Новини

Бойко Борисов: Сигурен съм, че са огромни числата на загубите ни в икономиката, затова интервенираме с 4,5 милиарда


Бойко Борисов: Сигурен съм, че са огромни числата на загубите ни в икономиката, затова интервенираме с 4,5 милиарда

24-03-2020 10:11


Министър-председателят Бойко Борисов отговаря на въпроси на Илиана Беновска на брифинг в МС от 24-ти март 2020 г. за икономическите мерки на правителството за преодоляване на последствията след епидемията от коронавирус.

 

 

Илиана Беновска: Имате ли вече разчет колко е загубила икономиката на България, откакто влезе епидемията коронавирус, Вие сам говорите за спиране на предприятия, ние снабдяваме навън с част и т.н.?


Бойко Борисов: Това ще го видим сега накрая на месеца, като започнем да плащаме, тогава ще го видим. И като видим колко е износа, тогава ще разберем колко сме изгубили. Аз съм сигурен, че са огромни числата и затова с 4,5 милиарда интервенираме, за да успеем, както докторите искат и пак да го повторя - целта на всички тези мерки с тази социална изолация е пикът да дойде колкото се може по-бавно. Виждате, да не казвам, да не се обидят колегите, защото всички сме много чувствителни политически, но хайде представете си ледената пързалка да е морга. Хайде представете си, тези, които се опитват да ни критикуват, колко много е направено! Аз не искам и да ни хвалят, но поне оставете ни да се блъскаме. Така че колко ще дойде сметката и дали тези 4,5 милиарда, аз мисля, че изобщо няма да са достатъчни, но те всеки месец, всяка седмица и много ще важи правилото за лекарството. Излезе ли лекарство, да, сега ресторантите, кафетата, тези, които се претрансформираха да работят за домашни нужди, да пращат храна, образно казано, оцеляват по някакъв начин, но има ли лекарство ще видите, тогава няма да може да си намерите места пак по заведенията. Само преди две седмици беше така.


Илиана Беновска: Само ако позволите?


Бойко Борисов: И тогава ще има бум, благодаря!


Илиана Беновска: Само да Ви попитам още нещо, ще се обърнете ли към медиите да спрат да тиражират ...


Бойко Борисов: Не, благодаря, не ми предлагай! Имам си щаб - да ми предлагат!


Илиана Беновска: Ще се обърнете ли към медиите да спрат да тиражират кой е „прецакал" постовете?


Бойко Борисов: Няма да те слушам!

 

 


 

 

След въпроси на други журналисти - Борисов към Беновска.Бойко Борисов: Кажи Беновска още веднъж, за да не ме гледаш така сърдито!


Илиана Беновска: Гледам тъжно, но не се вижда през маската, благодаря много! Искам да попитам това, което казах в началото, ще се обърнете ли към медиите, след като ни благодарихте, да не се тиражират „геройствата" на някои, които са преминали през КПП-тата, защото трябва да уважаваме полицаите? И втори въпрос, малкият и средният бизнес с какви обезпечения, ординерните ли обезпечения ще взимат кредити от търговските банки под крилото на ББР?


Бойко Борисов: Естествено, че има ред на работа в банката, ние гарантираме, че ако след това не се върне кредита, ние сме гарант, това значи гарант! Но ако отидеш в банката не можеш да кажеш, имаме и до 1500 лева мярка, но ако имаш бизнес важи същото правило, да покажеш какво ще правиш. Иначе в един момент деветдесет и коя година беше, когато изгърмяха след това банките, изведнъж тези милиарди спестявания ще изчезнат. Затова банковата система трябва да я държим свежа и здрава. Имаме прекрасен закон и аз имам доверие, че всички тези въпроси, никой няма да си убие клиента. Ами сега като го убиеш, след 3 месеца кой ще ти върне кредита. Така че поне част от банкерите познавам, и Андронов, и другите, които са там през доста от годините, мисля, че те са добри банкери и колкото сега една банка е по-гъвкава, по-мила, по-добра, по-разбираща към клиентите си, аз съм убеден, че те не само няма да си загубят клиентите, но и нови ще дойдат. Така че това е една конкурентна среда. А иначе за медиите само благодаря и не се изказвам. Иначе хубаво е, че парламентът не прие този закон, и аз бях съгласен, защото думичката „невярна" не я разбирам, какво значи „невярна"? Оставям на съвестта на всеки, който тиражира лъжи - „Борисов спрял хинина" или едикакво си. Чудовищни неща! Даже не е приятно. Ние се раздаваме, риска, който поемаме днес, всеки ден, е не по-малко от на тези, които са на първата линия, защото те ходят по болниците и се връщат по 10 пъти на ден с мен. Сиреч нашият риск е голям, но сме го приели и трябва да измъкнем държавата от кризата. За всеки един човек грижа. Така че животът ще ни покаже утре, като минат двама трима в банките и има проблем, ще се намесим тогава. Най-лесно е, понеже ме питахте, ДДС, ние издаваме декрети, нали видя Виктор Орбан какво направи - той направо с декрети работи. Ние сме демократи. Не казвам, че той не е, защото ми е приятел, утре идва неговият външен министър, за да мислим как впоследствие тези, които не сме в еврозоната, защото Америка си има държавен резерв, знаете, да не го коментирам, еврозоната си има ЕЦБ, тя извади вече 785 милиарда, но ние нямаме достъп до този ресурс, които досега говориха - не искаме да носим рисковете на еврозоната, нали? Много такива изказвания чухте. Ами сега тези, големите си дават трилиона, хиляда милиарда, за да се спасяват техните икономики и казват - ами вие нали не искахте бе, хора, вие до вчера не искахте, питахме ви! Вашите професори по финанси казваха в парламента, че това е груба грешка, ще вдигне цените, ще направи едикакво си. Помните ли? И ние, как да обясняваш на един, професор се нарича? Как да му обясниш? Обаче животът ни го обясни сега на такъв хубав обем, че хората ще си направят извода кой какъв е.

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска: Главен прокурор Гешев, вие ли ще сте „лекарството“ срещу „коронавируса“ на корупцията и войната „Радев VS Борисов“?

Беновска ще пита в неделя, 5 юли 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?