Новини

Николай Иванов: Предстоят ни „стабилност” и „стабилно управление” подобни на брежневския застой


Николай Иванов: Предстоят ни „стабилност” и „стабилно управление” подобни на брежневския застой

17-05-2017 21:05

Николай Иванов, народен представител от КП „БСП за България" в 44-то Народно събрание, в разговор с Клара Маринова в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:


Какво го е мотивирало да стане народен представител?

    Николай Иванов обясни, че е в политиката от 2000 г., 16 годиин работи в сферата на местното самоуправление. Той продължи, че вече е натрупал достатъчно опит и е преценил, че е време да вземе участие в политиката и на това ниво. „Радвам се, че получих подкрепата на гражданите от област Враца, надявам се да бъда максимално полезен, макар и като депутат от опозицията!", заяви Иванов.

Каква ще бъде парламентарната дейност на „БСП за България" в опозиция?

   Николай Иванов заяви, че с резултата, получен на изборите, „БСП за България" има възможност да бъде една силна и конструктивна опозиция, истинска алтернатива на управлението. Затова ангажиментите, поети по време на предизборната кампания, ще се превърнат в законодателна дейност.

   Първите подобни действия вече са факт, „БСП за България" е внесла законопроект за преизчисляване на всички пенсии, за промени в ГПК, които спират злоупотребите на частните съдебни изпълнители, закон за храните. Предстои внасянето на законопроект за държавните и общински предприятия, както и социален пакет за компенсиране на енергийно слабите, промени в закона за образованието.

   „Какво от програмата на управляващите можете и считате за целесъобразно да подкрепите?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че всички предложения на мнозинството, които решават истинските проблеми на хората, свързани с доходи и социална политика, ще бъдат подкрепени. Естествено подкрепа ще има и по големите теми, свързани с предстоящото ни председателство на Съвета на ЕС, с усилията да се постигне консенсус по националната сигурност, който да не се влияе от политически пристрастия.

Оттеглянето от страна на ГЕРБ на законопроекта за промени в Закона за опазване на земеделските земи.

    Николай Иванов заяви, че от БСП първи са алармирали, че това спешно внасяне на лобистки текстове е доста съмнително. Това е довело и до проблеми в управляващото мнозинство. Народният представител обясни, че дори и да приемем, че този проект за изменение на закона е бил добър, то това бързо внасяне и опитът спешно да стигне до зала, са били доста съмнителни. Неслучайно се е стигнало и до протести.

Скандалът, свързан с появилата се снимка с нацистки поздрав на заместник-министър от „Обединените патриоти".

    Николай Иванов заяви, че този факт показва, че кадровата банка на „Обединените патриоти" е твърде малка и очаква и в бъдеще подобни проблеми свързани с конкретни кадрови решения. Той продължи, че подобни случаи вредят на страната, а не само на управлението, и затова очаква бързи действия от страна на министър-председателя.

Възможно ли е кабинетът „Борисов 3" да реализира пълен 4 годишен мандат?

    Николай Иванов обясни, че вече няколко пъти с колегите си са изразили мнение, че правителството едва ли ще успее да реализира пълен мандат. Още повече, че отстъплението от сериозни предизборни ангажименти показва, че коалицията е съставена грешно и предстоят тежки проблеми.

Икономическите параметри на държавата.

    „Ведър оптимизъм струи от икономическите предвиждания на премиера. През следващата година той очаква ръст от 4 до 6 на сто. Финансовият ни министър е „по-обран" със своята надежда за около 3 %. А последната икономическа прогноза на Брюксел ни вещае повишение само от 2,9 на сто. След тази каскада от прогнози със солидната разлика от 3% на кого да вярваме? Всъщност, какво означават тези числа за българския гражданин? Ръст от 3 на сто може ли да подобри живота на хората в България?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че гражданите очакват по-високи доходи и работни места, а бизнесът очаква спокойна и предвидима законодателна среда. Той продължи, че тези, които вещаят розови прогнози, трябва да попитат хората как живеят, да попитат тези, които правят бизнес, как успяват, и ще разберат, че ситуацията не е никак розова.

   Николай Иванов се съгласи с водещата, че у нас големият проблем всъщност е, че има много кухи данни, а всъщност няма реално производство. Той даде пример с област Враца, която според статистиката е на второ място в страната по отношение на нивото на заплащане на труда. Ако обаче човек посети областта ще види, че всичко е „гимнастика на цифрите". Народният представител подчерта, че подобрение на живота ще се усети само, ако преразпределението на растежа на БВП през бюджета е насочено към хората.

Изявлението на финансовия министър, че ГЕРБ няма да промени философията си на управление.

    „Финансовият министър Владислав Горанов казва, че ГЕРБ няма да смени философията си на управление и няма причина да го прави, толкова успешна ли е философията им на управление?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори: „Смятам, че ни предстоят „стабилност" и „стабилно управление", подобни на брежневския застой".

Вътрешните проблеми в БСП.

   Николай Иванов заяви, че е нормално когато има различни гледни точки дискусията да бъде по-енергична. Той обаче изрази мнение, че прогнозите за вътрешно разцепление и конфликти между парламентарната група и Националния съвет са доста пресилени. На последния пленум е имало тежка дискусия по отношение на промените в ИБ, но право на председателя е да ги предлага и да ги защити.

   Николай Иванов обясни, че по отношение на последния пленум е било пропуснато нещо доста важно, а именно това, че с приемането на новия бюджет на партията за пръв път се създава възможност за още по-голяма подкрепа към местните структури. Създава се и фонд за политически инициативи. Партията се готви за една сериозна регионална и местна политика, която да я направи по-подготвена за следващите местни избори.

   „Вие почти бяхте спечелили изборите, но в края на кампанията ги загубихте, какви изводи си направихте от това?", попита водещата Клара Маринова. Събеседникът й отговори, че не може да се съгласи, че едно или две непремерени изказвания са обърнали хода на кампанията. Той продължи, че служебното правителство не е успяло да осигури честни избори. БСП обаче си е направила изводите. „Наистина не успяхме да реализираме този потенциал след успеха на президентските избори, който наистина имахме. Всички допуснати грешки са анализирани и се готвим сериозно за следващите местни избори, които ще бъдат предшествани от избори за ЕП. Когато една партия е силна в местната власт тя има и по-силна подкрепа на национално ниво и това го видяхме на тези парламентарни избори. Позициите на ГЕРБ в местната власт може би бяха един от решаващите инструменти за победата на изборите!", завърши Николай Иванов разговора си с Клара Маринова в ефира на „Радио К2".


Можете да чуете цялото интервю ТУК