Новини

Спас Гърневски: България изстрада и заслужи правото си да влезе в еврозоната


Спас Гърневски: България изстрада и заслужи правото си да влезе в еврозоната

12-07-2018 22:07


Спас Гърневски, народен представител от ПГ на ГЕРБ, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Приемането на Закона за горивата.

   Спас Гърневски обясни, че в началото някои хора не погледнали сериозно текстовете и е имало внушения и притеснения, че законът ще облагодетелства големите собственици на бензиностанции. Впоследствие обаче са проведени доста консултации, част от текстовете са променени и е приет балансиран закон, който ще въведе доста ред в системата.


Разногласията около вдигането на акцизите за бездимните цигари.

   Спас Гърневски заяви, че тук се търси увеличение на приходите в бюджета. Той обясни, че от една кутия обикновени цигари в бюджета влизат 3,5 лева акциз, а от кутия от бездимните само 93 стотинки. Тук става дума за огромни суми, които могат да влязат в бюджета без да бъдат ощетени хората, които желаят да пушат. „А защо тогава изчислиха, че една кутия бездимни цигари ще стане 10 лева?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че няма такова нещо, тук просто се цели намаляване на печалбата на тези, които ги произвеждат чрез увеличение на акциза. Освен това никой не е доказал, че бездимните цигари са по-малко вредни.


Кандидатурата на България за еврозоната.

    „На 12 юли е срещата на финансовите министри на страните от еврозоната, на която се очаква да бъдат обсъдени детайлите по кандидатурата на България за валутния механизъм ERM II и банковия съюз. Срещата е решаваща дали София ще получи конкретен политически ангажимент от страните в еврозоната и ЕЦБ да влезе в чакалнята в момента, в който Франкфурт е готов с предварителните проверки за Механизма за тясно сътрудничество. Много противоречиви оценки и коментари. Защо България има интерес да влезе в еврозоната или защо България не трябва да бърза?", попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че икономическите показатели на страната ни през последните години са доста добри. Намаляваме непрекъснато нашия външен дълг, харчим толкова, колкото изкарваме, имаме икономически ръст и непрекъснато растящ БВП. Всичко това показва, че страната ни е изстрадала и заслужила своето право да влезе в еврозоната. „Това е пътят, трудно се става равностоен на най-добрите в света, не е лесно!", заяви народният представител. Водещата отбеляза, че някои европейски правителства са против нашето присъединяване към еврозоната, а от ЕЦБ също имат опасения. Събеседникът й отговори, че за съжаление все още имаме някои нерешени проблеми по отношение на съдебната система и борбата с корупция. Именно затова са били приети новите антикорупционни закони. Необходима ни е сериозна съдебна система, за да има сигурност за инвеститорите.

    „Но като че ли най-важните претенции си остават спрямо нашата икономика и доходите на населението, спрямо това, че все още не сме достатъчно структурно реформирани, за да можем да се изравним по доходи със западноевропейските страни, членки на еврозоната. Но политиците в ЕК като че ли много държат ние да влезем в еврозоната. Защо е този политически натиск за влизането ни в еврозоната?", попита водещата Клара Маринова. Спас Гърневски отговори, че причината за това е, че страната ни е показала невероятна дисциплина, за разлика например от Гърция. Много голяма роля за повишаването на имиджа на страната ни е изиграло и изключително успешното европредседателство, което се признава от всички европейски държави, макар й опозицията в България да го отрича. България е показала, че може да бъде предвидим партньор, който провежда и инициативи, а не само слуша и изпълнява. „Такива партньори й трябват на Европа, Юнкер е стар и опитен политик и няма как да не го оценява! Това е и признание към премиера, който израсна много като политик!", завърши Спас Гърневски разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2" на 12 юли 2018 година.   


Можете да чуете цялото интервю ТУК

СВЕТОВНИ ЛЕТНИ ИГРИ НА СПЕШЪЛ ОЛИМПИКС В АБУ ДАБИ 2019

ИЗПРАЩАНЕ НА НАЦИОНАЛНАТА ДЕЛЕГАЦИЯ

Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научено-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическият поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?

Беновска: Г-да Радев и Борисов, имате ли научено-разузнавателен аналитичен екип да разкрие геополитическият поръчител на България срещу Турция в Нова Зеландия?