Новини

Беновска: Г-да Кирил Петков и Асен Василев! ПП „Продължаваме промяната“ накъде води България?


Беновска: Г-да Кирил Петков и Асен Василев! ПП „Продължаваме промяната“ накъде води България?

30-04-2022 23:05


Христос Воскресе! Ето какво се случва в България в Светлата седмица след Великден...

 

На 27-ми април 2022-ра, на първата партийна пресконференция на ПП "Продължаваме Промяната", попитах съпредседателя на „Промяната" и вице по парите Асен Василев:


Беновска: „Промяната" - жертвате ли България? Асен Василев: Не!

 


 Илиана Беновска: Първата ви пресконференция като партия е с много странни теми, по-скоро управленчески! Въпросът е, г-н Василев, Вие споменахте Втората световна война, дали не пъхате „крехките български пръстчета" между тежката врата и пантата на Русия - Украйна и световната политика? Освен това, за да укрепите авторитета си в България?! Тук всички Ви питат за Радев. Корнелия Нинова ви даде „ляв завой" по някои въпроси! Слави Трифонов го играе като Йосип Броз Тито: „И тук ми е добре, и там ми е добре!" Каква ще бъде вашата политика? Жертвате ли България в името на Вашата партийна кариера?


Асен Василев: Току-що направихме точно обратното! И много е важно да се знае, когато говорим за българския интерес, да знаем какъв е той. Българският интерес е да можем да доставяме отвсякъде! Да не зависим само от един доставчик, за да не може той да ни изнудва. Това нещо го разработихме като план през февруари. До момента то не беше активирано, защото руският газ беше по-евтин от алтернативния газ. Българският интерес беше да продължим да купуваме руски газ! В момента, в който Москва едностранно наруши тази договорка, ние сме готови с план Б и купуваме от второто най-евтино място! Без посредници, както г-н Борисов се опита да инсинуира! Това са договори на „Булгаргаз" и „Булгартрансгаз" директно!

Така че това, което ние правим, е да сме готови за всички възможни лоши сценарии в тази криза и в тази война! За този сценарий, както Ви казах, се подготвихме още през месец февруари. Имаме сценарии, които са свързани с потенциално ядрено замърсяване, ако се случи, не дай си Боже, подобно на Чернобил през 1986 г. Имаме сценарий, при който, ако не дай си Боже, се случи затваряне на корабоплаването през Босфора за определен период от време. Всички тези сценарии трябва да ги имаме предвид, колкото и да са лоши. Надяваме се те да не се случат, но в момента, в който се случат, ние трябва да имаме готов отговор, а не тепърва да се опитваме да мислим какво да правим. И това е българският интерес!


Илиана Беновска: Надявам се, че не отбягвате темата за вътрешнополитическия аспект на темата!


Асен Василев: Казахме по един въпрос!


Илиана Беновска: Не ми отговорихте - укрепвате ли вътрешнополитическата кариера на партията с това?


Асен Василев: Не! Точно обратното правим, както Ви казах!


 

На 28-ми април 2022-ра, лидерът на БСП и икономическо вице в кабинета на „Промяната", заяви:

 

Корнелия Нинова: На МС и колегите няма да давам лична оценка! Разбираме се.

  

Илиана Беновска: Г-жо Нинова, може ли въпроси?

 

Корнелия Нинова: Може, но по темата!


Илиана Беновска: По темата разбира се, затова съм дошла! Моите уважения към Вашата политика, лично!


Корнелия Нинова: Благодаря!


Илиана Беновска: Наистина го казвам, искам публично да прозвучи! И по политиката Ви за Украйна, и по политиката Ви за колекторските фирми, и по отношение на бизнеса! Правя тази уговорка, за да разберете въпросите ми. След като „богатите също плачат" Вие, като вицепремиер и министър на икономиката, какви лостове имате, за да се разберете с Вашите партньори в „Промяната" и останалите коалиционни партньори, именно, за да не спре икономиката? Защото това ще бъде - Вие много добре знаете, като политик - застрашаване на националната сигурност на България! Виждате, че за Украйна няма да успеете, оръжие вероятно ще се изнася, давам Ви го като пример!

Вторият ми въпрос - работодателите искат свръхприходите от производство на електроенергия да се насочат към компенсация на бизнеса. Това е предложение на ДПС. Рамадан Аталай го внесе. Ще обърнете ли внимание на вашата парламентарна група да го разгледат и вероятно да го подкрепят? Защото не е тайна, че то удря по един друг бизнес-кръг в България?

И третият ми въпрос е каква е Вашата лична оценка на работата на това правителство? Току-що превозвачите обявиха, че искат оставката на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Събев и Гроздан Караджов!


Корнелия Нинова: Ако под „богатите също плачат" имате предвид колегите работодателски организации, Ви обръщам внимание, че в тези организации членуват сигурно десетки хиляди малки и средни предприятия и семейни фирми, които едва оцеляват!


Илиана Беновска: Да, ние също сме член, малко предприятие, на  една от работодателските организации!


Корнелия Нинова: Така, че тук не говорим за богати и бедни, не правим това! Търсим начин да спасим икономиката и индустрията. От най-малкото предприятие до най-голямото енергопотребяващо такова! Смятам, че с колегите от „Продължаваме промяната" ще намерим общо решение! Защото имаме добър опит в това. Първоначалните компенсации за бизнеса бяха предвидени до края на март. Отидохме заедно, пак в този състав, при колегите в МС, прие ни премиерът и с много разумни разговори и аргументи удължихме тези компенсации и за април. Мисля и сега да постъпим така! Нашите коалиционни партньори проявяват разбиране, чуват аргументи и разбират, че икономиката е пред скоби - най-важната сфера, която трябва да се осигури, за да има пари и за социална политика, и за здравеопазване. Така че повярвайте, ще има един разумен разговор. Той вече започна в Коалиционния съвет, където обсъждахме актуализацията на бюджета и където един такъв нов закон, за свръхпечалбите на енергийните дружества, е възможен, обсъждан. Обсъждана е и промяна в ДДС на някои храни. Така че диалогът върви и нямам притеснение, че и този път ще намерим общо решение  в полза на икономиката.

Що се отнася до законопроекта, внесен от ДПС, ние принципно го подкрепяхме, но той имаше някои непълноти. В момента, заедно с колегите от „Продължаваме промяната", готвим новия законопроект, който е в този смисъл и ние ще го подкрепим.


Лична оценка на МС и на колегите няма да давам! Разчитам на вас и на обществото да ни дава оценки!


А на 29-ти април 2022-ра Нинова, лидерът на БСП и икономическо вице в кабинета на „Промяната", се зарече, че ако МС реши да въоръжи Украйна, БСП напуска коалицията.

 

А на 28-ти април 2022-ра Кирил Петков - сълидерът на „Промяната" и премиер  - изригна срещу президента Румен Радев, след среща с президента на Украйна Володимир Зеленски:


Кирил Петков: Ще кажа, че България няма да бъде безучастна в тази трагедия! Ние взимаме ясна позиция, като част от демократичния свят, като част от ЕС! Ще застанем до Украйна, защото това не е битката на Украйна!  Това е цивилизационен избор от коя страна искаме да стоим! И представете си, ако някой беше казал например по време на Априлското въстание - ами най-добре е това въстание много бързо да свърши, тези хора да нямат възможност да се защитават! Това позиция ли е?! За да има по-бързо мир! Ами нашата цялата история е базирана на това, че някакви хора не са се примирили с агресор, който иска да потъпче реално възможността на едни хора да правят реално собствения си избор!


Медия: А ако говорим за руския газ?


Кирил Петков: Аз много съм доволен, че не ни изненада вчерашната стъпка. Бяхме готови! Ние бяхме готови със стратегията още през месец февруари. Което означава, че имаме алтернативни източници. Бяхме се договорили със съседните страни. Знаехме точните количества, количеството в Чирен го бяхме запазили. Така че според мен това, което вчера Русия се опита едностранно да направи, да ни извие ръцете, се оказа не добре планирана стратегия от тяхна гледна точка. Ние няма да плащаме в рубли и няма да плащаме на страни, които не са по договор. Представете си, че вашият наемател ви каже - няма да плащате на мен, ще плащате на някой друг, нищо, че не е по договор и плащате в друга валута. Ами ако на това се съгласиш, какво ще е следващото условия? Хубавото е, че отговорът ще е европейски. И когато говорим за европейска солидарност, това е част от тази европейска солидарност. Руската държава трябва да разбере, че трябва да си спазва договорите!


Медия: Газовите отношения между България и Русия ги определихте като мач и казахте - няма да играем в този мач! Има ли български играчи в този мач, които играят за Русия?


Кирил Петков: Първото голямо нещо за мен, което е много интересно. Как е възможно, в момента имаме 114 руски дипломата като част от тяхната мисия! Какво направиха тези 114 човека, за да укрепят нашите отношения или да предпазят от такова едностранно използване на договора да бъде прекратен газа? Аз наистина се чудя тези хора какво правят в България! И другото, което бих предложил, много добре да се огледат кои са тези хора и да имаме много по-симетрично представителство на Русия в България. Както знаете те изгониха голяма част от нашите дипломати, нашата мисия в Русия е под 10 човека в момента.


Медия: Има ли български играчи на страната на Русия на нашето политическо и икономическо пространство? Президентът Радев отправи критики, свързвате ли по някакъв начин това?


Кирил Петков: В политическото пространство има със сигурност, ние ги виждаме от сутрин до вечер. Например „Възраждане" си го казва абсолютно официално. Ако отидете на техните постове, там е едно към едно подкрепа за Русия. Те даже не се крият. По-опасно е тези, които не се заявяват толкова ясно!


Медия: Кои са те? Президентът Радев ли е този човек?


Кирил Петков: Сега, за президента Радев няма да го коментирам. Според мен вчерашното му изказване беше може би донякъде и неразбиране на ситуацията!


Медия: Вие определихте като позорна неговата позиция за войната в Украйна!


Кирил Петков: Позорната част е идеята, че по-добре да не се помага на Украйна, за да свърши този конфликт по-бързо!  Позорната част на този аргумент е, че това казва - ние сме абсолютно съгласи Русия да победи в тази война, за да ни се махне този проблем от главата! Това не е позицията на демократичния свят! Не може да е позицията на България! Не може просто да гледаме тези гледки около нас и да казваме - най-добре е за българския интерес въобще да не ги гледаме, ако може и нищо да не правим, за да свърши по-бързо този конфликт! Ако цената е по 133 жертви във всяко малко градче в Украйна, аз лично, като министър-председател, не съм спокоен с тази позиция и наистина не ми се струва достойна!На 29-ти април 2022-ра, лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви пред журналисти, че частна търговска фирма, близка до властта, ще реализира свръхпечалба в размер на, може би, милиард лева до края на годината с внос на газ.


Базираната в Швейцария „МЕТ енерджи" е резервирала от „Булгартрансгаз" пренос на газ, чрез връзката Комотини-Сидерокастро.

 

„МЕТ енерджи", още към 8 април 2022 г., е заявила доставка на кораб с втечнен природен газ през терминала Ревитуса в Гърция, която ще бъде доставена по тръбопровод за България в обем 142 500 кубични метра втечнен газ.

 

А правителство, междувременно, назначила за директор на „Булгаргаз" Людмил Йоцов - директор в „МЕТ енерджи трейдинг".

 

И цените на газ от „МЕТ енерджи" ще бъдат по-високи с минимум 30%, в сравнение с договорените между „Булгаргаз" и „Газпром".

 

И че същата „МЕТ" е изпразнила и изнесла в чужбина евтиния газ от българското хранилище „Чирен", в първите дни на новоназначения директор на Булгаргаз, като Йоцов заяви, че не вижда проблем.

 

Ето какво ми отговори Борисов:


Бойко Борисов: ГДНП ще сезирам за „МЕТ Енерджи", Людмил Йоцов и „Чирен", заради теб, Беновска!


Илиана Беновска: Г-н Борисов, може ли да отговорите, тъй като политическите Ви възражения ще се решат на избори, дали сега ще предприемете юридически действия?

 

Бойко Борисов: Не!

 

Илиана Беновска: Хранилището „Чирен" е запълнено на 18%! Ще сезирате ли прокуратурата?

 

Бойко Борисов: Не!

 

Илиана Беновска: Швейцарската фирма МЕТ е резервирала, ще сезирате ли прокуратурата?

 

Бойко Борисов: Не!

 

Илиана Беновска: Защо?

 

Бойко Борисов: Само ГДНП! Това в момента е шпицкомандата им затова на нея ще даваме - Главна дирекция „Националната полиция". Пък те могат да отидат да проверят!

 

Илиана Беновска: Ще сезирате ГДНП?

 

Бойко Борисов: Вижте, днес, от един - два дена вече съм по притеснен за войната! От един два дена, като слушам изказванията на диктатора! Като гледам решенията на немския парламент, и то с огромно мнозинство 580 депутати, решението на САЩ и Франция да изпратят тежко оръжие за Украйна! Даже си направих труда вчера, изгубих време да попрочета как е започнала Втората световна война, какво са писали медиите в навечерието. Никой не е писал, че се задава най-чудовищната война в историята! Вчера или онзи ден Путин каза, че решението вече е взето. В същото време си представям там около Донецк, Луганск немските „Леопарди" срещу руските „Т-та" докъде може да ни доведе всичко това!


Илиана Беновска: Е, и?


Бойко Борисов: И вече започвам сериозно да се притеснявам! Затова трябва да сме много плътно до западния свят! Много плътно да се включим в помощта! Да спрат да се крият и да спрат да обясняват, че продавали на някой, пък не давали! Това е просто лицемерие! Така и така ние още от първия ден сме участници през посредници. Защото явно за това правителство посредници са любимите хора. През посредници отива това оръжие за Украйна. Това е ясно, и за децата е ясно! Поне да го заявим и да знаем, че сме сред първите или евроатлантически яки съюзници!


Илиана Беновска: В крайна сметка не разбрах ще сезирате ли ГДНП за нещо?


Бойко Борисов: Това изобщо не ме интересува този въпрос!


Илиана Беновска: Защо?


Бойко Борисов: Защото аз се занимавам да им обясня как ще крадат по 100 милиона! Те слушат, могат да се самосезират! Ние ви обясняваме нещо, което са лъгали години и не са го чували, искам да дообясня. Какво значение има кого сезираш? Кой кого зачита в момента? Ние не ги зачитаме тях! Ами те помежду си не се зачитат! Аз онзи ден като ги слушах, Нинова казва - „отрочето на Радев"! „Отрочето" означава нещо изтърсак! Инсталирано, малко,  слабо, което да убие БСП! Цитирам. Те показаха такава омраза! Все едно децата ти излизат и казват, тези отрочетата, че баща им е позор! Това го направиха онзи ден. Тяхна си работа. Ние имаме рядък шанс, защото всички говорят - във война дайте да се обединим! Ето, обединяваме се за оръжието. Обединяваме се за газа да направим най-доброто, най-евтин газ да докараме по този начин да дадем на бизнеса. Но те искат да го правят с далавера. Ние им казваме - спрете! Знаем за далаверата, ще ви хванем! Ще дойде време вас ще ви развеждат напред-назад, не го правете! Дайте да го направим в полза на народа, на бизнеса, на битовия потребител! Това казвам и съм добронамерен! Не ме вкарвай в тези дали, кой и как!


 Г-жа Корнелия Нинова е казала, че ако вземе решение парламента за Украйна оръжие да се даде, отговорът ми е категорично не! Защото тя ще каже - парламентът го е решил! Аз ще сложа една остра декларация в МС, няма да гласувам, но мнозинството в МС е решил по решение на парламента! И аз какво да правя?! Ще го изпълнявам! Ясен ли съм? Ако не стане така - ще се извиня!


Илиана Беновска: Заложете нещо!


Бойко Борисов: Ябълки! Ето, тук ще ви дам да ги целите с ябълки!


Илиана Беновска: Щом не сезирате полицията, значи смятате, че няма далавера!


Бойко Борисов: Добре, хайде заради теб ще ги сезираме полицията!


Илиана Беновска: Верно!


Бойко Борисов: Да, верно!


И още:

 

 

На 28.4.22-ра превозвачите поискаха оставката на Кирил Петков, Асен Василев, Николай Събев и Гроздан Караджов.

 

 

 

 

 

На 28.4.22-ра президентът на КНСБ Пламен Димитров предупреди: „Промяната" - прозрачност, добронамереност за хората и бизнеса, без самонадеяност!

 

 

 

 

 

А, преди Разпети петък, вицето по околна среда Борислав Сандов запечата ТЕЦ „Марица 3". В дует с вицето по парите Асен Василев, който иска да затвори ТЕЦ-овете „Бобов дол" и „Брикел"... В отсъствието на газ и при космически ток...

 

 

 

 

 

И президентът Радев отново литна със самолет в Испания... И макар и витиевато, плесна през лицата Кирил Петков и Асен Василев... които с едно котенце и едно агънце зад гърбовете си се кълняха в Радев...

 

 

 

 

 

Беновска: Защо едно Агънце и едно Коте бяха зад гърбовете на Кирил Петков и Асен Василев, когато заявиха, че подкрепят президента Радев?!

 

 

 

 

 

Кирил Петков и Асен Василев обявиха политически проект „Продължаваме промяната".

 

 

 

 

 

Защо едно Агънце и едно Коте бяха зад гърбовете на Кирил Петков и Асен Василев, когато заявиха, че подкрепят президента Радев?!

 

Асен Василев: Кандидатът ни за президент е г-н Румен Радев!


Кирил Петков ли издигна Румен Радев, или Агънцето зад гърба му?

 

Кирил Петков: Ние много го харесваме Румен Радев, защото за последните 3 месеца, когато той каза: „Имате пълна свобода за действие, правете и действайте, както мислите, че е най-добре за България" - нито аз, нито Асен не получихме нито един телефонен разговор, за да ни каже: „Не правете това или наемете този". Не! Той ни даде тази свобода и общите принципи, в които сме управлявали заедно с нашите колеги от служебното правителство - мисля, че са общи и за него.

 

Христос Воскресе!

 

Г-да Кирил Петков и Асен Василев! ПП „Продължаваме промяната" накъде води България?

 

Аз съм Беновска! И питам.


Беновска: Радев, Борисов, Петков, Доган? Ако не в този живот… Младите? Болка? Защо и как да живеят?

Беновска: Радев, Борисов, Петков, Доган? Ако не в този живот… Младите? Болка? Защо и как да живеят?

Беновска: Борисов, Радев, Петков, Карадайъ! Политически „COVID-19“ ще „тръшне“ ли България?

Беновска: Борисов, Радев, Петков, Карадайъ! Политически „COVID-19“ ще „тръшне“ ли България?