Новини

Калоян Паргов: Създавам национална доктрина извън БСП - БСП има претенции да управлява, но взима незаконни решения


Калоян Паргов: Създавам национална доктрина извън БСП - БСП има претенции да управлява, но взима незаконни решения

30-07-2022 21:58


Калоян Паргов, реабилитиран от ВАС като член на НС на БСП, председател на БСП-София и председател на БСП в СОС. в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 30-ти юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:  


Бузлуджа - 131 години социалистическо движение в България 

Беновска обясни, че Паргов не е в студиото, защото ще се качва на Бузлуджа заедно с БСП. "Там няма ли да се сблъскате с Корнелия Нинова?" попита водещата. Паргов отговори, че всеки се сблъсква с всеки там, защото хиляди социалисти всяка година се събират там, за да отчетат годишнината от създаването на социалистическото движение в България.  

 

 

Harvard law - just kidding; Решение на ВАС за реабилитиране на Калоян Паргов 

"Защо не сте с нашата тениска Harvard law - just kidding?" попита Беновска. Калоян Паргов каза, че надписът на неговата тениска е малко по-актуален - Tomorrow belongs to those who can hear it coming - Бъдещето принадлежи на тези, които чуват, че то идва. Паргов поздрави българите за 131-та годишнина от създаването на организираното социалистическо движение в България.  

Беновска от своя страна поздрави Паргов за неговото реабилитиране с решение на ВАС - незаконно отстранен от НС на БСП. Водещата го призова да разбере дали не е и незаконно отстранен от поста председател на БСП-София и от поста председател на групата на общински съветници на БСП в СОС. Паргов обясни, че не обжалват наказанието, а начина, по който е сторено, свързан с правилата и процедурите в партията. "За тясното ръководство на БСП претенцията да управляваш законно държавата и съобразно върховенството на закона не кореспондира с начина, по който взимаш решения в партията, но съдът се е произнесъл по нарушенията, свързани с процедурите и правилата, и начина на взимане на решение. Колко са явни и очеизваждащи, за да може един съд да направи този прецедент, постановявайки отмяна на подобни решения. Водещото е заличаването от списъка на членове в НС, предвид това наказание, като процедура, за да регистрират нови. Това води до правна каша, защото връщането в НС е свързано с излизането на някой, който вече е бил гласуван от самия този съвет да се присъедини на мястото на отпадналия. Останалата част от наказанието - да не се кандидатираш за партийни ръководни постове - вече не е факт. Основният мотив на това наказание беше моето отстраняване от София, поради заплахата, която представлявам за тясното партийно ръководство. Истината е, че не бих причинил на градската организация този правен хаос, който създаде начинът на взимане на решение и решението на съда, което тръгвайки от връщането в НС, заличава това наказание във всичките му форми" обясни Паргов. Беновска отбеляза, че Иван Таков ще остане председател на БСП-София и председател на групата на съветниците на БСП в СОС. Паргов сподели, че 2020 година е започнал да подготвя тази промяна и много държи на подготовката на следващото поколение и приемствеността. Той подчерта, че Таков и неговият екип имат шанс да доразвият и управляват градската организация, предвид многото проблеми, които стоят пред тях. Паргов заяви, че няма да си търси правата, свързани с възстановяването му начело на градската организация, но ако трябва правно и формално да се преповтори решението за назначаване на председател на БСП-София, нека юристите в БСП и представителите в контролната комисия да го кажат. 

Други съпартийци, отстранени от НС на БСП - Георги Гергов;  

"Обадиха ли Ви се Ваши съпартийци и главно това решение би следвало да стане правен прецедент, както Вие подчертахте и други такива като Вас, които бяха отстранени от НС на БСП, също да предприемат правни действия и да се сдобият с подобни решения и да видим тогава, какъв ще е съставът на НС. Коментирахте ли го с някого това?" попита Беновска. Паргов сподели, че последните дни не спират обажданията и съобщенията и поздравленията са за това, че справедливостта е възтържествувала и оценката за хората, взелите решението спрямо Паргов е ясна. "Това е борба, за да може справедливостта да възтържествува и мисля, че това е единственото нещо - всеки да си търси правата и да се бори за тях. Благодаря на съда, че уважи мотивите, които бяха изложени, свързани с моето наказание" каза Паргов. По отношение на другите, изключени от НС, Паргов отговори, че те могат също да го направят, но е въпрос на личен избор. Беновска го попита дали с Георги Гергов, бившия председател на БСП-Пловдив, са коментирали казуса. Паргов каза, че с Гергов не са обсъждали ситуацията, но ако потърси информация или съвет, ще му обясни за какво става въпрос.  

Законите важат ли за партиите? 

"Законът е за бдящия, а не за спящия" каза Паргов по отношение на въпроса на Беновска дали Нинова е уведомена за решението на съда. "Доколкото чух има коментар от г-н Свиленски в сутрешния блок преди Бузлуджа и той бил учуден, че за първи път в световната практика съд се намесва в работата на политическа партия. Политическите партии следват също законови норми, те не са извън закона, те са в рамките на законовата държава и следват законови норми и правила. Най-малкото има закон за политическите партии. Щом има закон, то има и съд, който да се произнася по прилагането на тези закони. Регистрацията на всяка една партия или нейната промяна минава през съдебно решение. Не са свикнали, че ние с адвокатите и останалите жалбоподатели атакуваме точно начина, по който се взимат решения и спазването на правилата и законите, а не друго. Това е нещото, за което трябва да се замислят, предвид претенциите да управляват държавата. Вашият анонс - кой и на какво основание иска, но и може ли да управлява - то моженето се вижда в действия, заявките за можене - всеки може да ги направи, но въпросът са действията и резултатът" подчерта Калоян Паргов.  

БСП в четворната коалиция 

"Какво видяхте в моженето на Корнелия Нинова да управлява тази четворна коалиция, отлетяла безславно в историята?" попита Беновска. Паргов отговори, че тази коалиция едва ли се е управлявала от Нинова, защото ако тя е управлявала, може би, не малко решения, които са довели до проблеми в държавата и в международен план - е нямало да бъдат взети, "ако БСП тежеше в тази коалиция и се съобразяваха с нея, защото не е по-важно как идваш в една коалиция, а как излизаш" - каза още той. Паргов сподели надеждите си БСП да удвои резултата си на изборите през октомври, но не заради Нинова и тясното ръководство, а заради тези, които днес за пореден път ще се съберат на историческия връх, празнувайки годишнината на една велика идея. "Дали днешните хора, начело на БСП, заслужават да бъдат там - това вече е друг въпрос, който не искам да коментирам" подчерта Паргов.  

Асен Василев 

Беновска вметна, че един от гениите на четворната коалиция - Асен Василев - заплаща висока цена, за да бъде в политиката. Водещата пожела да изгледат коментара по въпроса.  

22 юни 22-ра 

 

 

„Промяната" падна. „Вратата" към властта им затръшнаха Борисов, Слави, Доган/Пеевски и Костадинов. С „шут". На недоверие. 

 

 

И се сетих каква САМОжертва ми призна сълидерът на „Промяната" Асен Василев на рождения ден на майка си, 2 юли 21-ва: 

Асен Василев: Между другото, знам, че няма да се излъчи днес, но днес е 2-ри юли и майка ми има рожден ден! Искам да я поздравя от Вашето предаване, ако може! 

Илиана Беновска: Пратете ѝ сърчице, целувка! 

Асен Василев: Абсолютно! 

Илиана Беновска: Обърнете се, кажете ѝ две-три думи! 

Асен Василев: Честит рожден ден! И много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми! 

Илиана Беновска: Майка Ви сигурно е изиграла голяма роля в живота Ви! А имате ли жена до себе си? 

Асен Василев: Не! 

Илиана Беновска: Защото? 

Асен Василев: Защото, ако имах жена, сигурно нямаше сега да вляза в Министерството на финансите по този начин, по който влизам. Но по-далечната и по-дългата история е, че съм имал няколко жени до себе си, но в момента нямам! 

Илиана Беновска: Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена! 

Асен Василев: Не, за мен е между мъж и жена! 

Илиана Беновска: Човек може да обича детето си ... 

Асен Василев: Нямам деца, за съжаление, така че за това не мога да говоря. Любовта е момента, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб! 

Поколенията, идващи от запада - образовани и носещи надежда? 

"Какъв е образът на днешния политик, според Вас? Чухте характеристиката" попита Беновска. Паргов коментира, че хората от т.нар. Промяната, които шеговито носят фланелката Харвард - идват от Запад, добре образовани, поколения, които България е чакала дълги години с надеждата българите от чужбина да се върнат. "Да върнем българите от чужбина, за да се оправим - тези млади, умни и красиви наши момичета и момчета, които изпратихме на Запад, изучиха се в тези престижни университети, придобиха знания и опит и ги чакаме да се върнат, за да могат да го приложат тук. За съжаление, този политически експеримент, който се случи последните 6 месеца и който беше натоварен с много надежда, катастрофира, защото това ще бъде разочарование на тази идея да върнем младите от чужбина, за да се влеят в редиците на българското общество, да дадат своите знания и умения, придобити на запад. Въпросът е накъде? Коя е следващата надежда? Кой е следващият аватар? Ще продължат ли те на следващите избори да бъдат надеждата?" коментира Паргов.  

Паргов в политиката; Национална доктрина на България 
"Връщате ли се в активната политика? Вие загатнахте в предишното предаване, че ще се заемете с някакъв проект, включвайки в своя обсег политиката, но сякаш надгражда. Можете ли да кажете малко повече?" попита Беновска. Калоян Паргов отговори, че никога не е излизал от активната политика, но не е нужно да си активен политик, само ако си министър или ръководител. Той отбеляза, че продължава да е общински съветник в СОС, с ясно присъствие в него, продължава да е желан коментатор на политическите събития и продължава да работи за държавата, търсейки различни начини, които да не са само през БСП или парламента.  

"Предстои да се върна в НС на БСП, да участвам в обсъждането и подреждането на листите за народни представители, приемането на предизборните платформи, на предизборните послания, да се включа в кампанията на БСП, която предстои тази есен, както винаги съм го правил. Ще помагам на градската организация и на цялата партия на тези избори, когато имат нужда.  

Второто, което е по-съществено, потърпете 10-тина дни, в което ще поговорим за държавата, за институциите и какво може да се направи за десетките проблеми, пред които сме изправени като граждани, използвайки силата на експертността и на знанието, тъй като очевидно това не може да бъде задача само на един политически лидер, без значение дали е дошъл отвъд океана или е шетал по нашите ширини. Това е задача на цялата нация" каза Калоян Паргов. Той сподели, че има много съмишленици, които чакат някой да ги организира и насочи. "България има нужда от национална доктрина. Това не е по силите на един човек или една партия, а е по силите на много хора, без значение политическия оттенък, защото без национална доктрина няма как да знаем посоката, в която искаме да отидем" сподели Паргов. Беновска коментира, че това е тема на Радио К2 и "Беновска пита" дълги години. Паргов отбеляза, че неслучайно си позволява да отвори вратата на своя проект в предаването "Беновска пита". Водещата попита събеседника си дали знае кой е авторът на първата национална доктрина на Турция, а Паргов отговори Кемал Ататюрк. Беновска подчерта, че само България на Балканите няма национална доктрина, а Румъния 5 пъти си обновява своята. "Много си говорим за национална доктрина, за бели книги, въпросът е, че остават едни проектодокументи или добри пожелания, които не намират основа в нито една политическа програма и платформа. Проблемът е, че без значение кой управлява във Великобритания или Германия си има едни червени линии, едни насоки, едни общи положения, които са залегнали в основата на тяхната политика - дали ще ги постигнеш отляво или отдясно - няма значение. Има значение за нас левите, но това е една основа, която седи пред всички нас и всички институции. Самото изпълнение зависи от волята на хората в чисто политически план" коментира Калоян Паргов.  

Родина, патриотизъм и национализъм 

Беновска пожела на Паргов успех и ще очаква новината след 10-тина дни. Водещата подари на събеседника си пожеланието по-често вместо "държава", да се използва "родина". Паргов отговори, че това звучи много патриотично, което е характерно за лявото и е време България да се завърне към патриотичното, а не националистическото, тъй като е имало залитане в последните години към ляво консервативно, което е бъркало неуспешно в територията на националистическото. "Неуспешно, защото не можахме да върнем и спечелим този електорат. Той сега го владее Коцето и ни заплашва да владее и част от нашия електорат" каза Паргов. Беновска отбеляза, че Костадин Костадинов току-що е влязъл в студиото и е следващият събеседник и бурно е реагирал на това, че родина и патриотизъм са характерни за лявото. Водещата коментира, че ще ги събере двамата да коментират тази тема, а те от своя страна дадоха своето съгласие.  

Към върха 

Беновска попита за финал Паргов дали ще държи реч на Бузлуджа, а той отговори, че ще бъде сред хората, защото не са важни речите, а емоциите и се надява днешният ден да бъде положителен. Водещата пожела на събеседника си метафорично "приятно катерене към върха".  

Така завърши разговорът между Калоян Паргов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване "Беновска пита" по "Радио К2" и на живо във Фейсбук и Ютюб на 30-ти юли 2022 година.  


Беновска: Борисов, Доган, Петков, Радев, Янев! Ние - „Малкият принц“,„опитомен“, „набоден“ от „Розата - власт“?

Беновска: Борисов, Доган, Петков, Радев, Янев! Ние - „Малкият принц“,„опитомен“, „набоден“ от „Розата - власт“?

Радио К2! 14 години! 04.12. 2008. 04.44 часа!

Радио К2! 14 години! 04.12. 2008. 04.44 часа!