Новини

Стойчо Кацаров: С проф. Балтов личен конфликт нямам, жертва съм на манипулация от страна на „Пирогов“


Стойчо Кацаров: С проф. Балтов личен конфликт нямам, жертва съм на манипулация от страна на „Пирогов“

17-07-2021 12:06


Стойчо Кацаров, служебен министър на здравеопазването, в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 17-ти юли 2021 г., заяви позиции по следните теми:


Твърденията на Стойчо Кацаров, че е един от фиктивните пациенти на болница „Пирогов" и му е поставена фалшива диагноза.

       „Как се чувствате като човек, квалифициран, че се е възползвал от приятелството на един доцент, за да бъде изследван в „Пирогов" без да си платите различни манипулации на стойност 4-5 хиляди лева?", попита водещата Илиана Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че това изобщо не е вярно, а самият той е жертва на манипулация. Той добави, че „Пирогов" му е лепнал диагноза, която няма.

   „Доцент Атанасов каза, че лично на Вас и на Вашата съпруга от човещина, след като сте изкарал тежък ковид, Ви е съдействал не съвсем законосъобразно!", припомни Беновска. Стойчо Кацаров отговори: „Каза, че е нарушил закона и е пуснал фалшива пътека! Аз не съм лежал в болницата!". Водещата отвърна, че според думите на доц. Атанасов самият Кацаров е настоял да не лежи в болница и той се е съгласил.

    Стойчо Кацаров обясни: „Няма нужда да се пуска пътека, за да ми се направи скенер безплатно, защото според Националния рамков договор всеки пациент има право на два контролни прегледа и изследвания, след като е лежал в болница и има право да ги получи безплатно. Така че пускането на пътека не ме облагодетелства, защото по закон аз имам право на безплатни изследвания на скенер след моето изписване. Ако приемем версията, че моят приятел ми е правил услуга, тогава как да обясним другите 402 случая, при които е постъпено по същия начин, за които са пуснати фалшиви пътеки за чернодробна цироза или бъбречна недостатъчност. Това също ли са приятели на някой от болницата!".

    „Вие знаете, че няма пътека за долекуване от ковид и лекарите в тази ситуация, болниците са поставени пред безизходица, искат да помогнат, да зарежат пациентите да умират или да ги лекуват?", продължи водещата. Здравният министър отговори, че няма пост-пътека за нито една болест, просто ако пациентът трябва да бъде настанен в болница, това се прави и той се лекува. В конкретния случай нито той, нито тези 402 души са се нуждаели от лечение. Хората не са лежали в болница, а са взети парите от НЗОК. Тези пътеки не са пуснати, за да се направи услуга на болните, защото те имат право на тази медицинска помощ. Това е установено от НЗОК. „Аз се оказах една от жертвите на тази манипулация!", добави Кацаров.

    „Вие имате ли някакъв личен конфликт с доц. Атанасов или проф. Балтов?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че няма и никога не е имал. Водещата попита защо тогава те са го направили. Здравният министър отговори, че не знае. Просто НЗОК е направила проверка и е предала документите на прокуратурата, която ще каже дали има престъпление. Няма никакъв личен елемент. Прави се опит да се отклони вниманието от източването на НЗОК.

   Водещата зададе въпроси на зрителите, които питат бил ли е през януари в „Пирогов" и какви изследвания са му направени. Кацаров отговори, че е бил и са му правени скенер и изследване на кръв. Беновска попита колко струват. Събеседникът ѝ отговори, че не е сигурен, вероятно около 100 лева. Той отново подчерта, че има право по закон на два безплатни прегледа и изследвания. Беновска отбеляза, че има период, в който те трябва да се случат. Здравният министър отговори, че срокът е спазен.

   Водещата продължи: „Подписал ли сте всички документи за приемането Ви, както твърди доц. Атанасов, за изследванията и процедурите в лечебното заведение?". Стойчо Кацаров отговори, че подписаните документи са свързани с направените изследвания.  Но това, че е бил хоспитализиран по клинична пътека с диагноза чернодробна цироза, е разбрал след няколко месеца. Здравният министър подчерта, че не е давал съгласие да бъде хоспитализиран с диагноза чернодробна цироза. Не е имало потребност да бъде хоспитализиран, защото се е чувствал добре.

   „Доц. Атанасов уточни, че чернодробна цироза е била работна диагноза, която ще бъде доуточнена в хода на изследванията Ви и тук имаме въпрос дали знаете какво е незавършена клинична пътека? И ако не се извърши една диагностична процедура, прекратява ли се договора или се налага санкция? Доколкото ми е известно вашите контрольори искат да прекратят договора на болницата, а за това се предвижда санкция?", попита Беновска. Кацаров отговори, че когато една клинична пътека не е завършена, болницата има право да я отчете като клинична процедура. В случая „Пирогов" е отчела всички тези 402 случая като завършени.

   „Тоест Вие сте бил с работна диагноза чернодробна цироза и накрая сте завършен с така диагноза, така ли?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че има епикриза за чернодробна цироза, която е видял няколко месеца по-късно в пациентското си досие в сайта на НЗОК. Той призова всички хора да проверят пациентските си досиета. Кацаров подчерта, че не е имал връчена епикриза от „Пирогов", а е научил по-късно за нея от досието си.

   Стойчо Кацаров обясни, че е поискал от „Пирогов" копие от цялата документация и дори му е минала наум идеята да си изкара ТЕЛК, за да покаже цялата несъстоятелност на здравната ни система. Приятели са му казали, че с тази епикриза може дори да кандидатства за трансплантация. „Вижте какъв абсурд, а сега го умножете по 402, как обясняваме това за тях? Те всички ли са били приятели, или по някаква друга причина?", попита той. Кацаров добави, че всички 402 пътеки са фалшиви и по този начин болница „Пирогов" е източила над 1 милион лева. Освен това тези диагнози трябва да бъдат заличени, но само болницата може да го направи.

   „Добре, но доц. Атанасов каза, че е разговарял с Вас и дори изигра как сте се поклащал, разговарял е с Вас и съпругата Ви и непрекъснато сте казвал, че няма да лежите в болницата, вярно ли е това?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори: „Доц. Атанасов има право да се защитава по всякакъв начин. Никога не е ставало дума да влизам в болница! Никога не бих приел да ми лепнат такава диагноза, която е стигма за цял живот!". Водещата попита защо тогава Атанасов го е направил. Събеседникът ѝ отговори, че няма представа.

   „Дори е тъпо, Вие сте лекар, а не баба от Дуранкулак, за да Ви пусне по пътеката!", продължи Беновска. Събеседникът ѝ се съгласи. „А Вие познавате ли наистина добре доц. Атанасов?", продължи Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че го познава, но не добре. Той добави, че доц. Атанасов е съученик със съпругата му.

   „А подписвал ли сте някъде, че не желаете да лежите в болница?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че не е подписвал, защото изобщо не е ставало дума да бъде приеман в болница. „Ами ако не сте видял, а сте подписал, че ще лежите?", попита Беновска. Събеседникът ѝ отговори, че има копие от всички документи и не е подписвал, че ще лежи в болница.

    „Но въпросът стана твърде шумен, виждате колко хора протестират пред „Пирогов", знаете, че тази болница е спасение за всички! Никой не е върнат от „Пирогов"! Ще покажете ли документ, че сте отказал да бъдете хоспитализиран?", продължи Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че цялата документация е в него и няма такова съгласие.

   „След като толкова се разисква, дойде ли Ви наум, защото сте принципен човек, да се обадите на проф. Салчев и да кажете - искам да възстановя тези пари, които всъщност е трябвало да заплатя евентуално?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че не е трябвало да заплаща нищо, а освен това, ако изобщо е трябвало да плаща, то е на болницата, а не проф. Салчев. Той добави: „Никога не би ми хрумнало да ми поставят такава стигма, за да спестя 100 лева!".

Има ли чистка в системата на здравеопазването?

    „Свръхзадача ли сте си поставил да разчистите големите болници бързешком?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че не си е поставил задача да разчиства когото и да било. Той продължи, че е принципал на около 60 болници. Сменил е управителите на само три от тях, така че е твърде пресилено да се говори за чистка. Той продължи, че и в трите случая министърът е действал, след като други органи са доказали тежки нарушения. Освен това и трите болници, на които са сменени управителите, са в тежко финансово състояние, въпреки че държавата е била доста щедра към тях. Натрупани са големи дългове, които ще бъдат плащани от данъкоплатците.

   „Вчера по искане на Бойко Рашков, който сезира ВСС и Янаки Стоилов прие версията, се иска отстраняването на главния прокурор Гешев за това, че е разпространил данни от досъдебни производства, проверки и т.н. Вие по същия начин дадохте достояние на медиите за вашия възглед за трансплантации в „Лозенец", за Александровска болница как се е формирал дефицит и тук за фалшиви пътеки за „Пирогов", смятате ли, че и Вашето отстраняване трябва да се иска?", попита Беновска. Кацаров отговори, че този паралел не е коректен. Той обясни, че законът забранява да се изнася информация, ако има образувано досъдебно производство или следствено дело.

   „Но тези случаи са дадени на прокуратурата, нали така?", попита Беновска. Здравният министър отговори, че НЗОК е изпратила данните от проверките на прокуратурата. В нито един от въпросните 3 случая (болница „Пирогов", Александровска болница и „Лозенец") не е било образувано досъдебно производство, когато е изнасяна информация от МЗ. След като е образувано досъдебно производство по случая с Правителствена болница, повече информация не е изнасяна от здравното министерство. Имало е официално искане от посланика на Молдова за информация и МЗ е отказало да я предостави, защото вече е образувано досъдебно производство. Така че законът не е бил нарушен в нито един от трите случая.

Вярно ли е, че е с прекратени лекарски права?

   „За Вас се носят слухове, че сте с прекратени лекарски права, какво означава това?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че не е с прекратени лекарски права. Тези права произтичат от неговата диплома. Той просто е прекратил членството си в БЛС, защото не практикува медицина. Кацаров обясни, че работи в неправителствения сектор. Ако реши отново да практикува като лекар, просто трябва да се запише в БЛС.

Уволнението на проф. Балтов.

   „А трябваше ли да уволнявате проф. Балтов преди да изтекъл законовият срок за обжалване на тази проверка, не беше ли прибързано?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че не е било прибързано решение, а своевременна реакция на принципала. Той продължи, че е получил доклад от НЗОК, в който подробно са описани констатираните нарушения и те са безспорни. А обжалването на акта може само да забави влизането в сила.

   „Хайде на бас, че ще се върне на работа поради административни нарушения на прилагането на члена за уволнения!", продължи Беновска. Кацаров отговори, че като принципал има право да сменя управителите и това може да бъде оспорено само от акционерите. Акционер в случая е държавата. Държавата е собственик на държавните болници, а ролята на принципал е на министъра на здравеопазването.

    „Защо не събрахте кураж поне да вдигнете телефона на проф. Балтов или някой Ваш заместник да му се обади или да му напишете едно писъмце, а не МЗ да пуска прессъобщение?", попита Беновска. Кацаров отговори, че пресцентърът е пуснал съобщението, докато документацията все още не е била готова.

   „Но няма да скриете, че е имало ваш представител в „Пирогов", повикал е бъдещия директор?", попита Беновска. Стойчо Кацаров отговори, че се е срещал с новия директор на „Пирогов", но това не променя нищо. Водещата отвърна, че става дума за етика. Здравният министър отговори, че всъщност има забавена административна процедура. Не е търсен ефект да се научи от медиите.

   „Благодаря Ви за този разговор, очевидно се чувствате прав, след като не се криете! А дали аз съм убедена, ще видим, ще потърся тези другите хора, ще говоря с проф. Салчев! В крайна сметка трябва да има законност!", обърна се към госта си Беновска. Стойчо Кацаров отговори: „Трябва да се спазва закона, нищо не ти дава право, дори да си герой, да нарушаваш закона. Ако искаме нашата държава да се развива, трябва да спазваме закона и когато не го спазваме, да си носим последиците!".

Ще приеме ли покана да стане здравен министър в кабинет  на ИТН?

 

 

    Стойчо Кацаров заяви: „Нека да не изпреварваме събитията! Никой не ме е поканил, така че хайде да не отговарям на хипотетични въпроси. Аз се чувствам прекрасно и в неправителствения сектор, обичам работата си, дойдох тук, за да покажа, че съм на страната на добрите. Правя това, което смятам, че е правилно и няма да се поколебая да продължа да работя по същия начин, докато имам възможност!". Така завърши разговорът между Стойчо Кацаров и Илиана Беновска в „Беновска пита" във facebook.com/iliana.benovska и в youtube.com/Беновска пита-Радио К2 и  по Радио К2 на 93.9MHz на 17-ти юли 2021 г.


„БЕНОВСКА ПИТА“ - на 16.10.2021 г., СЪБОТА, от 9.00 часа

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: В дебатът с Герджиков, Радев да не стане като Мирча Кришан в смешката за „Краставицата“?

Беновска: В дебатът с Герджиков, Радев да не стане като Мирча Кришан в смешката за „Краставицата“?