Новини

Росен Карадимов: Лидерът на опозицията Нинова диша във врата на министър-председателя Борисов и той трябва да отговаря


Росен Карадимов: Лидерът на опозицията Нинова диша във врата на министър-председателя Борисов и той трябва да отговаря

04-12-2017 11:03

Росен Карадимов, юрист, бивш депутат от ПГ на БСП, функционер на Евролевицата и настоящ председател на Управителния съвет на „Институт за нов икономически напредък", в разговор с Илиана Беновска в предаването „Беновска пита" по „Радио К2" и „Канал 3", заяви позиции по следните теми:


Завръщане в политиката.

„Защо се връщате в политиката, г-н Карадимов?", обърна се водещата Илиана Беновска към своя събеседник. Той отрече, че има подобни амбиции и сподели, че е отминало романтичното време на прехода, в което се е занимавал с активна политика, за която вече се чувства изхабен. „Идва един период, в който насищаш пространството до степен, до която трябва да поемеш друга роля.", довери Росен Карадимов.

„Подозират Ви, че сте се върнал като задкулисен „рицар" на Корнелия Нинова", провокира водещата Илиана Беновска. Бившият член на ПГ на БСП от 36-то Народно събрание, отговори, че няма институционално качество в рамките на БСП и се чувства реализиран във функцията си на председател на Управителния съвет на „Институт за нов икономически напредък".

„Вие  сте бил винаги в лявото пространство. Не е ли естествено да се помисли, че Вие ще искате да помогнете на процесите в ляво?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът заяви, че има желание да помогне на ляво-ориентираните политически формации и води ползотворен диалог с ръководни фактори в БСП, в лицето на  Корнелия Нинова, Драгомир Стойнев и Кирил Добрев. Росен Карадимов окачестви настоящото ръководство на левицата като реформаторско и заслужаващо кредит на доверие, защото е върнало реномето на БСП като реална опозиция. Роля, чието проявление се вижда във формулираните приоритети на столетницата, законите, срещу които гласуват депутатите й, подготовката на алтернативен бюджет, алтернативни политики и концепцията за приоритетите на България в еврочленството й, анализира бившият консултант на правителството на Сергей Станишев. „От 2009 г., откакто управлява, г-н Борисов никога не е имал реална опозиция, това разглези ГЕРБ, това ги направи лениви и затова влизането на реална, истинска опозиция в парламента създава усещането за самоцелен сблъсък", допълни той.


Вотът на недоверие и политическата кондиция на БСП.

„Нали сте спортист? Човек се явява готов на състезание. Докъде бяха готови БСП с вота на недоверие, за да го проектират и да го искат?", попита водещата Илиана Беновска. „Има един основен принцип, който в една парламентарна държава следва да се спазва - между лидера на опозицията и министър-председателя тече оста на основния дебат. Той не се състоя. Това започна он президентските и продължи на парламентарните избори. ГЕРБ натрапчиво пускат хора, които вместо министър-председателя поемат този дебат", коментира Росен Карадимов. За него няма съмнение, че в момента се създава впечатлението, че парламентът е само декор.

„Тогава, защо преди година и половина ,когато избраха Нинова  начело на БСП  Корнелия Нинова предложи на Бойко Борисов - „излез, ела да се разберем „по мъжки", а не му каза - излез, ела да се разберем „по лидерски"? Едва сега, тя иска „лидерска среща= по повод промените в Конституцията за приватизацията", контрира водещата Илиана Беновска. Събеседникът отговори, че въпросната реплика е била произнесена за първи път, когато Корнелия Нинова е била редови депутат и не е била в качеството си на партиен ръководител, допълвайки, че предложението за лидерска среща е адекватен и силен политически ход. За Росен Карадимов е очевиден факта, че лидерката на БСП винаги е търсила лидерски формат на междупартийния дебат. „Лидерският дебат не се инициира с нарочни писма, той трябва да се състои в парламента. Лидерският дебат е, когато лидерът на опозицията диша във врата на министър-председателя и той трябва да отговаря", убеден е политическият наблюдател, пояснявайки, че този резонен антагонизъм се избягва, защото вместо Бойко Борисов отговарят негови представители.

„Нищо ненормално няма, ако лидерът на управляващите Борисов, ако не счита, че това не е ниво за него и да пуска на Нинова свои заместници", изрази мнение водещата. Гостът не се съгласи със съждението на Илиана Беновска, давайки пример с лидерските диспути в английския парламент, където разстоянието между премиера и лидера на опозицията е „един меч" и се води редовен и регламентиран дебат.

 

„Ще успее ли да мине парламентарен вот на недоверие? Готова ли е БСП да спечели една парламентарна битка срещу ГЕРБ?", попита водещата Илиана Беновска. Росен Карадимов заяви, че целта на вота на недоверие, като политически инструмент, се състои в инспирирането на дебати по определени политики и опозицията е длъжна да го използва, независимо дали има шанс за успех. Анализаторът счита, че допреди началото на управленския мандат на Корнелия Нинова, в БСП не е имало нито реална парламентарна опозиция, нито опити за победа, защото левицата не е била готова да управлява. „Оставката на председател на парламент не е шега работа - това е ход от киндерамата (шахматен термин за най-простия и лесен мат - бел.авт.), защото отсрещната страна отдавна е загубила идеята да играе шах- отговори Карадимов на въпрос на Беновска играе ли шах и може ли да го пренесе в политиката. „Борисов ще трябва да развие рефлекса публично и в диалог да може да оборва и да опонира с лидера на опозицията", констатира дипломираният юрист. „Най-вероятно гласовете на БСП, ако бъдат добавени гласовете на ДПС - няма да са достатъчни това правителство да бъде свалено. Не мога да предвидя вота на българския народ", прогнозира Росен Карадимов хипотетичните резултати от вота на недоверие и предсрочни парламентарни избори.


„Как ще се справи Корнелия Нинова с вътрешната опозиция?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът отговори, че това е една от причините, поради които БСП не била готова да управлява. Въвеждането на мандатност за депутатите от 12 години изострило страстите, но подкрепата от 92%, изразена към Корнелия Нинова на 49-я конгрес на партията, свидетелства, че тя е на прав път. „БСП е много сложен организъм, там трудно се взимат еднолични решения. Аз предполагам, че поне година и половина  на нея (Корнелия Нинова - бел.авт.) още са й необходими, за да може да мотивира и да консолидира БСП така че да е готова да отиде на парламентарни избори", завърши Росен Карадимов разговора си с Илиана Беновска в ефира на „Радио К2" и „Канал 3" на 03 декември 2017 година. 

Беновска: Г-н Борисов, Радев и Нинова с „шпаги“ или с „картонени ножчета“ са срещу Вас?

Беновска: Г-н Борисов, Радев и Нинова с „шпаги“ или с „картонени ножчета“ са срещу Вас?

ЗНАМ, МОГА, БОГАТ СЪМ И ЩАСТЛИВ

Кампания за дуално и професионално образование