Новини

Валентина Найденова: С вота на недоверие БСП алармира гражданите за негативните последствия от предлаганата от министър Ананиев реформа


Валентина Найденова: С вота на недоверие БСП алармира гражданите за негативните последствия от предлаганата от министър Ананиев реформа

11-10-2018 21:05


Валентина Найденова, народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приетите на първо четене промени Закона за вероизповеданията.

   Валентина Найденова обясни, че напоследък темата за радикалния ислямизъм много е нашумяла, макар че никой досега не е дал точно определение какво точно означава това. Тя продължи, че освен това е било необходимо парите, които влизат в България под една или друга форма за финансиране на различни вероизповедания, да бъдат осветлени. Народният представител също така изрази мнение, че би трябвало духовните лица да получават подобаващо възнаграждение, така както е в съседни държави, като например Гърция. Тя също така подчерта, че държавата няма да се меси във вътрешните работи на отделните вероизповедания.

   „Защо беше необходимо премиерът по спешност да посети Светия Синод, къде са различията?", попита водещата Клара Маринова. Валентина Найденова отговори, че от Светия Синод са припомнили, че имат свои вътрешни правила и законът им дава една автономия, която не бива да се прекрачва. Според нея няма нищо чудно в тази среща, още повече, че са известни добрите отношения между премиера и Светия Синод. Освен това патриах Неохит е мъдър и разумен човек и очаквано нещата са се получили.


Вотът на недоверие и реформите в здравеопазването.

   „Докъде стигнахте с писането на мотивите и защо недоверие по здравеопазването?", попита водещата Клара Маринова. Валентина Найденова отговори, че вотът ще бъде внесен през следващата седмица, като в понеделник ще се състои последна среща с представители на БЛС. Тя беше категорична, че здравеопазването е много важна тема и повече не може да се мълчи, нито да се продължава по този начин. В последните 30 години има много лошо управление на здравната система и това се дължи на неолибералния модел и отстъпването на държавата от отговорността за здравето на хората. Няма никакви регулации и всички просто са оставени сами на един свръхпазар. „А здравето не е пазар, здравето е ценност!", категорична беше Найденова.

   Народният представител обясни, че във „Визия за България" от БСП се опитват да обяснят как би трябвало да изглежда здравеопазването. В същото време от ГЕРБ нямат никаква визия, а предложените от министър Кирил Ананиев два модела са предизвикали пълно разочарование. Първият вариант предлага пълна демонополизация на НЗОК, а БСП е категорично против това. Няма и никакви мерки за подобряване на контрола в самата НЗОК. Моделът на Кирил Ананиев предлага реформи само в приходната част, а без да си направил разчети за разходната това няма как да стане. БСП е против също така приходи от здравноосигурени да отиват в частни ръце. Според народния представител това е един жесток пазар, в който могат да се намесят и чужди застрахователи. Тя призова също така гражданите да бъдат по-активни, да са информирани, че се готви смяна на модела и ясно да заявят позиция дали са съгласни с тази смяна. Референдум по темата също е възможен вариант.

   „Един конкретен въпрос, понеже много се говори за това колко е вредно болниците да бъдат търговски дружества - възможно ли е връщане назад?", попита водещата Клара Маринова. Гостът й отговори, че е възможно, а БСП е за премахването на статута на болничните заведения като търговски дружества и регистрирането им по закона за лечебните заведения. Тук обаче се иска много силна политическа воля. „Ние като лекари и пациентите сме наплашени само като чуем „търговско дружество", изпитвайки на гърба си през всичките тези години последствията. Мисля, че може да се доомеси питката в тази посока, но ние предлагаме засега нашето решение да отпаднат като търговски дружества!", категорична бе Валентина Найденова.

    „Чисто аритметически вотът няма да мине, на какво разчитате в този вот и каква е крайната ви цел?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че една опозиция винаги трябва да се готви за вот на недоверие, точно затова е и опозиция. Тя цитира обвиненията на управляващите, че социалистите внасят вот на недоверие за неща, които тепърва ще се дебатират. Според нея обаче не трябва да чакаме каруцата да се обърне, а още отсега да алармираме до какви негативни последствия биха довели предложенията на екипа на министър Ананиев. БСП иска също така да алармира и българските граждани, за да може всеки да си носи отговорност и после да не се оправдава, че не е знаел какво се готви.


Проблемите около вестник „Дума".

   „Има подписка, с която висши представители на БСП искат на специално заседание на НС да се разгледат проблемите на вестник „Дума" и подмяната на един временно изпълняващ длъжността с друг временно изпълняващ длъжността. Въобще пише се, че се задава голям скандал в БСП, какво се крие зад тези заглавия?", попита водещата Клара Маринова. Валентина Найденова отговори, че не разполага с много информация. Тя изрази мнение, че наистина може скандалът да ескалира, но БСП е много стара партия и има потенциал да се справи с това. „"Дума" за нас е нещо много голямо и един скандал, голям или малък, няма да прерасне в буря, убедена съм в това. Ще се вземе най-правилното решение. Ние не крием различните мнения, за разлика от мнозина други, не се притесняваме от това какво и как ще се отнесат някои от управляващите към нас. Но мисля, че в крайна сметка, че „Дума" ще има този редактор, който заслужава като вестник „Дума" и ние като партия. Така че смятам, че ще се справим с този проблем!", завърши Валентина Найденова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 11 октомври 2018 година.  


Можете да чуете цялото интервю ТУК

Беновска пита в неделя, 16 юни 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?

Беновска: Нинова и Радев, а сега накъде?

Беновска: Нинова и Радев, а сега накъде?