Новини

Тома Биков и Спас Гърневски: Радев гузен-негонен да не бяга срещу вятъра за Решетников, ГЕРБ не купува избори


Тома Биков и Спас Гърневски: Радев гузен-негонен да не бяга срещу вятъра за Решетников, ГЕРБ не купува избори

10-09-2019 21:12


Тома Биков и Спас Гърневски отговарят на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция от 10-ти септември 2019 г.Илиана Беновска: Г-н Гърневски, да вземем повод от вашите думи за Корнелия Нинова и финансирането от Решетников, може би от Малофеев през Решетников и въпросът ми е и към г-н Биков, не е възможно с лека ръка, без да зададете и политическия въпрос и без да се постави пред следствието задача да се отмине въпросът дали Румен Радев в крайна сметка е не само бил финансиран, но е бил избран и като български президент от този кръг, който поне засега излиза по твърденията на заместник-главния прокурор Гешев, че всъщност е имал задача да преформатира геополитически България? И после още един въпрос, ако позвдолите!


Тома Биков: Аз съвсем кратко ще отговоря, ние призовахме да не се спекулира с конкретното разследване. Аз доколкото виждам нито г-жа Нинова е призовавана за свидетел, нито г-н Радев. Аз слушам какво говори прокуратурата и какво говорят службите в тази ситуация и смятам, че всички трябва да направим това, иначе ще изпаднем в ситуация да спекулираме по определени интересни теми със сигурност, но в момент, в който имаме една доста сериозна ситуация. И не бива да я усложняваме, нека да оставим разследващите да си свършат работата спокойно и наистина това, което г-н Гърневски каза - този случай да бъде разнищен и когато имаме повече информация да коментираме.


Илиана Беновска: Не си ли затваряте едното око с ръка?


Тома Биков: Не, не, същото се отнася и за г-жа Нинова, и за г-н Радев, който също е коментирал. Максимата „гузен-негонен бяга" не трябва да бъде валидна в тази ситуация, не трябва да бягат толкова пред вятъра, да съберат информация, да видим, защото ние също не сме толкова добре запознати. Понеже тези въпроси са наистина от обхвата на националната сигурност те не могат да бъдат разяснявани детайлно и то в момент, в който е арестуван човек още на същия ден или следващия. Нека да оставим службите да работят, сигурен съм, че въпросът е много голям.


Спас Гърневски: Въпросът, който зададохте, Вие винаги задавате „очи в очи" въпросите и трябва да Ви се отговаря „очи в очи". Представяте си в момента, ако ние като политици от ГЕРБ насочим вниманието в тази посока, в която Вие попитахте, че ще изглеждаме като хора, които преди да има резултати, се опитваме да предопределим някакви събития. Но нали не се съмнявате, че ако това разследване докаже, че има такава връзка, ние няма да бъдем безкомпромисни, в това Ви уверявам!


Илиана Беновска: И втори въпрос, ако позволите, той е малко вътрешнополитически, Валери Симеонов заяви днес на два пъти, че ГЕРБ сте манипулирали изборите за местна власт през 2015 г. в Пловдив и за президент отново в Пловдив и втори път няма да позволят това да се случи, НФСБ, как ще коментирате?

 

Медия: И че ако това се случи и тази година, ще се разпадне коалицията?


Илиана Беновска: Не, не е казвал такова нещо!


Тома Биков: Няма значение, аз мисля, че НФСБ и ОП като парламентарно представена политическа сила имат застъпници във всички СИК-ове, нещо повече, там имат застъпници всички политически сили.


Илиана Беновска: Това са само НФСБ.


Тома Биков: Но в тези комисии има и опозицията застъпници. Ако той има данни за фалшификации, трябва да ги предостави на съда.


Илиана Беновска: Конкретно беше, че заради фалшификации Славчо Атанасов не е избран, той е предоставил данни на прокуратурата и съда, но нищо не се е случило.


Тома Биков: Ами то трябва да има и доказателства, но г-н Атанасов през 2015 пък и през 2011 загуби с много малка разлика от Иван Тотев, в такива ситуации загубилият обикновено казва, че определени гласове са му липсвали. Не мисля обаче, че подобни послания ще помогнат на предизборната кампания.


Илиана Беновска: Нека отговорим и на колежката, това ще разпадне ли коалицията?


Тома Биков: Не, не мисля, че ще я разпадне. Коалицията беше сключена преди 2 години за 4 годишен период от време с пълното съзнание, че през този 4 годишен период ще минем през избори, европейски, местни. Смятам, че г-н Симеонов е отговорен човек и това няма да се случи, но за изборите нека да предложим на хората добри идеи и те ще изберат. Това ще бъдат по-силни послания, отколкото ако се казва, че са фалшифицирани, че ще бъдат, има и други партии, които го твърдят всеки път и нямат позитив.


Спас Гърневски: Г-жо Беновска, не мога да не се включа към отговора на този въпрос, защото съм от Пловдив и ще Ви кажа, че в условията на демокрация в Пловдив от 90 години насам от Освобождението, изключвам периода на окупацията и на комунистическия режим, от Освобождението до 9-ти септември леви сили в Пловдив печелят избори един единствен път в далечната 1919 г. на 30-ти декември, така наречцената „Пловдивска комуна" с Никола Гълъбов. Така са управлявали, че след 45 дни народът ги свалят и до 9-ти септември не са дошли на власт в Пловдив. След промените от 1989 г. до ден днешен в Пловдив винаги са печелили десните сили, Пловдив е град на 80 века, той има друга история, друго развитие и неслучайно днес е най-развитият град в България и в топ 6 на градовете от Източна Европа, които се присъединиха към Запада.


Илиана Беновска: Това с купуване на гласове ли става?


Спас Гърневски: Не, става с убеждение на пловдивчани кои могат да управляват Пловдив. Славчо Атанасов беше избран с подкрепата на ГЕРБ през 2007 г. като кандидат за кмет на ГЕРБ и ВМРО и със своя листа вкара и доста съветници. И само след една година през 2008 г. направи преврат в общинския съвет, свалиха председателя на ГЕРБ като председател на общинския съвет, г-н Кюмюрджиев и докара левите през задния вхов в стар Пловид. Една година лявата ръка не знаеше какво прави по-лявата. Оттам нататък повече ляв избор в Пловдив не може да има, независимо кой е канидатът. На г-н Симеонов бих му разказал тези неща и той ще се убеди и на самите избори.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска: Г-н Борисов, като „бомба със закъснител“ заложена ви от Радев ли цъкат „часовниците“ на Цветанов?

Беновска ще пита в неделя, 27 септеври 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?