Новини

Петър Иванов: Борисов и Тръмп са силни личности и по един или друг начин имат съвпадения в своите виждания и лидерство


Петър Иванов: Борисов и Тръмп са силни личности и по един или друг начин имат съвпадения в своите виждания и лидерство

01-12-2019 20:12


Петър Иванов, изпълнителен директор на Американската търговска камара, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Какво поиска САЩ от България и какво България поиска от САЩ?

Илиана Беновска покани Петър Иванов в студиото да разговарят по темата, която ще бъде не само темата на годината, но и темата на третия мандат на правителството на Бойко Борисов - посещението на министър-председателя в овалния кабинет при президента Тръмп. „Каква новина лично Вие като човек, който се грижи за американските инвестиции в България и за българските в Америка, подчертавам го, защото често се изпуска, смятате, че трябва да откроим от тази среща между президента на САЩ Тръмп и министър-председателя на България Борисов?", попита водещата. Петър Иванов обяви, че е бил единственият представител на бизнеса и за него е нормално изпълнителният директор на Американската търговска камара да присъства. За него най-важното като свидетел и участник е факта, че срещата е минала извън протокола, много приятелски е била. Неговият извод за това е, че е продължила повече от предвидените 50 минути, продължила е повече от 2 часа. След това Борисов е посетил Американската търговска камара, която се намира на входа на Белия дом и представлява 3 милиона американски компании и е най-голямата бизнес организация в света, а ние сме част от тази мрежа. За първи път срещата е била направена в този формат - имало е представени 15 огромни корпорации с изпълнителни директори. „Това е начинът, по който ние трябва да се срещаме с бизнеса.", завърши Петър Иванов.

Беновска попита какъв е обемът на американските инвестиции в България в момента. Събеседникът й заяви, че с тази цифра много се спекулира. Американските инвестиции са на шесто място, но обемът им е 4,2 млрд. лв. Американските компании наемат 30 хиляди високоплатени служители в България и са инвестирали във важни области, които генерират допълнителна работна ръка. Беновска отбеляза, че в обществото и политиците има нетърпимост от това, че „Америка за България" финансира неправителствени организации, в това число и в съдебната система, лица и медии и попита госта си дали според него трябва да се хигиенизира подбора на това къде Америка инвестира в такива чувствителни сектори като правосъдие и медии. Водещата поясни, че пита, защото много се говори за върховенство на закона и в документа, който е излязъл след срещата Тръмп-Борисов, както и за свободата на медиите. Петър Иванов отговори, че не може да коментира други организации. След коментара на Беновска, че като българин с гражданска позиция може да коментира, той заяви, че в Америка върховенството на закона е наистина върховенство на закона, както е и в много други държави, защото без него всичко друго губи смисъла си. Гостът отбеляза, че там има много ясни предпоставки и никой не е застрахован да влезе в затвора. Беновска го помоли да не избягва въпроса й, защото като ръководител на АТК той трябва да представлява американския и българския интерес и попита какво отношение би трябвало да заеме Камарата по отношение на това, че с американски пари се финансират чувствителни сектори в България - правосъдие и медии. „Да, те трябва да се финансират. Това, което колегите предполагам правят, без да съм запознат, е да разяснят какъв е начинът и подходът към върховенството на закона в Америка. Това е с цел България да се поучи от опит на една демокрация, която е от доста повече години.", заяви Петър Иванов. Водещата отбеляза, че тя пита за нещо, което не е тайна - финансират се медии на определени олигарси и се финансират определени лица в съдебната система. Гостът й каза, че не се е интересувал от техните дейности, но знае, че това, което правят е да предават опита, който имат в Америка, а Беновска му препоръча да се поинтересува. Петър Иванов попита водещата дали е чувала за Foreigner Parties Act и дали знае как действа. Водещата отговори, че е чувала и действа на конкурсно начало. Стана ясно, че това не е така - когато американска компания, за която работи някой и има подозрения, че той участва в корупционна сделка, този някой подлежи на съдебен процес в Америка. Беновска заяви, че това е другата страна на нещата, а тя е имала предвид, че има публичност и яснота как се стига до тези изводи. Петър Иванов повтори, че не иска да коментира други организации

Водещата помоли госта си да каже нещо, което е останало скрито от срещата на премиера Борисов с Тръмп и попита дали наистина са били толкова радушни към нас Тръмп, вицепремиера и неговият секретар. Според Петър Иванов политиката винаги се прави от хора и от личности и когато има съвпадение между тях, нещата стават по-лесно. „Очевидно двамата лидери са достатъчно силни личности, които по един или друг начин съвпадат в своите виждания и своето лидерство и това веднага си пролича - още от първото ръкостискане до последния момент в разговорите им, дори и без да се чува за какво са говорили, това беше очевидно. От тази гледна точка, аз смятам, че това е страхотно за нас, страхотно за Америка.", заяви гостът в предаването. Беновска попита как ще се измери това страхотно в числови и инвестиционни измерения от Америка към България и от България към Америка. Петър Иванов заяви, че за да присъстват 15 души от АТК и да останат там, при положение, че премиерът е закъснял с повече от 50 минути по най-извинителната причина, която може да има - задържал го е президента на САЩ, според него бъдещето пред България е добро, защото бизнесът в Америка е прагматичен и по някой път никакво извинение не е валидно. Водещата попита кога ще има конкретика в обемите и стана ясно, че конкретиката е в изследванията, които са направили - САЩ е 6тия чуждестранен инвеститор. Петър Иванов се зачуди защо го пита за обеми и каза, че това е грешен въпрос, но Беновска се обоснова с това, че премиерът Борисов преди да излети на екологичен форум в Испания е отделил време да обясни БВП и ред други неща, които се измерват в конкретни неща. Събеседникът й заяви, че от първите 6 инвеститора в държавата има инвестиции, които са направени в сектори, които са бързо оборотни - днес са тук, утре ги няма. „България не е вече развиваща се страна, в която да се правят инвестиции както преди 30 години - веднага и в огромни обеми. Говорим вече, че българската икономика произвежда продукти за света и излиза на американския пазар, който е най-конкурентния.", заяви г-н Иванова и допълни, че ние гледаме едностранно като че ли очакваме някой да ни помогне отново или поне така изглежда, защото не разбираме икономическия смисъл. Затова Беновска зададе по друг начин въпроса си - до колко България е годен партньор на Америка и с какво. Петър Иванов веднага отговори, че с хората си сме годен партньор, „нашият капитал са нашите хора", заяви той. Гостът допълни, че географското ни положение също благоприятства, стана ясно и че от тук тече трафикът на интернет между Изтока и Запада. Според него е почти толкова важно България да бъде информационен хъб, колкото и газов хъб.

Беновска отбеляза, че в подписания документ при визитата на Борисов в САЩ развитието на мрежата 5G е било акцент, което според анализатори означава „Чао, Huawei, Китай" и попита дали по този начин американците не ни слагат бариера към китайските инвестиции. Петър Иванов отрече и като човек, който е работил за американски компании, на които Huawei е бил конкурент каза, че това, за което в момента Америка претендира, е трябвало да се направи много по-отдавна. Той допълни, че те имат право на патенти и защита и Америка не е съгласна тези патенти да бъдат нарушавани, защото по този начин се придобива конкурентно преимущество. Също така, когато се говори за данни, те са по-ценни, отколкото енергията и суровините за енергия и когато има съмнения, че тези данни се използват с други цели, е съвсем нормално да има такова изискване, по думите на г-н Иванов. „Инвестициите никой не може да ни спре. С когото искаме, с него ще работим. Мисля, че Америка е един добър партньор на България и ще бъде все по-добър и съм сигурен, че шестото място не е нивото, което трябва да гоним.", допълни Петър Иванов.

За финал Беновска попита какъв негов личен извод от тази среща е споделил с премиера Бойко Борисов или с министрите, които са били с него. „Това, което говорихме с тях, е да използваме потенциала на нашите хора, да реформираме образованието, въпрос, който се зададе и на премиера на тази среща, защото не можем да продължаваме да имаме 62 университета, които не са в топ 1000 и да мислим, че така ще продължим.", отговори Петър Иванов и подчерта, че нямаме толкова проблем със средното, колкото с висшето образование, защото не достигат кадри, което е голям проблем за всички в бизнеса. Според него както днес имаме едни от най-добрите IT специалисти, ако не се направят промени, утре това няма да бъде така. Беновска попита конкретно каква помощ предлага АТК и стана ясно, че те дават модели на страни, които са успешни, но всяка корпорация решава самостоятелно. На въпрос от водещата дали има финансова политика на камарата, събеседникът й подчерта, че те са NGO и не е виждал политика на камарата, в която NGO да финансира такива неща. Беновска напомни за корпоративната социална отговорност и че големите са длъжни да помагат на малките. „Това го правим с нашите членове. Затова казвам, че корпорациите го правят, например подкрепихме пара-олимпийския ни отбор, защото никой не е могъл да ги финансира да отидат да участват за квалификациите на пара-олимпийските игри.

Беновска попита Петър Иванов каква съвместна инициатива иска да осъществят Канал 3, Радио К2 и Американската търговска камара. Той съобщи, че правят форум „InoStar" за иновациите и старъпите и важното е не само да има инвестиции, но и младите хора да се научат на предприемачество. Беновска каза, че чака знак от него, за да започнат и му подари клубната тениска на предаването и поиска при следващото му гостуване да й отговори на въпроса „Защо?". Петър Иванов от своя страна й подари книгата „Балканите и Балканската война" от Лев Троцки с пожеланието водещата да прочете новата книга, която някой ден ще бъде написана - Балканския мир и Балканите. Беновска му даде книгата с интервюто й с Ахмед Доган и символичната българска червена ябълка с надежда да работи добре като представител на Американската търговска камара. Така завърши разговорът между Петър Иванов и Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 1 декември 2019 година.

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

По време на Извънредното положение Беновска ще пита в неделя, 22 март 2020 г. от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?