Новини

Ясен Тодоров: Безконтролността на главния прокурор е мит, процедурата за избор на Гешев беше законна и демократична


Ясен Тодоров: Безконтролността на главния прокурор е мит, процедурата за избор на Гешев беше законна и демократична

01-12-2019 14:58


Ясен Тодоров, ексчлен на ВСС, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Кой се страхува от главните прокурори Гешев и Цацаров?

    „И продължаваме нататък, „За „кожата" на правосъдието - кой се страхува от главните прокурори Гешев и Цацаров?". На този въпрос ще отговори Ясен Тодоров, екс-член на ВСС. Зареден ли сте с отговори за всичко, което се случи около избора на новия главен прокурор Гешев, всичко, което се очаква около евентуалния избор на сегашния главен прокурор Цацаров за председател на КПКОНПИ и поведението на президента Радев, който иска конституционни промени?", попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори: „Зареден съм с мои тълкувания на тези въпроси. Кой се страхува от настоящия и бъдещия главен прокурор? Страхуват се тези, които нарушават закона! Това е пределно ясно. Част от тях са в паника предполагам!".

   „Чакайте г-н Тодоров, едно кратко уточнение, нарушителите на закона за съжаление са много, но са на различни равнища!", уточни водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че наистина е така и престъпността е на различни равнища - от телефонните измамници, през крадците на коли и апартаменти и стигнем до тежката организирана престъпност. Точно тук трябва да си зададем и въпроса каква трябва да бъде структурата на прокуратурата и нейното място. „Момент, защо пропуснахте олигарсите? Под тежка организирана престъпност по-често разбираме наркотрафика, трафика на хора и т.н. Аз говоря за корупция, олигараси и злоупотреба с власт!", уточни водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че тежката корупция при всички случаи е организирана престъпност. „Да се изправи някой срещу тази тежка организирана престъпност, това не може да е някаква разпасана команда. Напротив, трябва да бъде строго йерархична структура, която да е подкрепена от държавата и главният прокурор да подкрепя всички прокурори и следователи, които се борят срещу престъпността!", категоричен бе той.

   „Добре, и реторично, кой се страхува от двамата главни прокурори Гешев и Цацаров?", още веднъж попита водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че се страхуват тези, които нарушават закона. „Но как ще бъдат възмездени?", попита водещата. Ясен Тодоров отговори, че могат да бъдат възмездени с престоя на престъпниците в затвора.


Действията на президента Румен Радев. Призивът му за дебат за конституционни промени.

    Ясен Тодоров заяви, че е имало истерична кампания срещу процедурата за избор на нов главен прокурор. Президентът в крайна сметка е подписал указа за назначаването на Гешев, но при изказването си пред журналистите е поставил няколко въпроса, които си заслужава да бъдат професионално коментирани. Президентът е поставил под съмнение самата процедура и действията на ВСС. Много хора в общественото пространство също са се изказали против действията на ВСС. Масово обаче хората не знаят как точно е конституиран този ВСС и кои са хората вътре, а това е един от органите, чието конституиране е най-добре разписано в Конституцията.

   „Вие гордяхте ли се с поведението на този ВСС, не на вашия, а на този, който дебатира 10-11 часа кандидатурата на Гешев?", попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че колегите му от ВСС са свършили работата си перфектно, те са изпълнили процедурата, разписана в Конституцията. Той продължи, че 11 от тези членове на ВСС са избрани пряко от своите колеги и се ползват от тяхното доверие. При една процедура на пряко електронно гласуване, въведена за пръв път от ВСС, едва ли може да има по-демократичен избор в страната. Тодоров подчерта, че други 11 от членовете на ВСС са избрани от парламента и те неправилно са наричани политическа квота,  а всъщност става дума за парламентарна квота. „Тази парламентарна квота е реалната проекция на настроенията на гражданите в България, защото, ако си спомняте 2017 г., когато беше избран този ВСС, само няколко месеца преди това имаше парламентарни избори и на практика вижданията на хората са проектирани в този ВСС!", обясни той.

   „Знаете ли, аз съм повече от сигурна, че хейтърите и, деля ги на две, невинните ползватели на социалните мрежи не се интересуват толкова от това, колкото искат да получат един анализ, вторите, невинните ползватели на социалните мрежи, нека да чуем какво очаквате от, както каза преди малко Ивайло Крачунов „президентът, който искаше да се самоекспонира, неподписвайки указа за Гешев"? Той иска конституционни промени, може би и Велико Народно събрание и как това се отразява на законността и на правораздаването?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че и при връщането на указа, и при подписването му държавният глава е действал спрямо своите правомощия. Първият път е действал в условията на оперативна самостоятелност. При подписването на указа Румен Радев е казал, че няма да наруши Конституцията, което е много важно, защото някои политически кръгове, подкрепяни от трима от членовете на ВСС, са призовавали точно за обратното - да не се спази Конституцията. Ясен Тодоров продължи, че широкият обществен дебат към който призовава президентът, не е нещо лошо, но той трябва да бъде изключително професионален, защото сме свидетели на негативните последици, които са следствие от промяната на Конституцията през 2015 г. „Именно тези, които бяха най-големите радетели за тези промени, сега скачат срещу тях и са недоволни от техните резултати. Дебатът за мястото на прокуратурата е изключително важен, но ако се направят някакви прибързани стъпки, аз съм изключително притеснен, защото смятам, че мястото на прокуратурата е в съдебната власт и ако се направи нещо в посока извеждането й оттам и подчиняването й на изпълнителната, това ще е чудовищна грешка, която ще доведе до много лоши резултати за демокрацията в България, която все още е крехка, 30 години след края на тоталитарния режим мисля, че все още не сме готови за такова нещо!", категоричен бе той.

   „В тази посока как ще анализирате мотивите, с които президентът подписа указа за назначаването на Иван Гешев, както и за неподписването преди това?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че и в двата случая не е имало юридически мотиви. Той продължи, че президентът е изложил пред журналисти и в двата случая своите виждания. „Нека да отбележа, че първия път го направи по време, когато имаше среща с Венецианската комисия!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров обясни, че в същия ден е участвал по-късно в неформална кръгла маса с участието на представители на Венецианската комисия и там е обсъждано и изказването на президента, което според Тодоров не е вярно, че „отчетността на главния прокурор свършва с неговия избор". „Напротив, главният прокурор, неговата отчетност пред парламента беше силно завишена с една от промените в Конституцията от 2015 г. Това не знам защо се забравя. Главният прокурор всяка година представя доклад за работата си и е изслушван в парламента. Той може да бъде изслушван по отделни казуси, има все пак някои условия, за да не се намесва пряко законодателната власт. И това нещо се е случвало от 2015 г. до 2019 г. нееднократно. Освен това главният прокурор принадлежи и на наказателна, и на дисциплинарна отговорност на същата, на която подлежа и аз като следовател. Главният прокурор, председателят на ВКС и председателят на ВАС, ако системно не изпълняват своите служебни задължения или извършват действия, които тежко уронват престижа на съдебната власт, могат да бъдат освободени от ВСС със 17 гласа. Абсолютен мит е тезата, че главният прокурор е безконтролен и над него е само Господ. Колкото е безконтролен главният прокурор, толкова е безконтролен и председателят на ВКС. Главният прокурор, образно казано, може да задържи или арестува председателят на ВКС, но председателят на ВКС може да осъди главния прокурор и да го вкара в затвора. Така че това е абсолютен мит - „тримата големи" в българската съдебна система подлежат и на наказателна, и на дисциплинарна отговорност!", категоричен беше Ясен Тодоров.


Опитите на Лозан Панов да развива политическа дейност, несъвместима с поста, който заема.

   „Но колко е контролен, да използвам този сленг жаргон, председателят на ВКС Лозан Панов, който за разлика от главния прокурор Сотир Цацаров развива активна политическа дейност не само на житейско равнище, но си позволява да прави това и в лоното на съдебната власт Съдебната палата? И въпреки всичко той продължава и ще си изкара вероятно мандата, беше и по времето на вашия ВСС, и сега продължава! Как това може да бъде контролирано? Вашият ВСС не прецени това!", попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че тогава нещата още са били в зародиш. Той продължи, че все пак има едно становище на Съдийската колегия на сегашния ВСС, подписано от 10 души, някои от които не са гласували за Иван Гешев, където се казва, че Лозан Панов развива дейност, несъвместима с поста, който заема. „Но кучето си лае, керванът си върви!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й още веднъж припомни, че пленумът на ВСС има правото да освободи някой от „тримата големи" в съдебната власт и да предложи на президента да подпише указ за това нещо. „Но мисля, че членовете на ВСС не го правят това нещо, защото не искат да всяват допълнително напрежение в обществото и мисля, че при дебатите за избор на нов главен прокурор настоящият главен прокурор каза точно това нещо, той каза - „аз уважавам институцията председател на ВКС и затова не искам да влизаме в този дебат!", заяви Тодоров.

   „Това за нас, хората, които наблюдаваме отстрани, звучи малко като, ще цитирам политическият антрополог, американецът Лоурънс Питър, звучи като „процесуална палячовщина". Ние виждаме какво се случва, но някак си се прикриваме зад ветрилото на едни норми и го оставяме. Не съм съгласна като гражданин, че това трябва да продължава!", заяви своята позиция водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че няма „прикриване зад ветрилото на норми", защото нормите са ясни - ако 17 от членовете на ВСС решат, то всеки от „тримата големи" може да си отиде. Според него обаче ВСС трябва да излъчва послания за стабилност, а не да внася напрежение и точно затова неговите членове не предприемат нищо. „Но все пак аз съм един обикновен следовател и не искам да давам акъл!", добави той. „Аз пък съм един обикновен гражданин! Но все пак бяхте много важна фигура в миналия ВСС!", отвърна водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че е бил просто един редови член на ВСС.


Професионалните му очаквания за действията на новия главен прокурор Иван Гешев.

    „Вашата професионална организация на следователите подкрепи избора на Иван Гешев!", припомни водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че Камарата на следователите и Асоциацията на прокурорите по покана на Прокурорската колегия на ВСС е провела срещи преди избора, но никога по време на тези срещи не са споменавани конкретни имена. „Какви са Вашите професионални очаквания от първите стъпки на новия главен прокурор Иман Гешев?", попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров отговори, че очаква той да изпълни това, което е заложено в концепцията му и хората да усетят справедливост в обществото.

   „Съгласен ли сте с упреците на неговите, някои мотивирани, други може би не, критици, които казват, че той е твърде бравурен в своите публични изяви и си позволява и остроумия, и каламбури?", попита водещата Илиана Беновска. Ясен Тодоров й отговори, че не е нито адвокат, нито пиар на Иван Гешев. „Трябва ли той да престане да бъде себе си и да влезе в някакъв калъф?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска. Гостът й отговори, че този въпрос трябва да бъде зададен на самия Гешев. Той продължи, че на новия главен прокурор му предстои нещо доста тежко и ако след цялото напрежение той продължава да бъде остроумен, значи се справя с работата си. „Добър извод, за финал - какво трябва да наследи той от Цацаров и какво трябва да доразвие. Събеседникът й отговори, че революции в прокуратурата няма как да се правят. „Стъпка по стъпка трябва да се върви към подобрение в администрирането на прокуратурата и до по-добри резултати, което означава повече обвинителни актове и повече осъдителни присъди. Може да видите концепцията на Сотир Цацаров за председател на КПКОНПИ, тя говори за всичко, което е било при него в прокуратурата, обстоен анализ на всички направления на дейност на комисията, на положителните неща, на слабостите и на стъпките, които трябва да бъдат направени в бъдеще!", завърши Ясен Тодоров разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 1-ви декември 2019 година.

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?