Новини

Мими Фурнаджиева: Политиците пускат слуховете при избор на магистрати,за да ги владеят


Мими Фурнаджиева: Политиците пускат слуховете при избор на магистрати,за да ги владеят

08-02-2014 18:42

Мими Фурнаджиева: Политиците пускат слуховете при избор на магистрати,за да ги владеят

 

Мими Фурнаджиева, съдия в Гражданска Колегия на Върховния касационен съд, член на управителния съвет на Съюза на съдиите в България, в разговор с  Илиана Беновска в ефира на „Радио К2", заяви позиции по следните теми:Според Мими Фурнаджиева разширеното заседание на ССБ има няколко теми: обсъждане на проведените срещи от вчера и от миналата седмица във връзка с необходимите изменения в Закона за съдебната власт, за реформиране на модела на администрирането й.  „Също така ще говорим за основанията за отвод на съдиите, които са много голям проблем напоследък, няма да избегнем и темата за Главен съдебен инспектор, във връзка с обявата на нашия сайт, че започваме вътрешносъсловна консултация за издигане на кандидатура за Главен инспектор", обясни тя.


Причините да не може да се открие безспорна фигура за поста главен съдебен инспектор


Мими Фурнаджиева смята, че вероятно причините са комплексни, много неща са натрупани, събран е негативен опит. Не винаги политическите сили успяват да идентифицират кандидата, който е подходящ, невинаги е обсъдена добре кандидатурата. „Понякога, струва ми се, не е добре обмислено от самия кандидат желанието да встъпи в определена публична длъжност", изтъкна съдия Фурнаджиева.  От Съюза на съдиите са реагирали в тази връзка, дали са предложение за един по дълъг период за номинация и за обмисляне, за избиране на един действително достоен кандидат-професионалист, човек със здрави вътрешни устои, човек, доказал се във времето за това, че може да устоява, както на силен външен натиск, така и дълбоките вътрешни колебания, за да може да отсъди така, както трябва. „Смятаме, че това трябва да бъде съдия от кариерата, известно име, доказан професионалист, вероятно с административен опит, но преди всичко човек, за който развитието на Съдебната система, отстояването на нейните позиции да е кауза.... Ние сме си поставили един амбициозен две-три седмичен срок, за да можем да се обединим около някаква кандидатура. Опасявам се обаче, че в публичното пространство образът, който се очаква е на някакъв чутовен герой. Това, което аз и моите колеги искаме да кажем е, че преобладаващото мнозинство от съдиите, работещи в Съдебната система съвпадат с тоя образ, хора, които честно и почтено работят на местата си, в името на правосъдието и за гражданите. Ние днес ще говорим именно да профила на този кандидат... И вероятно пак ще трябва да се чуем, за да си кажем конкретни резултати", подчерта Мими Фурнаджиева.

            За откритото писмо на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов до ССБ, тя каза: „Няма да коментирам това предложение. Ние ще дадем кандидатура и ще видим как тя ще бъде посрещната от политическите сили".


Промяната в Закона за съдебната власт, какво трябва да се промени из основи.


Като, че ли имаме нужда от по-основна промяна в Закона за съдебната власт, а не промяна в разни детайли. Затова много искаме да говорим на един и същи език и с изпълнителната, а ако е възможно и със законодателната власт. Има една известна еволюция в нашите разбирания, като че ли се отстъпва вече от виждането за постоянно действащ Висш съдебен съвет, такава е тенденцията, каза съдия  Фурнаджиева. Тя е на мнение, че е много трудно един професионалист да изостави своята конкретна работа, за да прекара пет години във Висшия съдебен съвет, да се отдаде на съвсем различна проблематика. „Това е трудно за човек, който наистина обича работата си, който иска да продължава по-нататък, а и някакси се губи контрола от страна на колегите, губи се мнението на общността, тогава когато членът на ВСС работи единствено и само в рамките на този орган", коментира магистратът.


Има ли чутовни герои в сегашния ВСС. Оценка за работата на   конституирания преди 8 месеца орган


Мими Фурнаджиева каза също: „Ние сме критични, изразявали сме постоянно мнението си и в Гражданския съвет, непрекъснато реагираме с декларации, това е публично известно. Очакваме от ВСС да работи, и то да работи така както трябва, в полза на Съдебната система".

Тя обърна внимание, че ВСС е кадрови административен орган, поне би трябвало, всички очакват, че там наистина отиват хората, които са достойни за тази позиция, други чутовни герои. Затова в предложенията за промени в Закона за съдебната власт, тя и колегите й са поддържали „искането за пряк вот, за избор на нашите участници във ВСС."  Т.е. всеки един от магистратите да може да изрази своето мнение за определена кандидатура чрез гласуване, а не чрез представителство.     

            Съдия Фурнаджива отново подчерта, че в подавляващото си мнозинство колегите й са почтени, работят така както трябва, отсъждат по закон и по съвест. „Не съм забелязала у колегите, които аз наблюдавам такава зависимост... Говоря Ви за почтения, смелия, истинския магистрат, за когото  работата е важна  ", категорично заяви Фурнаджиева след забележка на Илиана Беновска, че за обратните случаи може да се напише цяла книга. Водещата попита как в обществото да изчезне чувството, че система е поръчкова  от страна на кръстниците и олигарсите.

Съдия Фурнаджиева отговори: „Да, така е. И затова инициираме тези среши с министъра на правосъдието, затова работим тясно с неправителствените организации и нашата реакция е публично известна винаги. Ние искаме кандидатурите да са подложени на всякаква проверка. Ние сами ще извършим на нашия кандидат. За Главен съдебен инспектор такава проверка, доколкото да нас, разбира се, това е възможно, за да можем да предложим  наистина човек, който да покрива изискванията и до голяма степен очакванията на обществото. . .       


Ваденето на кирливи ризи и компромати преди избора на даден магистрат


„Това са част от методите на политическата класа, за да могат да достигнат все пак до лице, което по някакъв начин те считат, че ще им бъде удобно за техните си цели", категорична беше Фурнаджиева, като не скри, че понякога се получава така. Тя се съгласи с Илиана Беновска, че вероятно политическата класа и олигарсите търсят послушни свои съдии. „....Обаче и вие сама казахте...аз съм съдия. Ние съдим според това, което е доказан факт. Едно са нещата, които излизат в публичното пространство -слухове, най-различни неща, които се пускат около този или около онзи, вероятно и около всеки един от нас стават такива неща. Ние наистина апелираме онези, които трябва да си свършат работата, така както съдиите вършат работата си да отсъждат според представените доказателства,  да представят съответните доказателства. Аз нямам съмнения, че тогава ще има друг резултат.  


Обърна внимание, че при избора на съдия Венета Марковска и съдия Галя Гугушева са се доказали някакви съмнителни елементи, някакви отношения, някакви зависимости, но се съгласи, че чисто юридически не е излязло нищо безспорно. „Истината е, че... Ако отново се върнем към чутовния герой, всеки един кандидат за такава публична длъжност трябва да се стреми за покаже себе си в истинския си лик, такъв, какъвто е, за да бъде и той почтен спрямо обществото", обобщи тя, като припомни знаменитите думи на Гай Юлий Цезар при обвиненията срещу жена му, че дори жената на Цезар трябва да бъде вън от всякакво съмнение... Тя уточни, че всяко едно такова съмнение дава основания за допълнително негативен образ. Мими Фурнаджиева отказа да посочи и мъж в политиката или в магистратурата, който е вън от всякакви съмнения. „Не, не, не, по никакъв начин не искам. Това е нашият стремеж, това е нашият стремеж. А иначе, ако продължим да говорим по този начин има и друг израз: „Безгрешният да хвърли камък, нали така", обобщи съдия Фурнаджиева. Тя призна, че й е трудно да каже какво ще й извадят, ако предложат самата нея за Главен съдебен инспектор. „Аз имам личен живот, като всеки един от нас. Не съм много имотна, смятам, че съм почтена, смятам, че имам ония вътрешни устои, които ми позволяват да си върша работата", завърши съдия Фурнаджиева.

Илиана Беновска: 75 млн политиците пръснаха, от нашите пари, за избори!

Илиана Беновска: 75 млн политиците пръснаха, от нашите пари, за избори!

Беновска: Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?

Беновска: Г-да Радев и Гълъб Донев! Г-да Шишков - МРРБ и Иванов - АПИ! Черни ли забрадки чакате, за да ремонтирате 20-те километра път Самоков - Мальовица?