Новини

Томислав Дончев: Сторете го, поканете на дебат Фандъкова и Паргов, щом Манолова отказва – това е служебна загуба


Томислав Дончев: Сторете го, поканете на дебат Фандъкова и Паргов, щом Манолова отказва – това е служебна загуба

06-10-2019 23:20


Интервю с вицепремиера Томислав Дончев, излъчено в седмичното обзорно политическо предаване „Беновска пита" по „Канал 3" и „Радио К2" на 6-ти октомври 2019 г.

 

 

Илиана Беновска: Г-н Дончев, Вие административно, от страна на изпълнителната власт, отговаряте за провеждането на местните избори.


Томислав Дончев: Подпомагам на „господаря на изборния процес" - ЦИК и другите изборни администрации, основно свързани с осигуряването на логистично съдействие от страна на всички структури, които са част от правителството. Това са преди всичко няколко министерства.


Илиана Беновска: Призовахте онзи ден, след заседание на Изпълнителната комисия, ако мога да се изразя така аз, „по-чистоплътно, по-съдържателно и по-в полза на хората провеждане на предизборната кампания". Чуха ли Ви?


Томислав Дончев: Ще си проличи съвсем скоро дали някой ме е чул. По-скоро съм песимист. Всички кампании през последните 10-11 години, откакто аз съм част от тях, протичат по един и същ начин, дали поради безидейност, дали поради невъзможност да се формулират някакви ясни и смислени цели - но в много от случаите те се превръщат в едно състезание по мятане на кал. Това не е хубаво. Освен, че е неприятно за самите кандидати, които участват в изборния процес, за техните семейства, това не позволява и на гражданите да направят рационален избор. А, всъщност, самата дума „избори" предполага да се избира - аз избирам този, на когото вярвам повече, този, чиято програма харесвам повече. Не бива да бъде кой е по-малко маскара. Това не е хубаво.


Илиана Беновска: Зададох Ви ребром въпроса на пресконференцията на ИБ дали кандидатите на ГЕРБ ще участват в дебати или ще правят индивидуални кампании? Вие, ми отговорихте, че „да" и аз, даже, помолих да Ви сигнализирам, ако някой от вашите кандидати отказва.


Томислав Дончев: Да, за мен дебатът е най-пряката форма, където един кандидат може да бъде сравнен с друг, още повече да се претегли кой има повече аргументи, ако щете кой има повече кураж. Разбира се, трябва да се води кампания и с други средства, най-вече пряк контакт с хората, за това винаги съм настоявал, но като технология  дебатът е нещо много важно. И аз се надявам това послание да е стигнало до всички.


Илиана Беновска: Аз, обаче, разбирам, че не е стигнало до вашите опоненти и ще Ви дам конкретен пример. Отправих публично и индивидуално покана към Йорданка Фандъкова и Мая Манолова, двете дами, които са атракцията на изборите в България. Г-жа Фандъкова се съгласи, но г-жа Манолова благоволи да ми откаже чрез своя пиар с един есемес.


Томислав Дончев: Какво предлагате да сторя? Аз не мога да я накарам да участва в дебат, това си е нейно решение. Мисля, че отказът от дебат е в някаква степен служебна загуба. Нека да си дадем сметка, че в България има много медии и някак си не знам дали е възможно един кандидат кмет да участва в 20 дебата и не знам дали от това има нужда. За мен е редно да се замислим, да речем както се случва в други страни, не би ли могло да се организира един централни дебати, които да бъдат заснети от всички медии. Това е тема, която самите медии, като регламент, трябва да поставят на следващите избори.


Илиана Беновска: Аз лично съм носител на тази идея!


Томислав Дончев: За мен това е една добра идея. Иначе се влиза в една серия от дебати, в което няма нищо лошо, но пак да повторя, няма как по време на кампанията да бъдат организирани 20 дебата.


Илиана Беновска: Ще продължим след малко темата за дебата Фандъкова-Манолова, но искам да довършим темата за, както аз го наричам „феномена Путин" - той сяда и отговаря на всички медии. Кога вас, българските политици, кога Вас, Томислав Дончев, премиерът Борисов бихме Ви видели в такъв формат?

 

Томислав Дончев: Този формат не е експериментиран в България. Наред с това няма никакъв проблем той да се случи.

 

Илиана Беновска: Кога?


Томислав Дончев: Надявам се не съм Ви създал някога впечатлението, че бягам от въпроси и не съм в състояние да предоставя отговори. Това не трябва да се случва само в телевизионно студио. На мен ми се случва на какви ли не места - на улицата, в магазина и къде ли не другаде.


Илиана Беновска: Точно това е, понеже, Вие сте пример за човек, който отговаря, премиерът Борисов също, някой от вас трябва да отпочне. След изборите, неслучайно Ви попитах дали Вие административно отговаряте за изборите, дали бихте се подложили на една такава пресконференция, всички медии да Ви питаме?

 

Томислав Дончев: Приемам предизвикателството, въпрос на организация. Няма въпрос, който да ме притеснява, свързан с това, което правя с колегите ми или със самия мен.

 

Илиана Беновска: Веднага към делата, аз Ви казах, че съм човек „на терен", така че кой да го организира, аз ли да се захвана, или някой от Вашия кабинет?


Томислав Дончев: Не очаквам да се уговорим в момента в ефир как точно да се случи, но както казвам приемам предизвикателството, въпрос на техническа организация е да се случи.


Илиана Беновска: Добре, догорихме се! В такъв случай да продължим с отказа на Мая Манолова да участва в дебат с Фандъкова. Може би това е отказ аз да съм водещият на този дебат - може би тя ще се съгласи да участва в друг, но Вие знаете, че ако някоя медия откаже на някой от кандидатите участие, нас ни грозят санкции, финансови санкции и то в размер на 5 цифрени суми.


Томислав Дончев: Не мога да коментирам решението на г-жа Манолова, това си е нейно решение, част от тактиката й за участие в тази кампания. Не е моя работа.


Илиана Беновска: Не Ви карам да коментирате точно отказа на Манолова, а това, че ако една медия откаже на кандидат, тогава ние сме глобени, а ако един кандидат откаже, той е отказал, защото просто така е решил. Регламент!


Томислав Дончев: След всичко, което се случи от началото на тези избори си мисля, че след тях е редно да има една професионална дискусия и след това да се променят отношенията между медии и кандидати, защото очевидно има дефекти. А пък и публичната следа, включително и медийната, е много различна. Това е само един от примерите. Има много други. За мен всички кандидати трябва да имат адекватен достъп до ефир, гражданите да имат шанс да гледат, да избират, но и медиите трябва да имат професионалния комфорт да отразяват, да защитават определени позиции. Редно е да има активен дебат, той няма как да се случи без участието на самите медии, не е редно политиците да решават за сметка на тях.


Илиана Беновска: И в тази посока още мъничко по тази тема. С моя екип, след като получихме отказа от Мая Манолова, стигнахме до следното предложение и аз Ви го съобщавам, защото Вие се съгласихте, да Ви съобщавам, ако някой откаже. Ако Мая Манолова откаже да се яви на дебат с г-жа Фандъкова, тогава да подходим по друга логика. Г-жа Фандъкова е водач на листата за общински съветници на ГЕРБ в София, водачът на листата на БСП, тогава, може ли, ако вие сте съгласни от страна на ГЕРБ да го поканим и да дадем пример, че г-жа Фандъкова не се страхува от това да се яви на дебат със своя опонент от втората политическа сила, БСП, като водачи на листи?


Томислав Дончев: Аз нямам впечатление г-жа Фандъкова да се притеснява да се яви на разговор или дебат с когото и да било. Такъв дебат е възможен, той е до известна степен неравноправен, защото редно би било кандидати за една и съща позиция да участват в дебати. По никакъв начин не мога да допусна, че тя има проблем да говори с първия, втория или третия, четвъртия или петия, от която и да било листа.


Илиана Беновска: Имах предвид точно това, понеже тя е в две качества - хем е кандидат за кмет, хем е водач на листата - да даде пример, че ГЕРБ, чрез нея да даде пример, че вие не бягате от дебат, за разлика от други.


Томислав Дончев: Никой от кандидатите ни не е обект на еднозначен инструктаж от ИК или от ръководството на партията какви телевизионни формати да приема. Насърчавам всички форми на дебат, за останалото трябва да се уговорите със щабовете на кандидатите.


Илиана Беновска: Да, не съм очаквала, аз просто интелектуално Ви питам политически, разсъждавайки.


Томислав Дончев: Разсъждавайки е редно опонентите, конкурентите за една и съща позиция да водят дебат. Естествено няма никакъв проблем този формат да бъде разширен, да разговаря и кандидат за кмет в качеството му на общински съветник като конкуренти в листата.


Илиана Беновска: Тоест, тогава аз ще разговарям с г-жа Фандъкова и мисля, че Калоян Паргов е водач на листата на БСП.

 

Томислав Дончев: Свободна сте да го направите.

 

Илиана Беновска: Добре, благодаря Ви за тази логистична подкрепа. И в тази посока: как ще развиете, аз Ви питах и на пресконференцията, освен теоретично и на терен след изборите, призива си за това, което казахте и в началото, за повече хигиена от страна на политиците към своите задължения, повече хигиена в отношенията политици-медии и медии-политици, защото това е нещо, за което говорим непрекъснато, но регламент, както казахме, и за отказите, и за глобите няма?


Томислав Дончев: Имаме принципен въпрос, няма да свеждаме разговора до ниво технология. Първо: сред самата политическа класа, този термин звучи доста съмнително, имаме честа употреба на неконвенционални техники за правене на политика, неполитически инструменти. Всички опити за лични атаки, омаскаряване на противника не би следвало да се толерира. Да, политикът е публична личност, той не може да очаква защита, не може да очаква разбиране за това, че се навлиза в личния му живот и се коментира персоната му, но нека не забравяме, че в много от случаите той има семейство, има близки, които страдат от подобни опити за набеждаване, омаскаряване и т.н. Това първо. Второ: сходни тенденции имаме и в медийната среда, щом подобни неща се публикуват някъде. Ами това не става без участието, съучастието на самите медии. И е много лесно да си прехвърляме отговорността кой е виновен - политикът или медията. Аз мисля, че не само демокрацията не печели от една политическа надпревара без ясни, политически, технически, експертни аргументи, а с емоционални призиви и омаскаряване. Лично аз смятам, че това отчуждава допълнително гражданите и от политиците, и от медиите, а това е сериозен проблем.


Илиана Беновска: Позволявате ли една бележка?


Томислав Дончев: Позволявам.


Илиана Беновска: В лично качество аз лично, като журналист никога не съм си позволявала да правя такива компромати! Медиите, които представлявам - „Радио К2" и в случая „Канал 3" чрез „Беновска пита" никога не сме си позволявали. Така че не го приемайте като подкрепа към медии, които създават негативен образ на политиците в личен план. Но, нека, да говорим и за отговорността на политиците към избирателите. Мая Манолова кого всъщност представлява? Тя забрани на БСП да говори публично, че я подкрепя, а същевременно вчера излезе, не знам дали обърнахте внимание, декларация на ДБГ, в която казват „Скрийте се от екрана БСП , защото пречите на Мая Манолова", цитирам неточно. На кого е кандидат-кмет Мая Манолова? Аз, ако съм избирател, как да разбера кой я подкрепя - БСП или не, ДБГ или не, прословутият Александър Томов или не, преобличащата се в „овча" или във „вълча" кожа Татяна Дончева или не? Как да гласувам за нея? За това искам да Ви питам - хигиената на политиците?


Томислав Дончев: Тези всичките въпроси трябва да ги зададете на г-жа Манолова, а не на мен. А, иначе, на тези избори имаме един безспорен феномен - огромен брой кандидати, които не са с ясно политическо определение от кого са издигнати, а са независими, подкрепени от ... Аз доколкото виждам голяма част от кандидатите на левицата са точно такива. Това не е забранено от закона, това е разрешено.


Илиана Беновска: Не говорим за норми, говорим за човешко, съдържателно, интелектуално отношение между избирателя и избирания.


Томислав Дончев: Хайде, преди това да говорим за политическите последици от един подобен модел. Той е много комфортен, ако спечелиш - веднага присвояваш победата и казваш - ето тук печели моят кандидат. Ако загубиш - казваш, че е загубил независим кандидат. Това не е най-големият проблем междувпрочем, най-големият проблем е политическата аморфност, в смисъл такъв, че кандидатът може да бъде представен за ляв, десен, партиите или движенията, които стоят зад тях, често имат взаимно изключващи се послания и аз мога да се асоциирам с това, което ми е изгодно в момента. Третият най-голям проблем е друг - аз знам, че българите не обичат партиите и партийна работа, политици, „партии" звучи леко скверно и ако трябва да бъдем честни, за това си има куп исторически причини. Партиите, дори, да са нещо лошо, това е институции, в които си има правила. Партията, освен всичко друго, е механизъм на един кандидат да му бъде търсена отговорност. Самите закони в България, след момента на избора, не предполагат много адекватни механизми на един избран да депутат, кмет или какъвто и да е друг да му бъде търсена отговорност, докато дойдат следващите избори. Тук влизат контролните механизми на ниво партия. Давам Ви пример. При нас, когато се е случвало да има укоримо, обществено неприемливо поведение на какъвто и да било наш член ...


Илиана Беновска: Включително и на Цветан Цветанов!


Томислав Дончев: ...представител в парламент, МС, местна власт - ние сме реагирали и сме вземали драстични мерки. Хора са се разделяли с позициите си много пъти, не се наемам да ги броя.


Илиана Беновска: Направихте ли се, че не чухте името, което произнесох?


Томислав Дончев: Не, чух Ви много добре!


Илиана Беновска: И?


Томислав Дончев: Това е един от примерите. Когато ...


Илиана Беновска: В момента този човек, извинявайте, че Ви прекъсвам, критикува предизборните действия на Бойко Борисов и предизборната кампания, плюс политически въпрос, че отношенията България-Македония-ЕС не трябва да се регулират по начин, който Борисов и Каракачанов поискаха да се изпълняват договореностите в договора.


Томислав Дончев: Нека да си довърша мисълта - когато един кандидат е независим, подкрепен от дълъг списък от организации и партии, той пред коя от тях носи точно отговорност? Ако има неприемливо поведение, кой да му подири сметка? Колкото до въпроса Ви, свързан с г-н Цветанов, той като член на партията естествено има изконното право, да не кажа и задължение да изразява позицията си. Още повече човек с такъв значителен политически опит има какво да каже. Лично аз бих предпочел да е в някакъв партиен формат, тези неща преди да ги чуем по телевизора, да има възможност да ги каже на нас.


Илиана Беновска: Е, той вече говори като институционалист  на НПО.


Томислав Дончев: Негово гражданско право. Всеки български гражданин има правото да членува в неправителствени организации.


Илиана Беновска: Г-н вицепремиер, ще бъдете ли смел като член на ИК сега да ми кажете къде ще спечелите? В София?

 

Томислав Дончев: В София да!

 

Илиана Беновска: От първи тур?


Томислав Дончев: Е, трудно ми е да се правя на врачка. Няма да крия, че битката в София е оспорвана и ние сме изправени пред много особен феномен. Изреждахте преди малко кандидат на дълъг списък с ляво-десни политически сили.


Илиана Беновска: Не се знае на кого.

 

Томислав Дончев: Тук малко се задейства феноменът „един срещу всички", този феномен в още по-голяма сила би се разразил, ако има втори тур. И това действително прави нещата трудни.

 

Илиана Беновска: Затова искам да поканя водачите на листите на ГЕРБ и БСП, за да се подчертае.


Томислав Дончев: Сторете го! Когато носиш отговорност за управлението в държавата или в един град, някой би казал, че си в по-комфортна позиция, защото си добре познат, можеш да се похвалиш с куп свършени неща. Но има и един недостатък - действащият кмет винаги е виновен - за разместената плочка, за дупката на всяка улица, за това, че някой е опръскан от автомобил, минал през локва и т.н. Но въпреки това мисля, че политическият разум ще надделее, защото тук, освен всичко друго, е леко бинарно - разум и емоции - и г-жа Фандъкова ще бъде победителят в тази надпревара!


Илиана Беновска: Без да влизаме в толкова детайли - Варна, Бургас, Пловдив?

 

Томислав Дончев: Да! Три пъти да!

 

Илиана Беновска: Велико Търново?

 

Томислав Дончев: Да!

 

Илиана Беновска: Габрово - Вашият град?

 

Томислав Дончев: Убеден съм!

 

Илиана Беновска: Кърджали?

 

Томислав Дончев: Трудно ми е да кажа.

 

Илиана Беновска: Видин?


Томислав Дончев: Не очаквайте от мен да правя прогноза град по град. Още повече изредихме част от най-големите градове. Ние се борим честно. Ние имаме кандидати, които са наши кандидати, в много от случаите те са само наши кандидати, не сме правили широки коалиции, да се опитаме да привлечем под знамената всякакви по-големи или по-малки политически формации. Използваме честни политически инструменти, кандидатите ни излизат с техните програми, тези, с лицата си и се опитват да убедят гражданите, че те са възможно най-добрият избор. Няма да хулим опонентите си, няма да ги маскарим, няма да ги калим. Ако гражданите преценят, че нашите кандидати са най-добрите, те ще станат кметове. Там, където не са успели да убедят, няма да станат и в това няма нищо фатално. Защото освен всичко друго, освен борбата да се спечели, това звучи малко като на олимпиада или някакво първенство, има и нещо друго. Ние трябва да пазим физиономията на партията на национално ниво. Голям компромис в дадено населено място, голям компромис може да доведе до добър изборен резултат. Само че този компромис впоследствие може да се окаже проблем. Ние не бива да допускаме победи, които карат хората да се съмняват в нас в национален план, ако ме разбирате за какво Ви говоря.


Илиана Беновска: Много добре Ви разбирам! Веднага скачам рязко на тема от административната Ви работа като вицепремиер. Вие наблюдавате икономиката. „Фолксваген"  , очевидно май, ще отиде в Турция, очевидно май, причините са и в ЕС, защото Европа, всъщност, допусна Турция до широкия си пазар, но всъщност не постави условия - всъщност Турция не се съобразява с неписаните условия за държавната помощ. Как ще се развива инвестиционният климат и индустриалните зони, Вие сте наблюдаващ и на Министерството на икономиката?


Томислав Дончев: Темата е много дълбока и се боя, че няколко часа разговор няма да ни бъдат достатъчни.


Илиана Беновска: Кажете го кратко.


Томислав Дончев: Ние не сме информирани за взето решение от „Фолксваген", но в същото време имаме информация, че вече има регистрирана компания в Турция, което означава, че решението по-скоро е взето. Тук има няколко подтеми. Първо, като държавен апарат, като министерства и агенции, които бяха мобилизирани при преговорите ние направихме най-доброто и го казвам без ...

 

Илиана Беновска: Което беше възможно!


Томислав Дончев: И го казвам без преувеличение. Ако играта в един момент, състезанието опре до мащаби, тоест, кой може да даде повече директна помощ на компанията, Турция и като население, и като икономика е 12 пъти по-голяма от нас. Ние в тази игра няма как да се състезаваме, защото разликата е в пъти. Но тук има и други неща и част от тях Вие ги маркирахте. България спазва и трябва да спазва европейското законодателство. В конкретния случай има две големи теми. Едното са ограниченията, свързани с държавните помощи. Тя, държавната помощ, в държавите членки е забранена, има някои изключения. И второто са изискванията на законодателството, свързани с обществените поръчки. Ние не можем да даваме милиарди на някой инвеститор, няма как да се случи това. Това го забранява европейското законодателство. И ние няма как да обещаем на някой инвеститор, че ще му изкупим част от продукцията, защото за да купим каквото и да било, дори един автомобил, той трябва да мине през процедура по обществени поръчки.

 

Илиана Беновска: Добре, но ние спазваме европейското законодателство, а някои други държави не!

 

Томислав Дончев: Тази тема не се появява за първи път. България, която е на външната граница на ЕС, неведнъж е била в подобна ситуация. И темата не е била само със съседна и приятелска Турция, темата е била например и със съседна Сърбия се е случвало това. Разбира се, като водим този разговор трябва да си дадем сметка, че огромна част от инвестициите, които съществуват и работят в България, са от държави-членки на ЕС. Ние се ползваме от членството си и получаваме предимства от него. Има случаи, където обаче се оказва, че поради действащото законодателство България се явява в по-неблагоприятна позиция от държави, които не са държави членки и това е тема за разговор на политическо ниво, говоря за разговор в Брюксел.

 

Илиана Беновска: Благодаря ви за това интервю!


Томислав Дончев: И аз Ви благодаря!

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?