Новини

Петър Чобанов: Доган може да води България, за Gemcorp – ДАНС и Иван Гешев!


Петър Чобанов: Доган може да води България, за Gemcorp – ДАНС и Иван Гешев!

30-07-2022 21:50


доц. Петър Чобанов, ДПС, в „Беновска пита" в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 30-и юли 2022 г., заяви позиции по следните теми:

 


Предстоящите предсрочни избори.

    Водещата посрещна госта си и го попита как се чувства. Той благодари и отговори, че е добре. Беновска попита: „Как се чувствате добре, след като България отива към предсрочни избори след едни неуспешни 8 месеца? Чобанов отговори: „Това е любезна фраза, с която обикновено започваме разговора! Вие сте права от гледна точка на това, че ситуацията наистина е далече от определението за добра! Ние се намираме в хаос! Той може и умишлено да беше предизвикан, за да бъде параван за действия от задкулисни кръгове. От друга страна беше предизвикан и от неумението на тези, които се нагърбиха с управлението наистина да управляват! Тоест имахме министри, нямахме власт!".

Ще увеличи ли броя на народните си представители ДПС в следващия парламент?

    „Добре, анализът показва това, но ДПС сте вече 32 годишна партия. Обвинявали са ви в какви ли не смъртни грехове, вашият почетен председател, Делян Пеевски често е на прицел, други членове на ръководството на ДПС. Какъв е вашият шанс сега да повишите изборния си резултат след този 47-и парламент?", попита Беновска. Петър Чобанов отговори, че е представител на гражданската квота, но това, което в последните 9 години му дава основание да е част и от парламентарната група, и от експертния екип на ДПС, е отношението към държавата, отговорното отношение и патриотизма в партията и експертизата, която ДПС демонстрира, включително и в 47-то Народно събрание! „Моите уважения към колегите от останалите парламентарни групи, но мисля, че ако имаше стабилна парламентарна група с ясен фокус да се подобри състоянието на държавата, да се направи всичко възможно да се овладеят кризите и да се вдъхне разум и призив към истински парламентаризъм и диалог - това беше ДПС! Заради силата, която демонстрирахме, на базата на нашите познания, на базата на нашата загриженост за по-добрия живот на хората, ми дава основание и да продължа да работа с ДПС, разбира се ако има насрещно желание за това и да смятам, че ще повишим изборния си резултат на предстоящите избори!", категоричен бе Чобанов.

Ролята на почетния председател на ДПС Ахмед Доган. Може ли Доган да поведе България?

   „Гражданска квота е начина да покажете ДПС като партия, Вие сте и етнически българин, че партията не е само предназначена за малцинството в България от турски произход! Това е една много важна задача! Преди малко поспорих с Костадин Костадинов доста усилено по един въпрос, по който сега ще Ви запозная, но той не се съгласи с моето твърдение, че Доган е пазителят на етническия мир. Даже не само в България, но и като пример на Балканите! Така ли е?", продължи Беновска. Чобанов отговори, че ДПС не само с името си, но и с цялото си поведение през годините показва, че е ориентирано да пази правата и свободите, да даде възможност на всеки да бъде представен в управлението, но и да пази интегритета и целостта на държавата. Той продължи: „От тази гледна точка съм напълно съгласен с думите Ви за почетния председател Ахмед Доган! Мисля, че наистина неговото влияние, неговите идеи и неговата визия за развитие надхвърлят рамките на България! Те са популярни в целия Балкански полуостров! Включително вече и в Европа, с яркото представителство, което имаме в европейските структури, в ЕП! Знаете, че Илхан Кючюк е президент на АЛДЕ. Мисля, че сте абсолютно права! И поведението на партията, и на почетния председател, и на всички нас го доказва това през последните години!".

      „Сега ще Ви пусна едно кратко видео, миналата седмица един анализатор направи тук голям удар с това за какво номинира той Ахмед Доган!", продължи Беновска и пусна запис от гостуването в предаването „Беновска пита" на Николай Марков от 23-и юли 2022 г.:


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Илиана Беновска: Кой е политикът, който сега ще го изиграе идващият на „бял кон", не го казвам иронично, който ще може да овладее полуразпадащата се държава? Идват избори май!


Николай Марков: Вижте, ако отчетем, че единствената автентична, която има лидерство, от пита leadership, такъв, какъвто би трябвало да бъде, нали казваме, че сме евроатлантическа държава ...


Илиана Беновска: Who is that boy, казано на „харвардски"?


Николай Марков: Аз смятам, че основната роля в тези процеси ще изиграе г-н Доган! Причината е, че ПП ГЕРБ по някакъв начин, и не по една причина е донякъде отвлечена! ПП БСП е със затихващи функции, представителни разбира се в голяма част. Вътрешнополитически представени, външно почти не. А другите партии нямат никакво значение!


Илиана Беновска: Защо отбягвате ГЕРБ и Бойко Борисов?


Николай Марков: Само да кажа, че ПП ...


Илиана Беновска: Това все още не е регистрирана партия!


Николай Марков: Нито е регистрирана, нито е партия! Да кажем, че това е „аватар", модерен проект на американското посолство.


Илиана Беновска: Are you sure?


Николай Марков: Което по някакъв начин смятат, че така трябва да се прави.


Илиана Беновска: Американците се отрекоха от Gemcorp!


Николай Марков: Вижте, какво казва човек с устата си и какво прави с делата си, понеже съм християнин, гледам все пак делата на човек, а не думите му! И с цялото ми добро отношение към цивилизования свят, както се нарича, смятам, че нещата трябва да се правят по цивилизован начин. Ако начинът не е цивилизован и ако средствата и способите, които ползваме за реализиране на определени неща не са почтени, смятам, че си имаме работа с един нецивилизован свят!


Илиана Беновска: А дали Доган ще се съгласи?


Николай Марков: Той няма избор! Той няма избор! Няма друга партия, която може да поеме тежестта на това, което се надроби в България през последните десетина години и малко повече! Дори аз мисля, че г-н Аталай, който беше гост преди мен, много фино Ви подаде за подобен процес. Сега, доколко той смята, че лидерът ще поеме тази отговорност и последствия, които ще предстоят, защото всяка отговорност и определени последствия носи след себе си, вече аз не смятам, че ...


Илиана Беновска: Направихте големия удар сега, това, че номинирахте Доган за народен водител! Не че той е излизал от тази си роля.


Николай Марков: Просто няма друг избор, защото другите се разпаднаха. Аз затова го казвам, а не защото смятам, че така трябва да бъде. Просто приемам фактите такива, каквито са. Това е като едно лечение на заболяване - лекарят отива, прави преглед, съответно там прави изследвания, които трябва да се направят и поставя диагнозата такава, каквато е! А не такава, каквато иска да бъде!//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


   Беновска продължи: „Тази идея направи огромно впечатление и в момента все още не са изригнали докрай коментарите, но ще стане обект на прогнози на отрицание и на поддръжка тази идея за Ахмед Доган! Имате ли куража да кажете Доган може ли да поведе България?". Чобанов отговори: „Винаги в трудни моменти ДПС, водено от д-р Ахмед Доган е имало своята водеща, важна роля и в евроатлантическата ориентация, и преди това в опитите да имаме истинска демокрация и да останем единна, интегрирана държава! Така че неговото лидерство, неговата визия ги има! Помним всички неговите прогнози, които далеч надхвърляха конюнктурата и по отношение на това какво ни очаква чисто геополитически и геостратегически, и по отношение на това, че Европа ще се ориентира към „зелената сделка"! ДПС като партия обаче има своето богатство и водеща роля в страната и поради приемствеността, даването на път на младите! И поради това, че в момента председателят Мустафа Карадайъ, който ръководи партията, има своето присъствие, участие на важни европейски форуми, надхвърляйки границите на България! И поради наличието на водещ европейски политик като г-н Илхан Кючюк! Тоест ние разглеждаме това богатство на партията наред с лидерството, но и експертизата, като възможност да се води България по евроатлантическия път, по пътя на интегрирана, единна държава и по пътя на подобряване благосъстоянието и живота на хората! От тази роля ДПС никога не е бягало и няма да избяга!".

 

 

   Водещата попита: „Ахмед Доган става ли за водач на България?". Петър Чобанов отговори: „Той е водач! Той е един от лидерите, който е показал, че неговите идеи, неговата визия, неговите действия имат много важна роля за България и за Балканите!".

 

 

Ще сезират ли прокуратурата за Меморандума с Gemcorp?

   „Анализ на поуките от това 8 месечно управление на ПП в коалиция с присъдружни партии от гледна точка на финансовата част, Вие там сте специалист и главно онова, което със страшна сила отваря кутията на Пандора, защото вероятно ще изскочат и други работи - Меморандумът, подписан с Gemcorp  и IP3! Вие бяхте в тази комисия, която извънредно се занимаваше с този случай, който се извърши някак тихичко и по „весели чорапи", както се изразихме ние, в един петък и разбрахме чак във вторник за него от едно изказване на Бойко Борисов! Никой от нас журналистите не знаеше за това! Нека да Ви пусна малко от наше дълго изследване!", продължи Беновска и пусна част от коментара си от предаването „Беновска пита" от 2.04.2022 г.://////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Беновска: Г-н Кирил Петков, за какви капитали, влияния и лица е отворена „вратата" на „Промяната"?

 

 

 

https://youtu.be/eAGN9DhWyzQ

 

 

 

 

 

 

 

 

С каква цел министър-председателят Кирил Петков, със support-а на вицето Асен Василев, подписа меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp Capital Management Ltd. - Атанас Бостанджиев и IP3 Corporation - Майкъл Хюит?

 

 


 

 


 

 

Интересен детайл е, че подписването бе „укрито4 от медиите, а обикновено щедрите на публични изяви управляващи, този път скромно замълчаха. Гигантската инвестиция бе отчетена със скромно прессъобщение, пуснато постфактум.

 

 

 

 

 

 

 

 

На 28.3.22-ра, експремиерът Бойко Борисов излезе от СГП, където го разпитваха рекетирал ли е екс-хазартния бос Васил Божков. Борисов не се самозащити рекетьор ли е, или не е рекетьор. А хвърли тайнствена бомба!

 

 

Медия: За какво Ви питаха?


Бойко Борисов: За какво ни питаха ли?! Че - докато се тълпите тук - още половин милиард, днес, заяви правителството! Още миналата - седмица половин милиард, по-миналата  - половин милиард. И, вие, докато се тълпите тук  - вече милиард и половина, за по-малко от 30 дена.


Медия: За какво?


Бойко Борисов: Мен ли ме питате за какво?! В същото време  - меморандум за милиарди с неясни компании, подписан в Гранитна зала на Министерски съвет! А, вие, прекрасно знаете, че след подобни разпити се подписва декларация за неразпространение на това, за което се е говорило. Така че благодаря, че сте дошли!


Да видим дали довечера в новините ще има за новия половин милиард?! И само за 30 милиард и половина нови дългове с 3 пъти по-високи лихви! Тези лихви ще минат половин милиард за година, накрая. Така че докато вие изпълнявате заръката на деня, в петък, в МС в Гранитна зала, в присъствието на Кирил Петков се подписа за милиардна сделка меморандум! Оправданието на Асен Василев, вчера, по „Нова телевизия", беше, че той не трябвало да проверява, защото имало човек от американското посолство! А службите къде са?


Илиана Беновска: Вие няма ли да сезирате прокуратурата за тези договори?

 

Бойко Борисов: Никога! Никога!


Това, за което говори Бойко Борисов, се е случило в МС на 23.3.22-ра. Там, по „весели чорапи", се е подписало следното:


Уважаеми гости, уважаеми колеги, в присъствието на министър-председателя Кирил Петков се подписа меморандум за разбирателство между Министерството на енергетиката от една страна и Gemcorp Capital Management Ltd. и IP3 Corporation от друга. Меморандумът регламентира сътрудничеството между страните, относно планирането и изпълнението на проекти за производство на чиста енергия, алтернативни и стратегически доставки на газ, сигурност на енергоснабдяването, чиста енергия, развитие на ядрената енергетика. От страна на МЕ подписва министър Александър Николов, от страна на Gemcorp Capital Management Ltd подписва Атанас Бостанджиев, изпълнителен директор, от страна на IP3 подписва Майкъл Хюит, изпълнителен директор.


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////   Беновска продължи: „Г-н Чобанов, ще сезирате ли прокуратурата Вие? Бойко Борисов казва - не!". Петър Чобанов отговори, че доколкото знае докладът на ДАНС ще бъде предоставен на компетентните органи. Докладът е в секретно деловодство на Народното събрание и там депутатите са се запознали с него. Той продължи: „Но публичната информация, която излезе и това, че тази информация излезе и във „Файненшъл таймс", а не само в България, по отношение на Gemcorp, в комбинация с доклада на ДАНС дава основание за това, че ще продължи да се действа от компетентните органи по този случай! А дали ще сезираме конкретно прокуратурата - ще видим, ще го обмислим!".

   Водещата обясни, че чисто юридически могат да го направят, защото не е нужно да прилагат доклада. А прокуратурата може да го изиска. Чобанов се съгласи и продължи: „Намираме се в странна ситуация, в присъствието на министър-председателя се подписва някакъв меморандум. След това по време на изслушването стана ясно, макар че то не беше точно изслушване, а по-скоро размяна на някакви реплики без сериозни и стойностни отговори, но така или иначе ролята на министър-председателя остава неизяснена. Виждаме го на това събитие, то е в негово присъствие, изявява се може би като конферансие, а в крайна сметка се оказва, че нямаме спазени процедури при подписването на този меморандум. Тоест меморандумът както е подписан, така е и развален без да се прави оценка и анализ дали няма да натовари държавата с някакви арбитражни клаузи! Тук опираме до това може ли да има финансови последствия! Може да има, но проблемът е още по-дълбок от гледна точка на приемането на нов устройствен правилник на Министерството на финансите. Той е приет в период, в който ние изрично указахме чрез актуализацията на бюджета подобни действия да не бъдат предприемани, параграф 22 от актуализацията на бюджета казва - до 1-ви септември никакви действия по отношение промяна на устройствените правилници на изпълнителната власт! Идеята беше да видим дали ще бъде съставено правителство в рамките на този парламент. Ако бъде съставено, то може да си променя, да налага каквато иска структура на администрацията, да управлява със своята визия, ако въобще разполага с някаква визия! Ако обаче не бъде създадено правителство, отиващото си правителство в оставка, което се дискредитира, и което беше свалено заради провала си в икономиката и финансите, няма никакво право да променя структура, която 30 години е служила на държавата и е спомагала за опазването на финансовата стабилност, каквато е структурата на МФ! И там е връзката с арбитражите. Един от основните фактори да бъде променен този устройствен правилник е дирекцията, която се занимава с арбитражи. Тя да бъде разрушена, част от нея да бъде прехвърлена в Министерството на правосъдието и оттам, което е публична тайна, да бъде възложена на няколко български адвокатски кантори, които по линия на сключване най-често или възможно, вероятно на извънсъдебни споразумения изобщо да не стигат до арбитражи, но да се натоварва финансово държавата! Ето затова се бързаше с този устройствен правилник! Затова той беше променен, въпреки разпоредбата на закона за бюджета! И се надявам първото действие на служебния министър на финансите е да инициира отмяна на решението на МС, тъй като този устройствен правилник влиза в сила на 1-ви септември!". Чобанов добави, че с промяната на устройствения правилник се намалява и числеността на дирекцията, която прави бюджета.

Последиците от некомпетентното управление на ПП.

   „Но същите тези лица, Кирил Петков, Асен Василев, Лена Бориславова, Мирослав Иванов ще се явят на изборите и ще се състезават до вас за гласа на гласоподавателя! Остава и машинното гласуване, което дава възможности за манипулации на изборите! Но Ви питах преди малко за прокуратурата, защото на избирателя трябва на ясен език да му се обясни простичко за какво става дума! Неслучайно в нашия коментар питаме за какви финансови интереси и влияние те отвориха вратата? Знаете, символът на „Промяната" е една отворена врата в полето, не знам защо, нали знаете онзи израз, че „законът е врата в поле", дали това ни подсказват?", продължи Беновска. Петър Чобанов отговори, че може би ни подсказват, че бързо могат да избягат.

   Беновска продължи: „Кое е главното, което ще бъде ваш аргумент, на ДПС, не знам дали сте го обсъждали, защото ситуацията е в динамика, на предстоящите сигурно през октомври избори?". Петър Чобанов отговори, че в момента се намираме в ситуация на много кризи, които се управляват неадекватно, а създаденият хаос допринася за прокарване на задкулисни интереси и навлизане в страната на съмнителни компании. Той продължи, че е имало няколко регулатори, които е можело да бъдат назначени в рамките на настоящия мандат на властта. ПП са пристъпили до промяна само в КЕВР и то по напълно неадекватен начин.

    Петър Чобанов продължи, че към момента инфлацията е 17%, а по отношение на храните 25%. Хората, когато влязат в магазините и видят цените, сами могат да си преценят дали си заслужава да гласуват за тези, които са допуснали ситуацията да стигне дотук, така че хората да си харчат спестяванията, за да могат да си купуват храна. „Стигнахме дотук заради бездействието им и аз още миналия септември от трибуната на НС ги питах икономическия екип на служебния кабинет, които са същите тези Кирил Петков и Асен Василев, питах ги какво ще направят с инфлацията? Отговорът им беше - нищо, защото инфлацията е много ниска и нищо няма да се случи с нея! В началото на годината Институтът по икономика и политики към УНСС, в който участвам, излязохме с прогноза, че инфлацията ще стане двуцифрена, над 11% средногодишна по европейска методология, тоест по българска тя е още по-висока! Попитах ги какво ще направят. Те ми отговориха - не, вие сте от опозицията, затова така говорите! Инфлацията ще е 5%, растежът ще е 5% и всичко ще е наред!".

    Петър Чобанов изтъкна, че не са били приети и промените в Закона за енергетиката, предложени от ДПС, така че бизнесът по-бързо да се компенсира и увеличението на цените на енергията да не влезе в инфлацията. Изоставаме в икономическия си растеж. В първите месеци на годината е имало растеж от 4%, който е бил представен едва ли не като нещо велико. А растежът в ЕС е 5,6%. Тоест България изостава от средните нива на ЕС!

   Петър Чобанов изтъкна и факта, че прословутите закони по ПВУ всъщност не са изискани от ЕК, а просто ПП са ги записали и ЕК се е съгласила. Той даде и един малко по-далечен пример - Законът за биологичното разнообразие. Той е минал на първо четене в 46-то Народно събрание, очевидно е бил почти готов и е можело да бъде приет за тези 7 месеца работа на 47-то Народно събрание и да е един от законите, които ПП отчитат като успех. Но не са го направили, а обвиняват опозицията, че саботира ПВУ, което изобщо не е вярно! „Те нямаха намерение на правят реформи, те имаха намерение да служат на задкулисните кръгове, които ги инсталираха във властта и да ни вкарват в такива ситуации, като с Gemcorp! Между другото има 3 доклада на ДАНС, на които си заслужава да се обърне внимание. Единият е за Gemcorp, другият е за газта и третият за цената на горивата. И трите доклада съдържат достатъчно данни да считаме, че това правителство е правило всичко друго, но не и да служи на интересите на народа, както се е заклело! То беше заченато в грях с нарушаването на Конституцията от страна на Кирил Петков и при такива първоначални порочни условия подобна система, тя беше и хаотична, не може да просъществува дълго и е нормално да се саморазпадне, което се и случи!", категоричен бе Петър Чобанов.

Подаръците.

   Беновска се обърна към госта си: „Като споменахте Конституцията, откакто те са на власт подаряваме няколко неща, едно от тях е Конституцията! Подарявам Ви символично Конституцията с едно българско знаме!". Чобанов отговори: „Благодаря! Аз съм се клел достатъчно пъти в Конституцията! Винаги съм спазвал своята клетва и я приемам като нещо много сериозно! Така и ще правя в бъдеще!".

    Водещата подари на Чобанов и червена ябълка, като и тениската с надпис Harvard law, just kidding. Чобанов благодари и отвърна: „Моят университет е УНСС, но в кръга на шегата приемам този подарък, защото ние така и не разбрахме дали това е техният университет, или просто е флагче, с което се кичат! А моят подарък към Вас е една книга „Теория на хаоса", в която може да се направи паралел с всичко, което ни се случи през последните 7 месеца! Хаотичната система зависи от първоначалните условия и много кратко време може да съществува и да бъде прогнозирана! Но основното послание тук е - да не допускаме хаосът да разруши държавата! Затова сме тук и затова ще продължим да работим!". Така завърши разговорът между Петър Чобанов и Илиана Беновска в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 30-и юли 2022 г.


Беновска: Борисов, Доган, Петков, Радев, Янев! Ние - „Малкият принц“,„опитомен“, „набоден“ от „Розата - власт“?

Беновска: Борисов, Доган, Петков, Радев, Янев! Ние - „Малкият принц“,„опитомен“, „набоден“ от „Розата - власт“?

Радио К2! 14 години! 04.12. 2008. 04.44 часа!

Радио К2! 14 години! 04.12. 2008. 04.44 часа!