и реална оценка на свършената дейност. Янев заяви: „И моралният борд! Моралът в политиката не е клише! Ще се опитаме да го издигнем на съответния статус. Включително този морален борд или етичен съвет, както и да се нарече, да може да играе ролята и на горна камара на парламента, каквато Конституцията в този момент не предвижда! Ние не искаме промяна на Конституцията, а просто да такъв инструментариум, който да контролира и оценява качеството на законодателството!".

   Водещата записа приоритетите, изредени от председателя на „Български възход", след което Стефан Янев положи подписа си под тях. Двамата си стиснаха ръцете.

   „Хетерогенна ще бъде тази коалиция, която ще управлява България. Това е световна тенденция!", продължи Беновска. Стефан Янев отговори, че според него е дошло време партиите да си взаимодействат в парламента, да не се търсят разделителни линии, да не се говори с етикети и да се търси политически нарцисизъм! Той продължи: „Въпреки апатията, това, което аз разчитам, е че българския народ казва - хайде най-после седнете и се разберете! Защото гражданите, бизнеса, тях не ги интересува какво прилагателно ще се сложи на това правителство, дали ще е на спасението, единението, прогреса, защитата - няма значение! Но трябва да има правителство, в този труден период през зимата и да се търсят решения!".

   Стефан Янев продължи: „И понеже аз работя в този сегмент, да намирам решения, в близките една две седмици ще направя необходимото, за да оглася две решения, които да на път да бъдат реализирани в краткосрочен план. Има екип, който преговаря за доставки на газ, около половината, което е необходимо на България, извън нормалните доставчици. Нека да изчакаме, до края на другата седмица ще бъде ясно и ще бъде възможно да бъде направено публично какво имам предвид! По същия начин имаме оферта от сериозни инвеститори, които биха могли да приватизират „Топлофикация София"! Имам предложения от различни източници, които, като се подреди пъзела, ще бъдем в състояние да ги представим на вниманието на правителството!".

   „Тоест Вие ще влезете във властта като прагматичен политик, който и действа ефективно?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че е така и точно затова е влязъл в политиката, за да търси решения. Защото политиката не е непременно да искаш да заемаш някакъв пост и да си в светлината на прожекторите. Председателят на „Български възход" беше категоричен: „Търся устойчиви решения! Търся решения, които са в интерес на гражданите и на бизнеса!".

Как ще работи в следващия парламент „Български възход" с останалите политически сили?

  „Как например бихте работили в тази хетерогенна коалиция например с Кирил Петков, с който се разделихте заради различни възгледи по геополитиката, конкретно за Русия? С Бойко Борисов? С ДПС, Карадайъ, Доган, Пеевски също играе доста сериозна роля там? С ИТН, Слави Трифонов и неговите народни представители? Костадин Костадинов също?", попита Беновска. Янев отговори, че конкретните личности нямат значение и затова не смята, че трябва да обяснява за всеки един поотделно. Той продължи, че разногласията му с Кирил Петков не са били по отношение на Русия, а по отношение на България. „И сега се вижда, че за съжаление съм бил прав!", категориен бе Янев.

    Янев продължи: „За всички по списъка идеята не е да се конфронтираме и да търсим кой какъв е! Повярвайте ми, бил съм министър-председател, в главата ми все е останала малко информация за всеки един от тях, но не сте ме чули да нападам и да говоря за някои от тях нещо!". Водещата попита: „Това не е ли конформизъм, танцуване на валс без настъпване!". Събеседникът ѝ отговори: „Ако е конформизъм и се прави в името на българския народ и решаване на проблемите - нека да бъде и конформизъм! Защото политиката не е въпрос на сблъсък на характери и его! Политиката е взаимодействие! Българските граждани ни изпращат в законодателната власт, за да се търси взаимодействие!".

 

 

Обявената от Путин частична мобилизация и референдумите в 4 области на Украйна. Каква трябва да бъде позицията на България?

   „Путин обявява мобилизация, в момента се провежда референдум за анексиране на 4 области от Украйна към Русия. Европа се опитва да загради Путин с една стена на санкции. Америка по същия начин. Китай играе дружеска и приятелска роля. Ердоган също застава на една дипломатична позиция. Каква трябва да е позицията на България? Нашият министър на отбраната заяви, ще ме извините, не искам като жена и невоенен, да го тълкувам, че тази тема не била в неговия патримониум и трябва да говори МВнР. А вчера президентът Радев ясно застана на страната на Украйна!", попита Беновска. Янев заяви, че ключовите думи от изявлението на Путин са първо мобилизация и след това частична. Думата мобилизация реферира, че всъщност истинската война е на път да започне. И това трябва да ни притеснява всички, защото ние не знаем какво пише в тези военни планове. Не знаем докъде може да стигне ескалацията. Дали едно или друго решение потенциално е блъф, или може да се случи в действителност.

    Янев беше категоричен: „Още от преди 7 месеца съм предупредил, изразът „специална военна операция" означава, че вратата за преговори, за дипломация е отворена. В момента, от тези две ключови думи, мобилизация означава, че затваря тази врата. Частична означава, че все още има малък процеп за дипломация. От самото начало казвам - тази война трябва да бъде решена на масата на преговорите! Тя трябва да спре, война в 21 век в сърцето на Европа! Има различни решения, от историята ги знаем - примирие, корейски вариант. Ако искате вариантът на Хонг Конг и Макао. Замразяване на конфликта, след 100 години референдум. Народът, който живее на тези земи, той да реши къде иска да отиде. Историята ни предлага различни варианти. Време е за такъв тип действия. И говоря от известно време, че Европа няма лидерство, България няма лидерство! Хайде най-после да ги намерим!".

   „Каква е цената, това може да стане един тлеещ конфликт, един „кариес", недоизлекуван политически?", попита Беновска. Янев отговори: „Може да стане и „кариес", но може да стане и нещо много различно от „кариес"! Може да стане „абцес", може да стане „дълбока операция" и да няма половината чене или главата! Да не влизаме в тази медицинска терминология! Метафорите подвеждат понякога. Затова казвам - непредвидимо е докъде може да стигне ескалацията на конфликта. Затова нашата позиция, в национален план - лидерство, което казва в ЕС трябва да има обща позиция! Обща позиция по отношение на това да се търси дипломатическо решение за спиране на конфликта. Защото говорим за санкции, но до какво доведоха те? Нека да разделим санкциите по отношение на Путин, който е диктатор, авторитарен режим. Но санкции по отношение на руския народ, на руската култура до какво ни водят. Включително и тези руски граждани, които потенциално са избягали от този режим!".

   „Но доколко ние трябва да бъдем под строй солидарни, или би следвало ние в България, особеното ни геополитическо положение близостта ни до Русия, външна граница на Европа, традиционнана ни културна и човешка свързаност с Русия - това не трябва ли да ни даде малко основание за еманципация от Европа?", попита Беновска. Стефан Янев отговори: „Разбира се, че трябва да има еманципация, но общото европейско решение е важно! Европейското лидерство е важно, защото Европа е големият губещ от този конфликт! И европейските лидери започват да го осъзнават. Защото още преди 7 месеца казвах, че предимно икономическите проблеми ще се струпат на главата ни и те се струпаха. Доставки, газ, петрол, инфлация - всичко това струпано на едно място води до липса на конкурентност. Европейската икономика се задъхва, нашата икономика се задъхва. „Зимата на нашето недоволство" не е по Стайнбек! Ние не знаем как ще реагират хората, когато започнат да се затварят бизнеси, хората излязат безработни на улицата, когато има проблеми с продоволствието и плащането на сметки. Тези въпроси трябва да ни вълнуват, а не да се правим на геополитически брокери и да казваме - ние най-добре да се намесим в тази война!". Така завърши разговорът между Стефан Янев и Илиана Беновска „Беновска пита - Радио К2" на 24.09.2022 г.

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

Беновска: NEXO! Борисов, Доган, Радев! „3-мата братя“? „Златната ябълка“ - България на коя „ламя“ продавате ?

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!

Беновска: Борисов, Доган, Радев, Корнелия: България – накъде с вас?!