Новини

Предизборен дебат на „Радио К2” на тема: отбранителната политика на Република България


Предизборен дебат на „Радио К2” на тема: отбранителната политика на Република България

08-05-2013 10:41

В предизборния дебат на „Радио К2", посветен на отбраната на Република България, участие взеха Валентин Радев, кандидат за народен представител от ПП ГЕРБ в 24 - ти МИР, София, Бригаден ген. от резерва Иван Мечков, съветник от БСП в СОС, Георги Горанов, кандидат за народен представител от ДПС в 23 - ти МИР, София,  Васимир Радулов, кандидат за народен представител от ПП Лидер в 25 - ти МИР, София, Георги Ананиев, министър на отбраната в правителството на СДС, Проф. Владимир Чуков, кандидат за народен представител от Гражданска листа „Модерна България" в 3 - ти МИР, Варна и 25 - ти МИР, София, Петър Якимов, кандидат за народен представител от ПП Средна европейска класа в 25 - ти МИР, София, Иван Милов, кандидат за народен представител от ПП Нова алтернатива в 16 - ти МИР, Пловдив и 31 - ви МИР, Ямбол. Те коментираха последните изявления на прокуратурата за наличието на доказателства за престъпление от страна на бившия вътрешен министър, стратегиите за развитие на сигурността ни, законодателните инициативи в областта на въоръжените сили, източниците за финансиране и участието на армията ни в мисиите зад граница.

 


Иван Мечков: Иван Мечков каза, че от морална гледна точка, Цветанов трябва да си изпълни обещанието, че ако има дори и най - малки съмнения, че се е подслушвало нерегламентирано, ще се оттегли от политиката.

    Иван Мечков продължи, че имаме две механизирани бригади и една специална част, които трябва да бъдат използвани за всичко, а това няма как да стане. Стратегическият преглед и Бялата книга, които са били направени, нямат нищо общо с истинската стратегия за развитие на нашата армия. Те просто имат за цел да бъде съкратена и доунищожена армия. Останала е тридесет хилядна армия, от които половината са по щабове и обслужващ персонал, а така не може да се разчита на сериозна защита на националната сигурност. Трябва да се вземат спешни мерки за реставриране на някакви способности на българската армия. Според Иван Мечков, понеже България е малка държава, ние сме могли да се насочим към модерницирането поне на един вид въоръжени сили, на следващ етап втори, но от 2004 година досега нищо не е било направено.

    Според Иван Мечков е недопустимо, че ГЕРБ са приели поправка в закона за досиетата, с който осветляват действащите агенти. Така се унищожава националната сигурност.

      Конфедерацията на обществените организации от сигурността, на която Иван Мечков е представител, предлага няколко законодателни инициативи. Първо - връщане на закона от 2009 и премахване на поправките в кодекса за социално осигуряване. Второ - всички възможни усилия за модернизация и на трето място спиране на всякакви съкращения. Трябва да се промени и наименованието „щаб отбрана", той трябва да се нарича Генерален щаб.

    „Българинът се слави като един от най-добрите войници в Европа и в света. Доказали сме това в участието си в мисии. Но не сме доказали друго - че нашите политици така и не осигуриха на българските военнослужещи нормални условия за работа в тези мисии - говоря за техника, за оборудване, за дрехи, обувки...най-елементарни неща. Проследил съм всички мисии, зная за какво става въпрос. Случващото се с БА, особено през последните няколко години, трябва да се прекрати, на военните трябва да се даде възможност да работят спокойно, да бъдат сигурни - за себе си и за своето семейство. Тези ежегодни промени деморализират личния състав. Това е болката на действащите офицери: стига, аман от реформи!" - заяви Иван Мечков


Васимир Радулов: Васимир Радулов каза, че ще се въздържи от оценкина скандала с подслушванията, защото не е юрист, правото е една тънка материя и не трябва да даваме предварително оценки кой е добър, а кой лош. В никоя правова държава присъдите не се дават чрез медиите.

   По отношение на стратегическите цели на отбраната ни, според него след така наречената Бяла книга нещата са започвали да се случват. Време е в новия парламент отново да имаме преглед на тази тема, защото много бързо се променят нещата в международната сигурност и една страна няма как сама да се грижи сама за своята сигурност. Батальонната част в нашата армия, която се въвежда, е в правилна посока, но трябва тези процеси да вървят по - бързо и по - прозрачно.

     Васимир Радулов каза, че парите за армията не са нито малко, нито много. Важното е каква е стратегията за тяхното изразходване. Не трябва да се спрекулира с процентите от БВП.

    Васимир Радулов заяви, че законите в сектора отбрана и сигурност трябва да бъдат насочени към въвеждане на контрол и кадрово развитие на военнослужещите. Не може да се прави професионална армия с хора, които влизат в нейните структури просто от безизходица. Секторът отбрана и сигурност включва и много икономически елементи. Българските политици не могат да защитят българските интереси. Недопустими е наши фирми за кетъринг да не обслужват мисии зад граница.

    Българските офицери и войници са достойни за уважение, което доказват всеки ден със своя труд. Ние сме равноправни, но не и равнопоставени! Промяната на това съотношение е въпрос на политика. България винаги е страдала от липса на добри политици, а не от липса на добри  военни и офицери. Така че само с работеща икономика, с пари, които хората плащат със знанието за какво отиват тези пари, ще може да се реформира секторът Сигурност и отбрана и хората, отдали живота си на армията, ще може да живеят достойно и да се развиват като професионалисти. Затова ПП „Лидер" застава твърдо зад това, да се съживи икономиката, откъдето да дойдат парите и за сектора Отбрана.

 

Георги Ананиев: Георги Ананиев коментира призива на вътрешния министър Първанова да не се правят коментари от известни лица и политици по скандала с подслушванията, определяйки го като меко казано ненормален. Тези неща са  изключително важни за държавата. Той продължи, че няма да дава оценки на главния прокурор, но смята, че това е първата обнадеждаваща стъпка по отношение на съдебната ни система и дано нещата да продължат по този начин.

    Георги Ананиев каза, че посоката на реформите, които са били дадени по време на управление на ОДС са били правилни. Нещата обаче са спрели до 2004 година. Реформите е трябвало да продължат не само по намаляване на числеността, а и по отношение на модернизацията и превъоръжаването. Средствата, отделени за армията, не са били достатъчни, а армията изисква много средства. Ние не сме толкова богати, че да можем да си позволим голяма и добре въоръжена армия. Георги Ананиев каза, че да сравняваме числеността на българската армия с тази на гръцката или турската е малко старомодно.

    По отношението на „Военна информация" Георги Ананиев каза, че там реформи няма никакви. Тя трябва да бъде реформирана тотално и да заработи в интерес на България.

    Георги Ананиев каза, че трябва да се спре с този безумен начин на реформиране само с намаляване на числения състав. Важната дума е оптимизация и на състав, и на финансови средства. За това, дали сме равностоен член на НАТО - да, не само равноправни, но и равностойни, защото от началото на съвместните мисии с НАТО, нашите военнослужещи са се представяли винаги на изключително високо ниво.


Петър Якимов: Петър Якимов каза, че те са повдигнали първи темата за частното ГДБОП. Целта е била да се покаже с какво се занимава властта, вместо да си изпълняват обещанията и програмата. Те имат сериозни доказателства, които са проверени и могат да издържат в съда. Най - добре е Цветан Цветанов да се оттегли от политиката, за да даде възможност на нормалните хора от ГЕРБ да се развиват.

   Петър Якимов каза, че работата на политика е да зададе визията за развитието и да назначи експертите, които да я извършат. Политикът трябва да открие и възможностите за финансиране. Когато се е запознал в детайли със състоянието на армията се е запитал дали изобщо имаме армия. Освен това идва и въпросът дали изобщо сме били управлявани от политици през последните четири години. Петър Якимов каза, че МО има милиард и осемдесет милиона лева бюджет, от които седемдесет и три процента отиват за заплати и осигуровки. Значи ние гласуваме бюджет, едни хора получават заплати, но има тотална липса на модернизация и изобщо на визия дали това изобщо ще се случи. В Бялата книга пише че 15 процента трябва да отиват за модернизация, но това очевидно не се случва.

        „Продължавам да се чудя на наглостта на бившите управляващи, които обясняват, как било криза и затова нищо не вървяло. Няма да коментирам добра или лоша е реформата и колко корупция има в МО. Бих казал само едно: чест прави на сегашния министър Тодор Тагарев, който се е противопоставил на рязането на бюджета на МО, за да се съберат пари за бедните" - завърши Петър Якимов.


Иван Милов: Според Иван Милов новината, че прокуратурата има доказателства за извършено от бившия вътрешен министър престъпление не е изненада, защото ако прокуратурата продължи да работи, ще излязат още много неща за това какво се е случвало в държавата, а то е страшно. За съжление центърът на дебата се измества в една плоскост, която не е много лицеприятна, а се избягва дебата и сблъсъка на идеи. На Сотир Цацаров може само да му свалим шапка за това, което прави, защото това, което се случва у нас на ниво Европа е немислимо.

   Иван Милов каза, че от 2000 година насам българската армия е една от най - нереформираните структури. Единственият резултат, който се е търсил, е бил намаляване на числеността на въоръжените сили. Обяснявали са ни, че така ще се осигурят средства за модернизиране, но за съжаление това не се е случило, най - вече порави липса на стратегия. В момента българската армия е сведена до невъзможност да изпълнява своите задачи. 2010 година е написана Бялата книга, но в нея са били записани параметри, които не се изпълняват. Изпълнява се само намаляване на числения състав и отнемане на социални права. Върхът на всичко е било промяната на кодекса за социално осигуряване, който е принудил две хиляди и петстотин души да напуснат системата на отбраната. Тогавашното управление не се е съгласило на никакъв дебат с гражданските структури. Ние сме длъжни да превърнем армията в най - привлекателната държавна фирма, в която младите момчета сами да искат да влизат. Иван Милов даде за пример закриването на поделението във Враца, като според него така цяла Северозападна България се лишава от помощ при бедствено положение.

    По отношение на законодателните  промени Иван Милов предложи на първо място спиране на изпълнението на Бялата книга до провеждане на пълна оценка за състоянието на въоръжените сили в момента. Трябва да се направи нова стратегия за следващите десет години и всички партии да се обединят около нея, защото армията ни няма цвят, тя е на целия български народ. На второ място изцяло възстановяване на социалната политика. На трето място отмяна на член 69 от  КСО в сегашното му състояние. Трябват законови промени за хората, които са напуснали въоръжените сили, но имат готовност да се върнат.

    Заслужаваме ли да бъдем равноправен член на евроатлантическите структури, изпълняваме ли нашите задължения към тях, в това число в мироопазващите мисии, в които участваме? - в отговор на този въпрос Иван Милов заяви: „Не само че заслужаваме, ние сме равнопоставени с колегите си, по причина, че във всички досегашни мисии, в които са участвали български военнослужещи, сме получавали похвали от колегите от НАТО. Най-интересното е по време на т.нар. хангар-парти - когато те разберат при какви условия работят българските военнослужещи, те се хващат за главата, защото колегите от Граф Игнатиево не отстъпват и на йота на колегите, които летят три пъти повече от тях на много по-добре въоръжени и модерни самолети. Това доказва едно - че българският военнослужещ въпреки всички нещастия, които се струпаха на главата му, е не само равностоен партньор, а в много от случаите учи колегите от НАТО как да се постъпва в нестандартна ситуация, защото голяма част от военнослужещите от натовските държави имат определени процедури, при определени условия, докато за да си свърши работата, на българския военнослужещ му се налага почти винаги да импровизира, под натиска на липса на средства, на време и в почти 99% от случаите се е справял. Ако не беше Българската армия, България нямаше да стане член нито на НАТО, нито на ЕС. Образът на БА трябва да бъде изчистен, защото в последните години той беше умишлено зацапван, за да се обслужи този или онзи политически интерес. Оттук нататък БА трябва да продължи да доказва, че наистина е професионалист в отношенията с колегите си с НАТО.


Валентин Радев: Валентин Радев припомни случаите със Стефан Софиянски и Николай Цонев, когато всички са говорили срещу тях, но после се е оказало различно. „Така че нека да не говорим против Цветан Цветанов без да са се произнесли компетентните органи", призова той.

     Валентин Радев призова участниците в диалога да не слагат епитети и да не анатемосват армията, защото повечето от тях са си вадили хляба в нея. Когато ГЕРБ са дошли на власт, са направили приемственост и са се опитали да запазят всичко добро, което е направено преди тях. Той не се съгласи с тезата, че армията ни е почти изчезнала. България, сравнена с повечето европейски страни, е на първо място по показателя военнослужещи на глава от населението. За сравнение ние имаме почти три пъти повече военнослужещи от Австрия. Десет месеца цялата военна експертиза е работила по анализ на структурите на армията. По отношение на това колко пари се падат на един военнослужещ, то  по този показател сме на едно от последните места в Европа. Трябват повече пари за армията за модернизация. Капиталовите разходи трябва да отидат на петнадесет процента, това са европейските норми. 2001 година са били отделени близо три процента от БВП, но тогава икономиката в Европа и България е вървяла напред и е имало пари. Освен това именно правителството на ГЕРБ е изплатило онези 586 милиона, с които МО и било задлъжняло.  

     Валентин Радев съобщи, че България е една от петнайсетте страни, с най - нисък корупционен риск в сферата на отбраната. ГЕРБ са променили нещата в МО на светлинни години в сравнение с това, което са заварили. Освен това тяхното управление е започвало реформите отгоре надолу. МО  е било наградено с грамота от НПО „Достъп до информация", което е красноречиво. Той продължи, че е притеснен от това, че не сме калкулирали случващото се в Ирак, не сме успели да оползотворим добре възможностите за бизнес. Валентин Радев коментира и проблема с Военно промишления комплекс изтъквайки, че през последните няколко години сме влезли в десятката на износителите на оръжие, намирайки нови пазари, като Грузия и Азербайджан. По отношение на бъдещето Валентин Радев каза, че от ГЕРБ предвиждат спиране на съкращенията в армията.

    Валентин Радев приветства загрижеността на участниците в дебата. Ние, от ГЕРБ, подредихме много добре частта от сектора, за която отговаря МО. Остава само Законът за военното разузнаване, като наша инициатива, той е на второ четене в НС, и евентуално, в следващия мандат да се оптимизира военното образование, за което са необходими много широки дебати.

     „Съгласен съм, че може би най-важното в тази консервативна система, е хората да знаят перспективата си. Това важи особено за военния - той трябва да знае, че когато е казано, че ще получава онези 20 заплати, ще ги получава, че ще получава компенсации за условия на труд - всичко това премерено, разбира се, според възможностите на държавата. Това казва ГЕРБ: не може да се направи така, че само за армията да е добре. Не може така, ние сме едно цяло и важни са както парите за армията, така и парите за най-бедните. Това е най-голямата задача на политиците, да постигнат този баланс: баланс на фона на устойчивост" каза Валентин Радев.Георги Горанов: Георги Горанов каза, че би следвало да се изчака какво ще кажат разследващите органи за  скандала с подслушванията. Нормално е да се изчака постановление и някакво решение, което да е влязло в сила и едва след това да коментираме.

     По отношение на сигурността, според Георги Горанов ние има договор с НАТО за защита, който е перфектен и ние нямаме никакво съмнение, че той се изпълнява. Що се отнася до използването на армията при бедствени ситуации, то наистина трябва да се помисли за кадровите военнослужещи в това отношение в дългосрочна перспектива.

    Георги Горанов каза, че армията се нуждае от оптимизация на законодателството: „В областта на един от проблемите, социално-битовия, може да се мисли за публично-частно партньорство и по този начин да се задоволят нуждите на военнослужещите и на т.нар. административен състав. Другото е възможността да бъде премахнат дискриминационният елемент по отношение труда, полаган от военнослужещите. Да не забравяме и това, че светът се намира в режим на терористични атаки, така че трябва да наблегнем на сигурността". ДПС е за стриктно спазване на договора с НАТО и стриктно спазване на поетите ангажименти, за това да се отвори достъпът до всички служби на всички граждани, независимо от техните етнос и религия. И не на последно място за силен граждански контрол в областта на армията и националната сигурност.

 

 

Владимир Чуков: Владимир Чуков каза, че е бил малко притеснен, защото не е експерт по въпросите на армията, а по - скоро е специалист по национална сигурност и има наблюдение върху мисиите ни зад граница. Две неща обаче изпъкват. Наистина е огромен ресурсът за заплати. Гражданското общество иска абсолютна прозрачност на тези средства. Има и друга голяма дупка, и това е военното разузнаване. Там отиват огромни средства, а няма никаква обратна връзка. В тази система има само шуробаджанащина. Било е добра идея да се направи единен военен университет, но нивото на военното образование не е адекватно. Ясно е, че парите са малко, но трябва да се инвестира в качествено образование.

   Владимир Чуков каза, че акцентите на „Модерна България" са за пълна прозрачност. На второ място трябва силно сътрудничество с гражданския сектор. Армията не може да бъде институт за рекрутиране на млади хора, които не могат да си намурят никаква друга работа. Военнопромишленият комплекс и неговото рухване всъщност е една от причините за рухването на нашата икономика. В момента сирийската опозиция например се снабдява с оръжие от Русия. А българското оръжие е изключително качествено.

   Гражданска листа „Модерна България" остава лоялна към евроатлантическата интеграция на България, застава твърдо зад всички онези ангажименти, които нашата държава е поела - и като членове на ЕС, и на НАТО. Ще подкрепяме всички онези политически фактори, които изпълняват стопроцентово нашите политически ангажименти.

„Отношението, погледът, поведението към сирийската криза на сегашното правителство е много по-добро от това на правителството на ГЕРБ. Считам, че една умерена политика, политика на приемствеността по отношение на Арабския свят, трябваше да бъде изведена като акцент", завърши Владимир Чуков.

Беновска пита в неделя, 21 април 2019 г., в 5 часа следобед

Кой и на какво основание Иска, но и Може ли да управлява България?