Новини

Христо Гаджев: БСП внасят вот на недоверие за нещо, което все още не са видели


Христо Гаджев: БСП внасят вот на недоверие за нещо, което все още не са видели

11-10-2018 21:43


Христо Гаджев, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приетите на първо четене промени Закона за вероизповеданията.

    Христо Гаджев обясни, че този закон е продиктуван и от взетите решения на един КСНС, където се е постигнал консенсус в посока приемане на мерки за спиране на възможността за радикални проповеди на територията на България. Той подчерта, че целта е да се регулират по-добре отношенията между различните вероизповедания и държавата, като в същото време не се засягат религиозните практики и вярата на хората.

   „Защо беше необходима тази среща през миналата седмица между премиера и Светия Синод?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й обясни, че целта е била да се постигне консенсус и да се успокоят притесненията на БПЦ. Тези притеснения са били по отношение на възможността за намеса на държавата в църковните дела и разходването на средствата. Било е гарантирано, че това няма да се случи. Народният представител обясни, че между първо и второ четене ще се потърси правилния вариант на лицензионен или на разрешителен режим на финансиране от външни източници, тъй като възниква проблемът с католическата и евангелистките църкви, които се финансират основно отвън. Освен това Ватикана е със статут на държава, а папата е и държавен глава. Трябва да се постигне и синхронизация в легализирането на дипломите от различни висши религиозни училища, така че да бъдат признавани в България. Сформирана е работна група, в която участват и представители на религиозните деноминации, която да прецизира всички тези въпроси преди второ четене и се очаква окончателните промени да бъдат приети преди нова година.


Нагласите на българите според последните социологически проучвания.

    „Поредно социологическо проучване на „Алфа рисърч" сочи спад на доверието в управляващите и в основните институции, но ГЕРБ все още държи преднина пред БСП с около 2-3%. Обаче тенденциите са ясни. А Вашият коментар?", попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че това е интересна тенденция, защото опозицията води изключително агресивна негативна кампания за подриване на доверието в институциите и властта, но това очевидно не води до покачване на подкрепата за тях. От друга страна е обичайно партиите във властта да губят подкрепа, но по отношение на ГЕРБ това не се случва. Това показва, че хората оценяват добрите стъпки, които се правят.

    „Какво би помогнало да си изкарате четири годишния мандат и да не се отива на предсрочни избори?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в момента няма предпоставки за предсрочни избори. А предстоящите евроизбори са наистина важни, защото следващият ЕП ще трябва да се бори с нарастващия евроскептицизъм и популизъм. Затова трябва да проведем сериозен дебат и българските представители в ЕП първо да защитават позицията на България и да са убедени европейци, за да може да помогнем за запазването на ЕС и бъдещата му интеграция, което е в полза на България.


Геополитическите промени и мястото на България.

   Христо Гаджев заяви, че няма как да не се съобразим с всички тези промени. Най-малкото средата за сигурност е много по-голяма. Има въоръжени конфликти на по-малко от 1000 километра от границата ни. Бежанската вълна е променила много настроенията вътре в Европа. Затова трябва да докажем, че Европа е сигурна, дава развитие на своите граждани и има свобода.

   „Но има нова разделителна линия, това е най-общо взето промяната на световния модел- неолиберализмът и мултикултурализмът сякаш започват да отстъпват на една нова световна тенденция на налагане на националните интереси. Това какво означава за света, а и за България в частност?", попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев обясни, че по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН е проличала ясно линията на по-голям изолационизъм, провеждана от администрацията на Доналд Тръмп и поставяне на фокуса вътре в самата Америка. Що се отнася до ЕС, ясно е, че нито една държава поотделно не може да бъде световен лидер и можем да се справим само заедно. Затова в речите на европейските лидери доминира желанието за запазването на единството и мултилатерализма в Европа.


Острата позиция на Бойко Борисов спрямо първоначалните реакции след убийството на Виктория Маринова.

    „На брифинга, свързан с изнасяне на факти за убийството на Виктория Маринова, българският премиер като че ли за пръв път демонстрира една независима политика спрямо европейските ни партньори, спрямо ЕП и неговия председател, спрямо ЕК, в това число и собствена политика независима спрямо ООН. Всичко това във връзка с тяхната реакция по повод убийството на българската журналистка. От какво беше продиктувана тази позиция на българския премиер?", попита водещата Клара Маринова. Христо Гаджев отговори, че напоследък, особено в последния мандат на ГЕРБ, все повече се чува и българският глас. И в рамките на председателството, и преди това България се е научила да поставя своите теми. Колкото до самите реакции, народният представител заяви, че е нормално да се изчака малко повече информация преди да се излезе с позиция, затова и много международни институции са били подведени. „Тъжно е когато едни хора „клепат" собствената си държава навън, но това очевидно е дългогодишна българска традиция!", категоричен бе народният представител.


Предстоящият вот на недоверие.

    Христо Гаджев заяви, че вотът на БСП реално е върху новата политика, която все още се обсъжда и само е била анонсирана от министър Ананиев. Според него не е разумно да се иска вот на недоверие спрямо нещо, което още дори не си видял. Да не говорим, че във „Визия за България" лекарските организации изобщо нямат думата.

   „Почти всички съсловни организации определиха двете реформи, предложени от министър Ананиев, като написани от типичен бюджетар. На тези аргументи какво отговаряте вие?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че първо трябва да изчакаме да свършат дебатите по двата предложени варианта и какви ще бъдат предложенията на съсловните организации. „Министърът е поставил срокове до края на годината да има наистина ясна концепция, съгласувана с всички съсловия и заинтересовани страни. Докато няма краен продукт не е логично да се коментира. А колкото до това дали министърът гледа като бюджетар или като лекар, основното нещо е да видим дали парите, които всички ние плащаме, отиват наистина за добри услуги!", завърши Христо Гаджев разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 11 октомври 2018 година.  


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска пита в неделя, 16 юни 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Нинова и Радев, а сега накъде?

Беновска: Нинова и Радев, а сега накъде?