Новини

Беновска: Г-да Кирил Петков и Асен Василев! Честита ли ще е на България ПП „Продължаваме промяната“?


Беновска: Г-да Кирил Петков и Асен Василев! Честита ли ще е на България ПП „Продължаваме промяната“?

16-04-2022 13:19


На 15 април 2022-ра, 2 дни преди Кирил Петков да стане на 42 години  - както се пее на Harvard-ски:  „Happy Birthday to You!"

Та, 2 дни преди Кирил Петков да стане на 42 години, в зала „България", в Конгресния център на Международния панаир в Пловдив, от 18:00 часа се учреди ПП „Продължаваме промяната".

„Разгеле!" ще каже лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, който, обаче, учреди ГЕРБ години преди да стане кмет, а после премиер повече от 10 години.

Въпросът на въпросите е: Г-да Кирил Петков и Асен Василев! Честита ли ще е на България ПП „Продължаваме промяната"?

На 7 април 2022 -ра, ето как отговори министърът на транспорта:

 


 

Николай Събев: Асен Василев и Кирил Петков постигат целите си с минимални усилия

 

Николай Събев, министър на транспорта, отговаря на въпроси на Илиана Беновска след заседание на парламентарната комисия по транспорт от 7-ми април 2022 г., излъчено директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

 

 

Илиана Беновска: Стабилна ли е коалицията? Днес Урсула фон дер Лайен беше в България, връчи на премиера Петков много тържествено Плана за възстановяване и устойчивост. Устойчива ли е коалицията и дали имаше някаква цена? Синергия или условия имаше от страна на фон дер Лайен към Кирил Петков за такъв рязък завой за подкрепа към нашия план? Знаете ли нещо?


Николай Събев: Аз знам, че от първия ден, в който съставихме това правителство пророкуват, че то няма да бъде вечно, че няма да бъде трайно, че има проблем, че ще се разпадне, тъй като е странна коалиция между хора, които имат различни идеи.


Илиана Беновска: Това са „градски легенди"! Какво е Вашето лично мнение?


Николай Събев: Моето лично мнение е, че Кирил Петков и Асен Василев са наистина хора, които постигат целите си с минимални компромиси! Аз им свалям шапка!


Илиана Беновска: Да не съжалявате някой път за тези думи?


Николай Събев: Не, не, аз съм с тях плътно! Заедно сме! Аз съм също част от тази борба да създадем един работещ екип. И в този момент аз нямам конфликт с вицепремиера Гроздан Караджов. Ние работим перфектно заедно. Моите адмирации към Александър Николов, министър на енергетиката! Страхотен е! Доставя ми удоволствие да работим заедно. И всъщност благодарение на това как Кирил Петков успява да ни обедини в един отбор и как да се фокусираме върху нещата, които са важни за България, ние започваме да работим като един отбор. Разбира се има неща, които могат да внесат напрежение в коалицията.


Илиана Беновска: Теглите ме за езика тогава, последен въпрос, като казахте, че Кирил Петков и Асен Василев знаят как да постигат целите си ...


Николай Събев: Знаят, знаят! И ги постигат!


Илиана Беновска: Внимавайте! Меморандумът за 1 милиард долара, който те подписаха малко, както ние се изразихме в нашия коментар за тази седмица, „по весели чорапи"! С „Gemcorp" и IP3.


Николай Събев: Това е резултат от недобра комуникация! Това е сериозен проблем!


Илиана Беновска: Защо се наложи първо да се подписва така скришом, а после американското посолство да опровергава, а Кирил Петков да го дава на ДАНС?


Николай Събев: Целият проблем е недобра комуникация!


Илиана Беновска: От чия страна?


Николай Събев: Като цяло! Когато всеки по малко допусне нещо, което не е добре като комуникация и не се изясни правилно още от началото и така в цялата група се предаде, в крайна сметка може да се стигне до такъв резултат. Когато аз казвам, че Кирил Петков и Асен Василев страхотно се справят със ситуацията, имам предвид и точно това - когато един допусне грешка, защото няма начин да не допуснем грешки, нали - как реагира след това! Какви бяха действията след това!


Илиана Беновска: Е, Асен Василев бъкел не обели, но Кирил Петков каза, че ще сезира ДАНС!


Николай Събев: Кирил Петков пое инициативата, Асен Василев се ограничи до това, което е казал и продължаваме напред! Няма скандал!


Илиана Беновска: Вие, като предприемач, ако решите да подписвате меморандум, нали няма да седнете на една вечеря с първия срещнат и да подпишете? Може би както Вие правите подбора на чуждите консултанти, ще има избор между 2-3 кандидатури? И това трябва да е публично, не е ли така?


Николай Събев: Така би следвало да е, но вижте! Ако поради недобра комуникация Кирил ми се обади и каже - виж ги тия момчета, мисля, че стават и след това ми се обади вторият човек, който работи с тях и ми каже - мисля, че стават, тогава аз ще кажа - добре, защо да не ги видя! Това се случва и в бизнес средите!


Илиана Беновска: Няма да правите кастинг!


Николай Събев: Когато имаш добра препоръка, защо да правиш кастинг? В крайна сметка каква е целта - ние да имаме тези мощности, от които имаме жизнена нужда. Дори да решим, че е нещо прибързано, отново никой не е казал, че няма да греши! Много е важно, когато някой сгреши, какво прави след това! Начинът, по който реагираха всичките, в това число и Александър Николов - нормално е, всичко е наред! Няма драма!


Илиана Беновска: Както се казва на един любим език - We shall see или We will see?


Николай Събев: Как беше - самтайм люн! (Събев има предвид интервю на Христо Стоичков от 2009 г., когато последният е треньор на футболен клуб Мамелъди съндаунс от Южна Африка, от което остава прословутата фраза на Стоичков „самтаймс уин, самтаймс люн")


Илиана Беновска: Това беше добър финал, благодаря Ви!

 

 

Ще видим колко години създателят на ЕКОНТ Ник Събев, както му казва Кирил Петков, ще бъде така възторжен...

 

От „Беновска пита" месеци каним един от най-доверените хора на Кирил и Асен,

министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер, който управлява 10 млрд... Засега се вижда, че Лорер ще ни гостува „когато цъфнат налъмите"...


Лорер при Беновска: Когато узреят ябълките! За ББР увърта като Близнак

Беновска пита Лорер за ББР-кредити, пари за реклами, "Булсатком", Стамен Янев, защо ръководството на ББР бяга от интервюта? Лорер мълчи като Риба. Не. Изплъзва се като Близнак.

Министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер отговори на въпросите на Илиана Беновска след заседанието на Комисията по икономическа политика и иновации от 13-ти април 2022 г., излъчено директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

 

Илиана Беновска: Г-н Лорер, кога ще бъде готов отчета на ББР?

 

Даниел Лорер: Скоро ще публикуваме стратегията на ББР.

 

Илиана Беновска: В стратегията на ББР влиза ли кредитиране на неправителствени организации?

 

Даниел Лорер: Фокусът на ББР ще продължат да бъдат малки и средни предприятия. Всякакви изключения трябва да бъдат добре аргументирани пред обществото, така че за момента не го обмисляме.

 

Илиана Беновска: А малките и средни предприятия продължават ли да се кредитират под условие последните 3 години да не са били на загуба? Така и не знам счетоводна или каква?

 

Даниел Лорер: Не бих искал да коментирам конкретните условия на кредитиране по различните програми, тъй като те не са идентични.

 

Илиана Беновска: Питам Ви, защото навремето Кирил Петков, като беше министър на икономиката, и Асен Василев , като министър на финансите обявиха това, като условие.Дали е още в сила, Вие, знаете ли?

 

Даниел Лорер: Не! Бих предпочел да го коментирам!

 

Илиана Беновска: А по отношение експозицията на „Булсатком" - каква е историята в момента?

 

Даниел Лорер: „Булсатком" е само една от наследствените сделки, които ББР е получила от миналото. Има няколко такива. Много сериозни експозиции от много сериозни заеми. Далеч извън това, което банката би трябвало да кредитира по закон, по функция и стратегия.

 

Илиана Беновска: Да, "Булсатком" има и други кредитори, но,вие , имате, поправете ме, ако бъркам - покойният Каролев беше представител на ББР в „Булсатком", на  дялове на ББР в „Булсатком".

 

Даниел Лорер: Не мога да коментирам тази история.

 

Илиана Беновска: Не знаете ли?

 

Даниел Лорер: Детайли от миналото, които в момента не са актуални. Но сте права, „Булсатком" в момента е там и това е едно от сложните наследства на банката.

 

Илиана Беновска: Защо махнахте симпатичния Стамен Янев?

 

Даниел Лорер: Не сме го махнали! Г-н Стамен Янев остава като съветник в министерството, защото разчитаме на неговата експертиза, която е събрал през всички тези години. Иска ни се да влеем в Българската агенция за инвестиции нова енергия, така че тя да се превърне в един сериозен маркетингов донор на България.

 

Илиана Беновска: Като казахте "маркетинг", колко пари сте дали за реклами на ББР, от май 2021-ва,миналата година, досега?

 

Даниел Лорер: Оставям този въпрос за ББР, те си имат бюджет, по който работят и си е техен прерогатив!

 

Илиана Беновска: Добре, тогава защо са недостъпни ръководството на ББР? Аз толкова време искам интервюта, Вие, ли трябва да им разрешите?

 

Даниел Лорер: Аз съм им разрешил! Те са съвършено автономни в медийните си изяви!

 

Илиана Беновска: Чуваме го сега и го излъчваме!

 

Даниел Лорер: Така е!

 

Илиана Беновска: Добре, ще ги каня!

 

Даниел Лорер: Банката работи автономно, както трябва да работи всяка финансова институция в рамките на закона и в рамките на инструкциите от Народното събрание, и от министерствата. И в рамките на нейната собствена стратегия, която ще оповестим скоро!

 

Илиана Беновска: Off the record, ще ми гостувате ли тази събота? Да или не!

 

Даниел Лорер: Ще дойда!

 

Илиана Беновска: В събота?

 

Даниел Лорер: Майтапя се!

 

Илиана Беновска: Кога?

 

Даниел Лорер: Като станат най-хубавите ябълки!

 

Илиана Беновска: Ябълките стават през есента!

Разбрахте ли нещо от „отговорите" на чаровния Лорер?! Ще видим, дали и като партиен функционер Лорер, пак, ще НЕотговаря така....

 

На 8 април 2022-ра , представители на животновъдни браншови организации от страната инж. Димитър Зоров - Национален съюз на говедовъдите в България        /НСГБ/, Пени Христова - Съюз на животновъдите в България /СЖБ/, Бойко Синапов - Обединени български животновъди /ОБЖ/, Мария Степанчева - Асоциация на биволовъдите в България /АББ/, Велин Мицев - Съюз на животновъдите от Югозападна България /СЖЮБ/, Иван Михов - Национална асоциация на животновъдите /НАЖ/, Господин Иванов - Национален съюз на говедовъдите в България /НСГБ/

запитаха: Ще имаме ли животни, мляко, месо и сирене или ще имаме фалирали ферми?

 

12-ти април 2022 г. министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов им отговори.

Иван Иванов: 70 млн лв. за животновъдите, има още. Асен Василев-за кредитите им от ДФЗ, правено е

 

Министърът на земеделието, храните и горите Иван Иванов отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция в МЗХГ от 12-ти април 2022 г, излъчена директно в  youtube.com/Беновска пита-Радио К2, във facebook.com/iliana.benovska и по Радио К2 на 93.9MHz.

 

Илиана Беновска: Г-н Иванов, Националният съюз на говедовъдите и други животновъдски съюзи миналата седмица отбелязаха, че за млекодайните животни, овце и крави не се придвижват средствата, които им е обещано да като помощ от Асен Василев, вицепремиера? И се въвеждат някакви допълнителни изисквания, няма да се спирам, Вие сигурно знаете, по отношение на съхраняване на зърното, което също спира процеса на финансиране. Решихте ли този въпрос и ако не - кога ще го решите? Защото те искат да отидат в ЕК, организират среща на 20-ти даже!


Иван Иванов: Аз мисля, че малко предварително беше изнесена тази информация от тях, без да са запознати с детайлите. Тъй като днес ние сме готови със ставките и съм сигурен, че ще бъдат удовлетворени от тези ставки, които ще бъдат дадени на нашите животновъди и ще покрият техните разходи. Една скоба да отворя, аз го казах преди малко, но да го кажа отделно. За сектор животновъдство ще бъдат така наречените ковид помощи, са отпуснати 70 милиона лева. Това е изключително сериозна сума. Като съответно за този сектор ще бъдат предвидени средства и от другите видове помощи, които аз коментирах преди малко. Целта е максимално да покрием разходите. Примерно нашите разценки са на база технологични карти, данни от статистика, съответно САПИ, ставката за технологични разходи без корекции, примерно за една крава е 402 лева. Ние сега определяме близо 200 лева да получат на крава. Имайте предвид, че те са получили и така наречената обвързана подкрепа. Ще получат и още субсидии. Така че тази година вероятността е доста голяма да преминем доста пъти сумата от 402 лева на едно животно, което е необходимо за изхранването.


Иван Иванов: Утре в 14 часа е заседанието на ЕС на ДФ „Земеделие" и веднага след това започва приемът. Ние разговаряхме вече с колегите животновъди. Ще разработим както помощна De Minimis два варианта. Единият е в двуседмичен срок тези, които са готови, да си подадат документите и да получат по-рано. Тези, които имат забавяне, ще бъдат изчакани в стандартния двумесечен срок да си подадат заявленията и съответно да получат тези средства, които са свързани с така наречената ковид помощ. Считаме, че до 15-ти май трябва да е приключило приемането на заявления, съответно да има сериозен напредък по изплащането на средствата. Така или иначе по ковид помощта трябва до края на юни да са усвоени всички средства, такива са условията на временната рамка.


Илиана Беновска: Г-н Иванов, утре във връзка със заседанието на ДФ „Земеделие" информиран ли сте, че има кредити на животновъдите, които са отпуснати от ДФ „Земеделие" от години, трябвало е да бъдат със съответното разпореждане опростени, но в момента продължават да им се трупат и лихвите, и главниците и нищо не се предприема по това?


Иван Иванов: Запознати сме! Аз съм изпратил специално писмо до министъра на финансите, за да можем да получим отговор как да процедираме, защото това не е в компетенциите на МЗХГ. Пълно право на министъра на финансите е да реши как да процедира. Имало е практика в миналото да се опрощават подобни заеми. Надявам се със съвместни усилия да успеем да защитим подобна теза пред МФ и да продължим тази практика.


Ще има ли бунт на фермерите?!

Защото: На 14 април 2022-ра, от АОБР, предупредиха Кирил Петков: Настояваме за незабавни действия от страна на правителството! В противен случай, от началото на месец май, излизаме на национален протест с искане на оставката на цялото правителство!

Иначе: на 14 ноември 2021-ва, след изборите за 47 НС, Беновска връчи на Кирил Петков и Асен Василев "огромни топки" с думите: 

"Доказахте, май, че имате "огромни топки"! Да видим, наистина ли, ще останат такива!".
Кирил Петков и Асен Василев приеха подаръка на Илиана Беновска и казаха, че "ще останат такива".

И още: На 19 септември 2021-ва, когато Кирил и Асен представиха „Промяната" им връчих и зелени ябълки. Асен поиска червена...

 

Беновска връчи зелени ябълки на Кирил Петков и Асен Василев, те казаха, че подкрепят президента Радев.

 

 

Кирил Петков и Асен Василев отговарят на въпроси на Илиана Беновска при представянето на проекта им „Продължаваме промяната" от 19-ти септември 2021.

 

Илиана Беновска: Здравейте, ще си позволя да ви подаря по една зелена българска ябълка, защото все още сте „зелени" в политиката!


Асен Василев: Може ли да помоля за тази ябълка, тази да ми я дадете, като спечелим изборите!


Илиана Беновска: Ще ви дам червена, като спечелите изборите.


Асен Василев: А защо червена?


Илиана Беновска: При успех даваме червени ябълки.


Кирил Петков: Само да споделя още едно нещо. Когато аз отидох при Асен и казах - „Асене, трябва наистина да направим тази следваща стъпка", бях, когато седях като министър за 8 часа в парламента. И знаете ли какво виждах? Виждах пред мен целия парламент, целия спектър. От дясно имаше хора, които много уважавам и мога да работя с тях. В средата имаше тук таме хора, които уважавам и можем да работим с тях. От ляво също виждаме. И аз изведнъж се усетих и говорихме с Асен - всъщност въпросът не е колко хора къде седят в този парламент, въпросът е да напълним максимално много от тези хора, които са почтени, които милеят за България, които не изпълняват чужди интереси, които не са купени, не са платени, не са с чужди инвеститори, които са ги финансирали като партии. Само по този начин можем да направим промяната и да продължим.


Илиана Беновска: Сега искам да ви попитам 3 кратки въпроса и ще ви помоля за 3 кратки и съдържателни отговора. Първият ми въпрос е кои са вашите най-важни качества, на Вас, г-н Петков и на Вас, г-н Василев? По едно качество, заради което ние да гласуваме за вас? Вторият ми въпрос е доколко американска благословия ви е „лиснала менчето с водата" пред вас, за да създадете този политически проект? И третият ми въпрос е Румен Радев какъв юмрук, или сянка, или благословия ви е дал?


Асен Василев: Хората видяха всъщност какво свършихме през последните 4 месеца, ако им е харесало - да гласуват за нас.


Илиана Беновска: Кажете си едно качество!


Асен Василев: Аз мисля, че е комплекс от качества, с едно качество човек не може да успее. Трябва да притежаваш качеството да управляваш екип. Трябва да притежаваш качеството да задаваш задачите по правилния начин. Трябва да имаш „топки", колкото и да звучи грубо, за да устояваш на натиск. Всичко това в комплекс го видяхте през последните 4 месеца. Ако ви харесва и искате то да продължи - гласувайте за нас! Ако не ви харесва, пак казах, има много други партии, за които хората могат да гласуват.


Илиана Беновска: САЩ, Радев?


Асен Василев: Този проект е консултиран с мен, с Кирил и дотам. С никой друг!


Кирил Петков: Искам да допълня Асен за едно качество, което мисля, че прави разликата. Не ни е страх. Просто не ни е страх. Това, когато спрем 850 милиона, които се раздават по начина, по който се раздават заемите в ББР, нали се сещате, че сме засегнали много интереси. Между другото тези интереси сега ще се обаждат от сутрин до вечер през следващите 60 дена и ще се опитват да ни спрат. Нас не ни е страх! Другото, което Асен каза, е много важно - работим в екип. Победите на нашите министерства, ами те са отчасти  победи на тези хора отзад. Ето тези две мои заместник-министърки, които работиха и в събота и неделя, от сутрин до вечер, всъщност са част от тази промяна. Така че всъщност да се работи в екип и да не ни е страх мисля, че са двете много важни качества.

    А за президента само да Ви кажем, защото пак се пита. Това не е президентска партия! Не е! Ние много го харесваме, защото за последните 3 месеца, когато той каза - имате пълна свобода за действие, правете и действайте, както мислите, че е най-добре за България - нито аз, нито Асен не получихме нито един телефонен разговор, за да ни каже - не правете това или наемете този. Не! Той ни даде тази свобода и общите принципи, в които сме управлявали заедно с нашите колеги от служебното правителство, мисля, че са общи и за него.


Илиана Беновска: Кажете за САЩ?


Кирил Петков: Само за САЩ да отговоря. Ние тук сме само с една цел - да работим за България! Колкото и клиширано да звучи, всеки от нас има нещо по-добро да прави в живота си, лично. Но след 15 години, откакто сме се върнали, повярвахме, че единственият начин да направим промяната, е отвътре!


Илиана Беновска: Само един въпрос от зрителите да попитам, те питат кой е кандидатът ви за президент?


Асен Василев: Кандидатът ни за президент е г-н Румен Радев!


Илиана Беновска: Споменахте за някакъв договор, който ще подпишете, за почтеност или как да го нарека, споменахте в началото, може ли да кажете какво съдържа този договор?


Асен Василев: Съдържа разрешение НАП, ДАНС и съответно Корупционният съвет да имат достъп до всички наши банкови сметки и всички имотни регистри навсякъде по света, така че да няма нищо скрито.


Илиана Беновска: А съдържа ли разрешение и медиите да имаме достъп, или ще има цензура? Винаги има един пиар, който цензурира. Надявам се Лидия да не е такава. Но кажете, съдържа ли позволение да общувате с медиите свободно?


Асен Василев: Всеки може да общува с медиите както иска. На никого не сме забранили да говори.


Илиана Беновска: Ще го запомним!


Ще видим какво ще е бъдещето на вече ПП „ Продължаваме промяната". Защото има

Първо: Как ще решат въпроса с присъединяването на РСМ към ЕС?

Второ: Защо „по весели чорапи" подписаха меморандум за 1 млрд долара с Gemcorp и IP3?

Трето: Ще махнат ли главния прокурор Иван Гешев?

Четвърто: Ще арестуват ли отново лидера на ГЕРБ Бойко Борисов?

Пето: Ще оцелее ли коалицията на „Промяната" със Слави Трифонов, Корнелия Нинова и Христо Иванов?

Шесто: Президентът Радев как ще продължи да работи заедно с тях?

Седмо: Къде ще се дянат парите по ПВУ от ЕК?

Осмо: Кога и как ще платят парите на строителите?

И, ето, каква е първата Партийна реч на Асен Василев:

 

Асен Василев: Всичко започна с един разговор, който имахме с Кирил много, много, много отдавна за това каква България може да бъде. За това как тя може да бъде нормална, хубава, развиваща се държава. Как ние всъщност сме не малка държава. Ние сме осмата най-голяма в ЕС, ако броим територията. Имаме си всичко, планини, морета, плодородна земя, вода, реки, геотермали. И всичко, което имаме, не го използваме. И не го използваме, не защото сме по-глупави от другите. Даже, не защото сме по-неорганизирани от тях. А, защото една малка група е присвоила властта и я използва за собствени цели. И тази малка група така е организирала правилата на играта, че ти или им помагаш да крадат, или напускаш страната.

Ние учредяваме „Продължаваме промяната" и много често ме питат каква е философията на тази партия? Ами тя е много проста! Да си подредим държавата, да изчистим и да направим така, че да искаме да живеем в България и да се гордеем с това! И по този повод искам да ви представя по-динамичната, по-усмихната и по-оптимистичната част на дуото - Кирил Петков!


А, ето, каква е първата Партийна реч на Кирил Петков:


Кирил Петков: Приятели, здравейте! Наистина, влизайки тук, казвайки „здрасти" на толкова много хора, които познаваме, позитивни, готини, с надежда, смислени, си казваш - хей, има смисъл от тази работа! Това, което научихме много бързо с Асен и с групата около нас е, че сами не можем. Няма как да стане само на ентусиазъм. Но, колкото повече работим заедно, колкото повече бутаме в една посока с повече съмишленици - толкова повече Промяната започва да се случва!

Това, което аз вярвам и което се надявам, всички ние, да действаме по този начин - че всъщност, когато не използваме правилата на Макиавели: Късметът е част от силата, която ни води, защото, всъщност, ние сме направили правилните неща! И, ако трябва да рискуваме да не сме успешни, да не сме стабилни, да не сме дълголетни - ами заслужава си! Майната му! Няма да има стабилност, няма да има дълголетие, но ще сме направили само правилните неща и ще сме ги направили заедно! Благодаря ви!


Г-да Кирил Петков и Асен Василев! Честита ли ще е на България ПП „Продължаваме промяната"?

Аз съм Беновска. И питам.

Беновска: Радев, Борисов, Петков, Доган? Ако не в този живот… Младите? Болка? Защо и как да живеят?

Беновска: Радев, Борисов, Петков, Доган? Ако не в този живот… Младите? Болка? Защо и как да живеят?

Беновска: Борисов, Радев, Петков, Карадайъ! Политически „COVID-19“ ще „тръшне“ ли България?

Беновска: Борисов, Радев, Петков, Карадайъ! Политически „COVID-19“ ще „тръшне“ ли България?