Новини

Радио К2 пита Пламен Димитров, президент на КНСБ: В кабинет „Борисов 3” ще успеете ли да постигнете работещите да получават възнаграждения, съответстващи на нивото на БВП?


Радио К2 пита Пламен Димитров, президент на КНСБ: В кабинет „Борисов 3” ще успеете ли да постигнете работещите да получават възнаграждения, съответстващи на нивото на БВП?

21-04-2017 16:46


Къде сгреши България в модела на икономическото си развитие?

 

 

Интервю на Радио К2 с президента на КНСБ Пламен Димитров от 21 април 2017 г.Радио К2: В кабинет „Борисов 3" ще успеете ли да постигнете работещите да получават възнаграждения, съответстващи на нивото на БВП и къде греши моделът на икономическо развитие в България? Ще Ви дам един пример със съседна Румъния - минималната работна заплата у нас е 240 евро, а там е 320 евро и за разлика оттук всички предприятия и заводи работят, а селата им не са обезлюдени.


Пламен Димитров: Въпросът е реторичен, ние го задаваме отдавна и това мотивира и нашата кампания през последните години да повдигнем тази тема в публичното пространство, темата за доходите и смятам, че успяхме. Аз коментирах пред Вас преди това и пак ще го кажа, фактът, че в предизборната кампания една от основните теми беше политиката по доходите, фактът, че в управленската програма на ключово място се говори за доходите и то с числа вече като ангажименти, фактът, че очевидно всички вече признават, че няма как да минем без подобно движение нагоре според мен доказва нашата правота, че произвеждаме повече, отколкото получаваме. Това става с натиск, с обща воля, политическа такава и с договаряне на всичко това, което се случва, както става и в Румъния, както става и в много други държави, не само в Румъния, на ниво държава когато говорим за минимални стандарти с работодателите. За съжаление не виждам подобна воля, една минимална заплата не можахме да се разберем как се определя с бизнеса, пък както виждам май се провали и опитът ни тук с министър Гълъб Донев това да се случи. Така че за мен това е най-важното, политическа воля от тези, които ще управляват. Да стане ясно, че минималните стандарти ще се увеличават. Няма друг път нагоре, освен пътя нагоре, няма друг път! И оттам нататък движението в бюджетно финансираните дейности ще даде допълнително тласък нагоре всички заплати на пазара на труда. Смятам, че това са двата пътя. И не на последно място законови промени, които да гарантират, че цената на труда се определя много ясно по закон. Сега няма такъв законов регламент, много пъти сме коментирали пред вас, ние имаме предложени 30 страници текстове, които дават яснота кое колко струва и защо. Оттук нататък да знае човек като отиде да се цани да каже - аз не мога да се цаня под 600 лева, защото така казаха там, че толкова струвам. По „казаха" имам предвид обективните критерии, които ги пише в закона, а не някой друг. И колективно договорените величини, които пък стават на браншово ниво, които отново бизнесът бойкотира миналата година във вида им на минимални доходи за осигуряването. Ако това не се промени и това са радикални промени, които трябва да станат, не виждам как ще стигнем дори и Румъния. Затова говорим за политическа воля да се говори за доходи. Оттам трябва да започне новата власт. Тя дава такъв знак с числата си, които залага в тези приоритети, но според мен трябват действия оттук-нататък, действия във всички тези посоки, за които говорим.

 

Можете да чуете цялото интервю ТУК

Стани ръководител на полети!

Стани ръководител на полети!

Беновска:Г-н Борисов, кога ще се“ ядосате“ истински на президентите Радев и Макрон?

Беновска:Г-н Борисов, кога ще се“ ядосате“ истински на президентите Радев и Макрон?