Новини

Беновска пита Ананиев: Колко дълбок е “гробът” на следболничната помощ и докога частните ще “паразитират” в държавните болници?


Беновска пита Ананиев: Колко дълбок е “гробът” на следболничната помощ и докога частните ще “паразитират” в държавните болници?

08-02-2019 19:51


Здравният министър Кирил Ананиев и д-р Манолова от Сдружението на общинските болници отговарят на въпроси на Илиана Беновска на брифинг в Министерски съвет от 8-ми февруари 2019 г.

 

 

 

Илиана Беновска: Може ли още един въпос след това изказване, да, и към двамата? Какво предвиждате за един много сложен проблем - следболничната помощ? Вие като лекари много добре знаете, че това е една, кака да кажа, дупка, която се превръща в гроб за много от тези хора! Второто, което искам да попитам и Вас министър Ананиев лично, а и лекарите, как ще се справите с оазисите от забогатяване от, как да кажа, от впиването в държавни и общински болници на частни образувания, които притежават скъпа апаратура, аптеки и така нататък или се настаняват и практически печелят за сметка на държавните болници? Това е много важен въпрос и вие го третирахте!


Д-р Манолова: Благодаря Ви за въпроса, мисля, че не е много от моите компетенции, доколкото мога ще се опитам да Ви отговоря. Действително в цялата страна има огромен недостиг на легла за долекуване, за продължително лечение или за хосписи. Освен това в България няма развити практики за грижи за пациенти, които се предоставят само от акушерка или само от медицинска сестра. Това ще бъде засегнато в дебатите и ние ще предложим решения, които разбира се никак не са лесни, но те са решения, които са свързани с промяна в законодателството, и в Закона за лечебните заведения, и в Наредба 49. Действително много от общините работят и изграждат хосписи. Може би финансовата издръжка на хората, ползвателите на тези хосписи са непосилни за голяма част от пациентите, но се надяваме общините и чрез Социалното министерство да имат възможност занапред да изграждат такива хосписи. Те не могат да задоволят всичките потребности.


Илиана Беновска: Пак ще питам за срокове и качество, за методика, за пътеки, много добре знаете, че за следболничната помощ трябва да има пътеки?


Д-р Манолова: Аз не мога да се ангажирам със срокове. Сроковете касаят законодателни промени. Аз мисля, че ясно изразих няколко пункта, които трябва да бъдат решени чрез промяна в законодателството и чрез установяването на такива възможности за създаване на такива практики, и акушерски, и на медицински сестри, и на болници за долекуване.


Кирил Ананиев: По този въпрос само ще допълня, че ако погледнете бюджета на НЗОК за 2019 г. Вие ще видите, че един от приоритетите е увеличаване на разходите в извънболничната помощ, особено в някои специализирани програми, свързани с детското и майчино здравеопазване, профилактиката, така че от финансова гледна точка са заложени редица мерки, които да разширят и да подобрят резултатите от извънболничната помощ и оттам да намалее притока на хора към болничната помощ. Що се отнася до наличието на частни болници на територията на държавни болници, това действие може да бъде и законно, може да бъде и в противоречие на закона. Тогава, когато частната болница на територията на държавната болница не засяга, не конкурира, не повтаря дейността на държавната болница, тогава не би трябвало да има проблем и обикновено тогава има договори за съвместна дейност, договори за отдаване под наем и някакъв друг договор между двете болници. Тогава обаче, когато частната болница дублира дейността на държавната болница, конкурира я и по този начин не дава възможност на държавната болница да разгърне целия си капацитет, това вече е нарушение и всички тези случаи ние ги даваме на прокуратурата.


Илиана Беновска: Не е ли такъв случая с „Пирогов", там има ядрено-магнитен резонанс, който дублира наличния в „Пирогов", има и частен такъв?


Кирил Ананиев: Много скоро време в „Пирогов" ще има собствен резонанс и ще се освободи от присъствието на този частен резонанс, който в момента е необходим, за да може да затвори кръга на лечението.


Илиана Беновска: Да, но когато ти се нуждаеш от такъв, аз имах скоро случай трябва да си заплатиш, защото нямаш направление, не си изчакал и така нататък, знаете ли колко е цената? А „Пирогов" е „Светая светих" на спешната помощ!


Кирил Ананиев: Казах Ви как принципно искаме да решим въпросите, навсякъде има изключения, нарушения, ако има нарушения, ние ги даваме на прокуратурата!


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска ще пита в неделя, 24 май 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?