Новини

Ваня Григорова: Затварянето на ТЕЦ „Марица 3“ е началото на затварянето на въглищната енергетика


Ваня Григорова: Затварянето на ТЕЦ „Марица 3“ е началото на затварянето на въглищната енергетика

17-05-2022 21:21


Ваня Григорова, КТ „Подкрепа", отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг след заседание на НСТС от 17-ти май 2022 г., излъчен директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

 

 

 

Илиана Беновска: Г-жо Григорова, здравейте! Беновска! Какво е синдикалното ви отношение към затварянето на „Марица 3", извършено с едно констативно решение на Люксембургския съд, в което няма никакво конкретно предписание за нито един от шестте ТЕЦ-а, камо ли за „Марица 3"? И визират период от 2007 до 2018 г.?


Ваня Григорова: Аз бях вчера и на този протест. Знам, че този протест беше насрочен за миналата седмица. Имаше обещание, че ТЕЦ „Марица 3" ще започне работа и в момента, в който си тръгнаха хората всъщност, беше казано, че няма да започне работа! От синдикална гледна точка за нас е проблем не само конкретния ТЕЦ! За нас проблем е записаното в ПВУ, тъй като там са записани няколко стъпки за отказ от въглищни мощности! Започна се от ТЕЦ 3, това се отразява на „Брикел". Намаленото производство в „Брикел" се отразява върху дейността на мини „Марица Изток". Това е една единна система, която е планирано, подчертавам, през няколко години да се затварят мощности, така че да изпълним изискванията, които са европейски изисквания, за намаляване на емисиите.


Илиана Беновска: И които са обект на обжалване, знаете, не само от България!


Ваня Григорова: Ние сме подписали този план така или иначе!


Илиана Беновска: Аз не говоря за ПВУ, а за затварянето на въглищните мощности!


Ваня Григорова: Аз визирам обаче ПВУ, който в крайна сметка ще доведе до редуциране, и то значително, на въглищната индустрия! Ние имаме огромен проблем и в момента там! При затягане на доставките на всички видове горива, ние можем да разчитаме единствено на националния си ресурс! Националният ресурс - това са лигнитните въглища в комплекса „Марица Изток"! И към момента там има тежък недостиг на средства за инвестиции. И към момента обещаното увеличение на заплатите на миньорите не се е случило. И това е огромен проблем! Защото, ако ние разчитаме, а ние все още можем да разчитаме на национален ресурс, така че да произвеждаме достатъчно електричество за нашето си потребление, то това е този комплекс, плюс АЕЦ „Козлодуй". И ако подкопаем възможностите на мини „Марица Изток" да добиват достатъчно въглища, за да се обезпечи проrзводството на ток през ТЕЦ-овете, то ние сами си подлагаме крак и ставаме уязвими и податливи на всички международни флуктуации, които се случват в тази област!

Беновска: Г-н Кирил Петков - симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

Беновска: Г-н Кирил Петков - симпатичен сте. Но! Провалихте се или ви провалиха? Sic transit gloria mundi…

Беновска: Г-н Кирил Петков, защо Асен Василев се САМОжертва да няма жена, за да е на власт?

Беновска: Г-н Кирил Петков, защо Асен Василев се САМОжертва да няма жена, за да е на власт?