Новини

Беновска: Г-н Борисов, ще успеете ли да обедините президента  Радев и Нинова, Карадайъ, Сидеров за национално отговорно поведение?


Беновска: Г-н Борисов, ще успеете ли да обедините президента Радев и Нинова, Карадайъ, Сидеров за национално отговорно поведение?

08-07-2018 20:43


Срещата в София за сътрудничество с Китай 16+1 увенча края на евро председателството на България. Настъпва часът на анализа и оценката какво предстои пред  държавата ни. Големият въпрос днес  е ще успее ли Борисов да обедини политиците в името на националните ценности и интереси.


По конституция и по обществени очаквания ролята на обединител принадлежи на президента Радев, но той  упорито се опитва да го играе опозиция на Борисов. Защо го прави  той си знае. И очакванията да се въдвори мир и съгласие в България се насочват към премиера Борисов.


Някой ще възрази, че истината се ражда в спор, че е нужна силна опозиция, за да има силно управление. Но е ясно, че ако едно семейство всеки ден се кара накрая ще се разпадне. А, дали, са нужни и на кого предсрочни избори е въпрос със ясен отговор - политическата конфигурация няма да се промени чувствително и градивно. Обединението около националните приоритети е необходимо, за да имаме работеща икономика, ефективно здравеопазване, пълноценно образование, справедлива съдебна система, преодоляване на престъпността, справяне с демографската криза, с корупцията, наличие на свободни медии и прочее.


Борисов  показа, че е в състояние да проправи път на разбирателство на Западните Балкани, че, засега, е деликатен посредник между Турция и Европа, че работи за стабилност на Европа, която се раздира от лидерски противоречия по темата за бежанците.  Днес на Борисов се пада тежката задача да погледне в очите президента Радев и да отговори на критиките му, че председателството е било фанфарно, с прегръдки и целувки на моста на влюбените, за вътрешнополитически пиар и е с кратък срок на годност, че България не е станала по-демократична, европейска страна, с независими и ефективни институции, с утвърждаване на върховенството на закона, с ефективно разделение на властите, със свобода на словото, че правителството е абдикира от сложните и взривоопасни проблеми в страната, които изискват лидерство и отговорност, че е регистрирано сериозно изтегляне на чуждестранни инвестиции, че властта е наблюдател на катастрофалните демографски процеси, че се множат протестите, на които властта няма отговор. Борисов трябва да отговори и на подобните критики на опозиционния председател на БСП Нинова, и на настойчивите въпроси на председателя на ДПС Карадайъ какво правят ОП в управлението, и на Сидеров, че е пренебрегнат за Китай 16+1.


Вероятно отговорите на тези въпроси Борисов ще даде пред 44 НС, когато отчете резултатите от евро председателството.  Дано думите и действията му са обединителни. И, дано, Радев осъзнае, най-сетне, че е избран  не за опозиция на Борисов, а за обединител на нацията. И, дано, Нинова да осъзнае, че първо трябва да спечели избори, а не да поучава този, който ги е спечелил как да управлява.


Г-н Борисов, ще успеете ли да обедините президента  Радев и Нинова, Карадайъ, Сидеров  за национално отговорно поведение?


Аз съм Беновска. И питам.


Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска: Г-н Борисов, ще ампутирате ли пипалата на октопода „власт- пари- олигарси“ или с „пластична“ операция ще имплантирате нови пипала?

Беновска ще пита в неделя, 24 май 2020 г., от 16. 16 часа след обед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?