Новини

Кристина Сидорова: Управляващите използваха срещата от формата 16+1 по-скоро за пиар, отколкото за реално договаряне


Кристина Сидорова: Управляващите използваха срещата от формата 16+1 по-скоро за пиар, отколкото за реално договаряне

12-07-2018 22:09


Кристина Сидорова, народен представител от ПГ на „БСП за България", в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Решението на БСП да даде в КС увеличението на таксите в административното правораздаване.

    Кристина Сидорова заяви, че с промените драстично ще увеличават таксите, които трябва да плащаме, за да се обжалват актове на администрацията. „Какви са техните аргументи, защо толкова много увеличават таксите?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че в момента много често се жали, за да се забави процеса по влизане в сила на даден акт. Това се прави целенасочено. Вносителите смятат, че при увеличение на таксите ще има обжалвания само от заинтересовани страни. Според БСП обаче това ограничава правото на хората да обжалват актове, с които не са съгласни.


Споровете около увеличението на акцизите за бездимните цигари.

   Кристина Сидорова заяви, че БСП има принципна позиция, че не подкрепя това увеличение. Според нея не може в средата на бюджетната година да се правят промени в бюджета. Още повече, че се нарушава и Закона за публичните финанси. „Управляващите постоянно се хвалят, че има увеличение на приходите, а изведнъж се оказва, че са стигнали до 15-те милиона от бездимните цигари, които се знае, че са и по-здравословни!", категоричен бе народният представител. Според нея има усещане за лобизъм от страна на управляващите.


Кандидатурата на България за влизане в еврозоната.

   „Днес е срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, на която се очаква да бъдат обсъдени детайлите по кандидатурата на България за валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Срещата е решаваща дали София ще получи конкретен политически ангажимент от страните в еврозоната и ЕЦБ да влезе в чакалнята в момента, в който Франкфурт е готов с предварителните проверки за Механизма за тясно сътрудничество. Защо България трябва да влиза в еврозоната или не трябва да влиза?", попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че позицията на БСП е, че България трябва да влезе в еврозоната, но когато покрие съответните критерии. Този процес в никакъв случай не трябва да се отразява негативно на българските граждани. „Трябва да направим реформите преди това и да влезем в еврозоната тогава, когато сме готови!", категорична бе Сидорова.


Срещата на върха на НАТО в Брюксел.

    „Основното притеснение по повод предстоящия дипломатически форум е свързано в крайно негативното отношение на американския президент Доналд Тръмп към алианса. Той поиска 4% увеличение на вноските на страните членки, след като в Уелс всички се договориха за 2% увеличение. в състояние ли е България да се включи, след като ние още не сме достигнали 2%? Какво е мястото на България в НАТО и как ще го защитаваме?", попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова заяви, че България има място в НАТО, но 4% за отбрана и превъоръжаване е изключително много. Тя обясни, че Тръмп грубо казано е заявил в Брюксел на европейските лидери - „аз ви пазя, а вие не давате пари". Според нея е крайно време Европа да се опълчи на това поведение.


Резултатите от форума 16+1 и посещението на китайския премиер.

   „Странно противоречиви и диаметрално противоположни оценки за перспективите пред отношенията на нашата страна с Китай. Посещението на китайска делегация на високо равнище у нас, както и впечатляващият форум 16+1 дадоха известни надежди за развитие на отношенията между Пекин и София, както и с останалите държави от Източна Европа. Каква е реалността и истината за обещаваните китайски инвестиции у нас и в Източна Европа?", попита водещата Клара Маринова. Кристина Сидорова отговори, че тук е много важно да разберем каква е позицията на управляващите - дали Китай е заплаха или стратегически инвестиционен партньор, защото от ГЕРБ сме чули и двете послания. Ако второто е вярно, тогава трябва да разберем какви точно инфраструктурни проекти могат да се изпълняват - дали става дума за заем, или за голяма и сериозна инвестиция. „Моето лично мнение е, че използваха тази среща по-скоро за пиар, отколкото за реално договаряне!", заяви Сидорова.


Концесията на летище „София".

    Кристина Сидорова заяви, че позицията на БСП е категорична - обекти от такова значение за националната сигурност не трябва да бъдат концесионирани. Тя изрази мнение, че държавата може да бъде добър собственик и да се развие и трети терминал с държавна инвестиция. „Но гласуването в транспортна комисия показа, че вие губите това гласуване, какво ще предприемете след това?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че ще продължат с всички способи на парламентаризма да отстояват своята позиция.


Състоянието на БСП.

    Кристина Сидорова заяви, че БСП е жив организъм и това, че има вътрешна опозиция, не е нещо ново или страшно. Тя изрази своята убеденост, че тези разногласия ще бъдат изчистени на националните форуми на партията, а не през медиите. Що се отнася до напускането на ЗС „Александър Стамболийски", народният представител обясни, че БСП няма как да допусне в своята коалиция политически субекти, които търсят сближаване с ГЕРБ. Тя изрази мнение, че достойното поведение на Спас Панчев би било да напусне не само коалицията, но и парламента.

   „Но ЗС „Александър Стамболийски" е символен партньор, не избързахте ли с изключването на Спас Панчев от вашата ПГ, защото този символ сега го изпускате?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че БСП си има принципна позиция, а на последните местни избори сме видели, че с бюлетината на ЗС „Александър Стамболийски" са избрани кандидати, които са подкрепени дори и от дясното и са се противопоставяли на кандидати на БСП. „Това е една нечиста игра и затова още когато беше подписано коалиционното споразумение за „БСП за България", тогава една от клаузите беше коалицията да участва в този си формат и на местни избори. Защото много пъти хора, които не са припознати от БСП, отиват и се регистрират с пълномощното на ЗС „Александър Стамболийски" например. Това е нечестна игра. Нека отношенията бъдат честни, принципни и когато има договор, нека той да се спазва. От тази гледна точка ЗС „Александър Стамболийски" наруши коалиционното споразумение, а не БСП!", завърши Кристина Сидорова разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 12 юли 2018 година.    


Можете да чуете цялото интервю ТУК

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ 2019

ИЗПРАЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕЛЕГАЦИЯ

Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научено-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическият поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?

Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научено-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическият поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?