Новини

Теменужка Петкова: Българска комисия ще селектира за АЕЦ „Белене“


Теменужка Петкова: Българска комисия ще селектира за АЕЦ „Белене“

20-08-2019 20:24


Министърът на енергетиката Теменужка Петкова отговаря на въпроси на Илиана Беновска на пресконференция за представяне на заявленията за участие в реализацията на проекта АЕЦ „Белене" от 20 август 2019 г.Илиана Беновска: Любопитни факти, кои са българските участници в конкурса за организацията на проекта АЕЦ „Белене"? Не ми казвайте, че не сте погледнали кой стои зад тези фирми, сигурно имате справка? Вторият ми въпрос е кога ще обявите критериите и експертния състав, който ще извърши по-нататъшното селектиране, защото се прокрадва съмнението, то не е неестествено, че политиката ще бъде дотолкова решаваща, колкото и икономическия ефект от наличието на АЕЦ „Белене"?


Теменужка Петкова: Първо по отношение на процедурата, в нея много ясно е разписана цялата последователност по отношение на действията, които предстоят оттук нататък. Така, както предвижда процедурата има създадена комисия, която ще разгледа всички подадени и постъпили заявления за участие в процедурата за реализация на проекта АЕЦ „Белене", като тази комисия ще направи и кратката листа по отношение на компаниите, които са заявили желание за участие като стратегически инвеститори в този проект.


Илиана Беновска: Само българска ли е експертизата в тази комисия?


Теменужка Петкова: Само българска, комисията се състои от представители на Министерството на енергетиката, на БЕХ и на НЕК. Това са експертите, които ще направят анализ и ще предложат кратка листа по отношение на компаниите, които са подали заявление за стратегически инвеститор.


Илиана Беновска: Кой е преценил нивото на тяхната експертиза, това е една страшно сложна политически и икономически инвестиция?


Теменужка Петкова: В процедурата има ясно разписани условия и изисквания, които са поставени. Това, което ще направи комисията, е да провери дали това, което е ...


Илиана Беновска: Не, питам за експертизата на членовете на тази комисия, кой е преценил, че те са годни да извършат тази много знакова сделка?


Теменужка Петкова: Това казвам, че в процедурата много ясно е разписано какво трябва да съдържа всяко едно предложение за стратегически инвеститор. Тоест тази комисия трябва да направи съпоставка между това, което е разписано като изисквания в процедурата и това, което е представено от съответните потенциални кандидати. Ще изготви такава кратка листа, ще направи предложения по отношение на компаниите, които да влязат в кратката листа. Разбира се както знаете има решение на българския парламент по отношение на всички действия, свързани с възобновяването на възможностите за реализация на проекта АЕЦ „Белене", ние разбира се ще докладваме и на МС, и на българския парламент по отношение на работата на тази комисия и на нашето предложение в тази посока. Така че няма да бъде предприето нито едно действие без то да бъде обсъдено в максимално широк кръг. Разбира се вие също ще бъдете информирани периодично за работата на комисията.


Илиана Беновска: Чуждестранни консултанти няма да има?


Теменужка Петкова: Чуждестранни консултанти на този етап не предвиждаме. Смятам, че и БЕХ, и НЕК, и МЕ разполагат с експерти с необходимия капацитет, които да направят съпоставка на това, което се изисква в процедурата и това, което са представили кандидатите.


Медия: А кой е председател на комисията?


Теменужка Петкова: Председател на комисията е г-н Жаклен Коен, изпълнителен директор на БЕХ, членове на комисията са и г-н Иван Йончев, изпълнителен директор на НЕК, финансовият директор на НЕК, юристи, икономисти от МЕ. Експертизата е съвсем адекватна и ще си свършим работата така, както е предвидено в процедурата


Илиана Беновска: А кои са българските участници?


Теменужка Петкова: За всички ще ви кажа, за да няма някакви притеснения. По отношение на комисията това, което е важно да знаете, че тя още в рамките на днешния ден ще започне работа по предоставените заявления за участие в процедурата, ще ги разпредели така, както е разписано в процедурата, два списъка по отношение на тези, които са заявили желание да изкупуват енергия и тези, които искат да придобият миноритарен дял и една кратка листа или анализ, който ще се направи на всички заявления за участие като стратегически инвеститор в тази процедура.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

По време на Извънредното положение Беновска ще пита в неделя, 22 март 2020 г. от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?