Новини

Петя Аврамова и Емил Караниколов: „Строителна механизация“ е иновативна с безизкопната технология за тръби


Петя Аврамова и Емил Караниколов: „Строителна механизация“ е иновативна с безизкопната технология за тръби

12-08-2019 09:59


Министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова и министърът на енергетиката Емил Караниколов отговарят на въпроси на Илиана Беновска на 12 август 2019 г. след завръщането си от Туркменистан, където участваха в Първия каспийски икономически форум.
Илиана Беновска: Г-жо Аврамова, премиерът Борисов се връща от Каспийския форум с една новина, че е възможно българска фирма да осъществява проекти за безизкопно поставяне, смяна и поддръжка на тръби. Въпросът ми се отнася за България, тази фирма ангажирана ли е в България, ние използваме ли нашия капацитет? Вие имате ли намерение да работите и в България с нея, има ли подготовка и как?


Петя Аврамова: В рамките на междуправителствената комисия, знаете, че беше проведена и кръгла маса между представители на бизнеса, всъщност основната работа на тази междуправителствена комисия за икономическо сътрудничество е подпомагане от двете правителства на взаимоотношенията и договорните отношения между самите представители на бизнеса. Това, което съобщи премиерът Борисов, това е българска фирма, която се занимава с една иновативна технология, произвежда дори оборудване ...


Илиана Беновска: Как се казва?


Петя Аврамова: Самата фирма ли? Фирмата е „Строителна механизация". Фирмата произвежда и оборудване за тази иновативна технология, това е ремонт на водопроводни тръби безизкопно чрез полагане по няколко начина на различни видове смеси и полимери, които в зависимост от обследването на самата тръба и от това в какво състояние е тя се избира самия метод за нейното ремонтиране. Технологията дава възможност за много по-бързо ремонтиране на ВиК системите без да има изкопни дейности и в същото време без да се правят проекти и да се губи време по процедурите за издаване на разрешения за строеж и всички останали документи, които съпътстват едно строителство. Всъщност това е ремонтът.


Илиана Беновска: МРРБ работите ли с тях?


Петя Аврамова: МРРБ всъщност е принципал на всички ВиК дружества, но ВиК дружествата са самостоятелни юридически лица, в същото време те харчат обществени средства и затова всички процедури, които те провеждат, са по ЗОП. Така че интересна е технологията, това, което ние се ангажирахме и което и премиерът Борисов при срещата с президента на Туркменистан спомена за тази фирма, която от години се опитва, вече е имала преговори доста време и се опитва да влезе както с технологията, така и с продажба на оборудване, така и с изпълнение на конкретни проекти, така че ние като правителство и премиерът Борисов ще съдействаме на всяка една българска фирма, както и колегите от другите ресорни министерства, така че да могат да стъпят и на този пазар и да реализират своята продукция.


Емил Караниколов: Само да допълня и г-жа Беновска, фирмата е изпълнявала проекти и в България, в индустриалните зони. Уверявам Ви, че тя е изключително интересна и в чужбина, има няколко напреднали проекти и в чужбина, аз съм сигурен, че ще работят и в България, защото наистина предлагат нещо изключително иновативно, което се оценява не само тук, но и в чужбина.


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

Беновска: Г-н Радев, а ако Гешев Ви накаже ,че разпространявате фалшива новина за „смъртта“ на свободното слово?

По време на Извънредното положение Беновска ще пита в неделя, 22 март 2020 г. от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?