Новини

Александър Несторов: Петков по мафиотски начин и с търгуване мъчи да задържи ПП на власт


Александър Несторов: Петков по мафиотски начин и с търгуване мъчи да задържи ПП на власт

18-06-2022 11:25


Александър Несторов, народен представител в 47 НС, ДПС, в „Беновска пита" в youtube.com/Беновска пита-Радио К2,  във facebook.com/iliana.benovska и  по Радио К2 на 93.9MHz на 18-ти юни 2022 г., заяви позиции по следните теми:Ще бъде ли ДПС „златната везна" при гласуването на вота на недоверие?

 

 

     „Ще бъде ли ДПС „златната везна" във вторник, когато ще бъде дебатът по първия вот на недоверие и в сряда, когато ще бъде  гласуването по вота?", попита Беновска в началото на разговора. Александър Несторов отговори: „ДПС ще бъде „златния ключ" при отстояването на българския интерес, а в конкретния случай падането на това правителство е може би един от най-големите интереси за България!".

    „А къде е интересът за свалящите го? Вие направихте една много интересна за хладнокръвния анализатор коалиция - ИТН, ГЕРБ, ДПС и „Възраждане". Обаче срещнахте огромни упреци, че отново ДПС се прокрадва някак си в решаващия момент!", продължи Беновска. Събеседникът ѝ не се съгласи. Той обясни, че коалиция се прави с цел управление, а вотът на недоверие е внесен от ГЕРБ по тема икономика и финанси към цялото правителство. Към това ДПС имата допълнителни забележки за туризъм, борба с корупцията, електронно управление, околната среда и други сфери, които при сегашното управление не вървят. Водещаат добави към тези области и енергетиката. „Тези неща се замитат, за да се използват като мантри срещу ДПС! Явно интересът на управляващото мнозинство е да не се разкриват тези неща!", категоричен бе Несторов.

„Златните паспорти". Списъкът от Гугъл, който Петков предостави на Гешев. Българският вариант на закона „Магнитски".

   „Имате един частичен успех за „златните паспорти" след голямо сражение!", припомни Беновска. Несторов отговори, че всъщност точно от ДПС са предложили това решение. Кирил Петков е поел ангажимент да го придвижи, защото това е едно от основните изисквания към България, за да влезем в Шенген. Управляващите обаче са приели свой собствен вариант, само за да не бъде предложението на ДПС, но техният вариант е бил почти същия.

    „Искам да припомня изявлението на Кирил Петков за „златните паспорти", мисля че бяхме в първите дни на неговото управление в Сърбия. Предстоеше той да се яви в прокуратурата, за да го разпитват за лицата, в това число и Делян Пеевски, който бяха в списъка, които той извади от Гугъл!", продължи Беновска и пусна запис от брифинга на Кирил Петков в Белград от//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


Илиана Беновска: Ще се явите ли, г-н Петков, в прокуратурата и обмисляте ли дали не влизате в един доста перфиден юридически капан - Вашите показания, обяснения или както щете ги наречете да бъдат всъщност една основа главният прокурор да свърши работата, която Вие му вменявате, че не я върши?


Кирил Петков: Това, което в момента аз изготвям, е точно този списък от лица, които всички ние като българи от много време говорим, че има риск да бъдат потенциалните причини за това, че сме с огромни нива на корупция, че България не е прозрачна икономика. Така че този лист ще бъде внесен от мен. Хубавото е, че той не е някакъв таен лист, списък - ние ги знаем! Реално аз даже ще дам медийните публикации, свързани с всяко едно лице.


Илиана Беновска: Нещо сте чели от телефона?


Кирил Петков: И много бих се радвал, ще бъде внесе този списък с хора със статиите, които подкрепят тази информация. И оттук нататък трябва ясно да започнем да говорим защо и как прокуратурата до този момент не е била действаща в пълния смисъл на думата и защо и как всички тези публикации обществена информация не е била разследвана. Аз вчера ги казах ясно част от хората, част от информацията. Като най-ясен пример, имаме ясен факт, че имаме снимка с кюлчета и пачки, имаме ясен факт, че Борисов отговори, че има Мата Хари, знае коя е. Някак си прокуратурата никога не попита коя е тази дама, тя ли е донесла пачките и кюлчетата, или те са си били там. Всички останали неща, които казах, ще увелича листа с цялата информация, сега днес я събираме. Прокуратурата оттук нататък има два избора - единият е да се обяснява защо ние не е свършила до този момент, а другият е да се задейства.


Илиана Беновска: За „златните паспорти" замесен ли сте със Стамен Янев, Ваш адвокат, директор при Вас на дирекция, заместник и така нататък в банката, в някаква „златна далавера", свързана с Китай и китайски служби?


Кирил Петков: За „златните паспорти" е много странен случая. Първо искам да кажа, че аз, като министър на икономиката, веднага, когато разбрах, че има такава схема, сложих като отговорник заместник-министъра да гледа какво се случва. Второ, никой не ми е адвокат ...


Илиана Беновска: Кой заместник, Стамен Янев?

 

Кирил Петков: Калина Константинова! И тя започна да работи с правосъдието, за да се разнищят тези неща. Второ, много ясно искам да кажа, че въпреки че ДПС сега си прави някакви реклами по тази тема, ние, коалицията бяхме първите, които вкарахме проектозакон в МС, който вече е минал през комисия и аз лично обещах на  всички мои срещи и в ЕК, и другаде, че тези златни паспорти ще бъдат приключени. Така че не само е смешно, че партията, която за последните 4 години не каза нито дума по темата за „златните паспорти", а ето сега, когато ние внесохме законопроект в парламента, изведнъж станаха „революционерите" за премахване на „златните паспорти". Това е просто пример на политически пиар, аз не им обръщам внимание.


Илиана Беновска: Все пак Стамен Янев се е занимавал години наред с това, Вие знаехте ли?


Кирил Петков: Аз това, което съм казал, е, че във всеки случай, в който има лица, които не са си свършили работата, това не знам дали е факт точно за него, трябва да бъде разследван. Оттук нататък няма човек, който да не е ...


Илиана Беновска: Не, той е вършил работа!

 

Кирил Петков: Да, но е важно да се каже, че това ни беше един от приоритетите по време на служебното правителство, ние го разнищихме, един от първите законопроекти, които сме вкарали и това, че ДПС изведнъж се събуди по тази тема след много години и се опитва да я оглави, ми се струва много странен факт. Особено когато повечето от тези „златни паспорти" са били, когато те бяха в парламента. Къде бяха, защо не внесоха такъв законопроект, защо не повдигнаха общественото мнение през всичките тези години? Изведнъж идва нашето правителство, казваме, че това е една от главните теми и те да яхнат вълната. Разбирам, опитват се да се включат, че и те са част от промяната. Но не става само с риторика. Трябва да има истинско намерение. Има много други неща, които, ако те искат да променят България, трябва да започнат да мислят. И сега не е най-хитрата стратегия просто да следят ние какво правим и да се опитват да правят пиар. Това не е работещо, действията са важни!


//////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////


    „Г-н Несторов, Вие сте юрист, най-малко два въпроса възникват оттук, знаете, че ВАС отмени, окончателно решение, най-малко две от решенията на правителството да заклейми близки лица, като участващи в българския вариант на закона „Магнитски"! Тези работи не могат да останат така без последица!", продължи Беновска. Несторов отговори: „Със сигурност! И добре, че България има правосъдна система, която да възпира това правителство да прави тези изстъпления срещу всеки, който е неудобен!".

   „Мисълта ми е дали не трябва да се заведат и дела за отговорността на държавата?", попита Беновска. Несторов отговори, че трябва, но лошото е, че накрая всичко се плаща пак от българския данъкоплатец. Той продължи, че изготвянето на този списък още от Асен Василев преди време противоречи не само на българското, но и на европейското право, защото прилагането на екстериториално право е незаконно и това е заложено в договора за функциониране на ЕС.

   „Нека да припомним 19-те лица, които бяха изредени с апломб в това предложение за санкциониране, готвеше се под килима нов вариант на още по-незаконен закон, ако позволите така да се изразя, но ето ги тези 19 лица - „Петков предаде на Гешев списък с 19 лица, които иска да бъдат разследвани. Говори се, че в списъка са Бойко Борисов, Цветан Цветанов, Младен Михалев - Маджо, Красимир Маринов - Големия Маргин, Христофорос Аманатидис - Така, Красимир Каменов - Къро, Румен Гайтански - Вълка, Румен Николов - Пашата, Димитър Спасов - Митко Каратиста, Николай Павлов - „Булгаргаз", Петър Петров - Петьо Еврото, Владислав Горанов, Младен Маринов, Костадин Ангелов, Христо Терзийски, Делян Пеевски, Александър Манолев, Стоян Мавродиев, адв. Цветан Цанев!". Много смесена компания, ако мога така да се изразя!", продължи Беновска. Несторов отговори, че това просто е проява на „болшевизма" на Кирил Петков и неговата клика. Той продължи: „В последните дни казват - не бъдете със статуквото! И аз имам един такъв риторичен въпрос - ГЕРБ и ДПС са статуквото. БСП и тези, които направиха крадливата приватизация от ДБ не са статуквото?! Кирил Петков има ли дефиниция за това какво е статукво?". Водещата отговори, че не е чула такава дефиниция от Петков и подкани събеседника си да зададе тези въпроси в парламента. Той отговори, че това ще се случи по време на вота на недоверие. Тогава ще се говори много за корупцията на сегашното правителство и некомпетентността, която проявяват във всеки един сектор от управлението на държавата.

Подаръкът.

    „Вие имате от предишно участие, но аз ще напомня на нашите зрители и слушатели! Ние подаряваме напоследък тази тениска - Harvard low, законът на Харвард, но отдолу пише just kidding! Казвам го като отговор на това, което питате, дали сте чул определение за статуквото! Ще си облечете ли тази тениска в Народното събрание по време на вота на недоверие?", обърна се към госта си Беновска. Несторов отговори: „Ако това, което Кирил Петков представлява, е Harvard, то със сигурност няма връзка с думата low - законност! По-скоро етикетът на Народното събрание не позволява такъв тип!".

Изборът на председател на КП КОНПИ.

   Несторов обясни: „Считам, че има един основен проблем с ПП. Хората казват - „тези младите"! Всъщност най-младият народен представител в този парламент е от ДПС, най-подмладената ПГ е на ДПС! Искрено се надявам тяхната некомпетентност да не направи така, че младите хора да бъдат проблемни за влизане в политиката!".

   „Но виждате, че се търси, ако мога така да се изразя, трудоустрояване! Станах свидетел на заседание на Комисията за превенция и противодействие на корупцията, когато се обсъждаха критериите, по които ще се избира председател на КП КОНПИ. Визираше се кандидатурата на Бойко Рашков естествено. Вие тогава поставихте две ограничения. Съгласно ЗСВ, пък и по Конституция до 65 години да е възрастта на този, който ще оглавява Комисията! Поискахте и нещо друго, което беше отхвърлено категорично - тест за психическа пригодност!", продължи Беновска. Несторов отговори, че ДПС са направили още две предложения. „Всеки кандидат за народен представител минава през проверка на документи дали е принадлежал към ДС. Много ми е интересно как ДБ и ПП, които са функция на едно и също нещо, ДБ и техните производни от 20 години говорят как ДС са виновни за всичко, което се е случило в България! Имахме и още едно предложение, което изискваше квалифицирано мнозинство за избор на председател на КП КОНПИ. Причината за това беше, ако мога да го кажа най-лаишки, мотото, което е на сградата на Народното събрание - Съединението прави силата! Искам много ясно да заявя, че това бяха принципни предложения, а не са насочени срещу един или друг кандидат. В зависимост от това как ще протече изборът на процедурни правила, не е лошо да помислим дали няма да има и други кандидати!", заяви Несторов.

 

 

    „Подозрението е, че ДПС се съпротивлявате, за да защитите Делян Пеевски", продължи Беновска. Несторов отговори: „Няма такова нещо! Той няма нужда да бъде защитаван, защото всичко, което се говори срещу г-н Пеевски, е една мантра, една измишльотина! Няма един конкретен факт, който да гласи, че г-н Пеевски е направил това, това и това, което да противоречи на закона!".

    „А защо Делян Пеевски не присъства на „детронирането" на Никола Минчев, първия председател на Народното събрание от ПП?", попита Беновска. Гостът ѝ отговори, че този въпрос трябва да бъде зададен на самия Пеевски. Беновска продължи: „Аз мислех, че това е някакъв знак!". Несторов отговори, че не би го приел така, а самата процедура за отстраняване на Минчев е първата крачка към падане на правителството. „Аз очаквах и вота на недоверие да бъде внесен, но те го отложиха, защото участваха в тържища!", добави той.

Купуването на народни представители от страна на Кирил Петков.

 

 

   „Дали ПП ще си напазаруват още 6 народни представители?", попита Беновска. Несторов отговори, че може би точно затова са отложили разискванията. Той продължи: „Всъщност точно президентът, който им даде старт в политиката, също се изказа в тази посока. Какво означава пазаруване на депутати?! Това е подмяна на народната воля! Бойко Рашков, който всеки петък от трибуната на Народното събрание обяснява, че сме се занимавали с такива неща, нека да се самосезира и да провери. 6 народни представители са 60 000 гласа! Как става това пазаруване?". Водещата отговори, че става с пари. Събеседникът ѝ отвърна: „Не, с много пари! Сигурен съм, че този мафиотски начин, с който се иска да бъде продължен живота на това нехайно правителство, има много хора, които се чувстват употребени от ПП и ще искат да гласуват в обратната посока!".

 

 

    „Ще мине ли този вот на недоверие?", попита Беновска. Несторов отговори: „В интерес на България е да мине!".

Желанието на Кирил Петков да стане член на „Обнови Европа".

   „В края на април мисля се появи информацията, че Кирил Петков е разговарял ПП да влезе в „Обнови Европа", европейското политическо семейство, към което принадлежи и ДПС. Да припомним, че евродепутатът Илхан Кючюк е съпредседател на АЛДЕ. Петков продължава да оспорва правото на ДПС да бъде в това политическо семейство и твърди, че ПП трябва да бъде единствена!", продължи Беновска. Александър Несторов отговори: „Кирил Петков е толкова некомпетентен, че той иска да бъде в „Обнови Европа", което е парламентарна група. За да бъдеш част от парламентарна група трябва да имаш членове на ЕП. Изборите за ЕП са през 2023, гарантирам Ви, че ПП няма да прехвърли границата, ако изобщо участва в изборите! Нещо повече, цяла Европа показа на Кирил Петков колко не е прав в това, с избора на Илхан Кючюк за президент на АЛДЕ! Ако въпреки това Кирил Петков иска да участва - добре дошъл е на разговори с нас, с Илхан Кючюк, ако изповядва ценностите на либерализма!". Беновска отвърна: „Аз си позволих да попитам и вашия лидер Мустафа Карадайъ и той с чувство за хумор радушно покани Кирил Петков в „Обнови Европа" и в европейското семейство на АЛДЕ!". Така завърши разговорът между Александър Несторов и Илиана Беновска в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 18-ти юни 2022 г.   


Илиана Беновска: 75 млн политиците пръснаха, от нашите пари, за избори!

Илиана Беновска: 75 млн политиците пръснаха, от нашите пари, за избори!

Беновска: Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?

Беновска: Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?