Новини

Красимир Каракачанов: Борисов не ме е питал за Деница Сачева, негово право и отговорност е да я предложи


Красимир Каракачанов: Борисов не ме е питал за Деница Сачева, негово право и отговорност е да я предложи

01-12-2019 13:20


Красимир Каракачанов, вицепремиер по отбраната и сигурността, ВМРО, в разговор с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" заяви позиции по следните теми:


Оставката на Бисер Петков и предложението на ГЕРБ Деница Сачева да бъде новият социален министър.

    „Г-н Каракачанов, поканих Ви по „щатските" теми, но не мога да се въздържа, предполагам, че сте го гледал, или най-малко слушал, или чел - министър-председателят на България Бойко Борисов направи изявление преди да замине за Испания на екологичен форум по най-различни икономически теми, но съобщи новината, че на мястото на Бисер Петков ще бъде назначена Деница Сачева, негова заместник-министърка в момента. И каза, че е разговарял с коалиционните партньори, доколкото знам вие трябваше тепърва да разговаряте идната седмица по този въпрос, предстои във вторник на извънредно заседание НС да одобри тази кандидатура. Честно ми кажете - разговаряли ли сте Вие и Валери Симеонов по тази тема?", попита в началото на разговора водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че лично той не е разговарял с премиера Борисов, за Валери Симеонов не знае, но вероятно коалиционният му партньор би му се обадил, ако това беше така. Той обаче изрази мнение, че право и отговорност на премиера е да посочва министрите, които са от квотата на ГЕРБ. „Така е преценил, това си е негово право и негова отговорност впоследствие! Между другото според нашето коалиционно споразумение всеки един от партньорите може да смени някой от участниците в изпълнителната власт. Например ние можем да сменим министър от нашата квота, заместник-министър, областен управител. Всеки има това право, и двете страни по това коалиционно споразумение!", още веднъж подчерта вицепремиерът. 

   „Аз мога да кажа, че даже сме приятели с г-жа Сачева, защото времето ни е срещало в различни формати, но много ми се ще да чуя Вашето мнение по отношение на нейните позиции за норвежката стратегия за детето, Истанбулската конвенция!", продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че тези неща в крайна сметка не са нейно дело, но все пак иска да чуе позицията й, както и позицията на новия социален министър за своята концепция за интеграция на циганите и въобще за циганизацията като проблем. Вицепремиерът изрази мнение, че социалната система в България в момента е доста сбъркана от 30 години. „Това е последователна политика на много правителства и г-жа Деница Сачева не може да отговори на всичко това!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това наистина е така, но все пак иска да чуе нейната визия за бъдещето. „Не може да продължава тази политика, при която част от населението не желае да учи, не желае да работи, което се възпроизвежда, за да може да получава социални помощи!", категоричен бе той. „И е голяма част от битовата престъпност, като се започне от малолетни и непълнолетни!", допълни водещата Илиана Беновска. Лидерът на ВМРО отговори, че всъщност това е следствие, защото когато се стимулира и финансира безконтролната раждаемост в тези общности, които живеят в гета, голяма част от тях впоследствие стават част от криминалния контингент. „Аз съм разговарял със Сачева за циганската концепция, в интерес на истината тя я чете, имаше няколко бележки, които аз съм съобразил, между другото няколко министерства я четоха тогава. Образованието и социалната политика са двата инструмента, чрез които ние трябва да стимулираме грамотната раждаемост и да ограничим маргиналната раждаемост, да дадем възможност на хората в гетата да станта нормални, пълноправни граждани, а не само ползватели на права и привилегии и да бъдат защитавани от всевъзможни, било вътрешни, било външни структури, които всъщност разграждат обществото! В 9 часа във вторник имаме коалиционен съвет, така че тези неща ще ги изговорим там!", категоричен беше вицепремиерът.


Какво се случва в коалицията „Обединени патриоти"? Изборът на Валери Симеонов за заместник-председател на парламента.

    „Един кратък въпрос, какво става с коалицията - Волен Сидеров ви напусна?", попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори: „Сега доколкото знам се изявява като общински съветник. Всъщност коалицията и Волен Сидеров се разминаха като пътища още през юли тази година, още в разгара на лятото!". „Да, но загубихте и заместник-председателското място на Народното събрание в лицето на Явор Нотев, един виден юрист и парламентарист!", продължи водещата. Събеседникът й отговори, че е в много добри отношения с Явор Нотев и припомни, че двамата са били кандидат-президентска двойка, като са събрали над 15% от гласовете. „Трябваше ли да падне като „жертвено агънце"?", попита водещата Илиана Беновска. Вицепремиерът отговори, че през лятото са били изключени трима души от ПГ на ОП, които според тях са създавали проблемите. Останалите депутати от Атака не са били гонени от групата. Те са мислили един месец как да продължат и в началото на септември са решили да бъдат независими. Ако са били останали в групата, тогава никой нямаше да има претенции към тях.

   „Добре, но замяната на Явор Нотев с Валери Симеонов адекватна ли е, равностойна ли е?", попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че в крайна сметка това е било лично решение на Явор Нотев. „Нали чувате придиханията във въпроса ми? Придиханията във въпроса ми не подкрепят протестите на майките срещу Валери Симеонов искам да кажа, но той е доста експресивна фигура, емоционална с образно поведение и език! Питам Ви аналитично, а не критично, за да не чуя утре от Валери Симеонов, че съм го критикувала!", продължи водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че оставката на Явор Нотев като заместник-председател на НС не е било решение на групата на ОП. Той заяви: „Аналитично ще разсъждавам така - не може един човек да го наказваш за едно нещо, което е направил, цял живот! Извинявайте, но дори и най-тежкият криминален престъпник си излежава присъдата, излиза и обществото му дава нов шанс за всичко. Да, направи някои неуместни изказвания, които доведоха до това, че си подаде оставката като вицепремиер. Добре, това означава ли, че този човек вече няма право да заема друга позиция, нали един път сбъркаш, един път те наказват. За една грешка колко пъти трябва да те наказват? Не го разбирам това като логика и честно казано според се политизира излишно цялата тази тема".

   „Нека да Ви напомня обаче нещо, което е съвсем прясно, в коментара си споменах ние не се ли намираме в разлом от езика на омразата и от доста, искам да съм по-мека, изразните средства на социалните медии? Виждате, че всепозволеното е по-силно от принципното!", попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори: „Демокрацията е хубаво нещо, останалото е въпрос на възпитание!". „Може ли да Ви напомня една дефиниция на един виден американски анализатор - „демокрацията е сбор от правила, които се спазват". Къде е втората част от това изречение у нас в България?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че доста хора у нас смятат, че демокрацията означава във всеки един момент да можеш да охулиш всеки без значение дали това има основание, или не. А ако нямат основание, тогава някои хора смятат, че демокрацията означава да си измислиш основание, включително с лъжи, и отново да хулиш.


Фалшивите новини, свързани с посещението на министър-председателя Борисов и правителствена делегация в САЩ.

    „Сега ще Ви дам един пример, като стана дума за Валери Симеонов, излезе, че правителствената делегация във Вашингтон е била кацнала на селскостопанско летище, демокрацията позволи тази новина да вземе връх. А истинската новина, че кацнахме на „Андрюс", военна база на която кацат всички президенти на САЩ и на която база няма да има „песни и танци на народите"?", попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори, че в американския протокол няма „песни и танци на народите". Той продължи: „Някои хора си спомнят червения килим пред самолета на Леонид Илич Брежнев, тичането по стълбичките на българския държавен глава и целувките уста в уста и смятат, че това е протоколът по света. Не, не е това протоколът по света! Всяка държава си има своя протокол. Американският протокол всъщност започва от деня, в който започват официалните срещи. Американският протокол всъщност започна на другия ден сутринта с церемонията на гробището „Арлингтън". Добре, питам ги тези „умни хора", защото те са и злонамерени на всичкото отгоре - правителствената делегация кацна във военно-въздушната база „Андрюс" на която кацат всички президенти, там няма „песни и танци на народите" и целувки уста в уста. На тази база каца и излита американският президент, така че не е селскостопанско летище!". Той добави, че тези злонамерени коментари се правят от желание да се омаловажи това посещение, което е постижение за българската външна политика.

   „Ето затова Ви казах, че трябва да Ви помоля да се върнете обратно, вашият Карлос Контрера също постави въпроса за медиите. В разлом сме от езика на омразата и Вие даже лично пострадахте от това, да Ви кажа моето лично мнение, Вие решихте да си свалите делово багажа и костюма, който носехте, а не да го оставите там и някой да го събира!", продължи водещата. Каракачанов отговори: „Аз нямам нито слуга, нито прислуга! И когато кацаш след 13 часа полет на едно летище всеки нормален гражданин, който е само с ръчен багаж, си го носи лично. Може би трябваше да взема за сметка на държавата носач на багажа ми, или ординарец, или някой шерп!". „Но Вас Ви нахейтиха, даже Ви сложиха и етикет, че е „Била"!", отбеляза водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори: „Слава Богу, можеха да сложат някоя марка от турски супермаркети, което щеше да е малко по-неприятно!".

   „Въпросът е друг - докога? Вие се борите за морала, циганизацията е част от морала?", попита водещата Илиана Беновска. Красимир Каракачанов отговори: „Знаете ли докога, докато българският народ разбере най-накрая след 30 години падение, докато не разбере най-накрая, че ние като народ няма как с простотията си и с омразата да спечелим нещо. Един народ, който се мрази помежду си, един народ, който няма обща кауза, няма как да спечели мача! И това го казвам не като политик, а като историк, България е печелила победи на бойното поле, на дипломатическата маса и в икономиката, когато нацията от пъдаря до царя и от царя до пъдаря е имала обща кауза! А каква е общата кауза сега, вижте форумите, обща кауза няма!".


Информационният център на НАТО, който ще бъде изграден във Варна.

   Красимир Каракачанов изтъкна и лъжата, която се разпространява след посещението на премиера Борисов и неговата правителствена делегация в САЩ, че американците са ни „натиснали" да вкараме ядрено оръжие в България през американски бази, че ще откриваме военноморска база на САЩ. „Обяснете точно и пунктуално какво ще откриваме във Варна, къде се намира румънският команден център, къде се намира лондонският команден център?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че категорично не става дума за военноморска база, а за информационен център на НАТО. Той обясни, че още от 2014 г. тази идея се развива. Различни структури на НАТО се дислоцират в различни държави-членки и се счита за престиж, ако такава структура бъде разположена на нейна територия. Става въпрос за структура, която е на НАТО, а не персонално на някоя държава-членка. Военният министър съобщи също така, че за домакин на този информационен център на НАТО са се борили и трите черноморски натовски държави - България, Турция и Румъния. Румъния през миналата година са ни подкрепили, защото ние сме ги подкрепили за щаба на международната бригада. Турция обаче смята, че този център й се полага, като най-силната черноморска държава от НАТО. За нас е било много важно да получим подкрепа от САЩ този център да бъде в България, защото това означава и средства, с които ние ще изградим един изключително модерен комуникационен център, което иначе не бихме могли да си позволим. Тази информация ще бъде ползвана и от редица граждански структури. Това е и въпрос на престиж. Няма да се изгражда нищо ново в пункта за базиране във Варна, където и сега е дислоциран нашият флот. „Казано на граждански език въпросът е следният - ставаме ли ние фронтмен срещу Русия?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й категорично заяви, че не ставаме. „Не, ставаме фронтмен срещу Русия, това не означава, че тук ще има допълнително кораби, или ще има допълнително самолети, или ще има допълнително подводници. Това е комуникационен, информационен център, нищо повече!", завърши Красимир Каракачанов разговора си с Илиана Беновска в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 1-ви декември 2019 година.

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

По време на Извънредното положение Беновска ще пита в неделя, 22 март 2020 г. от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?