Новини

Асен Василев на 2.07.21-ра – как пее „ Хубава си моя, горо!“, за майка си, Хасково, Харвард, Делян Добрев, за Скайп - в първото му интервю в политиката


Асен Василев на 2.07.21-ра – как пее „ Хубава си моя, горо!“, за майка си, Хасково, Харвард, Делян Добрев, за Скайп - в първото му интервю в политиката

18-06-2022 19:20


Асен Василев, министър на финансите, в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:

 

Кой е Асен Василев?

Беновска отбеляза, че интервюто е записано на 2-ри юли, поради невъзможност на Асен Василев да участва на живо в предаването на 3-ти юли. Водещата подари на министъра на финансите здрава българска червена ябълка с пожелания да бъде полезен във втория си мандат на служебен министър и да няма корист в това управление. Василев благодари за пожеланието и заяви, че се надява чрез действията си да показва, че корист няма.

Водещата помоли Василев да разкаже малко за себе си - къде е роден, кои са родителите му, кой е най-яркият му детски спомен - за да се приближи до хората. Министърът на финансите сподели, че е роден в Хасково през 1977 година, родителите му са инженери. Учил е в Хасковската езикова гимназия и без нито един частен урок е успял да замине за Харвард с пълна стипендия. 4 години по-рано от същата гимназия към Харвард тръгва Пламен Йорданов, а от неговия випуск още двама. Беновска попита дали с Делян Добрев са се засичали в Хасково, а Василев разказа, че са били в една гимназия и са пеели заедно в хора. Водещата попита министъра на финансите дали може да запее нещо. Асен Василев запя "Хубава си, моя горо". Беновска го поздрави и му пожела да продължи с песен в политиката.

Политически пристрастия; Десетилетието на пропуснатите възможности

"Прави ми впечатление, че проявявате индиферентност, сякаш, към политиката. Имате ли политически пристрастия? За Вашия колега и приятел Кирил Петков излезе, че е симпатизант на ДБ" попита Беновска. Василев заяви, че никога не е членувал в партия, а и няма такива намерения. "Винаги съм подхождал към моето участие в публични роли чисто експертно" каза Василев и обясни, че иска да се сложи ред и контрол в министерството на финансите и да се работи честно, за да се подреди икономиката на държавата. Според министъра България има огромен потенциал, който през последните години не е използван и окачестви последното десетилетие като "десетилетието на пропуснатите възможности". Беновска отбеляза, че някои твърдят, че тридесетилетието е на пропуснатите възможности. Василев смята, че поколението на неговите родители е направило много, но и много не е направило - изразило е позиция за преминаване през тежката икономическа криза, България влиза в ЕС и се интегрира в световната икономика и световните политически формати, което е дало шанс на неговото поколение да работи на равни начала с Германия, Франция, Англия. Той отбеляза, че преди 98 година е имало огромни опашки пред посолствата за излизане извън страната на екскурзия, а сега се пътува с лична карта. "Формално ние сме равни. Ментално, организационно като държава ние, все още, седим в този период преди 98 година и чакаме някой нещо да ни каже отнякъде, вместо да вземем съдбата си в собствени ръце, да си оправим къщичката и да докажем, че можем" коментира Василев.

Американската мечта; Компании за ценообразуване на самолетни билети

Беновска призова министъра на финансите да разбие или потвърди мита за Американската мечта и това, че който отиде там, става преуспял. Василев подчерта, че дали ще успееш, или не в Америка - е в ръцете на всеки един човек и ако човек работи и иска да постигне нещо няма как да избяга от късмета. Водещата цитира мъдростта, че късметът идва при подготвения. Василев потвърди и коментира, че ако работиш и имаш късмет, ще живееш нормално, ще постигнеш целите си. Водещата отбеляза, че министърът на финансите е завършил икономика в Харвард и след това е специализирал бизнес администрация и право, създава три компании в сферата на ценообразуването на самолетни билети. "Everbread е една от петте компании в света, които ценообразуват самолетни билети, частично финансирана от националния фонд за научни разработки на Сингапур и от първия инвеститор в Скайп. Какви бяха договорките Ви с правителството на Сингапур? Как успяхте? Какво им предложихте - фючърсни договори, дялове? Какъв беше размерът на инвестицията?" попита Беновска. Василев обясни, че те са влезли с дялово участие около 1 милион долара - около 15 %. Водещата попита министъра на финансите откъде е взел тези 6 милиона капитал. Министърът обясни, че това е оценката на дружеството, а правителството влиза в дружеството с 1 милион долара. По отношение на инвеститора в Скайп Василев отбеляза, че са се разделили поради разногласия как да се управлява дружеството. Министърът сподели, че е бил в дружеството от 2009 до 2013 година. Беновска попита Василев дали е водил дела във Великобритания за 9 милиона британски лири. Василев отрече и обясни, че след като е напуснал дружеството, са решили да затворят английското подразделение, което е имало дължими суми към дружеството.

Снабдяване на Китай със самолетни билети; Как се успява?

Водещата отбеляза, че Кирил Петков е казал, че Асен Василев снабдява целия китайски народ със самолетни билети. Василев обясни, че имат договор за лицензия и техният софтуер за ценообразуване се използва в Китай и всички билети, които се издават в Китай за международни пътувания, използват тяхната технология. Беновска попита процентно какъв е оборотът, който идва от Китай към дружеството. Василев отговори, че към момента е 40 %, работят и със САЩ и започват да развиват европейския пазар. Беновска попита министъра на финансите как успяват с Кирил Петков, защото младите хора слушат и си представят как и те ще успеят. Василев смята, че няма рецепта за успех, но трябва да се открие проблем, който много хора имат и след това да се намери уникален начин за решаването му. Беновска добави, че решаването на проблема трябва да работи и в твоя полза, за да може човек да печели и да се развива. Министърът на финансите подчерта, че намирането на по-добро или по-евтино решение от другите на пазара, носи парите. Василев коментира, че в България се приема, че ако се провалиш веднъж, се проваляш за цял живот, докато в Америка Хенри Форд е фалирал 5 пъти, но е пробвал, не е успявал и въпреки това не се е отказвал.

"Богат ли сте?" попита Беновска и подчерта, че това не е неприличен въпрос. Министър Василев отговори, че има достатъчно пари, за да не се чувства притеснен, а и богатството е съобразно нуждата на човек.

Личен живот; Любовта и политиката

Василев поздрави своята майка по случай рождения ѝ ден. "Много благодаря за моралните устои, които са заложени от майка ми в мен" каза министърът. Беновска попита министъра дали има жена до себе си, а той отговори, че няма, защото ако има човек до себе си няма да влезе в министерството на финансите по начина, по който влиза сега, но е имал няколко жени до себе си. "Какво е любовта за Вас? Нека да не я разбираме непременно между мъж и жена" попита Беновска. "Любовта е моментът, в който сваляш всички маски и се доверяваш напълно на човека до теб" отговори Василев. "Това не е ли валидна максима и за политиката?" попита Беновска. Василев смята, че е точно обратното в политиката, където се слагат много маски. Той обясни, че политиката прилича на лекарската професия - трябва да се внимава да не се предозира и убие пациентът. Василев подчерта, че обществото е в ролята на пациент. Министърът на финансите подчерта, че лошите неща се случват, когато някой политик ги е отбелязал, но не са предприети мерки за справянето с тях.

Параметрите на маскирането; Американският телефон

"Споделихте ли с президента Радев, когато той Ви покани, какви са параметрите на Вашето маскиране, ако мога така да се изразя?" попита Беновска. Василев отговори, че е споделил на президента каква е неговата работа, какво смята, че трябва да се направи и с какъв екип. "Аз не приемам телефонни обаждания" подчерта Василев. Беновска отбеляза, че министърът на финансите има американски телефонен номер, но когато е бил министър на икономиката, енергетиката и туризма, е имал и български номер, но сега той не е активен. Василев обясни, че го е спрял през 2014 година, но все пак има български служебен телефон. Министърът на финансите обясни, че има безплатен интернет в плана си за 170 държави, а това не може да бъде предложено от български оператор. Министърът на финансите подчерта, че държи журналистите да минават през неговите пр-и.

Разговорите с президента Радев; Данъци, годишни отчети и "Лукойл"; ДДС при внос

"Какво Ви помоли, да не кажа, постави като условие? Каква беше неговата позиция за това какво трябва да правите Вие като финансов министър в този служебен кабинет?" попита Беновска за разговора с президента Радев. Василев отговори, че е получил подкрепа от президента и се е съгласил с неговите предложения - да се вдигне събираемостта, да остане държавата със стабилни финанси, да се спрат течовете на обществени средства, да се затегне дисциплината в разходната част. "Аз не искам държавата да печели, а ефективно да изгражда средата, която позволява на фирмите и хората да печелят" подчерта Василев. Беновска попита министъра на финансите дали е пример за изграден модел за ефективно печелене, имал ли е офшорни фирми, къде си плаща данъците и подкрепя ли България с платени данъци. Министърът на финансите отговори, че винаги си е плащал данъците в страната, освен когато е учил и работил в щатите. Той сподели, че от 2007 година извършва търговска дейност в страната и е платил няколко милиона лева данъци. "За разлика от "Лукойл", който не си публикува годишния отчет, протестира Вашият колега Кирил Петков, че не му вписват в търговския закон промените в ББР" коментира Беновска и припомни, че глобата е 5000 лева. Василев подчерта, че това трябва да се премахне и да няма такава опция. Министърът на финансите отбеляза, че в момента тече проверка в "Лукойл". Василев обясни, че има 1,5 милиарда допълнително средства докрая на годината се дължи на прихода от ДДС при внос - 160 милиона са реализирани в митница Бургас, откакто е влязло служебното правителство.

Румен Спецов; Проверка от прокуратурата

Беновска коментира, че фигурата на Румен Спецов е предизвикала голям фурор, макар това някой да спортува да не е нещо изключително впечатляващо. Водещата попита Василев къде са открили Спецов. Министърът на финансите разказа, че са се запознали в София по линия на разузнаване на особени случаи в НАП - агенция, която е била оглавяване от Спецов. Василев продължи с това, че Петков е бил впечатлен от това, че данъчен инспектор говори английски, работи добре и има доверието на чуждите партньори.

Беновска коментира случая с фирмата със "сламен" човек на Спецов и отбеляза, че Василев умно прехвърля проверката на фирма на главния прокурор, знаейки, че нищо няма да излезе, за да може после да се каже, че няма нарушение. Василев отбеляза, че ако проверката е била направена от министерството на финансите, ще се сметне, че министерството го покрива, ако се пусне проверка на инспектората на НАП да проверява изпълнителния директор, е смешно. Министърът на финансите подчерта, че независима информация може да има прокуратурата, а Гешев се държи изключително неутрално. Василев е уверен, че ако се открият нарушения, ще бъдат предприети действия.

Култ към Русия или Щатите?; Херо Мустафа

Водещата отбеляза, че преди се е живеело в култ към бившия Съветски съюз, а сега култът е към Щатите. "Всички министри отидохте под строй, опънахте ръце по кантовете, застанахте до г-жа Херо Мустафа, тя взе, че отиде в НАП. Харесвам екстравагантните постъпки, но това не беше ли много политически екстравагантно?" попита Беновска. Василев заяви, че не смята така и не мисли, че има култ към щатите, защото сме част от ЕС, имаме стратегическо партньорство със САЩ по линия на НАТО и това не нарушава отношенията с Русия, защото голяма част от инвестициите са руски, туристите са руски. "Уравновеси везните, което е добре за България", която се намира в сложен геополитически регион и страната има нужда да си говори с всички равнопоставено - коментира Василев. Той подчерта, че страната е суверенна и трябва да си защитава своя интерес, независимо дали срещу щатите, Русия или Германия. Беновска попита министъра на финансите какво е търсила Херо Мустафа в НАП, а той обясни, че предложението е негово, за да се запознаят с Румен Спецов, тъй като са имали нужда от методическа помощ как да се борят с трансферно ценообразуване, с изтичане на данъци към офшорни дестинации. Василев заяви, че методическа помощ получават и от Холандия, което също е заварено споразумение, а в момента се изготвя споразумение с Франция по линия на митниците.

Законът "Магнитски"

Беновска отбеляза, че от доклада от 1-ви юли на САЩ се разбира, че сме страната е във второто ниво по несправяне с миграция, корупция и тн. "Виждате ... държат се като началници" каза Беновска. Василев заяви, че те си защитават интереса, както и Русия, която не е задала закон, но искат да бъдат върнати 800 милиона за "Южен поток". Министърът на финансите подчерта, че Америка също не е задала закон, а казва, че ако България иска да работи с американски банки и да ползва системата Swift, трябва да спре работата с определени лица. Беновска подчерта, че Лаура Кьовеши е заявила, че законът "Магнитски" не е валиден на територията на Европа. Василев отбеляза, че законът не се спазва на територията на България, но държавни дружества, които работят с хора в списъка "Магнитски" не могат да правят международни преводи, защото цялата разплащателна система е американска. Беновска подчерта, че това е деликатен начин за принуда. Министърът на финансите коментира, че в международните отношения има заложени реалности и България трябва да отстоява позицията си, но отчитайки реалностите.

Проверка на висши лица от ГЕРБ

Беновска попита дали е вярно, че НАП прави проверки освен на Спецов, по "Магнитски", проверява в качеството им на физически лица от висшите редици на ГЕРБ, техните съпруги и приближени лица. Василев обясни, че е изготвен списък на големите възложители на обществени поръчки и се е пуснало на изпълнителните директори и бордове проверка. Компаниите, които са получавали поръчки по същия начин, тези с голяма касова наличност и хора, за които има подадени сигнали, също се проверяват. Беновска отбеляза, че бивши министри от ГЕРБ и народни представители, функционери от висшето ръководство на ГЕРБ и техните съпруги не влизат в тази категория. Василев заяви, че се провежда проверка на Владислав Горанов по сигнал на Васил Божков. Водещата подчерта, че и Борисов фигурира в сигнала. Министърът на финансите отговори, че е наредил този сигнал да бъде проверен, както и всички останали. Василев заяви, че ако се смени закона за данъчноосигурителната тайна се промени, ще се огласят резултатите от проверките. Той подчерта, че всички сигнали се проверяват, както и този срещу Бойко Рашков за апартаментите. По отношение на анонимните сигнали министърът заяви, че ако човек е чист, няма от какво да се страхува от проверката, самият той е бил проверяван.

Актуализация на бюджета

Беновска подчерта, че служебното правителство в момента прави актуализация на бюджета и май няма намерение да си тръгва скоро. Василев отговори, че това са обичайните срокове за изпълняване на тези дейности. "Казахте, че Вие сте посочили Спецов, че Радев Ви е посочил Вас. Казахте, че и Вие сте събрали екип, който работи по бюджета в момента" отбеляза Беновска. Василев заяви, че неговият екип е всъщност екипът на министерството на финансите.

Допълнителни помощи

Водещата отбеляза, че Василев и Гълъб Донев имат противоречия по въпроса за пенсиите. Министърът на финансите заяви, че нямат противоречие, но е важно тези допълнителни 50 лева, които се дават, трябва да бъдат заложени в бюджета до края на годината и догодина и това да бъде направено по справедлив начин спрямо всички законодателства и процеси. Беновска отбеляза, че министерството на финансите прави предложение за актуализация на бюджета, но няма народно събрание. Василев обясни, че когато дойде парламент, ще вземат отношение и новият кабинет ще реши дали да го внесе, или не. Министърът на финансите подчерта, че се очаква усложнена епидемична обстановка през есента и затова трябва да бъдат предвидени разходите в бюджета, защото наследеният бюджет в бил с предвидени разходи до март месец и до момента се правят фокуси да се намират пари.

Преизпълнение на годишния план

Беновска коментира, че от доклада на финансовото министерства става ясно, че годишният план е преизпълнен с около 50 %, а Василев обещава с 1,5 милиарда преизпълнение за второто полугодие. Министърът на финансите  обясни, че НАП и Митници в началото на годината залагат годишен план и при влизането му в длъжност, двете институции са събрали точно толкова, колко са предвидили и оттогава досега Митници са събрали 300 милиона повече от плана, НАП 400 милиона повече. "Ако продължим с тези темпове да вървим, ще се събере 1,5 милиарда до края на годината над това, което е планирано и на база, на което е направен бюджета" каза Василев. Той обясни, че това се дължи на по-добрия вървеж на икономиката.

Кредити за малкия и среден бизнес

Беновска отвори темата за кредитите за малкия и среден бизнес. Водещата призова да проверят колко юридически лица са могли да отговорят от малките на тези условия и са получили кредит. Министърът на финансите каза, че отчетността на банките на тримесечна база. Водещата отбеляза, че програмата е стартирала на 15 юни и отчетността може да се направи на 15 септември, а тогава не се знае кой ще е на власт. Министърът на финансите подчерта, че хората ще продължат да получават безвъзмездни помощи. Беновска прочете, че шефът на НАП е дал на спортен клуб 100 000 лева и този клуб трябва да има такъв оборот за предния месец, за да бъде финансиран. Василев подчерта, че заповедта е на база програма "Конкурентоспособност", а и предполага, че дружеството отговаря на поставените условия.

Планът за възстановяване и устойчивост

Водещата попита министъра какво правят по плана за възстановяване и устойчивост. Василев заяви, че министерството на финансите има техническа роля - как ще се отчитат средствата, как ще се раздават и т.н. Министърът заяви, че планът ще е готов в доста близки срокове.

Влизане в Еврозоната

"Брошката на Владислав Горанов - влизането в Еврозоната" отбеляза Беновска. Василев коментира, че изпълняват решение на МС от 2020 година, в което е заложено до 30 юни да бъдат приети техническите детайли как би се случило влизането в Еврозоната през 2024 година. Водещата попита дали министерството има някаква заложена задача по техническия план. Министърът на финансите обясни, че подготвянето на плана е задачата в координация с всички други организации - БНБ, Комисия за финансов надзор, Агенция ДАНС и т.н.. Василев подчерта, че задачата е свършена и редовно правителство трябва да реши какви са следващите стъпки.

9 дни до изборите

"Остават Ви 9 дни до изборите. Какъв е Вашият план за тези 9 дни? Какво ще свършите още?" попита Беновска. Министърът на финансите отговори, че трябва да завършат актуализацията на бюджета, за да е готов за внасяне в парламента. Обществено обсъждане ще има следващия четвъртък за обществените поръчки  In house с детайли кое как се случва и какви законови и подзаконови актове трябва да бъдат променени, за да се спре теча през In house. Беновска отбеляза, че министърката на регионалното развитие е доволна след смяната на ръководството на АПИ. Василев обяви, че не е удовлетворен, защото не може без обществена поръчка да се харчат ресурси. Водещата коментира, че шефът на АПИ е обяснил, че сметките на АПИ са в БНБ и са под разпореждане на министерството на регионалното развитие. Василев заяви, че въпросните 1,3 милиарда са усвоени от същата сметка и ако има договори, които са раздавани в нарушение, трябва да се стигне до прокуратура. Министърът на финансите коментира, че Сметната палата е открила огромни злоупотреби и самата тя е сигнализирала прокуратурата, и в момента тече проверка. Василиев добави, че ще участва на още едно събиране на европейските министри на финансите преди 11 юли.

Доверието на хората и подаръците

Беновска призова Василев да сподели това, което е важно за него, за да могат хората да му имат доверие. Министърът на финансите заяви, че основното нещо, което е важно за всеки един министър на финансите, е да упражнява контрола и да се подсигури, че хазната се пълни без приходните агенции да се използват като бухалки.

Водещата подари книгата си с интервюто ѝ с Ахмед Доган, а Асен Василев каза, че подаръкът е свързан с това, че Беновска е заявила, че фирмата ѝ е 10 години на загуба. Беновска си призна, че е излъгала, за да влезе в кожата на най-зле стоящите бизнеси, за да се даде ясно обяснение дали може малките, които са на загуба, да бъдат подпомогнати. Асен Василев каза, че е подбрал книгата "Как великите икономисти биха разрешили ежедневните ви проблеми" с пожелание за 10 печеливши години в бизнеса. Водещата призова да направят публично теглене на кредит, за да стане експеримент на живо.

Така завърши разговорът между Асен Василев и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и по Радио К2 на 93.9MHz на 3-ти юли 2021 г.

Беновска: Г-н Кирил Петков - симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

Беновска: Г-н Кирил Петков - симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

Беновска: Г-н Кирил Петков, защо Асен Василев се САМОжертва да няма жена, за да е на власт?

Беновска: Г-н Кирил Петков, защо Асен Василев се САМОжертва да няма жена, за да е на власт?