Новини

Десислава Трифонова: За Gemcorp-ДАНС и Иван Гешев! Борисов може да води България!


Десислава Трифонова: За Gemcorp-ДАНС и Иван Гешев! Борисов може да води България!

30-07-2022 22:12


Десислава Трифонова, ГЕРБ, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:  

 


Десислава Трифонова в политиката 

"Вие отскоро сте активна в политиката - кое Ви вдъхновява?" започна разговора Беновска. Десислава Трифонова отговори, че това, което я вдъхновява е каузата за връщане на държавата по пътя ѝ на развитие и шансът да участва в процесите в момента. 

ГЕРБ ще реставрира ли България?; Кой допусна "Промяната" във властта? 

"Ще успее ли Борисов да реставрира България, защото тя все повече се разрушава от чужди влияния, неуспешни управления и някой със здрава ръка трябва да хване кормилото?" попита Беновска. Трифонова коментира, че се забелязва липса на лидерство, особено в последната една година и всички са чули видеото на ДБ, което ясно показва големия проблем в политическата система и в управлението на държавата - липса на ценности, желание да се работи за развитието на държавата. "Нашата държава е счупена, благодарение на задкулисни договорки, които ние твърдим, че текат от миналата година" смята Трифонова. Беновска отбеляза, че ГЕРБ са допуснали Промяната на власт. Трифонова смята, че народът е бил излъган. Водещата подчерта, че ГЕРБ не са имали достатъчен вот и народът не е виновен. "За нас машинното гласуване е голям проблем. Видяхте, че е голям проблем и по отношение на избирателната активност - имаше рекордно ниска избирателна активност. Смятаме, че това беше основната причина ГЕРБ да не спечели изборите, но след 12 години управление не можем да кажем, че сме допуснали Промяната. Може би, обществото искаше да види нещо различно и това е причината, поради която младите хора бяха излъгани и заблудени по отношение на това какво е Промяната и какво ще дойде" коментира още Трифонова. Тя подчерта, че като отговорна политическа партия ГЕРБ се е съобразила с волята на народа и избора на Кирил Петков и Асен Василев и е било важно те да получат правото да управляват, след като са първа политическа сила, макар да са издържали само 7 месеца, заради собственото си поведение. "Всичките лъжи, корупционните сделки, скандалните назначения, доведоха до спадане на техния рейтинг още в първите месеци на тази година. Навреме се случиха промените и че навреме ще има избори октомври месец" заяви Трифонова.  

Тениски Харвард от "Беновска пита"  

Беновска сподели, че от предаването са започнали да подаряват тениски Харвард, откакто "Промяната" е на власт. "Нека да видим накратко, когато те върнаха мандата и нямаше да съставят правителство, какво казаха, защото май нищо не казаха" отбеляза Беновска.  

8 юли 22-ра 

 

 

Беновска подари на Кирил Петков HARVARD LAW, JUST KIDDING - тениска. На Асен Василев не успя - предстои...  

 

 

Асен Василев, вицeпремиер и министър на финансите в оставка, отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в Народното събрание от 8-и юли 2022 г., на която обявява, че ПП ще върне мандата на президента, излъчена директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz. След брифинга Беновска подари на Кирил Петков тениска с надпис Harvard law, Just kidding. 

 

 

Илиана Беновска: Г-н Василев и г-н Петков, въпросът е: Брутално ли ви свалиха, или вие се самосвалихте по някаква причина - като неопитност, подвеждане? И какъв ще бъде следващият ход? Реванш ще има ли и ще се занимавате ли с политика? 

Асен Василев: Аз мисля, че на всички български граждани стана ясно защо кабинетът беше свален! Имаше желание, вместо да се увеличат пенсиите, да се изравнят неравенствата и да се подпомогнат младите семейства, едни средства да отидат за същите 8 фирми, които са ги получавали през последните 15 години! 

Илиана Беновска: Това вече го казахте много пъти! Но аз Ви питам нещо съвсем сериозно: Брутално ли ви свалиха и кой ви свали? Кой? Имена имат ли? 

Асен Василев: То се видя! Г-н Слави Трифонов си изтегли министрите и нареди, на част от депутатите на ИТН, да гласуват вот на недоверие! Не мисля, че е тайна за някой! 


Беновска се опита да подари на Кирил Петков и Асен Василев тениски с надпис  

 

 

HARVARD LAW , JUST KIDDING. 

 

 

Охраната от НСО я спря. Кирил Петков даде знак с ръка, че ще вземе тениската след края на брифинга. 

 

 


 

 

Беновска успя да подари тениската на предаването „Беновска пита" HARVARD LAW, JUST KIDDING на Кирил Петков. 


Ето какво се случи: 

 

 

Илиана Беновска: Г-н Петков, може ли да Ви подаря една тениска за спомен? HARVARD LAW! 

Кирил Петков: Ама, не ме снимайте! 

Илиана Беновска: Ама, моля Ви! 

Кирил Петков: Това, ако е подарък, е за мен! 

Илиана Беновска: JUST KIDDING ! 

Кирил Петков: Мерси! 


Кирил Петков взе тениската  HARVARD LAW, JUST KIDDING и сърдечно благодари на Беновска, като я прегърна! 

 

 


 

 

Илиана Беновска: Ето такава тениска: HARVARD LAW, JUST KIDDING,  подарихме на Кирил Петков!  

 

 

Не ми позволиха да я подаря на трибунката.  

 

 

Надписът е: HARVARD LAW - законът на Харвард.  

 

 

Обаче, отдолу пише: JUST KIDDING! 

 

 

Дали, някой не се пошегува с тях? 


Меморандумът с Gemcorp и IP3 

"Пошегува ли се някой с тях, или те се пошегуваха с нас, като вкараха Gemcorp и IP3 или ставаше дума за много пари и интереси?" попита Беновска. Трифонова от своя страна попита Беновска дали е виждала Асен Василев скоро, защото те го издирват. Водещата отговори, че скоро не го е виждала, но е забелязала, че не са се явили два пъти на извънредната комисия за меморандума, както и в НС. "Нали щяха да връщат парламентаризма? Ние бяхме старото зло, те бяха ново добро. Така ли връщат парламентаризма - като се крият от комисии, не отговарят на въпроси, особено на комисия, която е създадена специално, заради далавера, която те са подписали? Това не само е шега, това е неуважение към НС, към институциите в държавата и те по този начин управляваха през цялото време. Благодарение на тяхната неопитност и политическа немощ държавата е счупена. Това, че се скриха от двете заседание на комисия, означава, че те има какво да крият. Ако нямаха какво да крият и бяха чисти, щяха да дойдат" коментира Трифонова. Беновска подчерта, че Трифонова е излязла с много пространна и точна аналитична декларация и всичко наистина е започнало скришно.  

Водещата пожела да изгледат кратка част от разследването на "Беновска пита" по случая с меморандума. 

Беновска: Г-н Кирил Петков, за какви капитали, влияния и лица е отворена „вратата" на „Промяната"? 

 

 

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит? 

 

 

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит? 

 

 

Интересен детайл е, че подписването бе "укрито" от медиите, а обикновено щедрите на публични изяви управляващи, този път скромно замълчаха. Гигантската инвестиция бе отчетена със скромно прессъобщение, пуснато постфактум. 

 

 

На 28.3.22-ра, експремиерът Бойко Борисов излезе от СГП, където го разпитваха рекетирал ли е екс-хазартния бос Васил Божков. Борисов не се самозащити рекетьор ли е, или не е рекетьор. А хвърли тайнствена бомба! 

Медия: За какво Ви питаха? 

Бойко Борисов: За какво ни питаха ли?! Че - докато се тълпите тук - още половин милиард, днес, заяви правителството! Още миналата - седмица половин милиард, по-миналата  - половин милиард. И, вие, докато се тълпите тук  - вече милиард и половина, за по-малко от 30 дена. 

Медия: За какво? 

Бойко Борисов: Мен ли ме питате за какво?! В същото време  - меморандум за милиарди с неясни компании, подписан в Гранитна зала на Министерски съвет! А, вие, прекрасно знаете, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило. Така че благодаря, че сте дошли! 

Да видим дали довечера в новините ще има за новия половин милиард?! И само за 30 милиард и половина нови дългове с 3 пъти по-високи лихви! Тези лихви ще минат половин милиард за година, накрая. Така че докато вие изпълнявате заръката на деня, в петък, в МС в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков се подписа за милиардна сделка меморандум! Оправданието на Асен Василев, вчера, по „Нова телевизия", беше, че той не трябвало да проверява, защото имало човек от американското посолство! А службите къде са? 

Илиана Беновска: Вие няма ли да сезирате прокуратурата за тези договори? 

Бойко Борисов: Никога! Никога! 

Това, за което говори Бойко Борисов, се е случило в МС на 23.3.22-ра. Там, по „весели чорапи", се е подписало следното: 

Уважаеми гости, уважаеми колеги, в присъствието на министър-председателя Кирил Петков се подписа меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката от една страна и Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от друга. Меморандумът регламентира сътрудничеството между страните, относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. От страна на МЕ подписва министър Александър Николов, от страна на Gemcorp Capital Management Ltd подписва Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор, от страна на IP3 подписва Майкъл Хюит, изпълнителен директор. 

"Това е един запис, който те са си направили сами, не знам защо, в петък следобед, а ние разбрахме едва във вторник, когато Бойко Борисов спомена и никой от нас журналистите не знаеше за какво говори той. Вие какво видяхте във Вашето изследване на тази тема? Докладът на ДАНС беше на Ваше разположение. Онзи ден в комисията министърът на енергетиката доста със самочувствие Ви отговаряше и говореше за своята експертиза, колко бил квалифициран и какво отношение има към това. Какъв е финансовият интерес?" попита Беновска. Трифонова коментира, че от самото начало е станало ясно, че има нещо нередно в подписването на меморандума и редица нарушени правила. Тя подчерта, че министерството на енергетиката е излъгало за компанията, с която е подписан меморандумът, в прессъобщението. "Беше публикувано друго име от цялата пирамидална структура на Gemcorp. Когато изискахме меморандума и ни беше предоставен, разбрахме, че в прессъобщението министерството на енергетиката е излъгало по отношение на компанията, с която реално е подписан меморандумът. Започна нашето разследване, в което установихме, че Gemcorp Holdings е офшорка. Меморандумът е подписан с Gemcorp Holding LTD, а те публикуваха съвсем различна компания на сайта си. Разбрахме, че министърът на енергетиката и той е излъгал. Асен Василев излъга кое посолство е препоръчало тази компания" подчерта Трифонова. Беновска отбеляза, че Американското посолство е излязло с нота, че няма отношение. Трифонова добави и Английското посолство, както и това, че Кирил Петков в самото начало е излъгал, че е възложил предварителна проверка на ДАНС и след специално изслушване в НС е казал, че е възложил последваща проверка на ДАНС, но такива не са възлагани никога, няма негово писмено разпореждане и до ден днешен не е отговорил на въпросите на ГЕРБ. Трифонова подчерта, че ДАНС се е самосезирала и е започнала собствено разследване, изпратила е доклада до министър-председателя, а Кирил Петков 3 месеца го е крил в кабинета си и не е предприел действия по прекратяването на меморандума, който съдържа в приложението си цялата енергетиката на България. Трифонова показа в ефир приложението на меморандума и обясни, че е подписан с офшорна фирма, за която не се знае кой стои зад нея, защото води до други две офшорки - последната е на Кайманите. "Ще изредя само няколко неща, за да стане ясно защо говорим, че цялата ни енергетика е била дадена на една офшорка - разработване на варианти за подкрепа на настоящия проект за междусистемната връзка Гърция - България - тя не беше ли готова? Беше на 100 % готова, сега е на 99 %, след 5 месеца ще е на 40 % готова. Топлофикация София, общинско дружество. Министърът на енергетиката подписва меморандум за развитие на Топлофикация София - няма компетентност за това нещо. Възможности за малки модулни реактори в АЕЦ "Белене" блокове 5 и 6 - офшорка на остро Джърси, която никога през съществуването си не се е занимавала с ядрени реактори, без капитал, защото тази на Кайманите е дори без регистриран управител" прочете Трифонова. Беновска отбеляза, че миналата седмица Кирил Петков е отишъл до Козлодуй с представители на Уестингхаус. Трифонова коментира, че темите са различни и нямат връзка. Тя продължи да чете от приложението на меморандума - хибриден промишлен комплекс "Марица Изток", зелената сделка, планът за възстановяване и устойчивост. Беновска коментира, че в плана за възстановяване и устойчиво са били предвидени пари за "Марица Изток". Трифонова отново продължи - даване на препоръки за подобряване на експертния опит и квалификация на Българската агенция за ядрено регулиране. Тя подчерта, че там е цялата класифицирана информация и е част от друга европейска структура, но България ще я даде на офшорка, без опит в ядрената енергетика.  

Докладът на ДАНС за меморандума 

"Какво ще последва сега от доклада на ДАНС? Бойко Борисов на 23-ти март ми отговори, че няма да сезира прокуратурата, но аз мисля, че нещата се промениха много и особено с Ваше участие, много неща извадихте" попита Беновска. Трифонова заяви, че ще продължат разследването, защото има още една офшорка, която е в меморандума, но се надяват органите, които отговарят за официалното разследване да си свършат работата. Водещата попита Десислава Трифонова защо не сезира прокуратурата, а тя отвърна, че има ДАНС, която следва да си свърши работата и ако данни за извършено престъпление и не са предприети действия за прекратяването на меморандума, и именно ДАНС трябва да сезира прокуратурата. "Докладът е с гриф "Поверително" - ДАНС го поставя, когато има заплаха за националната сигурност или суверенитета на Република България. Тоест, информацията съдържа неща, които могат да навредят. От 20.04 допреди няколко дни, когато беше взето решение за прекратяване на меморандума, трябва да се търси отговорност от лицата, които не са предприели действия за неговото прекратяване. Има стенограма, която е засекретена от закритото заседание, когато беше изслушването на председателя на ДАНС, където той беше много ясен и категоричен в оценката си по отношение на бъдещата заплаха за националната сигурност. Трябва да се извърши проверка какво точно се е случило и каква информация е предоставена на тази компания" заяви Десислава Трифонова.  

Изборите на есен 

Беновска подчерта, че всичко това е в условно наклонение, а октомври месец ще има избори и тази група "Промяната", която не е регистрирана като партия, под една или друга форма, с чужди регистрации, както предния път, ще се яви на изборите, а избирателите трябва да са много наясно и да има ефективни действия. "Точно затова се надяваме, че ДАНС ще изпратят доклада на прокуратурата. Ние не можем да го изпратим, защото там са нещата уличават лица, свързани с Gemcorp, във връзка с други лица, които са известни с нерегламентирани контакти, с търговия с оръжия и с много други неща" заяви Трифонова. Водещата отбеляза, че главният прокурор може да се самосезира. Трифонова подчерта, че призовават всички компетентни органи да извършат детайлна проверка по отношение на това каква информация е предоставена на Gemcorp, кой е довел тази компания в България, кой лобира за нея, кой е имал неформални срещи с нея от връщането си от Щатите до подписването на меморандума, да се установят какви плащания са извършени, ако такива има, дали са сключени правно обвързващи договори с дъщерни дружества в енергетиката.  

"Булгаргаз" 

По отношение на "Булгаргаз" Трифонова заяви, че е в технически фалит и това има връзка с безкрайните корупционни схеми на "Промяната" и това, че са сложили посредник, на когото продават евтино газ и след това посредникът продава скъпо газ и по този начин източват "Булгаргаз" месеци наред. "Те оставиха енергетиката в колапс" категорична бе Трифонова.  

Кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? 

"Ние питаме почти 10 години - кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява България? Аз ще питам и "Промяната" на изборите. Те искат, а могат ли? Вие тук вадите само малка част от фактите. Ако се погледне в различните области на управление, в министерствата - сигурно ще излязат още много неща. Тогава - въпросът с моженето?" попита Беновска. Десислава Трифонова отговори, че в България народът определя кой може и кой има право, затова се надява българският народ ясно да види какво се случи преди 1 година и изборите на есен да са по-мъдри и да не се позволи на хора, които нямат възможности, опит и желание, да управляват. "За нас въпросът не е кой има претенциите и кой има желание, а кого народът ще определи на изборите октомври" каза Трифонова. Беновска попита какво ще определи народът с машинното гласуване. "Ние се надяваме с една силна и положителна кампания, с предложения за решения за излизане от кризата, ГЕРБ да е първа политическа сила и вярваме, че това ще е така и че ще убедим хората, че имаме и правото, и възможностите, и експертните познания, и отговорното поведение да поведем отново България напред към някакво развитие. От една година всичко спря - строителството спря, икономическото развитие спря. Сектори фалират. Рекордни инфлации, рекордно теглене на заеми, при положение, че обещаха, че няма да теглят заеми. Преди 2 седмици БНБ намали прогнозата си за икономически растеж от 2,9 на 1,9 %, което до края на годината очакваме още по-зле да стане, тъй като влизаме в спирала от много лоши събития" коментира Трифонова. Тя подчерта, че за 7 месеца са се чули само лъжи и никога управляващите не са признали своя грешка, а са прекратили меморандума, за да изчезне темата от общественото пространство. Беновска призова Трифонова да запомни тези думи, защото ще следи дали ГЕРБ ще си признава грешките, когато се върне във властта. Трифонова заяви, че Борисов умее да си признава грешките и да ги поправя.  

Подаръците 

Беновска подари на Десислава Трифонова здрава българска червена ябълка, както и тениска Харвард с предложението да я носи на изборите. Към нея Беновска подари и Конституцията на Р. България, придружена от български флаг. Трифонова от своя страна подари "Железният светилник" на предаването. 

Така завърши разговорът между Десислава Трифонова и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 30-ти юли 2022 година.  

Беновска: Борисов, Доган, Петков, Радев, Янев! Ние - „Малкият принц“,„опитомен“, „набоден“ от „Розата - власт“?

Беновска: Борисов, Доган, Петков, Радев, Янев! Ние - „Малкият принц“,„опитомен“, „набоден“ от „Розата - власт“?

Радио К2! 14 години! 04.12. 2008. 04.44 часа!

Радио К2! 14 години! 04.12. 2008. 04.44 часа!